Interpellation 2017/18:122 Åtgärder mot olagliga substanser i kosttillskott

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I sitt svar på en skriftlig fråga skriver statsrådet att regeringens uppdrag till Livsmedelsverket kommer att ge förutsättningar för kommunerna att göra mer enhetliga bedömningar och utföra en effektivare kontroll.

Statsrådet menar vidare att avsaknad av lagstadgade maximivärden har skapat osäkerhet i branschen, vilket har lett till att kontrollmyndigheterna har gjort olika bedömningar. Med hjälp av vetenskapligt baserade gränsvärden menar statsrådet att man skulle kunna skapa större tydlighet för såväl livsmedelsföretagen som kontrollmyndigheterna och på det sättet bidra till en mer likvärdig kontroll på området över hela Sverige.

Dock görs kontrollen fortfarande av de enskilda kommunerna, och i många kommuner saknas tillräckliga resurser för detta ändamål. Därför har jag motionerat om att Livsmedelsverket bland annat ska kunna ta ett samlande ansvar i det fortsatta arbetet med att förhindra farliga substanser i kosttillskott samt kunna besluta om saluförbud för hälsofarliga kosttillskott. Således krävs bara ett beslut för att få bort hälsofarliga produkter i samtliga 290 kommuner.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

1. Hur ser statsrådet på förslaget att ge Livsmedelsverket ett större samlande ansvar för kontrollen av kosttillskott och möjlighet att utfärda saluförbud?

2. Hur ser statsrådet på möjligheten att ställa krav på tillverkare och distributörer att anmäla sina produkter till Livsmedelsverket innan de saluförs?

3. Hur avser statsrådet att verka för att Livsmedelsverket mer konsekvent ska utnyttja läkemedelslagens möjligheter att klassificera läkemedelsnära substanser som läkemedel?