Interpellation 2017/18:18 Säkerhetsbrister hos Transportstyrelsen

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sedan juli 2017 då medierna började rapportera om Transportstyrelsens haveri och de potentiella säkerhetsrisker Sverige utsattes för har ett antal frågor rests. Tyvärr har regeringen många gånger gjort allt för att undvika att besvara dessa.

Två ministrar – Anna Johansson och Anders Ygeman – har också slutat vilket gjort att skriftliga frågor ställda i riksdagen har förblivit obesvarade.

Det har funnits kunskap om Transportstyrelsen och de säkerhetsrisker som uppstått sedan 2015. Åtminstone två ministrar – Anders Ygeman och Peter Hultqvist – visste detta i mars 2016. I januari 2017 omplacerades generaldirektören för Transportstyrelsen efter att ha godkänt lagbrott. Statsministern uppger sig ha fått information i januari 2017. I juni accepterar generaldirektören sina böter för begånget brott. I juli 2017 börjar medierna rapportera.

Den stora fråga som återkommande har ställts är när och hur regeringen hade för avsikt att informera svenska folket, riksdagen och oppositionen? Vad hade gjorts för förberedelser innan medierna började rapportera? Anmärkningsvärt nog har inga som helst kontakter tagits i detta ärende före juli 2017.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

1. Vilka åtgärder har statsrådet, sedan sitt tillträde, och regeringen vidtagit för att informera svenska folket och oppositionen om säkerhetsbristerna  i Transportstyrelsen i syfte att säkerställa att en fullständig bild förmedlas

2. Hur säkerställer statsrådet att händelser liknande den som nu inträffat i Transportstyrelsen inte upprepas i framtiden?