Interpellation 2017/18:128 Social housing

av Mats Green (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) uttalade i en intervju i Dagens industri den 2 november 2017 att bostadspolitiken behöver förändras. Bland annat nämner statsrådet att särskilda lågprisbostäder, i internationella sammanhang ofta kallat ”social housing”, kommer att bli nödvändigt.

Det finns många olika former för hur bostäder för socialt utsatta organiseras runt om i världen. I vissa länder byggs genom offentlig försorg hela bostadsområden, medan krav på att byggbolagen ska avsätta en viss andel av sina nybyggda bostäder för ändamålet ställs i andra länder. I Sverige har vi valt en annan väg.

Det har funnits en politisk samsyn kring hur den bostadssociala politiken i Sverige ska bedrivas, och ”social housing” har varit en inriktning som hittills inte har vunnit gehör hos riksdagens partier. Ur det perspektivet är statsrådet Peter Erikssons uttalande ett avsteg från både den tidigare redovisade inriktningen från regeringen och den tidigare breda samsyn i denna fråga som funnits mellan riksdagens samtliga partier. Därför är det viktigt att flera olika följdfrågeställningar klargörs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

1. Har statsrådet och regeringen ändrat sin tidigare linje i frågan om social housing i Sverige?

2. Har statsrådet och regeringen för avsikt att driva denna nya bostadssociala linje?

3. Om så är fallet, vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta?

4. Hur har statsrådet och regeringen för avsikt att dessa åtgärder ska genomföras praktiskt?