Interpellation 2017/18:102 Utvärderingen av statens idrottspolitiska mål

av Saila Quicklund (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Socialministern svarade på min fråga med anledning av utvärderingen av statens idrottspolitiska mål att hon inte att nu avser att ta särskilda initiativ med anledning av utvärderingen.

Socialministern skriver i sitt svar att hon följer Riksidrottsförbundets interna arbete för att uppfylla de av strategiska målen för 2025 som förbundet har beslutat om samt att man i budgetpropositionen betonar att idrottsrörelsen behöver ta till sig av kritiken om att bidragens fördelning bekräftar och stärker ojämlikhet i samhället, på bekostnad av bland annat socioekonomiskt utsatta områden.

Dock kvarstår frågan om hur socialministern och regeringen avser att förbättra regeringens rapportering till riksdagen om hur statens stöd till idrotten kan bli bättre. Denna rapportering behöver göra det möjligt att bedöma hur bidragen har fördelats med utgångspunkt i de mål och syften som riksdagen har fastställt.

Vidare behövs en rapportering kopplad till riksdagens mål om att stöd ska lämnas till organisationer som bedriver verksamhet ur ett barnrättsperspektiv. Tillämpningen av barnrättsperspektivet behöver systematiskt följas upp, och här skriver ministern att hon i nuläget inte avser att ta särskilda initiativ med anledning av utvärderingen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser socialministern att agera för att regeringens rapportering till riksdagen om statens stöd till idrotten ska kunna förbättras?

Hur avser socialministern att agera för barnrättsperspektivet ska kunna följas upp bättre inom idrotten?