Regeringens skrivelse 2017/18:201

Riksrevisionens rapport om avskaffandet av Skr.
revisionsplikten för små aktiebolag 2017/18:201

Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen.

Stockholm den 29 mars 2018

Stefan Löfven

Morgan Johansson

(Justitiedepartementet)

Skrivelsens huvudsakliga innehåll

I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser och slutsatser som görs i Riksrevisionens rapport Avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag – en reform som kostar mer än den smakar (RiR 2017:35).

Riksrevisionen har granskat konsekvenserna av den inskränkning av revisionsplikten för aktiebolag som trädde i kraft 2010. Riksrevisionen anför att kostnadsbesparingen för de bolag som väljer att inte ha någon revisor är liten och att dessa bolag har lägre tillväxt än bolag som har revisor. Enligt Riksrevisionen kan reformen, tillsammans med andra regelförenklingar, ha underlättat ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. Riksrevisionen rekommenderar regeringen att verka för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag.

Regeringen anser att Riksrevisionens iakttagelser av reformens konsekvenser är värdefulla och kommer att beakta iakttagelserna i det fortsatta arbetet med regelförenkling samt förebyggandet av ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. Iakttagelserna utgör enligt regeringens mening dock inte tillräckliga skäl för att i nuläget verka för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. Regeringen vidtar i stället andra åtgärder för att komma till rätta med de problem som Riksrevisionen tar upp.

I skrivelsen behandlas även riksdagens tillkännagivande om att regeringen bör ta initiativ till att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten. Regeringen avser inte vidta några åtgärder med anledning av tillkännagivandet.

I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport

och riksdagens tillkännagivande är slutbehandlade.

1

Skr. 2017/18:201 Innehållsförteckning  
   
  1 Ärendet och dess beredning .............................................................. 3
  2 Riksrevisionens iakttagelser.............................................................. 3
    2.1 Riksrevisionens slutsatser och rekommendation ................ 3
    2.2 Närmare om Riksrevisionens rapport ................................. 3
  3 Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser ................. 5
  4 Regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens  
    iakttagelser ........................................................................................ 7
  5 Riksdagens tillkännagivande om att fler företag bör undantas  
    från revisionsplikten.......................................................................... 9
  Bilaga 1 Riksrevisionens granskningsrapport om avskaffandet  
      av revisionsplikten för små aktiebolag – en reform  
      som kostar mer än den smakar (RIR 2017:35) ................. 11
  Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 29 mars 2018 ......... 79

2

1 Ärendet och dess beredning Skr. 2017/18:201
 

Riksrevisionen har granskat konsekvenserna av att små privata aktiebolag sedan den 1 november 2010 får välja om bolaget ska ha en revisor eller inte. Syftet är att undersöka om de avsedda effekterna med reformen har infriats för de berörda aktiebolagen, vilka konsekvenser reformen har medfört och hur oönskade konsekvenser har hanterats. Resultatet av granskningen redovisas i rapporten Avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag – en reform som kostar mer än den smakar (RiR 2017:35), se bilagan. Riksrevisionens rapport överlämnades av riksdagen till regeringen den 21 december 2017. Med anledning av rapporten överlämnar regeringen denna skrivelse.

Riksdagen har den 18 januari 2017 tillkännagett för regeringen att den ställer sig bakom det som civilutskottet anför om att regeringen bör ta initiativ till att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten (bet. 2016/17:CU6, rskr. 2016/17:133). Tillkännagivandet behandlas i avsnitt 5.

2 Riksrevisionens iakttagelser

2.1Riksrevisionens slutsatser och rekommendation

Riksrevisionens slutsats av granskningen är att nackdelarna med reformen är större än fördelarna. Riksrevisionen lyfter fram bl.a. följande iakttagelser. De bolag som har valt bort revisor har lägre tillväxt än de som inte har valt bort revisor. Kostnadsbesparingen för bolag utan revisor är liten. Det finns indikationer på att reformen, tillsammans med andra regelförenklingar, kan ha underlättat ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. Avsaknaden av revisor försämrar myndigheternas möjlighet att upptäcka sådan brottslighet. Däremot saknas det fortfarande kunskap om huruvida reformen har lett till ökad ekonomisk brottslighet. Antalet fel i årsredovisningarna har ökat. Myndigheterna har inte kunnat kompensera för reformens oönskade konsekvenser och regeringen har inte, som avsett, utvärderat reformen.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att verka för att revisionsplikten för små aktiebolag återinförs.

2.2 Närmare om Riksrevisionens rapport

Reformen och bolagen  
Riksrevisionen konstaterar i rapporten att ungefär 60 procent av de aktie-  
bolag som omfattades av reformen vid utgången av räkenskapsåret 2015  
har valt att inte ha revisor (ca 175 000 bolag). Detta anges vara en högre  
andel än den dåvarande regeringen förväntade sig. Enligt Riksrevisionen  
är benägenheten att välja bort revision betydligt högre bland mindre och  
nystartade aktiebolag. Majoriteten av de bolag som har valt bort revisor 3
 

Skr. 2017/18:201 är verksamma inom en s.k. kontantbransch. Enligt Riksrevisionen är dessa bolag förknippade med en hög risk för ekonomisk brottslighet.

Vidare menar Riksrevisionen att bolag som saknar revisor växer betydligt långsammare än bolag som har revisor. Fyra år senare är nettoomsättningen och antalet anställda i de bolag som har valt bort revisor nästan 10 procent lägre, vilket medför att de betalar nästan 7 procent mindre i bolagsskatt. Enligt Riksrevisionen är en möjlig förklaring till detta att bolagen som saknar revisor medvetet redovisar en lägre ekonomisk aktivitet för att krympa vinsten och därmed undkomma skatt. I rapporten anges samtidigt att det inte kan uteslutas att bolagen utan revisor har lägre tillväxtambitioner eller tillväxtmöjligheter, eller att den högre tillväxten hos bolag med revisor beror på att revisorn bidrar med goda råd och synpunkter.

Riksrevisionen anser att den direkta kostnadsbesparingen för de bolag som väljer bort revisor är liten, ca 10 000 kronor per bolag, och därmed mindre än förväntat, vilket var ca 14 000 kronor per bolag. Till detta kommer enligt Riksrevisionen bolagens interna kostnader i samband med revisionen. Hur stora dessa är bedöms vara osäkert.

Riksrevisionen anför att den direkta genomsnittliga besparingen för bolagen motsvarar knappt en procent av nettoomsättningen och att effekten på bolagens lönsamhet kan antas vara liten.

Vidare har Riksrevisionen funnit att antalet formaliafel i bolagens årsredovisningar har ökat, något som främst gäller nystartade bolag utan revisor. I rapporten anges även att ca 2,4 procent av bolagen har valt bort revisor i strid med aktiebolagslagen, men att en klar majoritet av dessa bolag följande år har valt revisor. Riksrevisionen konstaterar att det inte finns någon myndighet som kontrollerar att revisionspliktiga bolag faktiskt utser en revisor.

Reformen har enligt Riksrevisionen åtföljts av en stagnerad prisutveckling på redovisnings- och revisionstjänster och ett minskat antal auktoriserade revisorer.

Reformen och myndigheterna

Riksrevisionen har granskat om Bolagsverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har kunnat hantera oönskade effekter av reformen.

Vad gäller Bolagsverket anförs i rapporten att myndigheten inte har ändrat sitt arbetssätt vid granskning och registrering av årsredovisningar, trots att antalet årsredovisningar med felaktig information av mer allvarlig karaktär har ökat sedan reformen. Konstaterade felsummeringar leder inte till att Bolagsverket förelägger bolaget att rätta årsredovisningen, utan årsredovisningen registreras ändå. Detta anges i rapporten hänga samman med att Bolagsverket inte anser sig utöva tillsyn.

Skatteverket saknar enligt Riksrevisionen kunskap om reformens påverkan på myndigheten och på skattefelet i bolag som saknar revisor. Riksrevisionen menar att det faktum att bolag saknar revisor skulle kunna innebära att skatt dras undan, men att Skatteverket inte använder denna indikator i sitt arbete, vare sig i kontroller eller uppföljning. Inte heller använder sig Skatteverket av uppgiften i deklarationen som anger om bolagets årsredovisning har varit föremål för revision, då uppgiften inte

anses tillförlitlig. Vidare anges i rapporten att den nya kontrollmöjlighet

4

som Skatteverket fick i samband med reformen för att säkerställa en grund- Skr. 2017/18:201 läggande kvalitet i företagens redovisning och hjälpa företagen att göra rätt

innan de lämnar in deklarationen inte motsvarar förväntningarna. Enligt Riksrevisionen har den inte resulterat i att företagen gör färre fel i deklarationerna.

Vad gäller Ekobrottsmyndigheten konstaterar Riksrevisionen att antalet s.k. mängdärenden har ökat sedan reformen, vilket belastar myndighetens verksamhet och tar resurser i anspråk. Ärendena handlar främst om uteblivna och försenade årsredovisningar. Vidare anges att Ekobrottsmyndighetens arbete försvåras av att bolagen saknar revisor. Enligt Riksrevisionen har revisorernas anmälningar till myndigheten minskat kraftigt, liksom s.k. orena revisionsberättelser, vilket försvårar upptäckten av ekonomisk brottslighet. Vidare hänvisar Riksrevisionen till en studie som Ekobrottsmyndigheten genomfört om reformens effekter på den ekonomiska brottsligheten, enligt vilken aktiebolag som saknar revisor i högre utsträckning än andra bolag används som brottsverktyg.

Riksrevisionen anmärker också att regeringen inte har följt upp reformen och inte heller har uppdragit åt berörda myndigheter att utvärdera vilka konsekvenser reformen fått för deras del.

3Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser

Reformen och bolagen

Enligt Riksrevisionen är den direkta kostnadsbesparingen för bolag som väljer bort revisor liten (10 000 kronor), och lägre än den besparing som den dåvarande regeringen förutsåg. Riksrevisionens beräkning baseras på uppgifter från branschorganisationen FAR.

Den dåvarande regeringens uppskattning, liksom den bakomliggande utredningens, baserades på beräkningar gjorda av bl.a. Tillväxtverket. Enligt den uppskattningen var den genomsnittliga direkta kostnaden för revisionen av de 160 000 minsta aktiva aktiebolagen 15 000 kronor per bolag (SOU 2008:32 s. 130 f. och prop. 2009/10 s. 67 och 98).

Enligt regeringens mening är både den dåvarande regeringens och Riksrevisionens beräkningar av kostnadsbesparingen osäkra. När det gäller dagens kostnadsläge ligger det i sakens natur att det är svårt att förutse vad det skulle innebära för revisionsarvodenas storlek om revisionsplikten för små aktiebolag återinförs. Det kan anmärkas att även enligt Riksrevisionens beräkning av revisionsarvodena så uppgår den sammanlagda direkta besparingen för de små aktiebolag som har valt revisor till 1,75 miljarder kronor per år.

Riksrevisionen anför vidare att det finns indikationer på att reformen kan ha ökat skatteundandragandet. Enligt Riksrevisionen kan en avtagande tillväxttakt tyda på att bolag som har valt bort revisor undanhåller staten mer skatt än tidigare.

När reformen genomfördes angav den dåvarande regeringen att

reformen skulle kunna medföra förlorade skatteintäkter. Det beräknades

5

Skr. 2017/18:201 att skatteintäkterna från aktiebolag och handelsbolag sammantaget skulle minska med 1,3 miljarder kronor per år (prop. 2009/10:204 s. 89 f. och 103). Enligt regeringens mening är sådana beräkningar förenade med stor osäkerhet. Att det enligt Riksrevisionen finns indikationer på att skatteundandragandet kan ha ökat med anledning av reformen är ändå på så sätt i linje med vad som förväntades. Riksrevisionens rapport ger inte besked om huruvida skatteundandragandet faktiskt har ökat och i så fall i vilken mån förekomsten av revision hade kunnat förebygga det ökade undandragandet.

Riksrevisionens iakttagelse om minskad tillväxt för bolag som valt bort revisor är, enligt regeringens mening, en svag indikator för skatteundandragande. Det finns alternativa tänkbara förklaringar till den lägre tillväxten, vilket även Riksrevisionen nämner i sin rapport. Det är regeringens uppfattning att det skulle behövas en mer utförlig analys, inbegripet en kontroll av fler faktorer, för att verifiera att skatteundandragandet har ökat bland bolag som saknar revisor och i så fall i vilken omfattning.

Av Riksrevisionens rapport framgår att antalet förelägganden från Bolagsverket till bolagen angående formaliafel i bolagens årsredovisningar har ökat sedan reformen. Det bör anmärkas att den statistik som Riksrevisionen hänvisar till även inkluderar förelägganden med anledning av brister i årsredovisningarna för bolag med revisor. Dessutom visar den senaste statistiken att antalet förelägganden som andel av inlämnade årsredovisningar sjönk mellan 2016 och 2017. I vilken utsträckning de materiella bristerna i bolagens årsredovisningar har ökat framgår inte av rapporten.

Reformen och myndigheterna

Vad gäller Riksrevisionens iakttagelse att Bolagsverket inte fullt ut har anpassat sina arbetsrutiner till reformen vill regeringen lyfta fram att flera åtgärder vidtagits för att motverka fel i inlämnade årsredovisningar. Bland annat har Bolagsverket på uppdrag av regeringen på sin webbplats lagt ut ett urval av Bolagsverket granskade och registrerade årsredovisningar så att företagare på ett enkelt sätt kan hitta goda exempel. Dessutom arbetar Bolagsverket kontinuerligt genom bl.a. seminarier och webbpresentationer med att öka företagens kunskaper om hur årsredovisningar ska upprättas. På webbplatsen Verksamt.se finns information från flera myndigheter om hur man driver företag. Dessutom har Bolagsverket på uppdrag av regeringen alldeles nyligen infört en frivillig digital tjänst för inlämning av finansiell information avseende årsredovisningar. Tjänsten förebygger genom automatiserade kontroller flertalet av de formaliafel, liksom felsummeringar, som förekommer.

Riksrevisionen anför vidare att de felsummeringar som Bolagsverket uppmärksammar inte föranleder att bolagen föreläggs att rätta årsredovisningen. Detta är enligt regeringens mening en naturlig konsekvens av att Bolagsverket inte har möjlighet att ta ställning till om de siffror i årsredovisningarna som ska summeras är korrekta. Bolagsverket har inte tillgång till underliggande räkenskapsmaterial.

I samband med reformen fick Skatteverket ökade resurser och utökade kontrollmöjligheter, vilket enligt Riksrevisionen inte har bidragit till att

antalet fel i företagens räkenskaper har minskat. Riksrevisionen påpekar

6

även att Skatteverket inte använder avsaknaden av revisor som en indi- Skr. 2017/18:201 kator i sitt arbete.

De nya kontrollmöjligheterna innebär att Skatteverket får förelägga den som är eller kan antas vara bokföringsskyldig eller som är en juridisk person att lämna uppgift som verket behöver för att kunna kontrollera dokumentationsskyldigheten. Dokumentationsskyldigheten innebär att den som är deklarationsskyldig i skälig omfattning genom bl.a. räkenskaper ska se till att det finns underlag för att fullgöra och kontrollera en uppgiftsskyldighet. Regeringen anser att Skatteverket, som tillämpande myndighet, behöver beskriva hur kontrollmöjligheterna används för att bidra till en mer fullständig bild.

I samband med reformen infördes även en skyldighet för företagen att lämna uppgift om huruvida årsbokslutet eller årsredovisningen som ligger till grund för inkomstdeklarationen har upprättats med hjälp av en uppdragstagare och om den reviderats av en revisor. Skatteverket har i den löpande myndighetsdialogen tydliggjort för regeringen att myndigheten inte bortser från sådana uppgifter, men att de inte har någon större betydelse vid kontrollurvalet.

Vad gäller Riksrevisionens iakttagelse att avsaknaden av revisor i många små aktiebolag försvårar Ekobrottsmyndighetens arbete är det enligt regeringens mening naturligt att insynen i och kontrollen av bolag som valt bort revisor blir sämre. Bolagsverkets nya digitala tjänst ger Ekobrottsmyndigheten bättre möjligheter att genomföra brottsutredningar och kan enligt regeringens mening förbättra situationen.

4Regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens iakttagelser

Regeringen välkomnar Riksrevisionens rapport och anser att Riksrevisionen gör värdefulla iakttagelser av reformens konsekvenser. Regeringen ser allvarligt på slutsatsen att reformen, tillsammans med andra regelförenklingar, kan ha underlättat för ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. Ett fungerande skattesystem där var och en gör rätt för sig är en förutsättning för välfärden. Ekonomisk brottslighet och skatteundandragande skadar den fria och rättvisa konkurrensen mellan företagen. Att motverka ekonomisk brottslighet och skatteundandragande har därför hög prioritet för regeringen.

Riksrevisionens iakttagelser utgör dock inte tillräckliga skäl för att regeringen i nuläget ska verka för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. Ett skäl mot ett återinförande, som Riksrevisionen inte berör i rapporten, är att det på grund av den begränsade tillgången på auktoriserade revisorer sannolikt skulle krävas en lång övergångstid (jfr prop. 1981/82:171 s. 8 f.).

En återinförd full revisionsplikt skulle också avvika från den väg som har valts inom EU. De flesta medlemsstater har mycket högre gränsvärden för när ett bolag måste ha en revisor. Det förslag till EU-direktiv som

kommissionen avser att lägga fram i slutet av april 2018, det s.k. bolags-

7

Skr. 2017/18:201 rättspaketet, kommer sannolikt att underlätta ytterligare för aktiebolag att
  på olika sätt flytta över gränserna, något som gör det svårare för Sverige
  att ha en revisionsplikt som kraftigt avviker från andra medlemsstater.
  Det bör framhållas att en ökad digitalisering kan förväntas få stor bety-
  delse, både för att höja kvaliteten på årsredovisningarna och för att före-
  bygga oegentligheter i allmänhet, jämför även med Hur Sverige blir bäst
  i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – en skrivelse om
  politikens inriktning (skr. 2017/18:47).
  Även om Riksrevisionen bedömer att det saknas kunskap om huruvida
  inskränkningen av revisionsplikten har lett till ökad ekonomisk brottslig-
  het, ger Riksrevisionens rapport anledning att i ett större sammanhang
  överväga åtgärder för att motverka att aktiebolag används som verktyg
  för brott och andra oegentligheter. Riksrevisionens farhågor i detta avse-
  ende har stöd bl.a. i reformens förarbeten (se prop. 2009/10:204 s. 66 och
  103). Ekobrottsmyndighetens slutsats i rapporten Effekter på den ekono-
  miska brottsligheten efter avskaffandet av revisionsplikten för mindre
  aktiebolag (juni 2016) är följdriktigt att avsaknaden av en revisor är en
  riskfaktor för att bolag används som brottsverktyg.
  Vidare beskriver Brottsförebyggande rådet i rapporten Kriminell infilt-
  ration av företag (Brå 2016:10) hur bolag på olika sätt infiltreras för att
  utnyttjas för ekonomisk brottslighet. Även Bolagsverket har i olika sam-
  manhang lyft fram bekymmer med bolagskapningar och användning av
  s.k. målvakter i samband med ekonomisk brottslighet. Regeringen ser
  allvarligt på att seriösa företagare tvingas verka på en marknad där eko-
  nomisk brottslighet snedvrider konkurrensen.
  Mot denna bakgrund överväger regeringen att tillsätta en utredning för
  att ta fram möjliga åtgärder för att försvåra användningen av företag som
  verktyg för brott.
  Regeringen och myndigheterna arbetar även på andra sätt för att mot-
  verka den ekonomiska brottsligheten. Regeringen beslutade nyligen att
  ge i uppdrag till Bolagsverket att i dialog med Ekobrottsmyndigheten och
  Skatteverket utveckla metoder och arbetssätt vid Bolagsverket för att
  utöka kontrollfunktionen vid registrering av olika företagsuppgifter, t.ex.
  vid inlämnandet av årsredovisningar.
  Vidare har Bolagsverket alldeles nyligen redovisat ett regeringsupp-
  drag om hur myndigheten arbetar utifrån sin instruktion med att före-
  bygga ekonomisk brottslighet. Bolagsverket föreslår flera åtgärder inom
  ramen för myndighetens verksamhetsområde för att i ökad utsträckning
  förebygga sådan brottslighet. Den nya digitala tjänsten för ingivning av
  årsredovisningar bedöms förbättra möjligheterna att upptäcka ekonomisk
  brottslighet och förväntas också kraftigt minska antalet kompletterings-
  förelägganden. Dessutom har Bolagsverket alldeles nyligen inrättat en
  enhet på avdelningen för företagsregistrering, som ska ansvara för och
  samordna myndighetens arbete med ekobrottsfrågor.
  Bolagsverket har därutöver i två skrivelser till Justitiedepartementet
  lämnat förslag som syftar till att förbättra bolagsregistrets kvalitet. Skriv-
  elserna bereds i Regeringskansliet.
  Det bör även framhållas att regeringen arbetar aktivt för att motverka
  skatteundandragande. Regeringen följer därför Skatteverkets kontroll-
  arbete och skattefelets utveckling noga. I det inkluderas att ta del av
8 Skatteverkets erfarenheter av de utökade kontrollmöjligheterna. Reger-

ingen kan därigenom få ökad kunskap om hur inskränkningen av revi- Skr. 2017/18:201 sionsplikten har påverkat skattefelet, för att på längre sikt kunna över-

väga lämpliga åtgärder.

