Interpellation 2017/18:154 Förutsättningarna för dataspelsnäringen

av Isabella Hökmark (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den svenska dataspelsnäringen fortsätter att växa lavinartat. De senaste tre åren har branschens omsättning vuxit till över 12 miljarder kronor, en fördubbling på tre år, enligt organisationen Dataspelsbranschen. Sysselsättningen inom branschen växte med 16 procent under 2016. Vid sidan av dataspelsnäringen skördar svenska e-sportslag framgångar i internationella tävlingar, som i dag lockar tiotusentals åskådare.

Vid sidan av de stora framgångarna finns baksidor. Jag har gjort ett flertal besök på dataspelsföretag såväl i Stockholm som ute i landet och konstaterar att det finns frågor som är angelägna att lösa för att Sverige fortsatt ska fungera som ett nav i dataspelsbranschen.

Förmågan att rekrytera kompetent personal begränsas av en rad olika faktorer, allt från skattefrågor till den extrema bostadssituationen, som inte längre bara är ett Stockholmsproblem. Dessutom har vi fått ta del av ett flertal fall där kompetenta medarbetare utvisas på grund av mindre misstag från seriösa arbetsgivare. Att människor utvisas enbart för de har fått sitt jobb via rekryteringskanaler som Linkedins räckvidd, i stället för Arbetsförmedlingens platsbank, visar på att regler måste förändras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Hur avser närings- och innovationsministern att arbeta för att stärka förutsättningarna för den svenska dataspelsnäringen?