Interpellation 2017/18:222 Migrationsverkets skuld till kommunsektorn

av Jan Ericson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

För drygt ett år sedan ställde jag en interpellation till dåvarande migrationsminister Morgan Johansson (S) med anledning av Migrationsverkets stora obetalda skuld till kommunerna. I den efterföljande debatten utlovades att Migrationsverket höll på att arbeta sig i kapp och att väntetiden för betalning successivt skulle minska.

Nya aktuella uppgifter visar att Migrationsverket fortfarande är skyldig kommunerna över 10 miljarder kronor för asylmottagandet. Detta har fått till effekt att mindre kommuner med stort mottagande fått stora ekonomiska obalanser och tvingas låna för att klara den löpande ekonomin. 

I flera år har nu Sveriges kommuner i praktiken kommit att agera bank åt staten. Detta beror på att ersättningen från Migrationsverket till de mottagande kommunerna betalas ut i efterhand och med stora fördröjningar.

Det är uppenbart att Migrationsverket måste skynda på sin handläggning och regeringen ta sitt ansvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Migrationsverkets skuld till kommunerna betalas i närtid, och kan statsrådet tänka sig att överväga en ny modell med preliminära löpande a conto-utbetalningar som stäms av i efterhand, för att minska den stora summa kommunerna tvingas vänta på?