Interpellation 2017/18:176 Investeringsstöd för hyresbostäder

av Mats Green (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Till år 2025 behövs 600 000 nya bostäder. Även om byggtakten är mycket hög är den ändå inte tillräcklig för att möta behovet. Prognoserna inför nästa år tyder på att byggandet kommer att minska. Regeringen försöker med skattemedel köpa sig fri från ansvaret att tillgodose att bostadsförsörjningen fungerar och vältrar över ansvaret på kommunerna. Det som krävs är att reglerna för byggande reformeras. Då kan kommunerna få de rätta verktygen för att fler bostäder ska komma på plats.

De statliga subventionerna för byggande är varken efterfrågade eller effektiva – pengarna skulle användas bättre om de sparades inför nästa lågkonjunktur. Bostäder som ändå skulle ha byggts får en artificiellt lägre hyra på skattebetalarnas bekostnad. Regeringen säger sig vilja hjälpa dem som står längst från bostadsmarknaden. Det gör man inte genom att ge pengar till byggbolag utan genom att få bostadsmarknaden att fungera bättre.

Moderaterna har många förslag till hur olika hinder för byggande ska kunna övervinnas så att fler prisvärda och bra bostäder ska komma på plats. Bland annat vill vi se att markrestriktioner som strandskydd och riksintressen lättas upp, rimligare bullerregler, förstärkt översiktsplan, begränsat krav på detaljplan, färre överklaganden och lättade krav på standard. Det här är reformer som den rödgröna regeringen hittills valt att bortse ifrån.

En aktiv bostadspolitik går i första hand ut på att se till att regelverken uppdateras för att fungera i vår tid. Regler ska vara goda verktyg, inte hinder, för att lösa dagens och framtidens problem.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet att ytterligare göra för att se till att det byggs fler bostäder?