av Saila Quicklund (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Länsstyrelsens planer på att tvångsinlösa skogsmark i Almåsa i Krokoms kommun väckte stor oro bland de markägare som berörs av länsstyrelsens planer att omvandla marken till naturreservat. I slutet av augusti mötte landshövdingen i Jämtlands län berörda markägare. På mötet deltog riksdagsledamöter från länet, inklusive undertecknad.
Ingen ska tvingas till försäljning i det aktuella fallet. Att landshövdingen har intygat detta är bra, men det har dock skapat diskussioner gällande landshövdingars mandat att ta beslut i dessa frågor.
Jag har tidigare frågat statsrådet om regeringens syn på tvångsinlösen av skogsbestånd samt äganderätten för skogsägare. Statsrådet svarade mig att ”äganderätten är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen”. Även om regeringen utåt sett har denna inställning är inte statsrådets svar övertygande.
Det som oroar är bland annat utredningen Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningens förslag att ideella föreningar och andra juridiska personer ska ha rätt att överklaga avverkningsbeslut, något som starkt skulle påverka äganderätten. Dessutom är regeringens passivitet i EU-förhandlingar oroande – att man inte tydligare har värnat det svenska självbestämmandet över skogen.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
1. Hur ser statsrådet på situationer likt Almåsa där skogsägare har hotats med att få sin skog tvångsinlöst?
2. Hur avser statsrådet att agera för att stärka äganderätten för landets skogsägare?