Med anledning av Riksrevisionens iakttagelse att företag som väljer bort revisor i hög utsträckning finns inom kontantintensiva branscher kan nämnas att det i vissa av dessa verksamheter har införts krav på att föra personalliggare och att ha kassaregister. Regeringen har föreslagit att kravet på personalliggare fr.o.m. den 1 juli 2018 även ska gälla i kropps- och skönhetsvårdsverksamhet, fordonsserviceverksamhet samt livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet (prop. 2017/18:82).

I betänkandet Beräkning av skattetillägg – en översyn av reglerna (SOU 2017:94) föreslås åtgärder mot skatteundandraganden som träffar samtliga deklarationsskyldiga. Syftet är att förstärka skattetilläggets allmänpreventiva effekt och att öka incitamenten för företagen att göra rätt från början. Betänkandet har remitterats. Vidare har regeringen beslutat att ge en utredare i uppdrag att se över F-skattesystemet för att bl.a. bekämpa skatteundandraganden.

Som Riksrevisionen påpekar har varken regeringen eller den tidigare regeringen följt upp genomförandet av revisionspliktsreformen. Enligt regeringens mening finns det i nuläget, mot bakgrund av Riksrevisionens iakttagelser och de ovan redovisade pågående åtgärderna, inte skäl för att göra någon övergripande utvärdering av reformen, t.ex. i form av en statlig utredning.

I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

5Riksdagens tillkännagivande om att fler företag bör undantas från revisionsplikten

Riksdagen har i ett tillkännagivande till regeringen den 18 januari 2017  
anfört att regeringen bör ta initiativ till att överväga om fler företag kan  
undantas från revisionsplikten (bet. 2016/17:CU6, rskr. 2016/17:133).  
Enligt riksdagen är det angeläget att minska de administrativa bördorna  
för företagen. Ett led i det arbetet var 2010 års revisionspliktsreform.  
Riksdagen konstaterar att lagstiftningen nu har varit i kraft i över sex år  
och att reformen enligt Skatteverket inte inneburit något betydande  
skattefusk. Mot denna bakgrund anser riksdagen att det finns anledning  
att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten. Enligt  
riksdagen är det en uppgift för regeringen att ta nödvändiga initiativ och i  
lämpligt sammanhang återkomma till riksdagen och redovisa resultatet  
av arbetet.  
Även regeringen anser att det är viktigt att minska de administrativa  
bördorna för företagen. Regeringen arbetar aktivt med att på olika sätt  
göra det enklare att starta och driva företag i Sverige. Ett av regeringens  
mål i detta förenklingsarbete är att minska de administrativa kostnaderna  
för företagen. I det arbetet är digitalisering ett viktigt verktyg, som t.ex. 9
 

Skr. 2017/18:201 den digitala tjänsten för ingivning av årsredovisningar som alldeles nyligen införts hos Bolagsverket. Regeringen överväger kontinuerligt åtgärder för att göra det enklare för företag, för närvarande bl.a. när det gäller bokföring. Regeringen lämnar också årligen i budgetpropositionen en uppföljning av målen för förenklingsarbetet.

När det gäller revisionspliktens omfattning bör det dock givetvis beaktas att Riksrevisionen i sin granskning av konsekvenserna av 2010 års reform funnit att nackdelarna med reformen är större än fördelarna. Riksrevisionen rekommenderar därför regeringen att verka för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag.

Riksrevisionens rekommendation till regeringen står därmed i ett omedelbart motsatsförhållande till tillkännagivandet.

Som framgår ovan pågår det inom Regeringskansliet och berörda myndigheter arbete som syftar till att motverka de oönskade konsekvenser av reformen som Riksrevisionen tar upp i sin rapport. Regeringen anser att innan detta arbete har kommit längre, och det är klart vilka förändringar som EU:s bolagsrättspaket medför, är tiden inte mogen för att ta initiativ till att överväga en ytterligare inskränkning av revisionsplikten.

Mot denna bakgrund avser regeringen inte att vidta några åtgärder med anledning av tillkännagivandet och anser det därmed vara slutbehandlat.

10

EN GRANSKNINGSRAPPORT FRÅN RIKSREVISIONEN

Avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag

– en reform som kostar mer än den smakar

rir 2017:35

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. Vårt uppdrag är att genom oberoende revision skapa demokratisk insyn, medverka till god resursanvändning och effektiv förvaltning i staten.

Riksrevisionen bedriver både årlig revision och effektivitetsrevision. Denna rapport har tagits fram inom effektivitetsrevisionen, vars uppgift är att granska hur effektiv den statliga verksamheten är. Effektivitetsgranskningar rapporteras sedan 2011 direkt till riksdagen.

riksrevisionen

isbn 978-91-7086-465-0 rir 2017:35

omslagets originalfoto: ulrika kestere

tryck: riksdagens interntryckeri, stockholm 2017

  E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N  
  T I L L R I K S D A G E N B E S L U T A D : 2 0 1 7 - 1 2 - 1 2
 
    D N R : 3 . 1 . 1 - 2 0 1 6 - 0 8 6 6
    R I R 2 0 1 7 : 3 5

Härmed överlämnas enligt 9 § lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. följande granskningsrapport:

Avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag

– en reform som kostar mer än den smakar

Riksrevisionen har granskat reformen om att avskaffa revisionsplikten för små aktiebolag. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehåller slutsatser som avser regeringen, Skatteverket, Bolagsverket och Ekobrottsmyndigheten samt rekommendationer till regeringen.

Riksrevisor Helena Lindberg har beslutat i detta ärende. Revisor Nedim Colo har varit föredragande. Ställföreträdande enhetschef Maria Ljunggren, ämnessakkunnig Joakim Hveem och enhetschef Robin Travis har medverkat i den slutliga handläggningen.

Helena Lindberg

Nedim Colo

För kännedom:

Regeringskansliet; Justitiedepartementet

Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket

R I K S R E V I S I O N E N

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Innehåll

Sammanfattning och rekommendationer 5
1 Inledning 10
1.1 Avskaffandet av revisionsplikten 11
1.2 Motiv till granskning 13
1.3 Syfte och frågeställningar 14
1.4 Bedömningsgrunder 15
1.5 Kvantitativ metod 18
1.6 Processanalys av myndigheternas arbetssätt i relation till reformen 21
2 Reformen och bolagen 24
2.1 Aktiebolagsformen allt vanligare 24
2.2 Många aktiebolag har valt bort revision 25
2.3 Kostnadsbesparing för bolag som valde bort revision 29
2.4 Lägre tillväxttakt för bolag som valde bort revision 30
2.5 Formaliafel i årsredovisningarna har ökat 34
2.6 Relativpriset på revisionstjänster och antalet revisorer har minskat 36
2.7 En liten andel aktiebolag bryter mot revisionsplikten 38
2.8 Sammanfattande iakttagelser 40
3 Reformen och myndigheterna 42
3.1 Bolagsverket har noterat fler fel i årsredovisningarna 42
3.2 Bolagsverkets rutiner omfattar inte felsummeringar 44
3.3 Skatteverkets kontrollprocess har utökats 45
3.4 Skatteverkets nya kontrollmöjlighet har inte motsvarat förväntningarna 47
3.5 Avsaknad av revision försvårar Ekobrottsmyndighetens arbete 50
3.6 Ekonomisk brottslighet förebyggs med information 53
3.7 Regeringen har inte följt upp reformen 53
3.8 Sammanfattande iakttagelser 55
Referenslista 57
Bilaga 1. Intervjuöversikt 59
Bilaga 2. Data 60
Bilaga 3. Kompletterande diagram och tabeller 64

Elektroniska bilagor

Till rapporten finns bilagor att ladda ned från Riksrevisionens webbplats. Bilagorna kan begäras ut från ärendets akt genom registraturen.

Bilaga 4. Deskription av aktiebolag

Bilaga 5. Beräkningar av revisorsarvodet

Bilaga 6. Underlag till effektstudie

R I K S R E V I S I O N E N

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Sammanfattning och rekommendationer

Granskningens bakgrund och syfte

Riksrevisionen har granskat konsekvenserna av reformen om att avskaffa revisionsplikten för små aktiebolag, som trädde i kraft den 1 november 2010. Reformen omfattade närmare tre fjärdedelar av aktiebolagen, som därefter fick välja om de ville ha revisor eller inte.

Lagstadgade krav på revision för bolag har diskuterats i olika omgångar sedan de infördes 1895. I diskussionerna har bolagens kostnader och regeladministration vägts mot revisionen som en åtgärd mot ekonomisk brottslighet och skattefusk.

Under perioden 2006–2010 fokuserade regeringen på regelförenkling för företag, och ett antal reformer genomfördes. Som en del av det arbetet föreslog regeringen att revisionsplikten skulle avskaffas för små bolag, vilket beslutades 2010 av riksdagen.

Reformen syftade till att minska bolagens administrativa börda och kostnader för revision. Ett annat skäl för att avskaffa revisionsplikten var intentionen att reformen, tillsammans med andra reformer i regeringens regelförenklingsarbete, skulle stärka bolagens konkurrenskraft och bidra till fler företag som växer och anställer fler. Farhågorna med reformen var minskade skatteintäkter, ökad ekonomisk brottslighet och sämre redovisningskvalitet.

Syftet med denna granskning har varit att undersöka om intentionerna med reformen har infriats för berörda aktiebolag, vilka konsekvenser reformen har medfört och hur icke önskvärda konsekvenser hanterats.

Granskningen har utgått från följande frågor:

1.Har intentionerna med reformen uppnåtts?

2.Har reformen haft icke önskvärda konsekvenser?

3.Har berörda myndigheter hanterat icke önskvärda konsekvenser av reformen?

Granskningens resultat och slutsatser

Riksrevisionens övergripande slutsats är att nackdelarna med reformen avskaffad revisionsplikt är större än fördelarna. Reformen har visserligen inneburit att aktiebolagen fått ökad valfrihet, men de som valde bort revision har inte haft högre tillväxt, snarare tvärtom. Den kostnadsbesparing som bolagen gjorde på att inte ha revision var liten, lönsamheten blev inte bättre och samtidigt minskade avsaknaden av revision möjligheterna till kontroll och insyn i bolagen.

R I K S R E V I S I O N E N 5

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Reformen, tillsammans med andra regelförenklingar, har gynnat aktiebolagsformen, och ett stort antal nya aktiebolag har bildats efter reformen. Många bolag valde bort revision efter reformen och benägenheten att välja bort revision är större i branscher med hög risk för ekonomisk brottslighet och skatteundandragande. Det finns också indikationer på att reformen, tillsammans med andra regelförenklingar, kan ha underlättat ekonomisk brottslighet och gjort att möjligheterna för myndigheterna att upptäcka sådan brottslighet har försämrats. Vidare kan den avtagande tillväxttakten tyda på att bolag som valt bort revision undanhåller staten mer skatt än tidigare. En annan konsekvens av reformen är fler fel i årsredovisningarna. Det är bekymmersamt eftersom det i dagsläget inte finns rutiner för att komma tillrätta med sådana felaktigheter. Det är problematiskt eftersom olika intressenter har berättigade behov av kvalitetssäkrad finansiell information för de bedömningar som de gör i sina verksamheter.

De berörda myndigheterna har inte kunnat kompensera för reformens icke önskvärda konsekvenser. Myndigheterna har till viss del anpassat sitt arbete, men insatserna har inte vägt upp nackdelarna med den uteblivna revisionen i bolagen. I samband med reformen gavs Skatteverket medel och en ny kontrollmöjlighet för att förhindra ökat skattefel genom att säkerställa att företagens redovisning håller en grundläggande kvalitet, men det har inte resulterat i att företagen gör färre fel i inlämnade deklarationer.

Denna granskning ger kunskap om reformens intentioner och dess konsekvenser. Det finns indikationer på att reformen kan ha ökat skatteundandragandet. Däremot saknas det fortfarande kunskap om huruvida reformen har lett till en ökad ekonomisk brottslighet. Regeringen har inte utvärderat reformen som avsett, och samtidigt har riksdagen bett regeringen att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten.

Det gick inte bättre för de bolag som valde bort revision

Aktiebolag som valde bort revision växte därefter svagare i både nettoomsättning och personalstyrka jämfört med bolag som behöll revision. Lönsamheten har inte heller blivit bättre i bolag utan revision. Det betyder att reformen inte har bidragit till högre tillväxt och stärkt konkurrenskraft för bolag som valde bort revision.

Det finns flera förklaringar till varför tillväxttakten minskade bland bolag som valde bort revision. Mycket talar för förklaringen om att bolag som saknar insyn från en revisor i högre utsträckning medvetet redovisar lägre ekonomisk aktivitet i verksamheten som helhet och därmed krymper bolagets vinst för att undkomma skatt. Detta blir lättare att göra utan revision eftersom bolagen löper mindre risk för att skatteundandragandet, dvs. skattefusk, ska upptäckas. Reformen kan därmed ha underlättat för bolag som vill undandra skatt att göra så.

6 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Men det går dock inte helt att utesluta förklaringen till resultatet att bolagen som valt bort revision har sänkt sina tillväxtambitioner i högre utsträckning än de som behöll revision.

Bolag som valde bort revision gjorde en liten besparing

60 procent av de bolag som efter reformen kunde välja bort revision hade gjort det vid utgången av räkenskapsåret 2015. Benägenheten att välja bort revision var större bland mindre och nystartade bolag. Bolag som valde bort revision gjorde i genomsnitt en direkt besparing på ungefär 10 000 kronor eftersom de inte behövde betala revisorsarvodet. Totalt motsvarar det knappt 1 procent av bolagens nettoomsättning och borde rimligen ha liten betydelse för bolagens lönsamhet och tillväxtmöjligheter. Inför reformen bedömde regeringen, med en annan beräkningsmetod, att det genomsnittliga revisorsarvodet för alla de bolag som kunde välja bort revision skulle vara ungefär 14 000 kronor.

Utöver revisionsarvodet har bolagen också sparat in på vissa arbetsmoment och kostnader relaterade till arbete som bolagets företrädare måste lägga ned på att biträda revisorn i hans eller hennes arbete. Det finns dock ingenting som tyder på att det har haft en positiv inverkan på bolagens tillväxt eller lönsamhet.

Sedan reformen har prisutvecklingen på revisionstjänster stagnerat vilket har gynnat bolag som betalar revisorsarvoden.

Bolag i riskbranscher valde bort revision i högre utsträckning

Benägenheten att välja bort revision varierar relativt mycket mellan olika branscher. Bolag som valde bort revision fanns i hög utsträckning inom kontantintensiva branscher som exempelvis hårvård, skönhetsvård, restaurang och taxiverksamhet. I dessa branscher bedöms också risken för skatteundandragande och ekonomisk brottslighet vara hög, och det är därför problematiskt att den insyn i bolagen som revisionen möjliggjorde, har försvunnit.

Formaliafel i årsredovisningar har ökat

Antalet formaliafel i bolagens årsredovisningar ökade efter reformen. Exempel på formaliafel är att det saknas fastställelseintyg, noter eller resultaträkning i årsredovisningen. Det har lett till att Bolagsverket behöver förelägga fler bolag att inkomma med kompletteringar. Förelägganden innebär att bolagen behöver korrigera felen och skicka in årsredovisningen på nytt, vilket kan vara tidskrävande för både Bolagsverket och bolagen. Ökningen av formaliafel förekommer främst i nystartade bolag utan revision.

R I K S R E V I S I O N E N 7

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Bolagsverkets kontroll omfattar inte felsummeringar i årsredovisningar

I granskningen har det framkommit indikationer på att felsummeringar och annan felaktig information i årsredovisningarna har ökat sedan reformen, men Bolagsverket har inte några rutiner för att förelägga bolag att korrigera dessa felaktigheter. I stället registrerar myndigheten årsredovisningen. En konsekvens är att de registrerade årsredovisningarna riskerar innehålla felsummeringar, vilket strider mot kravet på att årsredovisningar ska ge en rättvisande bild av bolagens ekonomi. De bristfälliga årsredovisningarna förmedlas oförändrade till olika intressenter, exempelvis andra myndigheter i brottsutredningar och kreditvärderingsföretag, som riskerar att göra bedömningar på felaktiga grunder. Exempelvis kan ett bolag redovisa fel ekonomisk information i balansräkningen eller resultaträkningen för att framställa bolagets ekonomi som bättre eller sämre.

Skatteverket har inte kunskap om reformens konsekvenser och den nya kontrollen har inte lett till färre fel

Skatteverket vet inte om skattefelet har påverkats av reformen. Myndigheten har inte heller följt upp kvaliteten i redovisningsunderlagen och beskattningsunderlagen i bolag efter reformen. Sammantaget hanterar inte heller Skatteverket bolag utan revision på något särskilt sätt i sina kontrollprocesser.

Som en del av reformen fick Skatteverket en ny kontrollmöjlighet, s.k. kontroll av dokumentationsskyldighet, och 40 miljoner kronor årligen för utökade kostnader för att säkerställa att bolagen uppfyllde sin dokumentationsskyldighet.

Kontrollmöjligheten skulle förebygga fel i bolagens redovisning och därmed motverka skattebortfall. Den är, så som den har använts, en framåtsyftande insats där Skatteverket vägleder och stödjer nya företagare så att de får ordning på sin redovisning inför kommande deklarationer. Skatteverket har använt den nya kontrollmöjligheten, men den har inte resulterat i att företagen gör färre fel i inlämnade deklarationer. Kontrollmöjligheten saknar preventiv effekt på företagaren och tillämpas endast på en liten andel nystartade aktiebolag. Men den har inte inriktats specifikt mot bolag som inte har revision. Den nya kontrollmöjligheten har därmed inte varit effektiv för att motverka fel i bolagens redovisning och därmed skattebortfall.

Arbetet mot ekonomisk brottslighet har försvårats

Sedan reformen har antalet mängdärenden till Ekobrottsmyndigheten ökat. Det handlar i många fall om slarvfel som exempelvis försenade årsredovisningar eller brister i bokföring. En konsekvens blir att myndigheten får mindre resurser att lägga på ärenden som gäller grov ekonomisk brottslighet.

8 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Vidare har revisorernas anmälningar till Ekobrottsmyndigheten minskat kraftigt. Därmed har processen för att ekonomiska brott ska kunna upptäckas försvårats och de upptäcks i ett senare skede, ofta i samband med konkurs. Skatteverket har också fått in betydligt färre s.k. orena revisionsberättelser från revisorer. Det innebär att Skatteverket går miste om tidiga indikationer på att något i ett bolag inte fungerar.

Regeringen har inte följt upp reformen

Inför avskaffandet av revisionsplikten aviserade regeringen att den skulle följa upp genomförandet av reformen och utvärdera dess effekter. Men regeringen har varken utvärderat reformen eller gett i uppdrag till berörda myndigheter att göra det.

Rekommendationer

Regeringen bör verka för att revisionsplikten för små aktiebolag återinförs.

R I K S R E V I S I O N E N 9

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

1 Inledning

Syftet med revision i bolag är att tillgodose att det finns en ändamålsenlig kontroll av att bolagsverksamhet sköts på ett korrekt sätt och enligt gällande regelverk samt att bolagets ställning och resultat redovisas på ett riktigt sätt. Revisorns uppgift är att granska företagets årsredovisning och bokföring (räkenskapsrevision) samt ledningens förvaltning (förvaltningsrevision). Granskningen ska vara så ingående och omfattande som god revisionssed kräver. Revisorn ska i revisionsberättelsen granska om företagen har följt sina skyldigheter att göra skatteavdrag, lämna skattedeklaration samt att i rätt tid betala skatter och avgifter. Revisorn ska också anmärka i revisionsberättelsen om företagen inte i rätt tid har betalat skatter och avgifter och skicka en kopia av revisionsberättelsen till Skatteverket, s.k. oren revisionsberättelse. Därutöver har revisorn en skyldighet att rapportera misstankar om brott i bolag, exempelvis bokföringsbrott och skattebrott, till berörda myndigheter.1

Revisionsplikten för aktiebolag infördes för att bekämpa ekonomisk brottslighet

Kravet om revision i aktiebolag har motiverats med att det ses som en åtgärd mot den ekonomiska brottsligheten och skattefusk. Regler om revision infördes för första gången i svensk rätt genom 1895 års lag om aktiebolag.2

Under 1970-talet fördes en kriminalpolitisk debatt om ekonomisk brottslighet3 i företag. För att motverka ekonomisk brottslighet i aktiebolag rekommenderade Brottsförebyggande rådet att samtliga aktiebolag skulle vara skyldiga att ha minst en kvalificerad revisor. Därför beslutade riksdagen att alla nybildade aktiebolag från och med 1983 skulle ha auktoriserad revisor som också gavs en mer aktiv roll i arbetet mot skattebrott och skatteflykt.4

Under 1990-talet inleddes en diskussion om att avskaffa revisionsplikten för små aktiebolag. Regeringen uttalade emellertid att det skulle öka risken för ekonomisk brottslighet i bolagen. Regeringen framhöll vidare att små aktiebolags kostnader för revision inte var ett tillräckligt skäl för att undanta bolagen från reglerna om

1Se 9 kap., om revision och åtgärder vid misstanke om brott, i aktiebolagslagen (2005:551), ABL.

