Interpellation 2017/18:142 Jobbskatteavdrag för äldre

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Likt hela västvärlden lever vi i Sverige allt längre, och med detta följer en befolkning som blir allt äldre och att allt färre i arbetsför ålder måste försörja allt fler, om den vedertagna pensionsåldern förblir 65 år. Detta är inte hållbart om vi vill behålla den välfärd som vi har i dag. Det kräver att fler jobbar längre.

Utöver en förändrad demografisk fördelning kan också betydande pensionsavgångar förutses, både i välfärden och i privat sektor. Samtidigt finns det en stor efterfrågan på kompetenta och erfarna medarbetare.

Utvärderingar av det nuvarande jobbskatteavdraget, som Alliansen införde, visar på betydande jobbeffekter av reformen. I vår budgetmotion föreslår vi ett förstärkt jobbskatteavdrag för äldre och att det ska gälla redan från 64 års ålder.

Detta syftar till att förmå fler som närmar sig pensionen att arbeta längre för att minska bristen på erfaren arbetskraft. Dessutom stärks välfärdens finansiering när fler väljer att arbeta längre.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att öka drivkrafterna så att fler väljer att arbeta efter 65 års ålder