Interpellation 2017/18:139 Straffrabatten för unga mellan 18 och 21 år

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 9 november meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen i december kommer att tillsätta en utredning med syfte att förändra dagens straffrabatt för unga mellan 18 och 21 år.

Löfven berättade redan den 5 april i år att han ville förändra straffrabatten för unga och att detta skulle utredas av Justitiedepartementet. Trots detta reserverade sig den 6 april Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i justitieutskottet mot utskottets ställningstagande att se över straffrabatten. Dagen efter att statsministern meddelat det motsatta.

Riksdagen riktade därefter ett tillkännagivande till regeringen att en översyn borde genomföras av straffrabatten för unga mellan 18 och 21 år.

Mot denna bakgrund vill jag därför fråga inrikes- och justitieminister Morgan Johansson:

 

1. Har det i enlighet med statsminister Stefan Löfvens uttalande tillsatts någon utredning i Justitiedepartementet för att se över straffrabatten för unga?

2. Med tanke på den långa tidsperiod som nu har passerat sedan statsministerns första uttalande i april, hur lång utredningstid avser ministern att ge utredningen?