2Prop. 1981/82:171, s. 8, och prop. 1994/95:152, s. 44, i SOU 2008:32, Avskaffande av revisionsplikten för små företag, s. 71–74.

3Ekonomisk brottslighet är ett samlingsbegrepp för många typer av brott. De vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott.

4I samband med riksdagens behandling av lagförslaget (LU 1981/82:38 och LU 1981/82:42).

10 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

revision.5 Under perioden 2006–2010 bedömde regeringen däremot att revision var en betydande kostnad för små företag. EU har också betonat vikten av att minska företagens administrativa kostnader.6

1.1 Avskaffandet av revisionsplikten

Riksdagen beslutade den 1 november 2010 att avskaffa revisionsplikten,7 dvs. skyldigheten att ha en kvalificerad revisor, för små aktiebolag och vissa handelsbolag. Beslutet var en del av regeringens regelförenklingsarbete för företag. Året innan, 2009, blev det lättare att få F-skattsedel med syftet att fler skulle få möjligheten att starta företag. Därefter sänktes även aktiekapitalkravet i april 2010 från 100 000 kronor till 50 000 kronor.

Riksdagen har i ett tillkännagivande i januari 2017 bett regeringen att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten.8

1.1.1 Bolag som inte överskrider gränsvärden kan välja bort revision

Avskaffandet av revisionsplikten innebar att revision blev frivillig för de aktiebolag som under två räkenskapsår9 inte överstiger mer än ett av följande tre delvärden (fortsättningsvis kallat gränsvärdet för revisionsplikt)10:

3 miljoner kronor i nettoomsättning

1,5 miljoner kronor i balansomslutning

Medelantal tre anställda

Drygt 250 000 aktiebolag eller ca 70 procent av det totala antalet aktiebolag omfattades av reformen 2010.

Grundregeln är att alla aktiebolag ska ha en revisor,11 oavsett om bolaget uppfyller det ovan nämnda gränsvärdet eller inte.12 I och med reformen är det emellertid möjligt för många bolag att i bolagsordningen ange att bolaget inte ska ha någon revisor. Om ett bolag inte uppfyller mer än ett av tre delvärden och vill välja bort revision, ska bolagsstämman fatta beslutet genom att införa en bestämmelse i bolagsordningen om att bolaget inte ska ha revisor och avanmäla revisorn till

5Prop. 1997/98:99.

6Prop. 2009/10:204.

7Prop. 2009/10:204, bet. 2009/10:CU28, rskr. 2009/10:368. Se även 9 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551), ABL.

8Motion 2016/17:3380, bet. 2016/17:CU6, rskr. 2016/17:133.

9Ett räkenskapsår är den period för vilken ett företag ska göra sitt bokslut eller upprätta sin årsredovisning. Räkenskapsåret behöver inte sammanfalla med ett kalenderår.

10Prop. 2009/10:204, s. 68.

119 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551), ABL.

12Skog och Rhodes, 2011, Aktiebolagsrätt.

R I K S R E V I S I O N E N 11

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Bolagsverket innan räkenskapsårets utgång.13 Om ett aktiebolag vid utgången av ett räkenskapsår har en revisor registrerad i aktiebolagsregistret, ska bolaget alltid ha en revisor som lämnar en revisionsberättelse för det räkenskapsåret. Nybildade bolag behöver föra in en bestämmelse i bolagsordningen om att bolaget inte ska ha någon revisor. Om bolaget senare uppfyller gränsvärdet måste bolaget ändra bolagsordningen och utse en revisor. Ett nybildat aktiebolag behöver däremot inte ha någon revisor under de första två åren även om bolaget redan från början uppfyller minst två av delvärdena.14

1.1.2 Avsikten med reformen var att minska kostnader och öka tillväxt

Syftet med reformen var att minska bolagens administrativa börda och kostnader för revision genom att de aktiebolag som omfattas av reformen frivilligt fick välja att köpa de revisions- och redovisningstjänster som de själva ansåg sig behöva.15 Ett annat skäl för att avskaffa revisionsplikten var intentionen att reformen, tillsammans med andra reformer i regeringens regelförenklingsarbete,16 skulle stärka bolagens konkurrenskraft och bidra till fler företag som växer och anställer fler.17 Genom minskad administrativ börda och kostnader skulle resurser frigöras för att utveckla kärnverksamheten och på sikt bidra till tillväxt och ökad sysselsättning.18 Den minskade efterfrågan på revisionstjänster förväntades också leda till lägre priser på tjänsterna. Riksdagen ansåg det angeläget med reformen för att minska de administrativa bördorna för företagen.19

1.1.3 Det fanns flera farhågor med reformen

Innan reformen trädde i kraft tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att föreslå de lagändringar som krävdes för att ta bort revisionsplikten för små aktiebolag.20 Utredningen undersökte vilka konsekvenser reformen skulle ha på aktiebolagen och deras intressenter, och den konstaterade att de negativa effekterna på det s.k. skattefelet21 och den ekonomiska brottsligheten var svåra att kvantifiera. När det gällde revisionens betydelse för skattekontrollen och påverkan på skatteintäkterna konstaterade utredningen att nyttan av revisionens preventiva

13Om ett nytt räkenskapsår hinner påbörjas innan detta är gjort så kan bolaget som tidigast välja bort revision för det nya räkenskapsåret.

14Prop. 2009/10:204, s. 71.

15Prop. 2009/10:204, bet. 2009/10:CU28, rskr. 2009/10:368 och prop. 2009/10:100, utg.omr. 3, avsnitt 7.3.2.

16Skr. 2007/08:131, s. 4.

17Prop. 2009/10:204, s. 67, och prop. 2009/10:100, utg.omr. 3, avsnitt 7.3.2.

18Skr. 2007/08:131, s. 4, prop. 2009/10:100 utg.omr. 3, avsnitt 7.3.2, och prop. 2009/10:204, s. 56.

19Prop. 2009/10:204, bet. 2009/10:CU28, rskr. 2009/10:368.

20Kommittédirektiv. 2006:96 och tilläggsdirektiv 2006:128.

21Skattefelet definieras som skillnaden mellan den skatt som Skatteverket skulle ha fastställt om alla redovisat korrekt och den skatt som Skatteverket faktiskt fastställde. I skattefelet inkluderas alla slags fel som påverkar skatteuppbörden, dvs. allt från uppsåtliga skattebedrägerier till oavsiktliga misstag.

12 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

effekter var svåra att mäta och bedömde att effekterna på skatteintäkterna skulle bli små.22 Skatteverket däremot ansåg att avskaffad revisionsplikt skulle öka antalet medvetna såväl som omedvetna fel i aktiebolagens räkenskaper och i förlängningen även i deras deklarationer till myndigheten. Som ett resultat av detta skulle också skattefelet öka.23 Regeringen bedömde att skatteintäkterna från aktiebolag och vissa handelsbolag skulle minska med 1,3 miljarder kronor per år och därmed öka storleken på skattefelet.24

Såväl utredningen som regeringen ansåg att revisorernas medverkan i kampen mot ekonomisk brottslighet inte hade någon väsentlig betydelse.25 Ekobrottsmyndigheten däremot framhöll att revision i bolag är en viktig förutsättning för en effektiv brottsbekämpning av ekonomisk brottslighet och att avskaffad revisionsplikt skulle leda till ökad ekonomisk brottslighet.26

Regeringen bedömde att revision ger vissa garantier för att företagets redovisning avspeglar företagets ställning och resultat på ett korrekt sätt.27 Bolagsverket bedömde i sitt yttrande att kvaliteten på redovisningen i aktiebolag som väljer bort revision skulle bli lägre.28

1.2 Motiv till granskning

Avskaffandet av revisionsplikten för små företag är en av de större reformerna som ägt rum inom svensk associationsrätt.29 Som ett resultat har många aktiebolag valt bort revision, och många fler än tidigare driver företag i form av aktiebolag.

Reformen påverkar aktiebolag, revisorer och bolagens intressenter samt berörda myndigheter. Kunskapen om reformens effekter har emellertid varit begränsad. Det var oklart om mål och intentioner med reformen hade infriats. Vidare var det oklart om reformen hade ökat skattefelet och om den ekonomiska brottsligheten hade ökat. Det var även otydligt om årsredovisningarnas kvalitet hade påverkats negativt eller om andra oönskade effekter hade uppkommit. Det var också osäkert om avskaffandet av revisionsplikten endast hade lett till minskade administrativa

22SOU 2008:32, Avskaffande av revisionsplikten för små företag, s. 14 och 228.

23Skatteverkets yttrande till betänkande SOU 2008:32, Avskaffande av revisionsplikten för små företag.

24Prop. 2009/10:204, s. 102–103.

25SOU 2008:32, s. 21–24, och s. 229 samt prop. 2009/10:204, s. 103.

26Ekobrottsmyndighetens yttrande till betänkande SOU 2008:32, Avskaffande av revisionsplikten för små företag.

27Prop. 2009/10:204, s. 66.

28Bolagsverkets yttrande till betänkande SOU 2008:32, Avskaffande av revisionsplikten för små företag.

29En association är en sammanslutning mellan fysiska och/eller juridiska personer. Under associationsrätt faller bl.a. reglerna kring olika bolagsformer såsom aktiebolag.

R I K S R E V I S I O N E N 13

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

kostnader för bolagen eller om motsvarande kostnader hade flyttats från bolagen till staten.

Mot ovanstående bakgrund har Riksrevisionen valt att granska i vilken utsträckning avskaffandet av revisionsplikten har motsvarat de förväntningar som knöts till reformen samt om reformen har haft andra konsekvenser.

1.3 Syfte och frågeställningar

Granskningens syfte är att undersöka om intentionerna med reformen har infriats för berörda aktiebolag samt vilka konsekvenser i övrigt som reformen har medfört. Vidare ingår att undersöka vilka åtgärder Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Bolagsverket har vidtagit för att hantera icke önskvärda konsekvenser av reformen.

Granskningen har utgått från följande frågor:

1.Har intentionerna med reformen uppnåtts?

2.Har reformen haft icke önskvärda konsekvenser?

3.Har berörda myndigheter hanterat icke önskvärda konsekvenser av reformen?

I granskningens undersökning ingår de aktiva aktiebolag som berörs av reformen. Andra bolagsformer, till exempel handelsbolag, ingår inte i granskningen.

1.3.1 Myndigheter som berörs av reformen

De myndigheter som främst berörs av reformen är Bolagsverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Bolagsverket tar emot, kontrollerar och förmedlar årsredovisningar

Bolagsverket är den förvaltningsmyndighet som ansvarar för registrering av aktiebolag och handelsbolag. I myndighetens uppgifter ingår att registrera företag och ändringar i företag samt att ta emot, kontrollera och registrera årsredovisningar och fatta beslut om likvidationer. När myndigheten har granskat och registrerat årsredovisningen blir den offentlig, och Bolagsverket säljer informationen vidare till kreditupplysningsföretag. Bolagsverket förmedlar också informationen till andra myndigheter, som Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Bolagsverket är till ca 95 procent avgiftsfinansierat, men har också ett årligt anslag för vissa uppgifter.30

Skatteverket kontrollerar att företag betalar rätt skatt

En uppgift för Skatteverket är att säkerställa att privatpersoner och företag betalar rätt skatter och avgifter. En annan uppgift är att minska skattefelet. Beskattning är myndighetens största verksamhetsområde och står för över 80 procent av

30 Förordningen (2007:1110) med instruktion för Bolagsverket.

14 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

myndighetens kostnader. Skatteverket arbetar på flera sätt för att minska skattefelet och uppbördsförlusterna: Myndigheten identifierar problem och risker, och koncentrerar sina resurser inom beskattningen till områden med hög risk.31

Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet

Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet i hela landet. Myndigheten får in anmälningar om och utreder skattebrott, bokföringsbrott, konkursrelaterade brott, finansmarknadsbrott och EU-bedrägerier. Utöver ansvaret för ekobrottsbekämpning svarar myndigheten för samordning och andra åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.32 Myndigheten ska även arbeta brottsförebyggande.33

Skatteverkets skattebrottsenhet bildades 1998, samma år som Ekobrottsmyndigheten, och samarbetar kontinuerligt med Ekobrottsmyndigheten.

1.4 Bedömningsgrunder

Revisionsfrågorna värderas huvudsakligen mot mål och intentioner med reformen.

1.4.1 Mål och intentioner med reformen bör ha uppnåtts

En allmän bedömningsgrund för granskningen är att mål och intentioner med reformen ska ha uppnåtts. Målet var att öka valfriheten när det gäller revisions- och redovisningstjänster och minska aktiebolagens administrativa bördor och kostnader för revision. Företagarna skulle kunna välja att köpa de externa revisions- och redovisningstjänster som de själva ansåg sig behöva. Priserna på revisionstjänster skulle också minska.34

Regeringens intention med reformen var också att den, tillsammans med andra reformer i regeringens regelförenklingsarbete,35 skulle stärka bolagens konkurrenskraft och bidra till fler företag som växer och anställer fler. Det skulle kunna ske genom att den administrativa bördan och kostnaderna för revisorsarvodet minskade; resurser skulle då frigöras för att utveckla kärnverksamheten vilket på sikt kan bidra till tillväxt och ökad sysselsättning.36 Utöver själva revisorsarvodet ville regeringen därför bespara bolagen andra kostnader för revision såsom tidsåtgång och kostnader för att ta fram underlag till

31Skatteverket, Årsredovisning 2016, s. 7.

32Förordningen (2015:744) med instruktion för Ekobrottsmyndigheten.

33Ekobrottsmyndigheten, 2016, Ekobrottsmyndighetens lägesbild om ekonomisk brottslighet i Sverige 2016, s. 9.

34Prop. 2009/10:204, s. 96–98.

35Skr. 2007/08:131, s. 4.

36Prop. 2009/10:100, utg.omr. 3, avsnitt 7.3.2, och prop. 2009/10:204, s. 67.

R I K S R E V I S I O N E N 15

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

revisor och möten.37 Det innebär att det var relevant för Riksrevisionen att bedöma om de bolag som valde bort revisor uppvisade en ökad tillväxt och ökad sysselsättning.

Det fanns en risk för att reformen skulle leda till ett antal icke önskvärda konsekvenser. Därför kommer reformens utfall och måluppfyllelse också att vägas mot följande principer:

Det bör finnas en kontroll av att gränsvärdet efterlevs

Ett aktiebolag ska ha minst en revisor om bolaget överstiger mer än ett av de tre delvärdena för revisionsplikt under två år i rad.38 Ett bolag som inte har revisor trots att det uppfyller mer än ett av tre delvärden bryter i så fall mot kraven i ABL:s regler om revision. Regeringen ansåg att gränsvärdesmodellen är ändamålsenlig och att Bolagsverkets övervakning av bolagens regelefterlevnad är möjlig. Årsredovisningen ska innehålla de uppgifter som är nödvändiga för att bedöma om bolaget överskrider gränsvärdet eller inte.39

Enligt Riksrevisionen innebär det att det bör finnas någon form av kontroll i de berörda myndigheterna av om bolag som överskrider gränsvärdet för revisionsplikt också har revision.

Registrerade årsredovisningar bör ge en rättvisande bild

Syftet med en extern redovisning är att informera företagets ägare och andra intressenter om företagets resultat, ställning och utveckling. Redovisningen är underlag för beslut, kontroll och uppföljning för företagaren själv eller externa intressenter och för beskattning. Redovisningen har också en central roll vid utredning av misstankar om olika slag av ekonomiska oegentligheter, t.ex. skattebrott, svindleri- och borgenärsbrott. Redovisningen ska omfatta årsbokslut, års- och koncernredovisning samt delårsrapporter.40 Efter varje räkenskapsår måste ett aktiebolag upprätta en årsredovisning och skicka in den till Bolagsverket.

I årsredovisningslagen (1995:1554), ÅRL, redovisas de krav som små aktiebolag måste uppfylla i sin årsredovisning. En årsredovisning ska vara på svenska och bestå av förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning och noter.

Balansräkning, resultaträkning och noter ska upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av företagets ställning och resultat. Förvaltningsberättelse, posterna i balansräkning och resultaträkning ska upprättas enligt något av kraven på uppställningsformerna i ÅRL.41 Det är aktiebolagets styrelse och verkställande

37Prop. 2009/10:204, s. 98–99.

389 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551).

39Prop. 2009/10:204, s. 71 f.

40Artikel på Skatteverkets hemsida, hämtad 2017-11-14, Redovisningens syfte och uppgifter.

41Uppställningsformerna beskrivs mer utförligt i Bokföringsnämndens Allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (BFNAR 2016:10).

16 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

direktör som skriver under årsredovisningen, d.v.s. ansvarar för att den ekonomiska informationen är korrekt. Bolagsverkets uppdrag är att formellt granska, registrera och tillkännage en offentliggjord årsredovisning.

Bolagens intressenter har behov av användbar information om företagets ekonomiska ställning samt deras redovisning. Redovisningen har därför en central roll i intressentsammanhang.42 Enligt Riksrevisionens mening ställer detta krav på att årsredovisningarna ska ge en rättvisande bild av bolagets verksamhet.

Bolagsverkets rutiner bör förhindra felsummeringar i årsredovisningarna

Bolagsverket granskar, registrerar och informerar företag, för att företagandet ska vara enkelt och näringslivet rättssäkert.43 Bolagsverket har registrerings- och kontrollfunktion samt en servicefunktion, med information för näringslivet.44 Bolagsverkets kontroll kan i detta sammanhang definieras som granskning av bolagens inlämnade årsredovisningar för att främja ett rättssäkert näringsliv. Kontrollen bör fokusera på att årsredovisningarna uppfyller kraven i årsredovisningslagen och att företagen föreläggs att korrigera upptäckta felsummeringar, så att årsredovisningen är användbar för motparten. Det är därför viktigt att Bolagsverkets rutiner vid kontroll och registrering av årsredovisningar är ändamålsenlig.

Skattefelet bör inte öka och den nya kontrollmöjligheten bör ha gett effekt

Skattefelet är störst på de områden där Skatteverket får förlita sig på uppgiftslämnande från skattebetalarna och minst där det finns utvecklat systemstöd och omfattande tredjemansinformation.45 Med tredjemansinformation menas att en person har insyn i bolaget utan att vara del av bolaget. Den funktionen har bolagets revisor haft. Utan revision saknas tredjemansinformation. För att säkerställa en grundläggande kvalitet i redovisningen och därmed motverka skattefel från aktiebolag utan revision fick Skatteverket i samband med reformen en ny kontrollmöjlighet. Den innebär att Skatteverket under löpande beskattningsår kan förelägga företag att lämna uppgift eller visa upp en handling för kontroll av att dokumentationsskyldigheten enligt lagen om självdeklarationer och kontrolluppgifter samt skattebetalningslagen fullgörs.46 Det handlar om att Skatteverket har möjlighet att kontrollera räkenskaper, anteckningar och annan dokumentation så att företagaren har möjlighet att fullgöra sin uppgiftsskyldighet i ett senare skede. Skatteverket fick ett ökat anslag med 40 miljoner kronor per år

42Grönlund m.fl., 2013, Principbaserad redovisning.

43Artikel på Bolagsverkets hemsida, hämtad 2017-11-08, Om oss.

44Statskontoret, 2016, Myndighetsanalys Bolagsverket, s. 16.

45Skatteverket, 2008, Skattefelskarta för Sverige, s. 56, och Riksrevisionen, 2012, Skattekontroll av företag, s. 28.

46Reglerna om föreläggande av dokumentationsskyldigheten för företag återfinns i 37 kap. 7 § skatteförfarandelagen (2011:1244). Se även prop. 2009/10:204, s. 92, 93 och 103.

R I K S R E V I S I O N E N 17

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

med anledning av detta.47 Denna kontroll av dokumentationsskyldigheten benämns i rapporten som den nya kontrollmöjligheten.

De extra resurser som Skatteverket har tilldelats bör användas så effektivt som möjligt, och den nya kontrollmöjligheten bör ge önskad effekt. Resurserna tilldelades för att motverka reformens negativa konsekvenser, och därför bör Skatteverket enligt Riksrevisionen prioritera åtgärder som riktar sig mot bolag som saknar revision.

Reformen bör inte ha försvårat arbetet mot ekonomisk brottslighet

Skatteverket ska förebygga och motverka ekonomisk brottslighet.48 Skatteverkets kontrollinsatser är viktiga för det fortsatta arbetet att upptäcka ekonomisk brottslighet. Skatteverket är en av aktörerna som anmäler brottsmisstankar till Ekobrottsmyndigheten.

Ekobrottsmyndigheten ska följa och analysera utvecklingen och rättstillämpningen när det gäller ekonomisk brottslighet och utarbeta förslag till åtgärder.49 Myndigheten ska också samordna åtgärder mot ekonomisk brottslighet.

