Interpellation 2017/18:129 Partiell nedsläckning av elnät den kommande vintern

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

För något år sedan gjorde föreningen Svenskt Näringsliv en undersökning bland sina medlemsföretag om huruvida det är viktigt med el till konkurrenskraftiga priser i Sverige, och det var många företag som såg det som en avgörande konkurrensfaktor. Den energiöverenskommelse som är gjord mellan regeringen och oppositionen har som mål att säkra reinvesteringar som möjliggör el till ett konkurrenskraftigt pris även på sikt i Sverige.

I samma undersökning frågade man om företaget hade informerats om vad som kan hända i en situation där partiell nedsläckning av elnätet sker på grund av elbrist. Det var 89 procent som svarade nej på det, och 86 procent av företagen hade inte en plan för att hantera ett längre elavbrott.

Med tanke på att en hel del stabil kraftproduktion, såsom kraftvärme och kärnkraft, har tagits bort och kommer att tas ur elsystemet de kommande åren ökar risken för effektbrist, särskilt i ansträngda situationer som vid kalla vinterdagar. Därför måste frågan ställas hur samhället är förberett för en partiell nedsläckning redan kommande vinter, 2017/18.

Ett energisystem måste självfallet vara dimensionerat för årets kallaste dag – när elbehovet är som störst. Det räcker inte att det finns ett elöverskott under andra tider på året, då el inte går att lagra utan är en sekundfärsk handelsvara.

Det är regeringens ansvar att via regleringsbrev ge myndigheter i uppdrag att värna samhällets kärnfunktioner, där elförsörjningen får anses vara av avgörande betydelse.

Jag vill därför fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

  1.  Vad gör statsrådet och regeringen för att öka kännedomen hos allmänheten och företagen i Sverige om risken för en partiell nedsläckning av elförsörjningen i Sverige? 
  2.  Hur tillgodoser statsrådet att ansvariga myndigheter har planer för att hantera en energibristsituation i vinter? 
  3.  Vad har statsrådet och regeringen gjort för att säkerställa att företag och hushåll är förberedda för en situation där ett längre planerat elavbrott sker vid en partiell nedsläckning beordrad av myndigheter?