Interpellation 2017/18:227 Sveriges säkerhetspolitiska handlingsutrymme

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utrikesminister Margot Wallström har angivit att hon anser att ett svenskt medlemskap i Nato inte är önskvärt. Utrikesministern har motiverat detta med att den svenska militära alliansfriheten bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Vidare har utrikesministern anfört att den militära alliansfriheten skapar förutsägbarhet i fråga om hur Sverige skulle agera i händelse av en militär konflikt i närområdet.

Samtidigt som regeringen tydligt har avvisat ett svenskt medlemskap i Nato har ett antal bilaterala försvarspolitiska samarbeten etablerats mellan Sverige och andra länder. Samarbetena har motiverats med att de främjar stabilitet och säkerhet i vårt närområde samt höjer Försvarsmaktens operativa förmåga.

Ett av de länder som Sverige etablerat ett nära militärt samarbete med är Finland. Detta samarbete intar en särställning då Sverige och Finland ska ha förmåga att samarbeta i såväl fred som kris- och konfliktsituationer. Till skillnad från den svenska regeringen har dock Finlands regering valt att inte på förhand utesluta ett finländskt medlemskap i Nato. Sedan ett par år tillbaka har en Natooption återinförts i den finländska säkerhetspolitiska linjen. Givet det svårförutsägbara säkerhetspolitiska läget i Norden är den finländska hållningen både förståelig och rationell.

Den svenska regeringen har valt att agera tvärtom genom att tydligt stänga dörren för ett svenskt medlemskap i Nato. Utrikesministern har avfärdat en intensifierad diskussion om ett svenskt Natomedlemskap just mot bakgrund av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

  1.  Ämnar ministern ompröva sin inställning till ett svenskt Natomedlemskap givet att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har försämrats?
  2.  Är det ministerns uppfattning att den finländska regeringens hållning vad avser ett eventuellt medlemskap i Nato bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa?