Interpellation 2017/18:138 Kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen

av Mats Green (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

”Min uppgift som bostadsminister är att sätta krav på kommunerna att bygga”.

En bostadsministers uppgift är att underlätta byggandet i kommunerna. Bostadskrisen ska hanteras – inte kommenteras. I synnerhet om man är ytterst ansvarig för att det byggs mer i Sverige.

Statsrådet Peter Eriksson har nyligen i olika sammanhang (bland annat i ovan citerade SVT:s Agenda den 29 oktober 2017 och i Aftonbladet den 1 november 2017) redogjort för sin syn på sitt eget respektive kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen. Av dessa olika uttalanden att döma framstår det som att statsrådet anser att hans ämbetsutövning i första hand går ut på att upprätta statliga investeringsstöd för bostadsbyggande och i övrigt skjuta över ansvaret på kommunerna för att tillgodose att bostadsförsörjningen fungerar. Statsrådets uttalanden om kommunernas ansvar, som i flera fall närmast har varit direkta utskällningar, särskilt mot Stockholms stad, framstår inte som lyhörda gentemot kommunerna och de behov som de anger sig ha, för att kunna lösa den svåra situationen på bostadsmarknaden.

Ett samlat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) såväl som otaliga enskilda kommuner uppger att brister i lagar och regler för bostadsbyggande utgör det främsta hindret för deras förmåga att tillgodose bostadsförsörjningen. Det torde vara rimligt att påstå att en bärande del i Peter Erikssons ämbete i egenskap av statsråd, med ansvar för bostadsfrågor, är att vara ytterst ansvarig för att viktiga förändringar och förenklingar i regelverken genomförs. Dock har detta arbete under mandatperioden, både under Peter Erikssons och före detta statsrådet Mehmet Kaplans tid som bostadsministrar, gått väldigt långsamt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

1. Är det statsrådets mening att ansvaret för bostadsförsörjningen i första hand åligger kommunerna, trots att många kommuner anger bristande regelverk som orsak till att bostadsförsörjningen ofta brister?

2. Anser statsrådet att regeringens roll i fråga om bostadsförsörjningen i första hand ska vara passiv?

3. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ge kommunerna bättre förutsättningar att tillgodose bostadsförsörjningen?