Interpellation 2017/18:166 Åtgärder mot utländska stöldligor

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Varje år stjäl utländska stöldligor för miljarder kronor i Sverige. Ligorna misstänkt ligga bakom stora delar av villainbrotten, och enligt Villaägarnas Riksförbund har antalet villainbrott ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016. Samma rapport visar att storstadskommuner dominerar och har hög inbrottsfrekvens men att strax därefter kommer pendlingskommuner nära storstäder, vilket är fallet för flera kommuner i min valkrets. Villaägare i kommuner som Härryda, Mölndal och Partille är bland de vanligaste offren för inbrottsvågen.

Situationen är ytterst allvarlig när kriminella väljer ut Sverige som mål på grund av våra låga straff och att poliserna är för få. Så hade inte behövt vara fallet om rättssamhället och brottsbekämpningen fungerade bättre.

Regeringen aviserade nyligen att det ska bli svårare för utländska stöldligor att åka på brottsturnéer genom Sverige. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson ämnar ta fram en lista över tänkbara åtgärder mot de internationella stöldligorna.

Det är bra att regeringen nu vill ta krafttag mot de internationella stöldligorna. Moderaterna har bland annat föreslagit lagstiftningsförändringar där minimistraffet för inbrott höjs till ett år och den omotiverade mängdrabatten slopas. Vidare har Moderaterna som förslag att man ska kunna utvisa utländska medborgare redan vid sex månaders straffvärde.

Om man kommer från ett annat land för att vistas eller bo i Sverige ska man följa lagstiftningen som finns här. Därför borde brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse kunna leda till utvisning även om återfallsrisk inte föreligger. En sådan förändring skulle bland annat innebära att inbrott i villor skulle leda till utvisning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser justitie- och inrikesministern att tillägga på sin lista över åtgärder mot utländska stöldligor att se över lagstiftningen för att kunna utvisa utländska medborgare för brott redan vid sex månaders straffvärde?