Interpellation 2017/18:160 Tidsgränserna i rehabiliteringskedjan

av Helena Bonnier (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2008 infördes rehabiliteringskedjan som en del av en större reform av sjukförsäkringen, som var i stort behov av förändring efter att den under lång tid använts för syften för vilka den inte var avsedd. Utgångspunkten för reformen var att skapa möjligheter och förutsättningar för personer som varit långvarigt sjukskrivna att komma tillbaka till arbete, antingen helt eller delvis. Enligt all erfarenhet minskar chansen att komma tillbaka till arbete betydligt ju längre en sjukskrivning fortlöper. Därför är det viktigt med snabba vård- och rehabiliteringsinsatser.

Tidsgränserna i rehabiliteringskedjan infördes för att skapa tydliga hållpunkter för handläggning, utredning och planering av sjukpenningärenden. Avsikten är att förkorta tiden i sjukdom så att den sjukskrivne ska kunna återvända till arbetet så snabbt som möjligt och inte hamna i långvarigt utanförskap. Sjukskrivningsprocessen ska vara aktiv. För den som inte kan arbeta ska sjukförsäkringen erbjuda en ekonomisk trygghet, men den sjukskrivne ska också uppleva trygghet i att allt som kan göras också görs för att man så snabbt som möjligt ska kunna återvända till arbetsgemenskapen.

Tidsgränserna har spelat en stor roll i att minska sjukfrånvaron och i att upprätthålla rättssäkerheten i sjukskrivningsprocessen. Därför är det oroväckande att kontrollerna vid 90 och 180 dagar inte efterföljs till fullo i enlighet med de krav som lagen ställer, vilket Inspektionen för socialförsäkringen visar i en ny granskning. Om gränserna inte upprätthålls kommer syftet med reformen att förfelas. I första hand får det konsekvenser för den sjukskrivne, vars utanförskap riskerar att förlängas. I andra hand får det konsekvenser för samhället som helhet, när sjukskrivningarna ökar i både antal och långvarighet.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att se till att tidsgränserna vid 90 och 180 dagar i rehabiliteringskedjan genomförs i överensstämmelse med intentionerna i lagstiftningen?