Som ansvarig registreringsmyndighet för aktiebolag ska Bolagsverket i så stor utsträckning som möjligt minimera riskerna för att verkets rutiner utnyttjas för ekonomisk brottslighet.50 En del i det arbetet är att ha ändamålsenliga rutiner för att uppmärksamma felaktigheter i kontrollen av årsredovisningar och registreringen av företagsinformation.

Eftersom ekonomisk brottslighet spänner över dessa tre myndigheters verksamhetsområde behöver tjänstemännen på myndigheterna kunna lita på att uppgifter som förs från en myndighet till en annan är korrekta. Det bör också finnas en fungerande kontakt mellan myndigheternas tjänstemän som arbetar med gemensamma problemområden.

1.5 Kvantitativ metod

Granskningen bygger både på kvalitativa och kvantitativa metoder. Den första och andra revisionsfrågan har besvarats genom dels beskrivande statistik, dels en utvärdering av reformens effekter på berörda aktiebolag. Metoderna har valts för att de ska komplettera varandra. Data som används i granskningen kommer från SCB (FEK, FRIDA och TPI), Bolagsverket, Bisnode AB och Revisorsinspektionen

47Prop. 2009/10:100, utg.omr. 3, avsnitt 7.3.2, och prop. 2009/10:204, s. 103.

48Förordningen (2017:154) med instruktion för Skatteverket.

49Förordningen (2015:744) med instruktion för Ekobrottsmyndigheten.

505 a § förordningen (2007:1011) med instruktion för Bolagsverket.

18 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

(för mer beskrivning av data, se bilaga 2). För en mer utförlig metodbeskrivning, se elektronisk bilaga 6.

För att bedöma om reformens mål och intentioner har uppnåtts operationaliseras de enligt följande: Kostnadsbesparingen för bolag som valde bort revision bedöms utifrån kostnadsuppgifter för revisorsarvodet som är fördelade på bolagsstorlek.

Vidare undersöks rörelsemarginalen vilken borde öka när en kostnad uteblir.51 Tillväxten i bolagen mäts i nettoomsättning, balansomslutning och antal anställda.

1.5.1 Beskrivande statistik och bolagens utveckling

Riksrevisionen har tagit fram beskrivande statistik över den ekonomiska utvecklingen för aktiva aktiebolag med och utan revision under åren 2007–2015. Syftet var att undersöka om bolagens ekonomiska utveckling är i linje med reformens intentioner. Urvalet bestod endast av bolag som fick välja bort revision, dvs. underskred minst två av tre delvärden för de två föregående åren. Ekonomiska nyckeltal som belyser utvecklingen för aktiva aktiebolag som startades innan reformen och som väljer bort revision jämförs med bolag som frivilligt behöll revision. För en mer utförlig metodbeskrivning, se elektronisk bilaga 6.

1.5.2 Effektutvärdering

Riksrevisionen har undersökt effekterna av reformen främst på rörelsemarginal, räntabilitet, nettoomsättning, antal anställda och skatteinbetalningar. Syftet har varit att undersöka om intentionerna med reformen har infriats och om reformen har haft oavsedda konsekvenser (se avsnitt 2.4). Undersökningen är avgränsad till aktiva aktiebolag som startade innan reformen, fortsättningsvis i rapporten kallade etablerade bolag. Nystartade bolag omfattas alltså inte av effektutvärderingen eftersom det inte finns några tidigare utfall att matcha på. Däremot redovisas en deskriptiv analys av de nystartade bolagen som startade med respektive utan revision i elektronisk bilaga 4.

För att kunna utvärdera effekten av att välja bort revision krävs en jämförelsegrupp, vars ekonomiska utfall kan antas representera utfallet som hade blivit för bolagen som valt bort revision om de inte hade valt bort revision. Svårigheterna ligger i att skapa en jämförelsegrupp som är så lik bolagen som valt bort revision och att därmed eventuella skillnader i ekonomiska utfall mellan grupperna enbart kan förklaras av bortvalet av revision.

Den metod som används för att skapa relevanta jämförelsegrupper är exakt egenskapsmatchning.52 Förenklat innebär det att ett eller flera ”tvillingbolag” som

51Se bilaga 2 för mer information om vilka utfall som kan mätas.

52Så kallad coarsened exact matchning (CEM), se Iacus m.fl., 2012, och Blackwell m.fl., 2009. Mer om den tillämpade metoden går även att läsa i elektronisk bilaga 6.

R I K S R E V I S I O N E N 19

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

inte valde bort revision identifieras för varje bolag som valde bort revision. Endast bolag som har en ”tvilling” i jämförelsegruppen används i den fortsatta analysen. Grupperna är därmed lika med avseende på faktorer som finns dokumenterade i data.53

När jämförelsegrupperna har identifierats tillämpas metoden skillnad i skillnad.54 Syftet är att även ta hänsyn till faktorer som inte finns dokumenterade i data, och som är konstanta över tid. Men det finns även faktorer som inte är dokumenterade i data och som varierar över tid (exempelvis tillväxtförmåga och -ambition hos företagaren). För att den här typen av faktorer ska påverka resultaten krävs dessutom att de varierar på systematiskt olika sätt för bolag som valt bort respektive behållit revision, samt att denna variation sammanfaller med tidpunkten för bortvalet (men sker på grund av orsaker som inte har med själva bortvalet att göra). Om exempelvis en sänkt tillväxtambition oftast leder till att revision väljs bort kan resultaten påverkas av detta. Men eftersom tillväxten och lönsamheten fram till bortvalet mellan grupperna var mycket lika i granskningen bedöms det som osannolikt att tillväxtambitionen sänks för större delen av bolagen som valde bort revision jämfört med de som behöll den.55

1.5.3 Reformens konsekvenser

Tillgången till generaliserbara resultat från Skatteverkets kontroller i bolag med och utan revision är begränsade56, och det finns inget direkt sätt att mäta vilka bolag som otillbörligt undandrar sig skatt. Därför mäter Riksrevisionen skatteundandragande indirekt på registerdata genom att undersöka utvecklingen av bolagens nettoomsättning, som kan förväntas påverkas vid ökat skatteundandragande.57 Lägre redovisad ekonomisk aktivitet med oförändrade marginaler (s.k. krympning58), mätt som förändring i nettoomsättning, minskar alla typer av inbetald skatt som bolagen betalar in (moms, arbetsgivaravgifter, bolagsskatt etc.). I ett nästa steg undersöks om inbetald kumulativ bolagsskatt sedan reformen har utvecklats olika för bolag som valde bort respektive behöll revision. Undersökningens resultat ger indikation på om det observerade mönstret är uttryck för krympning. Det går dock inte att utesluta att bolaget

53Tolkningen av skattningarna är alltså urvalets behandlingseffekt på de behandlade (s.k. sample average treatment effect on the treated).

54När matchning kombineras med skillnad i skillnad kallas detta i den engelska utvärderingslitteraturen för conditional difference-in-difference, se exempelvis Heckman m.fl., 1998.

55För mer detaljer kring data och metod, se elektronisk bilaga 6.

56Det framgår av Riksrevisionens intervjuer med företrädare för Skatteverket.

57Skatteverket har använt denna metod i en intern utvärdering av reformens konsekvenser. Se Skatteverket, 2015, Frivillig revision.

58Krympning innebär att bolag redovisar lägre ekonomisk aktivitet än vad som egentligen är fallet, för att undkomma skatt. Lägre redovisad ekonomisk aktivitet syns som bl.a. lägre redovisad nettoomsättning.

20 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

undandrar skatt på andra sätt samtidigt, som exempelvis att bolagets konto används för privata utgifter.

I granskningen undersöks även konsekvenser av reformen såsom kvaliteten i årsredovisningar, om gränsvärdena efterlevs, prisutvecklingen för revisionstjänster och antalet verksamma revisorer.

1.6Processanalys av myndigheternas arbetssätt i relation till reformen

För att besvara den tredje revisionsfrågan har Riksrevisionen analyserat arbetsprocesserna vid Bolagsverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten. Syftet har varit att analysera om myndigheternas arbetssätt har påverkats och om myndigheterna har motverkat reformens icke önskvärda konsekvenser. Det har gjorts med semistrukturerade intervjuer och dokumentanalyser.

Nedan beskrivs fokus för intervjuerna och med vilka de har genomförts. Totalt har 19 intervjuer genomförts och deltagarna har getts möjlighet att faktagranska minnesanteckningarna. Mer detaljerad information om intervjuerna framgår av tabell 4 i bilaga 1.

1.6.1 Bolagsverket

Vid Bolagsverket har intervjuer genomförts med ledande tjänstemän på årsredovisningsavdelningen och enhetschefen vid företagsregistreringssavdelningen. Fokus för intervjuerna har varit att undersöka om reformen har påverkat myndighetens arbetssätt i relation till registrering och kontroll av bolagens årsredovisningar och deras kvalitet, regelefterlevnad av gränsvärdet för revisionsplikt, genomförandet av informationsarbetet med anledning av reformen och hur samverkan med berörda aktörer inom ramen för detta har gått till.

1.6.2 Skatteverket

Vid Skatteverket har intervjuer genomförts med företrädare för flera olika kontrollinsatser av små företag och för den nya kontrollmöjligheten. Vidare har intervjuer gjorts med företrädare för myndighetens skattebrottsenhet och det brottsförebyggande arbetet samt analysenheten som centralt arbetar med myndighetens riskanalyser mot företag och samordningen. De intervjuade personerna har i de flesta fall en av ledande eller samordnande funktion inom myndighetens arbete med riskbedömningar, urval och kontroller, såsom uppdragsgivare och rikssamordnare. De har störst kunskap om myndighetens riskanalyser och kontrollverksamhet och hur detta genomförs.

Fokus för intervjuerna har varit att undersöka om och hur myndigheten har förebyggt icke önskvärda konsekvenser av reformen. Ett annat fokus har varit på

R I K S R E V I S I O N E N 21

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

myndighetens skattekontroller och insatsers resultat och den nya kontrollmöjligheten som tillkom i samband med reformen. Vidare har myndighetens arbete med att utreda ekonomisk brottslighet undersökts. Därutöver har myndighetens samverkan med berörda aktörer undersökts.

1.6.3 Ekobrottsmyndigheten

Vid Ekobrottsmyndigheten har intervjuer genomförts med företrädare för det nationella brottsförebyggande arbetet samt företrädare för det brottsförebyggande arbetet i regionerna Stockholm, Malmö och Linköping. Vidare har intervjuer gjorts med företrädare för myndighetens underrättelseverksamhet och ekobrottsbekämpning i region Stockholm samt företrädare för inkommande anmälningar och ärenden som berör små företag.

Fokus för intervjuerna har varit att undersöka om myndighetens arbetssätt har påverkats med anledning av reformen och utvecklingen av ekonomisk brottslighet i aktiebolag. Det som skulle kunna påverkas är myndighetens kunskap om ekonomisk brottslighet i små aktiebolag, myndighetens brottsförebyggande arbete, och samverkan med Skatteverket och Bolagsverket för ekobrottsbekämpning i berörda aktiebolag.

Intervjuer har varit den främsta informationskällan. För att komplettera den information som framkommit har följande uppgifter och dokument också analyserats (se tabell 1).

Tabell 1 Granskade dokument och nyckeltal för respektive myndighet

Myndighet Dokument och nyckeltal
   
Skatteverket Uppföljningsstatistik av den nya kontrollmöjligheten.
  Interna analyser av den nya kontrollmöjligheten och av reformens
  konsekvenser.
   
Bolagsverket Uppföljningsstatistik över förseningsavgifter, likvidationer,
  formaliafel och föreläggande av årsredovisningar.
   
Ekobrottsmyndigheten Uppföljningsstatistik över revisorernas anmälningar.
  Interna nyckeltal över inkomna ärende såsom antalet mängdärenden.
  Strategidokument för det förebyggande arbetet.
   

1.6.4 Intervjuer med övriga aktörer

Intervjuer har också genomförts med representanter för Revisorsinspektionen och Bokföringsnämnden. Avsikten har varit att undersöka om dessa myndigheter har påverkats av reformen och samverkat med berörda myndigheter.

Vid Finansdepartementet och Justitiedepartementet har Riksrevisionen intervjuat tjänstemän för att få kunskap om hur Justitiedepartementet och Finansdepartementet har arbetat i samband med reformen.

22 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Myndighetshandläggarna för berörda myndigheter har intervjuats skriftligt via e- post. Myndighetshandläggarna är regeringens kontaktperson för myndigheten. Avsikten har varit att få kunskap om Regeringskansliets informationsinsamling, samordning och styrning av myndigheterna med anledning av reformen.

Företrädare för Justitiedepartementet, Skatteverket, Bolagsverket och Ekobrottsmyndigheten har fått tillfälle att faktagranska och i övrigt lämna synpunkter på ett utkast till rapporten.

Under granskningsprocessen har Riksrevisionen anlitat två referenspersoner som läst och kommenterat rapportutkastet:

Kristina Nyström, universitetslektor vid institutionen för industriell ekonomi och organisation, KTH, och forskare på Ratio.

Thomas Carrington, universitetslektor vid företagsekonomiska institutionen Stockholms universitet.

Riksrevisionen har också anlitat en forskare som har lämnat synpunkter på granskningens kvantitativa metoder:

Håkan Selin, docent och verksam på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Granskningen har genomförts av en projektgrupp bestående av Nedim Colo, Joakim Hveem och Maria Ljunggren.

R I K S R E V I S I O N E N 23

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

2 Reformen och bolagen

I kapitlet besvaras den första revisionsfrågan om huruvida mål och intentioner med reformen har uppnåtts när det gäller hur reformen har påverkat bolagen. I sammanhanget diskuteras också den andra revisionsfrågan om reformens icke önskvärda konsekvenser inom bolagssektorn. Utgångspunkten är de intentioner och befarade bieffekter som fanns för reformen.

2.1 Aktiebolagsformen allt vanligare

År 2005 var det vanligast att starta företag som enskild näringsidkare, men samtidigt började aktiebolagsformen öka. I april 2010 minskade aktiekapitalkravet från 100 000 kronor till 50 000 kronor med intentionen att fler skulle starta aktiebolag.59 Samma år i november avskaffades revisionsplikten. Jämfört med 2009 hade betydlig fler valt att starta aktiebolag i stället för enskild firma eller handelsbolag under 2010 (se diagram 1). År 2010 bildades knappt 35 000 aktiebolag60 jämfört med drygt 24 400 året innan. Motsvarande siffra för 2016 var knappt 50 000 aktiebolag.

Diagram 1 Nystartade företag, fördelat på företagsform

100 %

90 %

80 %

70 %

60 %

50 %

40 %

30 %

20 %

10 %

0 %

            963 262 138 42 068 45 568 49 751
          709 43 39 39    
20 561 23 894 27994 27554 24 350 34            
             
                     
                       
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
  Aktiebolag   Enskilda näringsidkare   Handelsbolag, kommanditbolag   Övriga
       

Anm. Övriga utgörs främst av ekonomiska föreningar, filialer, ideella föreningar som bedriver näringsverksamhet och stiftelser,

Källa: Bolagsverket

59Prop. 2009/10:61, bet. 2009/10:CU12, rskr. 2009/10:188.

60För mer utförlig information om utvecklingen av företagsutvecklingen, se elektronisk bilaga 4.

24 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Samtidigt som antalet aktiebolag har ökat har det totala antalet företag växt långsamt. Mellan 2010 och 2016 ökade antalet aktiebolag med drygt 160 000 medan det totala antalet företag ökade endast med knappt 17 000. Vid årsskiftet 2016 fanns det drygt 997 000 företag jämfört med drygt 980 000 år 2010 (se diagram 2).

Diagram 2 Utvecklingen av antal företag, fördelat på bolagsform

Antal

1 200 000

1 000 000                      
800 000                      
600 000                      
400 000                      
200 000                      
0                      
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Aktiebolag   Enskilda näringsidkare   Handelsbolag, kommanditbolag Övriga

Anm. Övriga utgörs främst av ekonomiska föreningar, filialer, ideella föreningar som bedriver näringsverksamhet och stiftelser,

Källa: Bolagsverket.

2.2 Många aktiebolag har valt bort revision

Regeringen bedömde att 40 procent av de aktiva berörda bolagen på sikt skulle välja bort revision. Benägenheten att välja bort revision ansågs vara högre i nystartade bolag än äldre bolag.61

Granskningen visar att vid utgången av räkenskapsåret 2015 hade ca 60 procent av de aktiva bolagen som berördes av reformen valt bort revision. Det motsvarar nästan 175 000 aktiebolag (se diagram 3).62 Av dessa valde nästan 2 000 bolag bort revision utan ett aktivt revisorsförbehåll, dvs. de hade inte gjort någon ändring i bolagsordningen om bortval av revision till Bolagsverket innan räkenskapsårets utgång. Utöver de bolag som valt bort revision hade även drygt 11 000 bolag kvar revision trots att de hade ett aktivt revisorsförbehåll och kunde välja bort revision om de ville (diagram 3).

61Prop. 2009/10:204, s. 99.

62Dessa bolag saknade en revisionsberättelse till årsredovisningen för räkenskapsåret 2015.

R I K S R E V I S I O N E N 25

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Diagram 3 Antal aktiebolag som valt bort och har kvar revision, fördelat på revisorsförbehåll

Antal

200 000

180 000          
160 000          
140 000          
120 000          
100 000          
80 000          
60 000          
40 000          
20 000          
0          
2010 2011 2012 2013 2014 2015
Har revision men även ett revisorsförbehåll Valt bort revision men har inte revisorsförbehål
Valt bort revision och har revisorsförbehåll      

Källor: SCB (FEK) och Bisnode.

Av diagram 4 framgår att benägenheten att välja bort revision skiljer sig betydligt mellan bolag som bildades innan och efter reformen. Av de aktiebolag som var registrerade före reformen hade drygt 50 procent valt bort revision 2015. Bland de nyregistrerade aktiebolagen hade ca 70 procent valt att inte ha revision. Enligt uppgifter från Bolagsverket har denna andel fortsatt att öka mellan 2015 och 2017.63

63 E-post från Bolagsverket, 2017-12-08.

26 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Diagram 4 Andelen berörda aktiebolag som valde bort revision

80 %

70 %

60 %

50 %

40 %

30 %

20 %

10 %

0 %

2010 2011 2012 2013 2014 2015

Nyregistrerade aktiebolag Samtliga aktiebolag Etablerade aktiebolag

Anm. Nyregistrerade aktiebolag avser de bolag som registrerades från den 1 november 2010 och framåt. Etablerade aktiebolag avser de bolag som registrerades före den 1 november 2010. Källor: SCB (FEK) och Bisnode.

Det fanns även ett starkt samband mellan aktiebolagens nettoomsättning, balansomslutning och medelantal anställda med valet av revision. Bolag med lägre nettoomsättning och balansomslutning samt inga eller få anställda tenderar att välja bort revisor i högre utsträckning (diagram 12 i bilaga 3).

2.2.1Bolag i kontantbranscher valde bort revision i högre utsträckning

Benägenheten att välja bort revision varierade relativt mycket mellan branscher. Andelen som valde bort revision i olika branscher varierar mellan 23 och 77 procent. Bolag inom kontantintensiva branscher64 väljer bort revision i hög utsträckning. Branscherna karaktäriseras främst av att de levererar konsumtionstjänster65 såsom hårvård, skönhetsvård, konsumenttvätt och kroppsvård. I den typen av branscher har 77 procent av alla bolag valt bort revision. I detaljhandeln gäller det främst torg- och marknadshandel och detaljhandel som inte bedrivs i butik; där har knappt 66 respektive 72 procent valt bort revision. Andra kontantintensiva branscher där bolag i hög utsträckning valde bort revision var bl.a. restaurang-, catering- och barverksamhet, specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet, spel- och vadhållningsverksamhet samt taxiverksamhet (se tabell 2).

64För branscher som definieras som kontantbranscher se Ekobrottsmyndigheten, 2010, Rapport om den ekonomiska brottsligheten, s. 9, och SOU 2005:35, Krav på kassaregister – Effektivare utredning av ekobrott, s. 69.

65SOU 1997:111, Branschsanering och andra metoder mot ekobrott.

R I K S R E V I S I O N E N 27

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Tabell 2 De 20 branscher som har högst andel utan revision, 2015. Avser bolag utan revisionsplikt.

