Interpellation 2017/18:100 Cyberattacker från Ryssland

av Mikael Oscarsson (KD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sveriges Television avslöjade i söndagens Rapport att det sedan 2015 inkommit 673 polisanmälningar om utpressning via datorvirus till polisen. Detta är en brottslighet som varken den svenska polisen eller Europol förmår att hantera i dagsläget. Brottsligheten är extremt allvarlig och djupt cynisk. I SVT:s reportage berättas bland annat hur utpressare stängt ned cancerbehandlingar på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att pressa sjukhuset på pengar.

SVT avslöjar också att Myndigheten för press, radio och tv betalat utpressare med skattepengar, rakt mot MSB:s och polisens rekommendation att aldrig någonsin betala pengar till utpressare. Myndigheten hade sin enda backupkopia på samma server som sitt ordinarie material. Det är tydligt att det saknas ett fullgott säkerhetstänk i hela Myndighetssverige.

Minst 81 statliga myndigheter och 187 kommuner har drabbats av utpressningsvirus de senaste åren, och problemen ökar och kommer att fortsätta öka. Attackerna tycks ha sitt ursprung i Ryssland och skickas ofta ut i form av mejl från viktiga statliga företag som Telia och Postnord. Det tycks med andra ord finnas en koppling mellan cyberkrigföring och cyberbrottslighet. Enligt polisen är detta det största hotet mot it-säkerhet vi har i dag.

Sedan tidigare vet vi om att FRA rapporterat att det varje månad sker omkring 10 000 it-attacker mot svenska mål. Med skandalen kring Transportstyrelsen i färskt minne och de nya säkerhetsläckorna som uppdagats kring Regeringskansliet och polisen samt uppgifterna som gör gällande att Transportstyrelsen mitt under sin olagliga outsourcing 2015 utsattes för ett allvarligt dataintrång är det befogat att påstå att svensk it-säkerhet är i kris.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att det finns skäl att skapa en svensk cybersäkerhetsmyndighet?