Interpellation 2017/18:109 Övergrepp inom idrotten

av Saila Quicklund (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Under det senaste året har jag arbetat aktivt med frågan om sexuella övergrepp inom idrotten. P1 Kaliber rapporterade under sommaren 2016 om förutsättningarna inom svensk elitgymnastik och om hur Gymnastikförbundet arbetar för att skydda barn och unga. Genom detta reportage har frågan om övergrepp inom barn- och ungdomsidrott aktualiserats igen.

Jag har bland annat, tillsammans med höjdhopparen Patrik Sjöberg, arbetat för att lyfta dessa frågor uppåt på den politiska dagordningen. Patrik Sjöberg framträdde för fem år sen offentligt i sin bok Det du inte såg om hur han under sin ungdom utsattes för sexuella övergrepp av sin egen tränare. Det är med anledning av detta som jag har lyft frågan om en barnidrottsombudsman.

I våra samtal med bland annat Friends och Rädda Barnen är det tydligt att förändringar och förbättringar nu måste ske, inte minst med tanke på att dessa organisationer enligt lag är förhindrade att agera i det enskilda ärendet för att stödja och hjälpa individer som är utsatta.

Det är min mening att regeringen bör se över möjligheterna att tillsätta en barnidrottsombudsman, med specifika befogenheter att kunna agera i det enskilda fallet och med tillräckliga resurser till att stödja idrottsrörelsen i arbetet mot kränkningar, mobbning, sexuella övergrepp och diskriminering. Dessutom motionerar vi moderater om att regeringen bör utreda om hur vi ska samverka bättre med idrottsrörelsen om hur de mer aktivt ska arbeta med barnrättsfrågor, bland annat genom utbildningsinsatser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

1. Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att komma åt problemet med övergrepp inom idrotten?

2. Hur ser socialministern på att inrätta en särskild barnidrottsombudsman med befogenhet att kunna agera i det enskilda fallet?