SNI 200766 (Huvudgrupp) Totalt antal Andel som Andel
    bolag valt bort ogiltiga
      revision bortval
         
96 Andra konsumenttjänster (ex. hårvård, skönhetsvård, 5 386 76,7 1,3
  konsumenttvätt och kroppsvård)      
         
95 Reparation av datorer, hushållsartiklar och personliga 587 71,7 2,8
  artiklar (ex. hemelektronik, hushållsartiklar, skor,      
  möbler och ur)      
         
14 Tillverkning av kläder 257 71,6 1,1
         
90 Konstnärlig och kulturell verksamhet samt 4 353 70,6 0,4
  underhållningsverksamhet      
         
13 Textilvarutillverkning 362 70,2 3,8
         
86 Hälso- och sjukvård 10 441 69,4 1,3
         
53 Post- och kurirverksamhet 104 69,2 0,0
         
92 Spel- och vadhållningsverksamhet 195 68,7 2,9
         
74 Annan verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap 7 798 68,7 0,6
  och teknik      
         
85 Utbildning 5 597 67,0 1,0
         
62 Dataprogrammering, datakonsultverksamhet o.d. 15 629 66,6 0,6
         
81 Fastighetsservice samt skötsel och underhåll av 3 755 66,4 1,7
  grönytor      
         
43 Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet 22 396 65,9 3,0
         
3 Fiske och vattenbruk 231 65,8 1,3
         
75 Veterinärverksamhet 394 65,7 1,9
         
59 Film-, video- och tv-programverksamhet, 3 546 65,5 0,6
  ljudinspelningar och fonogramutgivning      
         
1 Jordbruk och jakt samt service i anslutning härtill 3 373 65,3 3,8
         
73 Reklam och marknadsundersökning 5 500 65,3 0,9
         
63 Informationstjänster 1 448 64,9 0,1
         
49 Landtransport; transport i rörsystem (fr.a. flytt- och 7 398 64,3 3,8
  taxiverksamhet)      
         
  Totalt (samtliga SNI-koder) 292 921 59,7 1,8
         

Källor: SCB (FEK) och Bisnode.

66När man studerar olika branscher kan man använda sig av den indelning av branscher som görs i standarden för svensk näringsgrensindelning, SNI. Detta är främst en statistisk standard som används för att klassificera enheter som företag och arbetsställen efter deras ekonomiska aktiviteter.

28 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Kontantbranscherna är de företag som säljer varor eller tjänster till enskilda konsumenter enligt Branschsaneringsutredningens betänkande Branschsanering och andra metoder mot ekobrott (SOU 1997:111). Det sker många små transaktioner, ofta med kontanter, och konsumenterna efterfrågar oftast inte något kvitto. Företagen är oftast små och har inget behov av intern kontroll eftersom företagaren kontrollerar kassaflödet. Strukturen kan enligt Branschsaneringsutredningen utgöra en grund för skatteundandraganden. Om konkurrensen är stor i branschen ökar intresset av att inte redovisa alla intäkter. I regeringens skattekontrollutredning 2004 framgår att det finns omfattande och allvarliga problem med skatteundandragande i kontantbranscherna. Kontanthandeln är svårkontrollerad och kontrollerna är resurskrävande. Ett stort antal aktiva företag är verksamma i kontantbranscherna, och risken att bli föremål för kontroll är därför liten och det är relativt enkelt att kringgå skattelagstiftningen.67

I flera branscher där bolag i hög utsträckning valde bort revision bedöms risken för skattefusk och ekonomisk brottslighet vara stor. Enligt Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten är risken för skattefusk störst i personalintensiva branscher såsom uthyrnings- och företagsservice, bygg-, städ- och transportbranscher och där det förekommer mycket kontanthandel såsom t.ex. i restaurang-, frisör-, hudvård- och städbranschen, dvs. samma branscher som valde bort revision i högre utsträckning.68

2.3 Kostnadsbesparing för bolag som valde bort revision

Den administrativa börda som uppstår på grund av regler om revision, består av revisorsarvodet och de övriga kostnader som bolagets företrädare har i samband med revisionens genomförande såsom underlag till revisorer, kopiering, och möten. De övriga kostnaderna uppskattades inför reformen till 1 814 kronor för företag med mindre än nio anställda.69 Bolag som väljer bort revision sparar direkt pengar på uteblivet revisorsarvode och indirekt på tidsåtgång och de övriga kostnaderna i samband med att revisionen genomförs.

Vid utgången av räkenskapsåret 2015 hade ca 175 000 aktiva aktiebolag valt bort revision. Riksrevisionen uppskattar att den direkta sammanlagda kostnadsbesparingen på revisorsarvodet för bolag som valde bort revision var ca 1,75 miljarder kronor för 2015. Den genomsnittliga besparingen på revisorsarvodet för aktiebolag som faktiskt valde bort revision uppskattar

67SOU 2005:35, Krav på kassaregister – Effektivare utredning av ekobrott, s. 15.

68Artikel på Skatteverkets hemsida, hämtad 2017-06-26, Ekonomisk brottslighet, och intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1).

69Prop. 2009/10:204, s. 98.

R I K S R E V I S I O N E N 29

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Riksrevisionen till ungefär 10 000 kronor i genomsnitt, baserat på kostnadsuppgifter om revisorsarvode från FAR70 som avser revisorsarvoden per storlek (efter nettoomsättning).71 Riksrevisionen bedömer att revisionskostnaden skiljer sig väsentligt mellan aktiebolag beroende på bolagens storlek. Regeringens beräkning är en typfallsberäkning som avser ett aktivt aktiebolag med en omsättning som understiger tre miljoner kronor och med högst tre anställda. Med detta sätt att räkna bedömdes den genomsnittliga kostnadsbesparingen vara ca

14 000 kronor.72 När Riksrevisionen har gjort motsvarande beräkning men med uppgifter från FAR framgick att den genomsnittliga kostnaden för revisorsarvodet vid den tidpunkten var ca 10 000 kronor. Den uppskattning regeringen redovisar i propositionen jämfört med den beräkning Riksrevisionen har gjort visar på något lägre kostnadsbesparingar av ungefär samma storlek för de individuella bolagen.

Samtidigt ska det påpekas att den direkta besparingen på ca 10 000 kronor sammanlagt motsvarar knappt 1 procent av nettoomsättningen (eller totala kostnader) för det genomsnittliga bolaget som valde bort revision. Det innebär att kostnadens effekt på bolagens lönsamhet kan antas vara liten.

Utöver besparingen på revisorsarvodet spar bolagen även på den interna kostnaden för revision motsvarande 1 814 kronor.73 Riksrevisionen bedömer dock att denna kostnadsberäkning är osäker.74

Granskningen visar att bolagen som valde bort revision är mindre (nettoomsättning) än de som omfattas av reformen i genomsnitt. Det genomsnittliga bolaget som omfattas av reformen har också blivit mindre, 1,7 miljoner kronor till 1,3 miljoner kronor i nettoomsättning från 2009 till 2015.75 Regeringens bedömning av det genomsnittliga revisorsarvodet baserades på bolag som i genomsnitt hade större nettoomsättning.

2.4 Lägre tillväxttakt för bolag som valde bort revision

I detta avsnitt undersöker Riksrevisionen huruvida reformens intention om ökad tillväxt i bolag som väljer bort revision har infriats. Vidare undersöks om reformen

70FAR är branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, skatterådgivare, lönekonsulter och specialister.

71Avser den bedömda genomsnittliga kostnaden för aktiebolag som omfattades av revisionsplikten runt 2009. Denna kostnad har sedan räknats upp med TPI för revisionstjänster fram till 2010 och sedan med TPI för juridiska tjänster för resterande år. Se elektronisk bilaga 5 för en mer detaljerad genomgång.

72Prop. 2009/10:204, s. 98.

73Ibid.

74Dåvarande Nutek har beräknat dessa kostnader för bolag med upp till nio anställda.

75Beräknat på aktiebolag som omfattas av frivillig revision med högst 50 anställda och 50 mnkr i nettoomsättning.

30 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

har påverkat bolagens lönsamhet och om det finns indikationer på eventuellt ökat skatteundandragande. Riksrevisionen har undersökt bolagens utveckling i olika ekonomiska utfall och nyckeltal som speglar tillväxt och lönsamhet under åren 2007–2015. Undersökningen omfattade drygt 60 000 bolag som var verksamma åtminstone mellan 2007 till 2011 och omfattades av revisionsplikten 2011 varav drygt 12 procent valde bort revision samma år.

Granskningen visar att bolag som valde bort revision 2011 i genomsnitt hade växt i lägre takt i termer av nettoomsättning och antal anställda än de bolag som hade revision samma år.76 Men det fanns olika tillväxttrender i bolag som valde bort, respektive behöll, revision redan åren innan reformen. Utvecklingen var dock snarlik mellan bolagsgrupperna fram till 2009. Därefter började de båda bolagsgruppernas tillväxtutveckling att utvecklas olika, alltså redan året innan reformen. Bolag som valde bort revision växte svagare i alla tre indikatorer. Dessa bolag växte i genomsnitt med ca 2,1 procent per år medan bolag som behöll revision 2011 växte med ungefär 5,4 procent per år (se diagram 5).

Diagram 5 Medelvärden för etablerade bolag som valde bort revision 2011 och de som behöll revision

Mkr     Nettoomsättning   Antal Medelantal anställda    
                               
2,5                   2,0                  
                                   
2,0                   1,6                  
                                   
1,5                   1,2                  
                                   
1,0                   0,8                  
                                   
0,5                   0,4                  
                                   
0,0                   0,0                  
07 08 09 10 11 12 13 14 15 07 08 09 10 11 12 13 14 15
      Behöll revision       Valde bort revision                

Källor: SCB (FEK) och Bisnode.

76 Samma mönster har observerats för balansomslutningen. För mer om deskription se bilaga 3.

R I K S R E V I S I O N E N 31

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

En möjlig förklaring till att bolag som väljer bort revision hade svagare tillväxt, är att de också hade lägre tillväxtambitioner77 eller tillväxtmöjligheter. Att tillväxttrenderna började glida isär redan året efter reformen indikerar att det möjligen var den sämre tillväxttakten som bidrog till att bolaget valde bort revisorrevision. Bolagen som frivilligt behöll revision 2011 var redan innan reformen i genomsnitt betydligt större än de som valde bort revision. Det skulle kunna förklaras av att bolag som ligger mycket nära gränsen för revisionsplikten ser liten nytta i att välja bort revision eftersom de troligen nästa år kommer att ligga över gränsvärdet. Samtidigt är den relativa kostnaden för revision lägre för större bolag.

En annan förklaring är att en revisor kan bidra med råd och synpunkter som är till nytta för bolagets ekonomi, något som gynnar tillväxten i företaget på sikt. Det kan t.ex. röra sig om att en revisor granskar bolagets bokföring eller medelsförvaltning och kan ge stöd till bolaget genom att påtala missförhållanden och föreslå förbättringar. Frånvaron av sådana råd skulle därmed i motsvarande grad kunna vara negativt för tillväxten på sikt.

En tredje förklaring till den lägre tillväxttakten är att bolag utan revision medvetet redovisar lägre ekonomisk aktivitet för att krympa bolagets vinst i syfte att undkomma skatt.

Granskningen visar att bolag som valde bort revision 2011 hade sämre lönsamhet. Bolagen betalade också mindre i bolagsskatt. Eftersom bolag som valde bort revision växte i långsammare takt jämfört med de som inte valde bort revision blev även den inbetalda skatten för denna grupp i genomsnitt lägre.

Riksrevisionen behövde hantera det faktum att tillväxttakterna skiljde sig åt redan innan reformen för att kunna undersöka om bolagens tillväxt, lönsamhet och skatteinbetalningar påverkades av val om revision eller inte. Därför har en effektutvärdering gjorts av jämförbara bolag som har utvecklats lika fram till möjligheten att välja bort revision. Bolagen som har valts ut för undersökning har samma branschsammansättning och utvecklades lika i ekonomiska utfall som nettoomsättning, balansomslutning, antal anställda, lönsamhet (rörelsemarginal och räntabilitet) och bolagsskatteinbetalningar fram till 2010, dvs. året innan reformen. Av det undersökta urvalet på drygt 11 000 aktiebolag valde ca 26 procent av bolagen bort revision 2011. Nystartade bolag ingick inte i effektutvärderingen eftersom det inte går att följa bolagens utveckling innan 2011.78

77Avser ambitionen hos företagsledaren (som oftast är den enda anställda i företaget).

78För mer detaljer kring data, metod och känslighetsanalyser, se avsnitt 1.5 och elektronisk bilaga 6.

32 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

2.4.1 Negativ tillväxteffekt av att välja bort revision

Effektutvärderingen visar att de bolag som valde bort revision växte betydligt långsammare jämfört med bolagen som behöll revision, trots att de hade växt enligt samma mönster fram till 2010 (se diagram 6). Redan första året efter reformen uppvisade bolagen utan revision svagare tillväxt, motsvarande ca 5 procent lägre nettoomsättning. Fyra år senare hade bolag utan revision nästan 10 procent lägre nettoomsättning jämfört med bolag som behöll revision 2011, och medelantalet anställda per år blev 0,12 lägre (vilket motsvarar ca 9 procent färre anställda).

Diagram 6 Skillnaden i tillväxt mellan jämförbara aktiebolag som valde bort respektive behöll revision 2011

Mnkr   Nettoomsättning     Antal Medelantal anställda    
                               
1,7                   1,7                  
                                   
1,5                   1,5                  
                                   
1,3                   1,3                  
                                   
1,1                   1,1                  
                                   
0,9                   0,9                  
                                   
0,7                   0,7                  
                                   
0,5                   0,5                  
07 08 09 10 11 12 13 14 15 07 08 09 10 11 12 13 14 15
      Behöll revision     Valde bort revision              

Anm. Modellskattningarna som har gjorts på dessa data finns i elektronisk bilaga 6. Källor: SCB (FEK), Bisnode och Riksrevisionens beräkningar.

Rörelsemarginalen eller räntabiliteten påverkas inte av att bolaget väljer bort revision, visar Riksrevisionens effektutvärdering. Det finns dock en viss tendens till sämre marginaler hos aktiebolagen som valde bort revision 2011, men skillnaden är bara statistiskt säkerställd för 2014.79 Det finns inte heller någon effekt på överlevnaden80 bland bolagen. Bland de som valde bort revision 2011

79Se elektronisk bilaga 6.

80Om aktiebolaget är aktivt och inkommer med ekonomiska uppgifter för året har bolaget klassats som levande.

R I K S R E V I S I O N E N 33

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

överlevde ca 84 procent till 2015 medan bolag med revision hade en överlevnad på 85 procent.

2.4.2 Bolag som valde bort revision betalade mindre i skatt

Bolag som valde bort revision betalade något mindre i bolagsskatt de efterföljande åren än bolag som inte valde bort revision. De bolagen betalade mellan 2011 och 2015 sammanlagt nästan 7 procent mindre i bolagsskatt.81 Det beror på att bolag utan revision i genomsnitt växte i långsammare takt jämfört med bolag med revision.

En förklaring till den lägre tillväxten är att bolagen saknar insyn från en revisor och medvetet redovisar lägre ekonomisk aktivitet i verksamheten som helhet och därmed krymper bolagets vinst för att undkomma skatt. Det blir lättare eftersom de löper mindre risk för att skatteundandragandet ska upptäckas. Det som talar för den förklaringen är att minskningen i tillväxttakten sker redan året efter bolaget valt bort revision (se diagram 6). Den utvecklingen har sedan fortsatt under uppföljningsperioden. Den avtagande tillväxttakten kan vara att tecken på att bolag som valt bort revision undanhåller staten mer skatt än tidigare. Lägre nettoomsättning leder inte bara till lägre inbetald bolagsskatt. Även andra skatter såsom arbetsgivaravgifter och momsinbetalningar kan påverkas på motsvarande vis.

2.5 Formaliafel i årsredovisningarna har ökat

Innan Bolagsverket registrerar en årsredovisning görs en formell kontroll av att den innehåller de delar den ska enligt myndighetens formaliakrav. Exempel på formaliakrav är att det ska finnas fastställelseintyg eller resultaträkning.82 Granskningen visar att formaliafelen har ökat betydligt sedan reformen. Diagram 7 visar de vanligaste formaliafelen som leder till ett föreläggande i både bolag med och utan revision. Det innebär att ett meddelande skickas till bolaget om vad felet eller felen avser och att det måste rättas till.

Av diagrammet framgår att endast tre av de vanliga felen har minskat jämfört med 2012 (prickade linjer) medan de andra felen har ökat. Vissa fel har ökat avsevärt som exempelvis övriga felmeddelanden. I den ingår många fel såsom att noter, förvaltningsberättelse, balansräkning och resultaträkning saknas i bolagens årsredovisningar.

81I elektronisk bilaga 6 finns en fördjupad analys av bolagsskatteinbetalningarna.

82Myndighetens formaliakrav omfattar flera lagstadgade krav i årsredovisningslagen (1995:1554).

34 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Diagram 7 Typer av formaliafel på årsredovisningar inskickade till Bolagsverket

Index 450

400

350

300

250

200

150

100

50

0

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

1. Årsredovisningen har inte undertecknats av revisorn.

2. Revisionsberättelsen ska omfatta samma räkenskapsår som årsredovisningen.

3. Revisionsberättelse saknas.

4. Namnteckningen ska vara i original på fastställelseintyget.

5. Hänvisad koncernredovisning saknas i årsredovisningen.

6. Fastställelseintyget saknar årsstämmans datum.

7. Fastställelseintyget saknar underskrift.

8. Fastställelseintyg saknas.

9. Datumet för årsstämman och styrelsens underskrift stämmer inte (ny kod fr.o.m. 2012). 10. Datum för årsstämma och revisionsberättelse stämmer inte.

11. Datum för underskrift saknas i årsredovisningen.

12. Alla styrelseledamöter och vd har inte skrivit under årsredovisningen. 13. Aktiebolagets registreringsdatum ska stå i årsredovisningen.

--- Övriga felmeddelanden.

Anm. Felmeddelande 9 är indexerat från 2012 eftersom det redovisades i övriga meddelanden innan dess. Felmeddelande 12 var fram till 2013 endast stickprovsundersökt och redovisas därför bara fram till 2013. Sedan dess granskar myndigheten underskrifter av årsredovisningen i samtliga årsredovisningar. Antalet fel ökade från 6 218 år 2014 till 6 973 år 2016. Detta fel är ett av de vanligast förekommande felen. Övriga felmeddelanden har rensats för förtydliganden som görs i samband med förelägganden och föreläggandekod 165 som endast undersöktes 2014.

Källa: Bolagsverket (beställda interndata) och e-post, 2017-09-29 och 2017-11-15.

R I K S R E V I S I O N E N 35

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Som en konsekvens av det ökade antalet formaliafel har Bolagsverket begärt fler kompletteringar från bolag. Sedan revisionsplikten avskaffades har andelen förelagda årsredovisningar med formaliafel ökat från ca 6 till knappt 9 procent (se diagram 8).83

Diagram 8 Antal förelägganden som andel av inlämnade årsredovisningar (tidpunkten avser när årsredovisningen inkom till Bolagsverket)

10%

9%

8%

7%

6%

5%

4%

3%

2%

1%

0%

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Anm. Årsredovisningarna för 2011 (första året med frivillig revision) inkom i regel till Bolagsverket under 2012 vilket innebär att ökat antal fel till följd av den frivilliga revisionen oftast registrerades först under 2012. Felmeddelande 12 var fram till 2013 inte totalundersökt.

Källa: Bolagsverket.

2.6Relativpriset på revisionstjänster och antalet revisorer har minskat

En förväntad konsekvens av reformen var att den skulle leda till lägre priser på revisionstjänster.84 Av diagram 9 nedan framgår att prisutvecklingen på revisionstjänster har minskat sedan 2011. Om utvecklingen i stället hade fortsatt i samma riktning som juridiska tjänster och redovisnings- och bokföringstjänster hade priset för 2016 varit ca 10 procent högre.85

83Utvecklingen av andelen förelagda årsredovisningar förändras inte i någon betydande utsträckning när hänsyn tas till att felmeddelande 12 gick från stickprovsundersökt till totalundersökt från 2013 och framåt.

84Se SOU 2008:32, s. 14, och prop. 2009/10:204, s. 99.

85Redovisnings- och bokföringstjänster och juridiska tjänster har använts som jämförelsegrupp.

36 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Diagram 9 SCB:s Tjänsteprisindex (TPI) för redovisnings- och bokföringstjänster, revisionstjänster samt juridiska tjänster

Index 100=2010 120 115 110 105 100 95 90 85 80 75

70

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Juridiska tjänster Redovisnings- och bokföringstjänster Revisionstjänster

Anm. Standarden för svensk näringsgrensindelning, SNI-koder86: (6910) Juridiska tjänster, (69201) Redovisnings- och bokföringstjänster och (69202) Revisionstjänster.

Källa: SCB (TPI).

Regeringen bedömde också att reformen skulle leda till att antalet kvalificerade och godkända revisorer skulle minska något.87 Granskningen visar att antalet auktoriserade och godkända revisorer minskade redan innan reformen men har sedan 2010 minskat i snabbare takt. Antalet registrerade revisionsbolag har växt i ungefär samma takt som tidigare år (se diagram 10).

86SNI är främst en statistisk standard som används för att klassificera enheter som företag och arbetsställen efter deras ekonomiska aktiviteter.

87Prop. 2009/10:204, s. 105.

R I K S R E V I S I O N E N 37

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Diagram 10 Antal auktoriserade och godkända revisorer och revisionsbolag

4 500                           180
                         
4 000                           160
                         
3 500                           140
                         
3 000                           120
                         
2 500                           100
                         
2 000                           80
                         
1 500                           60
                         
1 000                           40
                         
500                           20
                         
0                         0
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017  
      Revisorer (vänster axel)     Bolag (höger axel)    

Anm. Antalet auktoriserade och godkända revisorer samt revisionsbolag avser månaden augusti. Källa: Revisorsinspektionen.

