Interpellation 2017/18:137 Försäkringskassans bedömningar vid tidsgränserna

av Johan Forssell (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) har granskat hur Försäkringskassan utreder och tillämpar rehabiliteringskedjan när det gäller bedömningar vid tidsgränserna 90 och 180 dagar. Enligt ISF:s granskning har Försäkringskassan problem med att upprätthålla en tillräcklig kvalitet i bedömningarna i rehabiliteringskedjan. Kvalitetsbristerna beror till stor del enligt ISF på att ärendena saknar ett grundläggande utredningsarbete.

ISF:s granskning visar att antalet bedömningar efter 90 dagar är väsentligt lägre än andelen bedömningar som görs efter 180 dagar. Granskningen visar även på en kvalitetsbrist i två av tre fall i bedömningarna. Kvalitetsbristerna i bedömningarna består enligt ISF främst av att de är dåligt underbyggda och att det ofta saknas uppgifter. Det handlar enligt ISF om uppgifter såsom om det är möjligt att anpassa den försäkrades arbetsuppgifter eller om personen kan omplaceras hos arbetsgivaren. När det gäller bedömningen efter 180 dagar skriver ISF att uppgifterna behöver förbättras om vilken arbetsförmåga den försäkrade har i ett normalt förekommande arbete. Även här skriver ISF att det finns kvalitetsbrister i en tredjedel av fallen.

Det är av särskilt vikt att Försäkringskassans bedömningar håller hög kvalitet och att myndigheten har relevant information när dessa genomförs. Försäkringskassan spelar en central nyckelroll när det kommer till att bedöma personers arbetsförmåga och att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

1. Avser ministern att vidta några initiativ eller åtgärder med anledning av granskningen från ISF? 

2. Vilka initiativ avser ministern att vidta för att Försäkringskassans bedömningar ska hålla en hög kvalitet?