Interpellation 2017/18:213 Svarttaxi på nätet

av Edward Riedl (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Svarttaxi förmedlad via sociala medier har blivit en allt vanligare företeelse. Personer samlas i grupper på Facebook i syfte att sammanföra privatpersoner som kör andra mot betalning utan att betala skatt. Att erbjuda skjuts mot betalning är olagligt då det försvagar konsumentskyddet och skapar en osund konkurrens. När verksamheten flyttar till nätet växer omfånget eftersom de illegala chaufförerna når ut till ett större antal människor.

Taxibolagen är redan brydda då de under en längre tid haft ett omfattande problem med den svarta taxiverksamheten. Samtidigt har polisen svårt att göra något åt läget då man saknar tillräckliga resurser för att bekämpa den svarta taxiverksamheten; den nya förmedlingen av svarttaxi via internet försvårar situationen ytterligare. För att fälla antingen chaufför eller passagerare krävs i stort sett att polisen ser en person ta betalt av en annan, vilket gör det mycket svårt att fälla någon för brott.

Svårigheterna att fälla personer för brott i kombination med det växande omfånget av svarttaxiverksamheten skapar stora konkurrensproblem för de chaufförer och bolag som följer lagen.

Vi får inte hamna i en situation där laglydiga taxichaufförer utkonkurreras av olagliga verksamheter. Det är därför mycket viktigt att den nya nätbaserade förmedlingen av svarttaxi uppmärksammas och tillkännages som en del av problematiken kring den svarta taxiverksamheten. Problemet måste tas på allvar från början innan utvecklingen går för långt och blir svår att hejda.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stoppa den nätbaserade brottsliga verksamheten inom taxibranschen?