Interpellation 2017/18:161 Kriminalisering av köp av hyreskontrakt

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Inom ramen för den statliga utredningen Åtgärder mot handel med hyreskontrakt, som presenterades den 7 november 2017, har ett förslag om att kriminalisera köp av hyreskontrakt tagits fram. Hyresgästföreningen, tillsammans med Sabo och Fastighetsägarna, lanserar förslaget på Dagens Nyheters debattsida samma datum som utredningen överlämnas till bostadsminister Peter Eriksson.

Att kriminalisera köp av hyreskontrakt kan vid första anblick tyckas som ett effektivt sätt att mota den illegala handeln med hyresrätter, främst i Sveriges storstadsregioner. Men det ska sägas att det redan i dag är olagligt att sälja så kallade svarta hyreskontrakt. Med förstärkta satsningar på polisen, som Moderaterna föreslår i sin budgetmotion, skulle den lagen och andra lagar bättre kunna upprätthållas. Ny lagstiftning kan för en lagstiftande församling vara lockande – men är inte alltid det allenarådande svaret på alla Sveriges utmaningar.

Vidare är det tydligt att bostadsmarknaden, i det här fallet hyresmarknaden, inte fungerar på ett fullgott sätt. Ser vi till de organisationer som nu lägger fram förslaget är de delvis skyldiga till den situation som uppkommit. Hyresgästföreningen, tillsammans med Socialdemokraterna, blockerar viktiga reformer för en friare hyressättning som både skulle vara mer rättvis mot Sveriges unga och skapa investeringsutrymme för att bygga mer.

I dag hålls hyror artificiellt låga och jämna i regioner. Det innebär att en hyra för en lägenhet i en centralort, exempelvis Stockholms innerstad, är ungefär densamma som för en lägenhet av samma storlek i Flemingsberg, 28 kilometer därifrån. Vem kan då välja att bo i innerstaden? Rimligtvis den med flest ködagar, det vill säga någon som är äldre. Det leder till en situation där unga systematiskt missgynnas eftersom de inte kan välja lägenheter nära exempelvis sitt campus – och dessutom tvingas de subventionera hyran för den som bor i innerstaden, eftersom hyrorna hålls på samma nivå.

Sveriges unga har dramatiskt och systematiskt missgynnats av de regleringar som omgärdar den rigida bostadsmarknaden. Med låg inflation, nya amorteringskrav och ökade regleringar av kreditmarknaden missgynnas unga som vill köpa bostad. Samtidigt slår Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna vakt om en hyresreglering som stänger unga ute. Det är inte ungdomars fel att de drabbas av den icke-fungerande bostadsmarknaden. 

Att i det läget föreslå att unga som bara försöker skapa sig ett eget liv och en bättre framtid ska fängslas är barockt. I ett välfärdsland som Sverige ska ingen student behöva tacka nej till drömutbildningen för att bostadsbristen sätter käppar i hjulet. Men ännu mindre ska man straffas med fängelse för att hyresmarknaden reglerats sönder och samman av politiker som prioriterat äldre generationer över yngre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur ser statsrådet på förslaget att kriminalisera köp av hyreskontrakt?