Interpellation 2017/18:106 Bristande efterlevnad av svaveldirektivet

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sedan den 1 januari 2015 gäller mycket stränga krav vad beträffar svavelutsläpp i de så kallade svavelkontrollområdena (SECA-områdena) som bland annat omfattar Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen. Reglerna är framförhandlade inom FN:s sjöfartsorgan IMO och har implementerats inom EU genom det så kallade svaveldirektivet. I SECA-områdena får bränslet innehålla högst 0,10 viktprocent svavel, vilket kan jämföras med att det globalt är tillåtet med hela 3,50 viktprocent svavel i maritimt bränsle.

För att säkerställa en sund konkurrens och för att uppnå svaveldirektivets syfte – att minska utsläppen av svavel – är det centralt att överträdelser mot regelverket får konsekvenser. Fusk ska inte få löna sig, men det gör det dessvärre i dag då Sverige fortfarande, snart tre år efter de nya reglernas ikraftträdande, saknar ett fungerade sanktionssystem. Sjöfartstidningen rapporterade nyligen (23 oktober 2017) att ett av tio fartyg i svenska och danska vatten bryter mot svavelreglerna. Dessa siffror kommer i sin tur från forskare vid Chalmers, som utvecklat en metod för fjärrmätning av utsläpp från fartyg. Vad forskarna vid Chalmers också har kunnat konstatera är att det finns klara skillnader i efterlevnad beroende på vem som äger fartygen. Vissa oseriösa aktörer har helt enkelt satt i system att bryta mot regelverket, vilket knappast är förvånade då fusket, med dagens system, inte beivras.

Regeringen har vid upprepade tillfällen gett besked om att det pågår ett arbete inom Regeringskansliet för att ta fram ett fungerande sanktionssystem i syfte att säkerställa en god efterlevnad av svaveldirektivets krav. Den 9 maj gav statsrådet Skog i en interpellationsdebatt med undertecknad besked om att det är "regeringens avsikt att presentera ett förslag inom kort". Ytterligare ett halvår har nu gått men fortfarande har inget förslag kommit.

Med anledning av ovanstående har jag följande frågor till statsrådet Eneroth:

  1.  Vilka slutsatser drar statsrådet av det faktum att det skapats en osund konkurrens inom sjöfarten på grund av den bristande efterlevnaden av svaveldirektivets krav?
  1.  Kommer regeringen att presentera ett förslag till ett fungerande sanktionssystem för överträdelser av svaveldirektivets regler, och i så fall när?