av Edward Riedl (M)
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Det växande problemet med skrotbilar börjar bli betydande för Sverige ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. I dag finns det totalt ca 1,2 miljoner avställda personbilar i Sverige. Av dessa har 549 000, eller 44 procent, varit avställda i tre år eller mer och är aktuella för skrotning. Varje år återvinns 168 000 personbilar, men ca 564 000 skrotbilar uppskattas finnas i Sverige. Förutom den outnyttjade återvinningspotentialen bidrar skrotbilarna till lokal miljöförstöring och sänkta fastighetspriser.
Att komma till rätta med problemet innebär ett omfattande arbete som inte kan göras på ett år. Enligt beräkningar från Copenhagen Institute skulle ett arbete med att rensa upp bland befintliga skrotbilar, och bland de som tillkommer under tiden, kunna göras under en femårsperiod. Antalet återvunna personbilar skulle då öka från 168 000 till 293 000 per år. Det motsvarar 6 000 nya arbetstillfällen och nettoomsättningen i demonteringsbranschen skulle öka från 22 miljoner kronor till 37 miljoner kronor under perioden.
Marken som bilarna står på förorenas också, vilket är kostsamt. Olja, tungmetaller, petroleum och stenkol är vanliga utsläpp som bidrar till en stor miljöförstöring och stora saneringskostnader.
Det är tydligt att det finns stora potentiella vinster som den i dag betydande samhällsekonomiska kostnad som skrotbilar medför kan omvandlas till. Utan åtgärder kommer antalet skrotbilar som inte återvinns att öka. På grund av urholkat ägaransvar och svaga incitament för den sista personbilsägaren blir allt fler bilar stående. Det är därför dags att regeringen tar sitt ansvar i frågan och vidtar nödvändiga åtgärder för att minska antalet skrotbilar i Sverige. Det är bra för både svensk ekonomi och svensk miljö.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska antalet avställda bilar och skapa incitament för den sista personbilsägaren att lämna in bilen för återvinning?