Interpellation 2017/18:134 Arbetet med återvändande

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige har tagit ett stort ansvar för människor som flyr sina hemländer. De senaste fyra åren har Sverige tagit emot över 300 000 asylsökande. Många väntar fortfarande på sina beslut, medan andra fått besked om bifall eller avslag på sin asylansökan.

Den som nekats uppehållstillstånd ska återvända till sitt hemland. Antalet beslut om avslag på asylansökningar ökar och kommer enligt Migrationsverket att öka. Förra året fattade Migrationsverket över 25 000 beslut om avslag på asylansökan, och för 2017 beräknas antalet till 21 000. Under 2018 beräknar Migrationsverket att antalet avslag överstiger 28 000 beslut.

Under 2016 överlämnade Migrationsverket över 8 000 ärenden för verkställighet till polisen, men endast 3 700 utvisningar verkställdes. För 2017 beräknas antalet överlämnade ärenden till polisen överstiga 10 000, och i september hade polisen endast verkställt 3 000 utvisningar för 2017.

Det här är en ohållbar situation med tanke det stora antalet ärenden som Migrationsverket beräknar att överlämna till polisen de kommande åren. På fem år beräknar Migrationsverket överlämna fler än 60 000 utvisningsärenden till polisen. I 50 000 fall rör det sig om personer som avvikit. I 15 000 fall om människor som vägrar att självmant medverka till återvändandet på annat sätt. 

Detta medför att ett omfattande skuggsamhälle håller på att växa fram i Sverige. Det riskerar i sin tur att medföra att människor lever under inhumana levnadsförhållanden med illegalt arbete, social utsatthet och kriminalitet som följd.

Det är uppenbart att av regeringen genomförda och aviserade åtgärder på återvändandeområdet är otillräckliga. Regeringen framhåller att antalet människor som återvänder frivilligt till sina hemländer ökar, men faktum är att antalet frivilliga återvändanden antas minska de kommande fyra åren. Samtidigt kommer antalet avslag på asylansökningar att vara fortsatt högt, vilket understryker behovet av ett väl fungerande återvändande.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Heléne Fritzon:

 

1. Vilka ytterligare åtgärder, utöver genomförda och aviserade, kommer statsrådet och regeringen att vidta för att öka antalet frivilliga återvändande?

2. Vilka ytterligare åtgärder, utöver genomförda och aviserade, kommer statsrådet och regeringen att vidta för att öka antalet verkställda av- och utvisningsbeslut?