av Maria Malmer Stenergard (M)
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Huvudregeln när det gäller utmätning av lös egendom är enligt 4 kap. 7 § utsökningsbalken att utmätning endast får ske om egendomen är tillgänglig vid förrättningen. Undantag finns dock, så kallad distansutmätning. Sedan Kronofogdemyndigheten inrättade sin jourtelefon har egendom av stort värde kunnat säkerställas genom distansutmätning, framför allt tack vare ett närmare samarbete med polisen. Exempelvis kan utmätning ske av kontanter eller smycken som tagits i beslag mitt i natten av polis i samband med att en skuldsatt person har anhållits.
Men distansutmätning kan inte alltid göras. Om Kronofogdemyndigheten själv inte är på plats och kan ta egendomen i förvar krävs det att egendomen är i någon annans besittning för att Kronofogdemyndigheten ska kunna säkra och utmäta den. När egendomen innehas av en myndighet innebär besittningskravet att egendomen ska vara omhändertagen med stöd av den myndighetens regelverk (SOU 2016:81).
Detta innebär att om den andra myndigheten inte har något stöd i sitt eget regelverk för att beslagta egendomen kan utmätning inte ske. Om en känd gäldenär stoppas i en rutinkontroll med dyrbar egendom, men polisen inte har laglig möjlighet att beslagta egendomen, kan egendomen därmed inte utmätas. Det innebär att borgenärer går miste om betalning och att gäldenären få behålla egendom som rätteligen borde ha gått till att betala dennes skulder.
Kronofogdemyndigheten har själv uppmärksammat behovet av ändrad lagstiftning och påpekat att en ändring av lagen hade kunnat leda till att betydligt mer egendom hade kunnat utmätas.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:
Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att utöka möjligheterna till distansutmätning?