Utvecklingen är i linje med vad företrädare för Revisorsinspektionen har framhållit. Enligt myndigheten har flera revisorer sedan reformen slutat eller bytt karriärbana. En anledning till det är att revisorsarvodet inte anses vara tillräckligt i förhållande till arbetsinsatsen.88

2.7 En liten andel aktiebolag bryter mot revisionsplikten

Granskningen visar att en liten andel bolag som omfattas av revisionsplikten har valt bort revision i strid med ABL:s regler89, ca 2,4 procent, varav 1,7 procentenheter gjorde det endast en gång. Sammanlagt har drygt 5 400 bolag brutit mot regelverket mellan 2011 och 2015. En majoritet av dessa rättar sig och väljer revision följande år. Det stämmer också uppdelat på branschnivå även om upprepade förseelser är vanligare i vissa branscher än i andra (se tabell 6 i bilaga 3).

Det är vanligare att bolag väljer bort revision när de har relativt långt till gränsvärdet för revisionsplikt. Sannolikheten att välja bort revision sjunker ju mer bolagen närmar sig gränsvärdet, och bortval av revision i strid med regler sker främst i närhet av delvärdena (se diagram 12 i bilaga 2).

88Intervju vid Revisorsinspektionen, 2017-04-10.

89Se 9 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551), ABL.

38 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Flest bolag som har brutit mot revisionsplikten återfinns inom byggbranschen, detalj- och partihandeln samt restaurangbranschen. Men det är inom restaurangbranschen som det är vanligast att bryta mot revisionsplikten i förhållande till storleken på branschen. Tabell 3 sammanfattar inom vilka branscher detta var särskilt vanligt under 2015.

Tabell 3 Bolag som valde bort revision trots att de omfattas av revisionsplikten, 2015

SNI 2007 (Huvudgrupp) Ogiltiga bortval Samtliga bortval
         
    Andel Antal Antal
         
56 Restaurang-, catering- och barverksamhet 5,0 279 5 556
         
13 Textilvarutillverkning 3,8 10 264
         
88 Öppna sociala insatser 3,8 26 687
         
1 Jordbruk och jakt samt service i anslutning härtill 3,8 86 2 290
         
49 Landtransport: transport i rörsystem 3,8 186 4 945
         
25 Tillverkning av metallvaror utom maskiner och 3,4 56 1 655
  apparater      
         
45 Handel samt reparation av motorfordon och 3,3 132 3 953
  motorcyklar      
         
47 Detaljhandel utom med motorfordon och 3,3 383 11 486
  motorcyklar      
         
55 Hotell- och logiverksamhet 3,3 36 1 090
         
16 Tillverkning av trä och varor av trä, kork, rotting 3,1 21 684
  o.d. utom möbler      
         
2 Skogsbruk 3,0 40 1 316
         
43 Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet 3,0 453 15 200
         
41 Byggande av hus 3,0 156 5 280
         
95 Reparation av datorer, hushållsartiklar och 2,8 12 433
  personliga artiklar      
         
42 Anläggningsarbeten 2,8 13 473
         
  Totalt (samtliga SNI-koder) 1,8 3110 177 986
         

Anm. Tabellen visar de 15 branscherna där ogiltigt bortval är vanligast, begränsat till branscher med minst 10 bolag som bryter mot revisionsplikten, 2015.

Källor: SCB (FEK) och Bisnode.

R I K S R E V I S I O N E N 39

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

2.7.1 Ingen kontrollerar att gränsvärdet efterlevs

Riksrevisionen konstaterar att ingen aktör kontrollerar om bolagen följer aktiebolagens regler om revisionsplikt.

Bolagsverket kontrollerar visserligen att bolag som i bolagsordningen anger att de har revision lämnar in en revisionsberättelse i samband med att årsredovisningen skickas in. Men myndigheten kontrollerar inte om aktiebolag efterlever gränsvärdet för revisionsplikt. Detta trots att handläggare vid myndigheten ibland får information från företagare om aktiebolag som överstiger gränsvärdet men som saknar revision. Enligt företrädare för Bolagsverket agerar de inte utifrån uppgifterna eftersom myndigheten inte har ett tillsynsansvar, och regeringen inte har gett myndigheten ett uppdrag att kontrollera regelefterlevnaden. Myndigheten har vid några få tillfällen påtalat för bolag att de har överskridit gränsvärdena och de har inkommit med en anmälan om revisor.90 De framhåller att det dessutom skulle vara svårt att övervaka att gränsvärdet för revisionsplikt efterlevs. För att göra det skulle myndigheten behöva mer resurser för att täcka utökade kostnader. Vidare framhåller de att myndigheten inte har sanktioner att ta till mot aktiebolag som bryter mot reglerna om revisionsplikt.91

Det gör att bolag som överskrider gränsvärdet för frivillig revision inte kan föreläggas att ha revision. Bolagsverkets registerinformation saknar dessutom information om de aktiebolag som väljer bort revision trots att de omfattas av revisionsplikten.

2.8 Sammanfattande iakttagelser

Många aktiebolag har valt bort revision

Cirka 60 procent av de aktiva bolagen som omfattas av reformen har valt bort revision vid utgången av räkenskapsåret 2015. Det är en högre andel än regeringen förväntat. Benägenheten att välja bort revision är betydligt högre bland mindre och nystartade aktiebolag.

Majoriteten av de bolag som har valt bort revision finns inom kontantbranscher såsom restaurang, skönhetsvård, torghandel och taxiverksamhet. Många av branscher är förknippade med hög risk för ekonomisk brottslighet.

90E-post från Bolagsverket, 2017-11-13.

91Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

40 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Kostnadsbesparingen var liten

Bolag som har valt bort revision har haft en direkt kostnadsbesparing på revisorsarvodet men inte lika mycket som förväntat. Den genomsnittliga besparingen på revisorsarvodet per bolag är ungefär 10 000 kronor.

Regeringen bedömde inför reformen att den genomsnittliga besparingen skulle bli ungefär 14 000 kronor.

Bolag som har valt bort revision har haft indirekt kostnadsbesparing på övrigt arbete i samband med revision. Denna kostnad är dock svår att uppskatta.

Lägre tillväxttakt för bolag som valde bort revision

Bolag som valde bort revision växte därefter betydligt långsammare jämfört med bolagen som behöll revision. Fyra år efter reformen var dessa bolags nettoomsättning och antalet anställda nästan 10 procent lägre. Det resulterade i att de bolagen också betalade mindre i bolagsskatt.

Det finns inga skillnader i lönsamhet eller överlevnad mellan bolag med respektive utan revision.

Formaliafel i årsredovisningarna har ökat

Formaliafelen i årsredovisningarna har ökat betydligt sedan revisionsplikten avskaffades.

Andelen förelagda årsredovisningar med formaliafel har sedan reformen ökat från ca 6 till nästan 9 procent.

Relativpriset på revisionstjänster och antalet revisorer har minskat

Reformen har följts av en stagnerad prisutveckling på redovisnings- och revisionstjänster. Den stagnerade prisutvecklingen på revisionstjänster kan antas ha gynnat bolag med revision. Samtidigt har antalet revisorer minskat.

En liten andel aktiebolag bryter mot revisionsplikten

Sedan reformen har ca 2,4 procent bolag valt bort revision i strid med aktiebolagens regler. Men en klar majoritet av bolagen har rättat sig och valt revision följande år. Bolagen finns främst inom byggbranschen, detalj- och partihandeln samt restaurangbranschen.

Ingen myndighet eller annan aktör kontrollerar att bolag som omfattas av revisionsplikten har revision.

R I K S R E V I S I O N E N 41

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

3 Reformen och myndigheterna

I följande kapitel redogörs om reformen har haft icke önskvärda konsekvenser för de berörda myndigheterna.

Kapitlet omfattar Bolagsverkets arbetsprocess med årsredovisningar, Skatteverkets kontrollprocess och Ekobrottsmyndighetens arbete med bekämpning av den ekonomiska brottsligheten. Därefter redogörs för om myndigheterna har behövt och anpassat sin verksamhet för att motverka icke önskvärda konsekvenser. Slutligen beskrivs hur regeringen har agerat med anledning av reformen. I kapitlet presenterar Riksrevisionen varje myndighets arbetsprocess i första stycket för att därefter beskriva om arbetsprocessen har påverkats av reformen.

3.1 Bolagsverket har noterat fler fel i årsredovisningarna

Bolagsverket tar emot och registrerar samtliga bolags årsredovisningar. Bolagsverket har ingen uttalad uppgift att granska eller kontrollera att inlämnad information är korrekt. Det är upp till myndigheten att tolka vilken kontroll som ska göras av en inkommen årsredovisning. Innan en årsredovisning registreras och förmedlas vidare, kontrollerar myndigheten att årsredovisningen innehåller de delar som ska finnas enligt myndighetens formaliakrav. Exempel på formaliakrav är att samtliga styrelseledamöter och verkställande direktören i aktiebolaget har skrivit under årsredovisningen, att det finns ett fastställelseintyg, att de inskickade årsredovisningarna innehåller resultaträkning, balansräkning och revisionsberättelse. Om aktiebolaget har revision kontrollerar myndigheten också att det finns en revisionsberättelse och att en behörig revisor har undertecknat den. Om myndigheten upptäcker att inte alla formaliakrav är uppfyllda föreläggs bolaget att komplettera årsredovisningen. När formaliakraven är uppfyllda registrerar Bolagsverket årsredovisningen och förmedlar den vidare till andra företag och myndigheter.92

3.1.1 Bolagsverket har initialt haft ökad belastning sedan reformen

Formaliafelen (som framgår i avsnitt 2.5) i bolagens årsredovisningar har ökat efter reformen, och Bolagsverket har fått begära in fler kompletteringar från bolagen än tidigare. Enligt företrädare för Bolagsverket förekommer formaliafelen oftare i årsredovisningar från nystartade aktiebolag utan revision.93 Vidare framhäver de att företagarna i högre utsträckning vill ha hjälp från Bolagsverket med att åtgärda felen. Tidigare skickade Bolagsverket meddelande om

92Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

93Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1) och Bolagsverket, 2016, Årsredovisning 2016, s. 16.

42 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

komplettering även till bolagets revisor vilket ofta ledde till att bolaget tillsammans med revisor löste brister i årsredovisningen.94

Efter att revisionsplikten avskaffades var det något fler som ringde till Bolagsverket främst med frågor om revisionspliktens regler.95 Företrädare för Bolagsverket framhäver att många aktiebolag inte förstår hur de på ett korrekt sätt ska avanmäla revision till Bolagsverket. Myndigheten får också allt fler samtal om praktisk hjälp med att utforma årsredovisningen, allt från grundläggande råd till hur en specifik not ska skrivas.96

Reformen har inte resulterat i en ökad andel förseningsavgifter, pga. för sent inlämnad årsredovisning, eller likvidationer av aktiebolag på lång sikt. Andelen beslutade förseningsavgifter till aktiebolagen ökade precis efter att revisionsplikten avskaffades. Men på senare år har utvecklingen både avtagit och minskat något samtidigt som antalet aktiebolag har ökat. Utvecklingen för frivilliga likvidationer och tvångslikvidationer av aktiebolagen är densamma.97

Bolagsverket har inte branschkoder i sina register och kan därför inte se om förseningar med årsredovisningarna är vanligare för vissa typer av branscher. Det innebär att myndigheten inte heller kan rikta insatser mot specifika branscher i syfte att minska antalet förseningar eller komma till rätta med brister. Exempelvis har myndigheten ingen statistik på vilka branscher som får upprepade förseningsavgifter.98

3.1.2 Felaktig information i årsredovisningarna har ökat

Bolagsverket har inte gjort någon genomgripande analys av reformens konsekvenser. Men intervjuer som Riksrevisionen har gjort tyder på att även andra fel utöver formalia har ökat och att dessa samvarierar med reformen. Exempelvis uppges att antalet felaktiga sifferuppgifter i aktiekapitalet och felsummeringar i balansräkningarna blivit vanligare.99 Myndigheten har bedömt att den avskaffade revisionsplikten är huvudorsaken till denna förändring.100 Företrädare för Bolagsverket framhäver att felen främst förekommer bland nystartade bolag som ofta inte förstår hur de ska rätta till felen när de får ett

94Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1) och e-post från Bolagsverket, 2016-04-22.

95Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

96Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

97Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (2). Riksrevisionen har tagit del av Bolagsverkets statistik över förseningsavgifter och likvidationer. Uppgifterna har hämtats från Bolagsverkets årsredovisningar 2010–2016, och e-post, 2017-04-28.

98Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (2).

99Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

100Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1) och Bolagsverket, 2016, Årsredovisning 2016, s. 16.

R I K S R E V I S I O N E N 43

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

föreläggande från Bolagsverket.101 Kreditupplysningsföretaget UC har också noterat fler uppenbara fel i siffermaterialet i sina analyser sedan reformen. År 2016 noterade UC ca 4 000 årsredovisningar med summeringsfel, jämfört med ca 2 500 år 2015.102

3.2 Bolagsverkets rutiner omfattar inte felsummeringar

Bolagsverkets företrädare berättar att myndighetens kontroll av årsredovisningarna tidigare har omfattat att balansräkningen är korrekt summerad (summa tillgångar jämfört med summa eget kapital och skulder), men att den rutinen nu har tagits bort. Handläggarna registrerar de årsredovisningar som uppfyller formaliakraven även om de upptäcker uppenbara felsummerade uppgifter i balans- och resultaträkning. Men årsredovisningarna med upptäckta felsummerade uppgifter leder inte till att bolagen föreläggs att korrigera dem. Företrädare för Bolagsverket menar att det inte ligger i myndighetens uppdrag att utöva tillsyn, vilket tolkas som att det inte heller behöver finnas någon rutin för att hantera upptäckta felsummeringar i årsredovisningarna.103

3.2.1 Seminarier och information för att motverka fel

För att stävja fel i årsredovisningar började Bolagsverket efter reformen att årligen erbjuda seminarier för aktiebolag med information om reformen och hur ett aktiebolag väljer bort revision. Myndigheten har fortsatt att bedriva seminarier kontinuerligt för aktiebolag som saknar revision.

Skatteverket och Bokföringsnämnden har också varit involverade för att målgruppen ska kunna få information om skatterelaterade frågor och mer specifika frågor om årsredovisningar. Bokföringsnämnden anser dock att de har för lite resurser för att fortsätta delta.104

Bolagsverket informerar också genom sin webbplats.105 Representanter för Bolagsverket anser emellertid att det finns behov av att göra informationen mer tillgänglig och enklare att förstå. Bolagsverket har under 2016 lagt ut goda exempel på årsredovisningar i syfte att minska formaliafel i inkomna årsredovisningar. Det gjorde myndigheten på uppdrag av regeringen.106 Bolagsverket har också fått i uppdrag av regeringen att möjliggöra för företag att lämna in årsredovisningarna

101Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1) och e-post, 2016-04-22.

102Balans, Allt färre företag har revisor, nummer 9, november 2017. Hämtat 2017-11-10.

103Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

104Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (2) och intervju vid Bokföringsnämnden, 2017-04-06.

105Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (2).

106Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket.

44 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

digitalt.107 Av intervjuer med företrädare för Bolagsverket framgår att myndighetens pågående arbete med digitaliseringen av årsredovisningar inte kommer att omfatta en eventuell framtida kontroll av bolagens regelefterlevnad av gränsvärden för revisionsplikt eller någonting som har med reformen avskaffad revisionsplikt att göra. Däremot är ambitionen att kunna lösa de slarvfel som förekommer i inlämnade årsredovisningar. Det handlar bl.a. om datum, ordval och summeringsfel.108

3.3 Skatteverkets kontrollprocess har utökats

För att minska skattefelet arbetar Skatteverket förebyggande och utför ett flertal kontroller och insatser. Myndigheten identifierar risker och problem, och koncentrerar resurser till områden med hög risk för skattefel. Skatteverkets riskhantering utgår från en bedömning av externa risker för skattefel och myndighetens kontrollinsatser. Analysarbetet för riskhanteringen görs centralt vid myndigheten.

Resultatet av analysen används för att prioritera och planera verksamheten för Skatteverket som helhet och inom olika insatser. Utifrån riskbilden väljs lämpliga insatser, och inom de enskilda insatserna görs sedan egna urval och parametrar. Urvalen för kontroll skiljer sig därför mellan de olika insatserna och är även beroende av vilket områdesmål insatsen går mot. Till varje insats är en s.k. insatsanalytiker kopplad som genomför analyser och återkopplar till det centrala analysarbetet. Revisionsindikator är en av flera riskindikatorer som vägs samman då myndigheten bestämmer vilken riskbedömning den ska inrikta sina kontroller mot.109

Skatteverket genomför insatser i alla regioner, och varje region som deltar i insatsen har en utsedd regionsamordnare. Inom ramen för varje insats väljs lämpliga kontroller, antingen skrivbordskontroll, kontrollbesök eller skatterevision. Den vanligaste formen är skrivbordskontroll. Kontrollbesök görs i de branscher där det finns krav på kassaregister och personalliggare. Skatterevision är en mer ingående kontroll av företagets bokföring och underlag som oftast görs på plats i företagets lokaler. Skatteverket gör också riktade informationsinsatser.110

107Regeringen, Uppdrag att införa en tjänst för ingivning av finansiell information avseende årsredovisningar m.m, N2016/04957/SUN.

108Intervju vid Bolagsverket, 2017-04-19 (1).

109Intervju vid Skatteverket, 2017-05-16 (2), intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (2) och intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3).

110Intervju vid Skatteverket, 2017-05-16 (2), intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (2) och intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3).

R I K S R E V I S I O N E N 45

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

3.3.1 Bolag utan revision är inte en indikator vid urval för kontroller

Skatteverket har under 2015 genomfört en utvärdering av reformen och konstaterat svårigheten med att påvisa reformens effekter på skattefelet med de tillämpade kvantitativa metoderna och registerdata. Men där lyfts ändå fram att man skulle behöva göra ett slumpmässigt urval av bolag som omfattas av reformen för revisioner för att närmare undersöka effekter på skattefelet. En annan rekommendation är att bolag utan revision bör vara en riskindikator när myndigheten väljer ut bolag för olika typer av skattekontroller.111

Denna granskning visar dock att Skatteverket inte använder revision i bolag som en indikator vid urval i myndighetens olika kontrollinsatser. Indikatorn finns med som en potentiell riskindikator i myndighetens bedömningsbank men Skatteverket har hittills inte funnit den av värde. Företrädare för Skatteverket menar att Skatteverkets kontroller måste utgå ifrån de riskbaserade urvalen och att myndigheten inte kan anta att det skulle förekomma färre fel och skatteundandragande i bolag med revision. Detta skulle bero på att det stora skattefelet inte ligger i det som syns i bokföringen, som t.ex. svartarbetskraft.112 I Skatteverkets kontrollverksamhet finns ingen kännedom om ifall reformen har haft några konsekvenser, exempelvis i form av ökad tidsåtgång och högre kostnader för skattekontroller i bolag utan revision. Skatteverket har inte heller undersökt hur kvaliteten i redovisningsunderlagen och beskattningsunderlaget har utvecklats i bolag sedan revisionsplikten avskaffades.113

För att upptäcka skattefusk som exempelvis oredovisade inkomster räcker det inte att kontrollera deklarationsuppgifter eftersom det inte syns i deklarationerna. För detta ändamål har Skatteverket i stället bl.a. skrivbordsutredningar och skatterevisioner114. Men sedan reformen har Skatteverket minskat antalet skatterevisioner. I stället görs fler skrivbordskontroller och besök hos företag som omfattas av kassaregister och personalliggare.115

Aktiebolag ska sedan reformen lämna en uppgift i inkomstdeklarationen till Skatteverket om årsredovisningen har varit föremål för revision eller om någon uppdragstagare (t.ex. redovisningskonsult) har biträtt vid upprättandet av årsredovisningen. Regeringen ansåg att dessa uppgifter skulle vara till nytta för Skatteverket när myndigheten riktar information och kontroller mot rätt

111Intervju vid Skatteverket, 2017-05-16 (2) och Skatteverket, 2015, Frivillig revision 2015, internt arbetsmaterial.

112Intervju vid Skatteverket, 2017-06-20.

113Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (1).

114Skatterevision är myndighetens mest ingripande kontrollform och innebär en genomgång av ett företages räkenskapsmaterial och deklarationer för flera år.

115Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3).

