Interpellation 2017/18:234 Polisens svåra arbetssituation

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Alltsedan polisens omorganisation 2015 har nästan en polis om dagen i Stockholms län valt att lämna sin tjänst. I dag är antalet patrullerande poliser på Stockholms gator så litet att det går 1 700 invånare på varje polis. Under sommarmånaderna lider vårt land ännu större brist på poliser. Förra sommaren rapporterades det exempelvis att bristen på poliser i Dalarna ledde till att en semesterledig polis tvingades ingripa mot en narkotikapåverkad man i Falun då det inte fanns någon patrull tillgänglig att skicka ut.

En ytterligare problematik som lett till färre poliser och en generell underbemanning är också det besynnerliga anställningsstopp som införts gällande de nationella avdelningarna. Därtill är det många poliser som väljer att lämna sin tjänst. Bara i år har hittills över 400 poliser slutat. Av dessa befinner sig de flesta mitt i karriären, är under 40 år och har varit i yrket 5–7 år. Det är en allvarlig utveckling, som måste vändas.

Ofta tvingas också polisresurser flyttas från annan polisiär verksamhet när brottstyper nedprioriteras. I det läget är det tydligt att polisens resurser inte räcker till. I en situation där Sverige drabbas av allt fler sexuella övergrepp prioriteras exempelvis dessa brott ned på grund av underbemanning och tidsbrist som en följd av att polisens resurser i stället måste läggas på att utreda mord och mordförsök.

Polisens underbemanning är allvarlig och ett hot mot tryggheten. Medborgarnas tilltro till polisen och rättsväsendet bygger på tillgänglighet och på att polisen kommer när den behövs. Att polisen är underbemannad, inte hinner åka på utryckningslarm eller utreda grova brott är oacceptabelt och undergräver den service som medborgarna har rätt att förvänta sig av samhället.

Utöver detta har Polismyndigheten dessutom gjort en upphandling med rubriken Upphandling av märkesauktoriserad underhållsservice och reparationer av polisens bilar. Den inköpta tjänsten har sådana brister att det kommer att påverka polisorganisationens belastning de närmaste två åren.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

1. Vad avser ministern att konkret göra för att förbättra polisens arbetssituation?

2. På vilket sätt tas det i regleringsbrevet till Polismyndigheten 2018 höjd för att organisationen ska kunna utföra sin verksamhet utifrån faktiska förhållanden?