46 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

kategorier av företag.116 Granskningen visar dock att många aktiebolag visserligen lämnar uppgifter i inkomstdeklarationen men att Skatteverket inte använder informationen i sin kontrollverksamhet eller annat arbete. Företrädare för Skatteverket anser att uppgifterna inte har något värde eftersom de lämnas på frivillig basis och inte går att validera. Dessutom framgår inte av uppgifterna vilken eventuell kontroll som har gjorts av årsredovisningen.117

3.4Skatteverkets nya kontrollmöjlighet har inte motsvarat förväntningarna

I samband med reformen fick Skatteverket en ny kontrollmöjlighet och ett ökat anslag med 40 miljoner kronor per år. Förväntan på den nya kontrollmöjligheten var att den skulle förebygga fel i bolagens redovisning och motverka skattebortfall.118

Enligt företrädare för Skatteverket visade kontroller under åren 2011–2013 att många företagare i nystartade företag saknade kunskap om bokföring. Det fanns brister i hur räkenskaperna bokfördes; exempelvis hade vissa företagare inte förstått reglerna för hantering av eget kapital, uttag och vinst, eller moms. Inte sällan saknades bokföringen helt och hållet.119

3.4.1 Kontrollmöjligheten ska hjälpa nyföretagare att göra rätt

Det främsta syftet med den nya kontrollmöjligheten är att säkerställa att företagens redovisning håller en grundläggande kvalitet och att hjälpa företagarna att göra rätt innan de lämnar in deklarationen.120 Inom ramen för den nya kontrollmöjligheten går handläggare i ett tidigt skede igenom ett begränsat urval av företagens underlag till den kommande deklarationen, påtalar vikten av korrekt bokföring och uppmanar företagaren att rätta eventuella felaktigheter innan deklarationen ska lämnas in. Underlagen kan exempelvis vara räkenskaper, anteckningar och annan dokumentation som gör att företagaren har möjlighet att fullgöra sin uppgiftsskyldighet i ett senare skede.121 Enligt företrädare för Skatteverket är den nya kontrollmöjligheten inte en granskning av kvaliteten i företagens bokföring, och de varken korrigerar eller bötfäller företaget om den

116Prop. 2009/10:204, s. 94.

117Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (1), 2017-06-01 (3) och 2017-06-20.

118Prop. 2009/10:204, s. 92 och 37 kap. 5–7 §§ skatteförfarandelagen (2011:1244).

119Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (1) och intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3).

120Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3) och e-post 2017-06-14.

121Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (1), 2017-06-01 (2) och 2017-06-01 (3).

R I K S R E V I S I O N E N 47

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

visar felaktigheter. Den kan inte heller resultera i en skatteändring och syftar inte till att upptäcka eventuellt skatteundandragande.122

För att kunna bedöma företagens redovisningskvalitet tog Skatteverket under 2011 och 2012 hjälp av revisorer internt eftersom myndighetens handläggare inte hade den nödvändiga kompetensen i bokföringsfrågor. Därefter har Skatteverket kompetensutvecklat handläggare vad gäller grundläggande kunskaper i bokföring. Även myndighetens interna bokföringsutbildning har omarbetats för att bättre möta behovet av såväl grundläggande som djupare bokföringskompetens.123

Skatteverket tillämpar den nya kontrollmöjligheten främst i nybildade företag.124 Kontroller görs utifrån ett slumpmässigt urval av nyregistrerade företag med en fördelning på 50 procent aktiebolag och 50 procent enskilda näringsidkare.

Avsaknad av revision är inte en parameter i urvalet.

Diagram 11 nedan visar antal kontroller av nystartade aktiebolag och enskilda näringsidkare sedan den nya kontrollmöjligheten infördes. I genomsnitt har Skatteverket genomfört ca 2 100 kontroller i företag per år mellan 2011 och 2016. Hälften av kontrollerna omfattar aktiebolag vilket motsvarar ca 1 050 aktiebolag. Under samma period har ca 43 000 aktiebolag startats i genomsnitt varje år. Det innebär att knappt 2,5 procent av samtliga nystartade aktiebolag omfattas av den nya kontrollmöjligheten. Eftersom den inte har någon individualpreventiv effekt kan den inte påverka fler företag än de som faktiskt får stödet. Med individualpreventiv effekt menas kontrollmöjlighetens effekt på de företag som kontrolleras. Utan någon individualpreventiv effekt kan rimligen inte heller någon allmänpreventiv effekt finnas, dvs. en preventiv effekt på de bolag som inte utsattes för någon kontroll men som kan komma att bli det.

122Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3) och e-post 2017-06-14.

123Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (1).

124Intervju vid Skatteverket, 2017-05-16 (2).

48 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Diagram 11 Användningen av den nya kontrollmöjligheten under åren 2011–2016

Antal aktiviteter

3500

3000

2 500

2 000

1 500

1 000

500

0

2011 2012 2013 2014 2015 2016

Källa: Skatteverket.

3.4.2Nya kontrollmöjligheten har inte minskat antalet fel i företagens deklarationer

Skatteverket har utvärderat den nya kontrollmöjlighetens effekter på företagen avseende beskattningsåret 2014. Förhoppningen var att företagen som var föremål för den nya kontrollmöjligheten skulle göra färre fel i sina deklarationer än företag i jämförelsegruppen. Resultaten visar dock att andelen som har gjort fel i princip är identisk för företag som har fått stöd och de som inte har fått något stöd. Det gäller såväl felfrekvensen som ändrade belopp i inkomstdeklarationen. I utvärderingen togs ingen hänsyn till om bolag hade revision eller inte. Skatteverket har i sin utvärdering betonat att den nya kontrollmöjligheten inte har bidragit till att företagaren gör färre fel i sin deklaration. I utvärderingen rekommenderas en översyn av den nya kontrollmöjligheten.125

Av intervjuer med företrädare framgår att Skatteverket inte har förändrat den nya kontrollmöjligheten utan fortsätter tillämpa den på samma sätt som förut. Antalet kontroller har dock minskat betydligt sedan 2015. Det pågår en diskussion på Skatteverket om den nya kontrollmöjligheten. Diskussionen grundar sig dels på olika tolkningar av lagstiftarens intention med att införa den nya kontrollmöjligheten, samt dess tillämpning, och dels på slutsatserna i myndighetens utvärdering av den nya kontrollmöjlighetens effekter.126

125Skatteverket, 2016, Kontrollens effekter på små företag, s. 4.

126Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3).

R I K S R E V I S I O N E N 49

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

3.5Avsaknad av revision försvårar Ekobrottsmyndighetens arbete

Ekobrottsmyndighetens arbete omfattar hela kedjan från underrättelseverksamhet, utredning och lagföring till process i domstol. Huvudsakligen är det andra myndigheter och aktörer som upptäcker och anmäler brotten till Ekobrottsmyndigheten. Arbetet med ekobrottsbekämpning involverar bl.a. Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Bolagsverket. Skatteverket har dessutom en egen skattebrottsenhet som fungerar som en självständig verksamhetsgren.

När en anmälan kommer in till Ekobrottsmyndigheten avseende misstänkt ekonomisk brottslighet beslutar en åklagare om det ska inledas en förundersökning. Skatteverket och konkursförvaltare står för majoriteten av anmälningar om misstänkt ekonomisk brottslighet. Utredningsarbetet innebär att det ska klargöras om en brottslig gärning har skett samt vem som är gärningsman. Den juridiska personen (som oftast är ett aktiebolag) är en del av denna utredning men det är alltid företrädaren som är föremål för straffprocessen. Åklagaren beslutar om ärendet ska utföras av utredare på Ekobrottsmyndigheten och om Skatteverkets skattebrottsutredare ska bistå i ärendet eller självständigt utföra egna utredningar under ledning av åklagare på Ekobrottsmyndigheten. Utredarna genomför därefter utredningen enligt åklagarens direktiv. Utredarna styr inte över vilken typ av ärenden som kommer in eller hur urvalet sker utan arbetar utifrån de ärenden som åklagaren beslutar att inleda förundersökning om. I utredningssyfte hämtar utredarna information från Bolagsverkets register. Vid särskilda frågor, exempelvis om styrelsemedlemmar, kan utredarna också ha direktkontakt med handläggarna på Bolagsverket.127

3.5.1 Indikatorer på fler ekobrott i aktiebolag

Som ett led i det brottsförebyggande arbetet har Ekobrottsmyndigheten genomfört en undersökning om huruvida reformen har ökat den ekonomiska brottsligheten i aktiebolag. I undersökningen har myndigheten konstaterat att aktiebolag som saknar revision i högre utsträckning används som brottsverktyg i samband med ekonomisk brottslighet. Exempelvis kan ett bolag erbjuda en legitim fasad för att dölja den brottsliga verksamheten och ge möjlighet att tvätta brottsvinster. Ett bolag innebär även en möjlighet för huvudmännen att distansera sig från brotten genom målvakter, bulvaner och alias. Undersökningen bygger på ett urval om 325 anmälningar om ekonomisk brottslighet i aktiebolag under två månader 2015. Enligt myndighetens bedömning har de granskade aktiebolagen använts som brottsverktyg i 45 procent av fallen. Av rapporten framgår också att andelen bolag

127 Intervju vid Skatteverket, 2017-06-12.

50 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

som bildats för att begå brott är betydligt större för bolag utan revisor än för de bolag som har revisor.128

Bilden från utvärderingen bekräftas av tjänstemän på Ekobrottsmyndigheten som menar att aktiebolag i allt större utsträckning används som brottsverktyg.129 Aktiebolag förekommer i 87 procent av brottsanmälningarna.130 Men Ekobrottsmyndigheten har inte statistik över ekonomisk brottslighet i aktiebolag. Enligt företrädare för Ekobrottsmyndigheten beror ökningen av ekonomisk brottslighet i bolag snarare på regeringens genomförda regelförenklingar för bolag och andra omvärldsfaktorer än bara på avskaffad revisionsplikt. Halverat aktiekapital för att starta aktiebolag, enklare för företagare att få F-skattsedel och rätten att skjuta upp bokföringen sänker sammantaget trösklarna och innebär risker för att ekonomisk brottslighet kan ske i aktiebolag. En svårighet med aktiebolagsformen i brottsutredningar är att visa vem eller vilka personer som är faktiska företrädare för aktiebolaget till skillnad från enskild firma där det är den fysiska personen som är ansvarig för firmans åtaganden.131

Enligt Ekobrottsmyndigheten blir det problem när ett bolag saknar revisor eftersom det underlättar för personer med uppsåt att begå brott att utnyttja bolagsformen genom att, bland annat, använda sig av målvakter i styrelsen.

Dessutom har revisorn en skyldighet enligt penningtvättslagen att göra kontroller av bolagsstyrelser i aktiebolag.132

Sammantaget bidrar ovannämnda regelförenklingar till att aktiebolagsformen blir enklare att använda som brottsverktyg.133

3.5.2 Mängdärenden har ökat

Ekobrottsmyndigheten delar upp inkomna ärenden i tre kategorier, beroende på förväntad utredningstid. Drygt hälften av alla brottsanmälningar till Ekobrottsmyndigheten avser mindre komplicerade brott, s.k. mängdärenden. Dessa tar mindre tid i anspråk att utreda och handlar främst om bokföringsbrott såsom försenade årsredovisningar, brott mot låneförbudet och avsaknad av bokföring. Anmälningarna kommer i huvudsak från Skatteverket och konkursförvaltare. De vanligaste brotten som mängdärenden gäller är

128Ekobrottsmyndigheten, 2016, Effekter på den ekonomiska brottsligheten efter avskaffandet av revisionsplikten för mindre aktiebolag.

129Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (2) och 2017-05-08.

130Ekobrottsmyndigheten, 2016, Ekobrottsmyndighetens lägesbild om ekonomisk brottslighet i Sverige 2016, s. 14.

131Intervju vid Skatteverket, 2017-06-12.

132Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1) och 2017-05-04 (2).

133Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1).

R I K S R E V I S I O N E N 51

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

bokföringsbrott eller skattebrott. Aktiebolag står för ca 87 procent av anmälningarna.134

Antalet inkomna ärenden,135 som bl.a. avser mängdärenden, till myndigheten har ökat mellan 2011 och 2016. Samtidigt har företagsstocken varit i stort sett oförändrad (se diagram 2). Mängdärenden står för en del av ökningen och kostnaden per mängdärende har på senare tid sammantaget ökat med 25 procent mellan 2014 och 2016.136 Företrädare för Ekobrottsmyndigheten framhåller att ökningen av mängdärenden belastar Ekobrottsmyndighetens verksamhet. De får lägga mer resurser på att hantera mängdärenden, som i stället skulle kunna användas i arbetet med grov ekonomisk brottslighet.137

Nära 90 procent av myndighetens operativa resurser går till utrednings- och lagföringsprocessen. Av dessa resurser går drygt 10 procent till hanteringen av mängdärenden.138

3.5.3 Ekonomiska brott upptäcks allt senare

Som en konsekvens av att många bolag har valt bort revision har revisorernas anmälningar minskat kraftigt. Ekobrottsmyndigheten har inte fullständig statistik över antalet anmälningar från revisorerna men enligt företrädare för myndigheten skickade revisorerna in ca 300 anmälningar årligen innan revisionsplikten avskaffades. Sedan dess får myndigheten nästan inga anmälningar från revisorerna.139

I och med revisionspliktens avskaffande har också antalet s.k. orena revisionsberättelser minskat från ca 5 000 till 1 500 per år. Enligt företrädare för Skatteverkets kontrollverksamhet har orena revisionsberättelser ett värde i urvalsarbetet då de kan innehålla information som tyder på att bolaget behöver granskas. Skatteverket har dock inte statistik som visar hur ofta myndigheten använt sig av orena revisionsberättelser och vilka granskningsinsatser som det har lett till.140 Företrädare för Skatteverket framhäver att de kan få fram information inför riskbedömningar genom flera urvalsunderlag och verktyg för analys som kompenserar de minskade orena revisionsberättelser från revisorer. Däremot

134Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1).

135Ett ärende upprättas när det finns minst en misstänkt person som är kopplad till en brottsmisstanke. Ett ärende kan innehålla flera gärningspersoner och brottsmisstankar.

136Riksrevisionen har tagit del av Ekobrottsmyndighetens statistik över inkomna ärenden. Uppgifterna har hämtats från myndighetens årsredovisningar 2011–2016.

137Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1) och Ekobrottsmyndigheten, 2016,

Ekobrottsmyndighetens lägesbild om ekonomisk brottslighet i Sverige 2016.

138Ekobrottsmyndigheten, 2016, Årsredovisning 2016.

139Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1).

140Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (2).

52 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

anser de att en oren revisionsberättelse är en tydlig signal om vilka fel som kan finnas i bolag.141

Skatteverket och konkursförvaltare står, som nämnts ovan, numera bakom de flesta av brottsanmälningarna till Ekobrottsmyndigheten. När anmälan kommer till Ekobrottsmyndigheten från konkursförvaltare försvåras brottsutredarens arbete eftersom bolaget redan har gått i konkurs. Avsaknaden av revision möjliggör alltså att bolag kan användas för brottslig verksamhet under längre tid innan det upptäcks och en anmälan görs.142

3.6 Ekonomisk brottslighet förebyggs med information

Ekobrottsmyndigheten bedriver brottsförebyggande arbete med hjälp av ca sju årsarbetskrafter. Myndigheten har tagit fram en ny brottsförebyggande strategi under 2013.143 En del av det brottsförebyggande arbetet är ekobrott.se – webbplatsen som Ekobrottsmyndigheten använder för att informera om hur företagen ska göra rätt. Ekobrottsmyndigheten arbetar också med informationsinsatser i samverkansgrupper.144 I arbetet finns inga riktade insatser mot bolag som inte har revision.

Ekobrottsmyndigheten har skickat en enkät till tidigare ostraffade småföretagare som var misstänkta för bokföringsbrott som följd av att inte ha upprättat en årsredovisning. Av enkätundersökningen framkom att huvuddelen av de tillfrågade företagarna inte var medvetna om att det är straffbart att inte upprätta en årsredovisning. Det resulterade i förslag till förebyggande åtgärder. En av dessa åtgärder var att inrätta en rutin för att påtala risken för bokföringsbrott i den information som företagare får från Bolagsverket i samband med påminnelsen om årsredovisningen.145

3.7 Regeringen har inte följt upp reformen

Reformen berör flera departement inom Regeringskansliet. Justitiedepartementet har ansvar för frågor om revisionsplikten inom Regeringskansliet, medan Näringsdepartementet och Finansdepartementet har varit med vid utformandet av reformen.

Regeringen har uttryckt att den har en ambition att följa genomförandet av reformen och utvärdera dess effekter. Men regeringen har ännu inte utvärderat

141Intervju vid Skatteverket, 2017-06-01 (3).

142Intervju vid Skatteverket, 2017-06-12.

143Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (1).

144Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-04 (2).

145Intervju vid Ekobrottsmyndigheten, 2017-05-08.

R I K S R E V I S I O N E N 53

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

reformens konsekvenser eller gett i uppdrag till någon av de berörda myndigheterna att utvärdera om och i så fall hur reformen har påverkat deras verksamhet.146

Granskningen visar att tjänstemän på Näringsdepartementet har haft kontakt med Justitiedepartementet angående Bolagsverket och reformen efter dess genomförande.147 Tjänstemännen på de berörda departementen för Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten har däremot inte haft kontakt med andra berörda enheter och departement inom Regeringskansliet angående reformens konsekvenser efter att reformen hade genomförts.148

Näringsdepartementet har haft kontakter med Bolagsverket, på både tjänstemannanivå och politisk nivå, avseende kvaliteten på årsredovisningarna. Tjänstemän på Näringsdepartementet uppger att de 2012 uppmärksammade i Bolagsverkets årsredovisning att en större del av bolagens årsredovisningar hade sämre kvalitet jämfört med innan reformen. Bolagsverket framhöll i årsredovisningen att orsaken till detta var att många årsredovisningar saknade revision. Vid myndighetsdialogen under maj 2015 diskuterades kvaliteten i årsredovisningarna. Med anledning av årsredovisningarnas bristande kvalitet fick Bolagsverket 2016 ett regeringsuppdrag att publicera goda exempel på årsredovisningar på myndighetens webbplats. Syftet var att höja kvaliteten på företagens årsredovisningar och minska antalet felaktiga uppgiftslämningar.149 Regeringen har vidare gett Bolagsverket i uppdrag att digitalisera inlämningen av årsredovisningar.150

Myndighetshandläggare för Ekobrottsmyndigheten framhåller att företrädare för myndigheten på eget initiativ har gjort en utvärdering av reformens påverkan på ekonomisk brottslighet och i olika sammanhang tagit upp avskaffad revisionsplikt som en riskfaktor för ökad ekonomisk brottslighet. Regeringen har inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av rapporten eller av informationen från myndighetens företrädare.151

I samband med reformen fick Skatteverket mer resurser och ökade kontrollmöjligheter för att motverka ett ökat skattefel. Enligt företrädare för Finansdepartementet har regeringen dock inte följt hur Skatteverket har arbetat

146Intervju vid Finansdepartementet, 2016-11-21.

147Intervju med myndighetshandläggare för Bolagsverket, 2017-06-07.

148Intervju med myndighetshandläggare för Bolagsverket, 2017-06-07, myndighetshandläggare för Skatteverket, 2017-05-26 och myndighetshandläggare för Ekobrottsmyndigheten, 2017-06-30.

149Intervju med myndighetshandläggare för Bolagsverket, 2017-06-07.

150Regeringen, 2016, Uppdrag att införa en tjänst för ingivning av finansiell information avseende

årsredovisningar m.m., N2016/04957/SUN.

151Intervju med myndighetshandläggare för Ekobrottsmyndigheten, 2017-06-30.

54 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

med kontroller av berörda aktiebolag eller bedrivit annat arbete med anledning av reformen.152 Det anses vara Skatteverkets uppgift att agera och inte regeringens.153

3.8 Sammanfattande iakttagelser

Bolagsverket har noterat fler fel i årsredovisningarna

Antalet årsredovisningar med felaktig information av mer allvarlig karaktär, såsom felsummeringar i balansräkning, har ökat sedan revisionsplikten avskaffades. Men det har inte föranlett Bolagsverket att ändra sitt arbetssätt gällande granskning och registrering av årsredovisningar.

Bolagsverket har inte fullt ut anpassat arbetsrutinerna

Bolagsverket kontrollerar inte om delarna i årsredovisningen, exempelvis resultat- och balansräkning, är rätt summerade. Upptäckta felsummeringar leder inte till att bolaget föreläggs att rätta till årsredovisningen, utan i stället registrerar myndigheten årsredovisningarna.

Skatteverkets kontrollprocess har utökats

Skatteverket har inte ändrat sitt arbetssätt inom den ordinarie kontrollverksamheten med anledning av reformen, med undantag för den nya kontrollmöjligheten som påbörjades i samband med reformen.

Skatteverket saknar kunskap om reformens påverkan på myndigheten och på skattefelet i berörda bolag sedan reformen.

Att ett bolag inte har revision skulle kunna innebära att skatt dras undan, men Skatteverket använder inte avsaknad av revisor som en indikator i sitt arbete, varken i kontroller eller i uppföljning.

Skatteverkets handläggare använder sig inte av informationen i deklarationen som uppger om bolagets årsredovisning har varit föremål för revision. Uppgiften anses inte vara tillförlitlig.

Skatteverkets nya kontrollmöjlighet har inte motsvarat förväntningarna

Den nya kontrollmöjligheten har använts främst för att vägleda och hjälpa företag i redovisningsarbete. Den är inte utformad för att korrigera fel i bokföringen eller motverka skatteundandragande.

152Intervju med myndighetshandläggare för Skatteverket, 2017-05-26, och intervju med företrädare för Finansdepartementet, 2016-11-21.

153Intervju med företrädare för Finansdepartementet, 2016-11-21.

R I K S R E V I S I O N E N 55

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Tillämpandet av den nya kontrollmöjligheten har inte resulterat i att företagen som omfattades gjorde färre fel i inlämnade deklarationer, som var avsett. I urvalet togs ingen hänsyn till om bolag hade revision eller inte.

Den nya kontrollmöjligheten har omfattat en liten andel av de nystartade aktiebolagen. Eftersom den inte ger någon individualpreventiv effekt kan den inte påverka fler företag än de som faktiskt får stödet.

Avsaknad av revision försvårar Ekobrottsmyndighetens arbete

Det är oklart om den ekonomiska brottsligheten generellt har ökat sedan reformen. Däremot finns indikationer på att den ekonomiska brottsligheten ökar i aktiebolag.

Efter reformen har antalet mängdärenden ökat vilket har belastat Ekobrottsmyndighetens verksamhet och tar fler resurser i anspråk. Det handlar främst om uteblivna och försenade årsredovisningar.

Efter reformen får Skatteverket in betydligt färre s.k. orena revisionsberättelser än tidigare. Därmed går myndigheten miste om information på ett tidigt stadium som kan ge indikationer på om bolaget behöver utredas. En annan konsekvens är att utredare får mindre information som har validerats av extern part.

Sedan reformen har revisorernas anmälningar till myndigheten minskat kraftigt. Däremot får Ekobrottsmyndigheten fler anmälningar av konkursförvaltarna i ett skede när bolag är i konkurs.

Regeringen har inte följt upp reformen

Regeringen har varken utvärderat reformen eller gett berörda myndigheter i uppdrag att utvärdera vilka konsekvenser reformen fått för deras del.

Reformen berör flera olika departement vilket troligen försvårar för regeringen att ta ett samlat grepp om reformens konsekvenser.

Enbart en av de tre berörda departementen har haft någon dialog med myndigheten angående reformen eller följt upp den.

56 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Referenslista

Litteratur

Angrist, Joshua D, och Jrn-Steffen P (2009). Mostly harmless econometrics: an empiricist's companion. Princeton: Princeton University Press.

Grönlund A, Tagesson T, Öhman P (2013). Principbaserad redovisning. Studentlitteratur AB, Lund, Upplaga 5:1.

Skog R, Rhodes K (2011). Aktiebolagsrätt. Norstedts förlag, 23:e upplagan 2011.

Artiklar

Blackwell M, Iacus S, King G och G Porro (2009). cem: Coarsened exact matching in Stata, Stata Journal, 9(4), 524.

Collis, J, Jarvis, R och Skerratt, L (2004). The demand for the audit in small companies in the UK. Accounting and business research, 34(2): 87–100.

Engström, Per, Katarina Nordblom, Henry Ohlsson, och Annika Persson (2015). Tax Compliance and Loss Aversion. American Economic Journal: Economic Policy, 7(4): 132–64.

Heckman, J. J, H. Ichimura, J, Smith, och P Todd (1998). Characterizing selection bias using experimental data. Econometrica 66, 1017–1098.

Iacus, S, King, G, och G Porro (2012). Causal Inference without Balance Checking: Coarsened Exact Matching. Political Analysis, 20(1), 1–24. doi:10.1093/pan/mpr013.

Niemi, L, Ojala, H och Troberg, P (2012). Drivers of voluntary audit in Finland: to be or not to be audited? Accounting and Business Research, Vol 42, No. 2, pp 169–196. doi: 10.1080/00014788.2012.653742.

Ojala, H, Collis, J, Kinnunen, J, Niemi, L, och Troberg, P (2016) The Demand for Voluntary Audit in Micro-Companies: Evidence from Finland. Int. J. Audit., 20: 267– 277. doi: 10.1111/ijau.12070.

Utredningar

Bolagsverket, 2008. Delbetänkandet SOU 2008:32 Avskaffande av revisionsplikten för små företag. Dnr Ju2008/3092/L1.

Bolagsverket, 2016. Årsredovisning 2016.

ECON, 2007. Den samhällsekonomiska nyttan av revision. ECON-rapport nr 2007–092.

Ekobrottsmyndigheten, 2008. Remissvar över delbetänkandet Avskaffande av revisionsplikten för små företag (SOU 2008:32). Dnr EBM A-2008/0123.

Ekobrottsmyndigheten, 2010. Rapport om den ekonomiska brottsligheten.

R I K S R E V I S I O N E N 57

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Ekobrottsmyndigheten, 2016. Effekter på den ekonomiska brottsligheten efter avskaffandet av revisionsplikten för mindre aktiebolag. Dnr EBM-A-2016/0375.

Ekobrottsmyndigheten 2016, Ekobrottsmyndighetens lägesbild om ekonomisk brottslighet i Sverige 2016.

Riksrevisionen, 2012. Skattekontroll av företag – urval, volymutveckling och uppföljning. 2012:13.

Skatteverket, 2008. Skattefelskarta för Sverige. 2008:1.

Skatteverket, 2008. Yttrande Avskaffande av revisionsplikten för små företag (SOU 2008:32). Dnr 131-222668-08/112.

Skatteverket, 2015. En ren städbransch? Dnr 410-546314-15/123. Skatteverket, 2015. Frivillig revision. Internt arbetsmaterial.

Skatteverket, 2016. Kontrollens effekter på små företag. Internt arbetsmaterial. Skatteverket, 2016. Årsredovisning 2016.

SOU 2005:35. Krav på kassaregister – Effektivare utredning av ekobrott. SOU 2008:32. Avskaffandet av revisionsplikten för små företag. Statskontoret, 2016. Myndighetsanalys av Bolagsverket. 2016:9.

Riksdagstryck

Kommittédirektiv (2006:96). Tilläggsdirektiv till Utredningen om revisorer och revision; genomförande av EG-direktiv m.m.

Kommittédirektiv (2006:128). Tilläggsdirektiv till Utredningen om revisorer och revision; genomförande av EG-direktiv m.m. (2006:96).

Motion 2016/17:3380, bet. 2016/17:CU6, rskr. 2016/17:133. Regeringens proposition (1981/82:171). Om revisorns kompetens.

Regeringens proposition (1994/95:152). Regler för godkända och auktoriserade revisorer.

Regeringens proposition (1997/98:99). Aktiebolagets organisation.

Regeringens proposition (2009/10:61). En sänkning av kapitalkravet för privata aktiebolag.

Regeringens proposition (2009/10:100). 2010 års ekonomiska vårproposition. Regeringens proposition (2009/10:204). En frivillig revision.

Regeringens skrivelse (2007/08:131). Regelförenklingsarbetet. Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket.

58 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

Bilaga 1. Intervjuöversikt

Tabell 4 Förteckning över intervjuer som gjorts i granskningen

Myndighet   Befattning och antal personer   Intervjuform Datum
           
Bolagsverket   Två specialister på årsredovisningar.   Möte  
    2017-04-19 (1)
           
Bolagsverket   Enhetschef vid   Möte 2017-04-19 (2)
    företagsregistreringsavdelningen.      
           
Näringsdepartementet   Myndighetshandläggare vid Bolagsverket.   E-post 2017-06-07
           
Skatteverket   Rikssamordnare, regionsamordnare, och   Möte 2017-06-01 (1)
    uppdragsgivare i insatsen nya företag och      
    den nya kontrollmöjligheten.      
           
Skatteverket   Rikssamordnare och uppdragsgivare i   Möte 2017-06-01 (2)
    insatsen oredovisade inkomster.      
           
Skatteverket   Två skattebrottsutredare på   Möte 2017-06-12
    Skattebrottsenheten.      
           
Skatteverket   Uppdragsgivare i insatsen nya företag och   Möte 2017-06-01 (3)
    Skatteverkets information och      
    områdesansvarig insatsen offensiva      
    kontrollen.      
           
Skatteverket   Rikssamordnare för grov ekonomisk   Möte 2017-05-16 (1)
    brottslighet.      
           
Skatteverket   Två analytiker för central riskanalys vid   Möte 2017-05-16 (2)
    Skatteverket.      
           
Skatteverket   Enhetschef vid analysenheten.   Möte 2017-06-20
           
Finansdepartementet   Myndighetshandläggare för Skatteverket.   E-post 2017-05-26
           
Ekobrottsmyndigheten   Ekobrottsrevisor, strategisk   Möte 2017-05-04 (1)
    ekobrottsrevisor och analytiker i region      
    Stockholm.      
           
Ekobrottsmyndigheten   Chefsåklagare och strategisk analytiker för   Möte 2017-05-04 (2)
    brottsförebyggande arbetet i region      
    Stockholm.      
           
Ekobrottsmyndigheten   Kammaråklagare med ansvar för   Telefon 2017-05-05
    mängdärenden.      
           
Ekobrottsmyndigheten   Kriminalinspektör och ekosrevisor för   Telefon 2017-05-08
    brottsförebyggande arbetet i region      
    Malmö.      
           
Justitiedepartementet   Myndighetshandläggare för   E-post 2017-06-30
    Ekobrottsmyndigheten.      
           
Revisionsinspektionen   Chefsjurist och revisionsexpert.   Möte 2017-04-10
           
Bokföringsnämnden   Kanslichef och redovisningsexpert.   Möte 2017-04-06
           
Finansdepartementet   Fyra representanter från   Möte 2016-11-21
och   Finansdepartementet och en från      
Justitiedepartementet   Justitiedepartementet.      
           
R I K S R E V I S I O N E N 59

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Bilaga 2. Data

Data

Kapitel 2 baseras på registerdata från SCB och Bisnode AB. Den primära undersökta populationen är aktiva aktiebolag som i genomsnitt har haft mindre än 50 anställda 2007–2015. Detta innebär att icke verksamma aktiebolag och aktiebolag som aldrig understigit 50 anställda under perioden 2007 till 2015 har exkluderats.

Datamaterialet som indikerar när och om bolagen har anmält till Bolagsverket att bolaget avser att välja bort revision (s.k. revisorsförbehåll) samt indikatorn som markerar om årsredovisningen hade en revisionsberättelse (dvs. om företaget faktiskt valt bort revisorn) kommer från Bisnode AB. Dessa data har sedan kompletterats med SCB:s databaser Företagens Ekonomi (FEK) samt Företagsregister och individdatabas (FRIDA).

Databearbetningar

I ett första steg rensas dubbletter ut i FEK och FRIDA. I nästa steg har vi fyllt ut observationer från Bisnode när information saknas kring revisor. Om aktiebolaget inte återfinns i Bisnode för ett visst år men året innan och efter, fylls observationen ut med föregående observations värde.

I datamaterialet finns uppgifter om bolaget valt bort revisor eller ej på ca 470 000 aktiva aktiebolag som någon gång haft under 50 i medelantal anställda mellan 2007 och 2015. Underlaget rensas på inkoncistenser och andra felkällor i de företagsekonomiska indikatorerna. Först rensas företag med imputerade154 värden bort, sedan företag som har negativt aktiekapital, negativt outnyttjat underskott från föregående år, negativa personalkostnader, under 1 000 kr eller negativ nettoomsättning, under 1 000 kr eller negativ balansomslutning. Även observationer där nettoomsättning, balansomslutning eller medelantalet anställda saknas rensas ut. Antal aktiebolag minskar då sammantaget till 420 000. Som ett sista steg i dataförberedelsen rensas data på ett antal extremvärden vad avser aktiebolagens ekonomiska nyckeltal. Data trunkeras (dvs. dessa observationer utesluts) med 2 procent i toppen och botten med utgångspunkt från de ekonomiska nyckeltalen rörelseresultat, nettomarginal och räntabilitet. Skillnaden innan och efter databearbetningen redovisas i tabell 5. I och med trunkeringen går de flesta medelvärden mot medianen, och standardavvikelsen minskar avsevärt. Det är främst indikatorer som är beräknade kvoter som påverkas starkt. Det kan även noteras att medelvärdet för balansomslutningen sjunker kraftigt. Bland dessa

154 Saknade värden som i registret ersatts med skattade värden.

60 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

exkluderade företag ingår särskilt holdingbolag (där balansomslutningen kan vara hög men utan exempelvis någon nettoomsättning alls).

Tabell 5 Jämförelse mellan originaldata, trunkerade data och den utjämnade panelen etablerade företag som omfattades av den frivilliga revisionsplikten 2011. Värdena avser hela perioden 2007 till 2015.

  Trunkerade data     Originaldata     Rensad och utjämnad  
                    panel hos företag med
                    frivillig revisionsplikt  
                    2011        
                             
  N     s p50 N   s p50 N   s   p50
                             
Nettoomsättning 2 332 657 24   544 2 1 688 931 28 586 2,4 506 398 2 5   1,2
                             
Balansomslutning 2 332 657 37   1 154 2 1 688 931 32 1 183 1,8 506 398 2 7   0,9
                             
Medelantal 2 332 657 9   114 2 1 688 931 10 130 2,0 506 398 1,5 2   1,0
anställda                            
                             
Rörelsemarginal 2 332 657 -57   9 670 5 1 688 931 7,1 31 5,6 506 398 6,4 33   5,8
                             
Nettomarginal 2 332 657 -72   162 195 4 1 688 931 6,1 32 4,8 506 398 5,8 34   5,0
                             
Räntabilitet 2 332 592 15   52 755 13 1 688 898 18 41 13,9 506 393 12 36   10
                             
Bolagsskatt 2 313 684 0   12 0 1 676 104 0,3 12 0,0 504 299 0,0 0   0,0
                             
Totala kostnader 2 332 657 22   439 2 1 688 931 -25 487 2,1 506 398 1 5   1,0
                             
Övriga externa 2 332 657 5   142 0 1 688 931 -6,1 160 0,5 506 398 0,4 3   0,3
kostnader                            
                           
Anm. N=antal, =medelvärde, s=standardavvikelse, p50 = medianen. Rörelsemarginal,      

̅

nettomarginal, räntabilitet och nettovinstmarginal är i procent. Övriga utfall är i miljoner kronor bortsett från medelantalet anställda.

Källor: SCB (FEK, FRIDA), Bisnode samt Riksrevisionens bearbetningar.

Vilka utfall är möjliga att mäta?

Bolagens tillväxt

Bolagens tillväxt mäts i termer av nettoomsättning, balansomslutning och medelantalet anställda. Med nettoomsättning avses intäkter från sålda varor och utförda tjänster som ingår i företagets normala verksamhet med avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen. Balansomslutning är summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i ett företags balansräkning.

Bolagens konkurrenskraft och lönsamhet

För att vara ett konkurrenskraftigt och lönsamt företag krävs tillräckliga marginaler och god avkastning över tid. I granskningen används rörelsemarginalen, räntabilitet och överlevnad som mått på detta. Rörelsemarginalen är ett vanligt företagsekonomiskt nyckeltal för lönsamheten och anger hur stor del av företagets vinst som blir kvar till räntor, skatt och vinst

R I K S R E V I S I O N E N 61

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

efter att kostnaderna har täckts.155 Den samlade nettokostnadsminskningen när revisorsarvode inte längre betalas borde synas i rörelsemarginalen. Även ökade intäkter till följd av mer produktiva utgifter kommer att visa sig i detta mått. Detta utfallsmått kompletteras med lönsamhetsmåttet räntabilitet, dvs. avkastning på företagets (sysselsatta) kapital. I denna granskning har vi valt att beräkna räntabilitet med Du Pont-formeln: Avkastning på sysselsatt kapital = vinstmarginal * kapitalets omsättningshastighet. Ett annat sätt att uttrycka sambandet är att resultatet före finansiella kostnader delas med sysselsatt kapital. Överlevnaden definieras helt enkelt som att bolaget inkommer med företagsekonomiska uppgifter till SCB och definieras som verksamt.156

Att mäta eventuellt skatteundandragande

Det är överlag svårt att beräkna storleken på den svarta sektorn, dvs. oredovisade företagarinkomster och svartarbete, eftersom det är fråga om verksamheter och transaktioner som inte redovisas öppet. Det går dock att mäta olika former av eventuellt skatteundandragande indirekt genom vissa indikatorer som nettoomsättning, antal anställda och lönsamhet.

I huvudsak sker skatteundandragande på två sätt bland företagare:157

Skatt kan undanhållas genom att avdrag yrkas för kostnader som egentligen inte är avdragsgilla i näringsverksamhet, exempelvis genom att belasta företaget med privata kostnader. Genom att öka kostnaderna och därmed minska rörelseresultatet och i förlängningen den beskattningsbara inkomsten kan bolagsskatten minskas. Detta beteende borde då synas som en något lägre rörelsemarginal och/eller högre kostnader jämfört med andra företag som inte idkar detta beteende, allt annat lika.

Ett annat sätt att minska beskattningen är att minska både de bokförda kostnaderna och intäkterna, s.k. krympning. Detta kommer att ge ett rörelseresultat som är proportionerligt mot omsättningen och är svårt att upptäcka genom att enbart granska siffrorna i årsredovisningen. För att upptäcka detta beteende krävs en mer fördjupad insyn, som en skatterevision. På gruppnivå går det dock att mäta detta indirekt genom att jämföra utvecklingen av indikatorer som speglar företagets storlek såsom nettoomsättningen, intäkter och kostnader. Om två företagsgrupper i alla avseenden är lika och tidigare utvecklats lika men där ena gruppen plötsligt

155Rörelsemarginalen beräknas som kvoten av rörelseresultatet (rörelseintäkter minus rörelsekostnader) och nettoomsättningen. En utebliven kostnad för revisorn borde därför också inverka positivt på rörelsemarginalen rent mekaniskt. Därför är rörelsemarginalen även intressant att undersöka som en indikation på företagens kostnadsbesparing av den slopade revisionsplikten.

156Att ett bolag inte längre rapporterar siffror till SCB kan betyda att bolaget på något sätt slagits ihop med ett annat bolag och fått ett nytt organisationsnummer eller att verksamheten har försatts i konkurs eller likviderats.

157Se till exempel Skatteverket, 2015, En ren städbransch?

62 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

börjar växa mätbart långsammare än den andra utan någon synbar förklaring kan detta tolkas som möjligt skatteundandragande genom att krympning sker i större utsträckning i ena gruppen. Det är alltså inte nödvändigtvis krympning men det är ett mönster som är konsistent med beteendet.

Att det blir lättare för den som väljer bort revision att på olika sätt reducera sin beskattning behöver inte betyda att möjligheten också utnyttjas. Det är även möjligt att avskaffad revisionsplikt har positiva effekter på vissa bolags lönsamhet eller att bokslutsdispositionerna nyttjas i lägre grad vilket sammantaget kan resultera i en oförändrad nettoeffekt på statens bolagsskatteintäkter. Därför kan vi, på förhand, inte veta vilken riktning vi kan förvänta oss på effekten. Nettoeffekten kan alltså bara uppskattas empiriskt.

R I K S R E V I S I O N E N 63

A V S K A F F A N D E T A V R E V I S I O N S P L I K T E N F Ö R S M Å A K T I E B O L A G

Bilaga 3. Kompletterande diagram och tabeller

Tabell 6 De 10 branscher där upprepade regelöverträdelser är vanligast. Begränsat till branscher med minst 50 bolag som brutit mot revisionsplikten minst en gång.

  Antal bolag som Varav andel bolag
  brutit mot regeln som brutit mot
  någon gång mellan regeln mer än en
  2010 och 2015 gång
     
Hälso- och sjukvård 168 42 %
     
Utbildning 69 39 %
     
Juridisk och ekonomisk konsultverksamhet 154 38 %
     
Reparation och installation av maskiner och apparater 51 37 %
     
Jordbruk och jakt samt service i anslutning härtill 138 37 %
     
Andra konsumenttjänster 72 36 %
     
Skogsbruk 70 36 %
     
Handel samt reparation av motorfordon och 205 35 %
motorcyklar    
     
Tillverkning av metallvaror utom maskiner och 107 35 %
apparater    
     
Restaurang-, catering- och barverksamhet 441 33 %
     
Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar 651 32 %
     
Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet 772 32 %
     
Hotell- och logiverksamhet 60 32 %
     
Totalt (samtliga SNI-koder) 5 439 31 %
     

Källor: SCB (FEK) och Bisnode.

Hur påverkar delvärdena företagens sannolikhet att avstå revision?

Diagram 12 visar andelen bolag som valt bort revisor år 2015 längs med de tre delvärdesindikatorerna för 2014. I diagrammen syns att det råder ett negativt ickelinjärt samband mellan sannolikheten att välja bort revision och någon av delvärdesindikatorerna. Detta gäller oavsett om variabeln understiger delvärdet eller ej, så länge utfallet inte hamnar långt över delvärdet. Anledningen till att andelen bolag som valt bort revision inte sjunker till noll direkt efter respektive delvärde är pga. hur gränsvärdet är konstruerat (dvs. 1 av 3 delvärden får överskridas i två år på rad utan att revision blir obligatorisk). Dock sker det en del

64 R I K S R E V I S I O N E N

E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N

regelöverträdelser precis vid gränsvärdet vilket försvårar användningen av delvärdena i vissa typer av effektstudier såsom regressionsdiskontinuitetsanalys.158

Diagram 12 Andel företag utan revision för 2015 som en funktion av respektive indikator för 2014

Andel utan revision

1,0

0,8

0,6

0,4

0,2

0,0

0     2   4   6   8
              Nettoomsättning (mkr)
Andel utan revision       Andel utan revision      
1,0         1,0        
0,8         0,8        
0,6         0,6        
0,4         0,4        
0,2         0,2        
0,0         0,0        
0 2 4 6 8 0 2 4 6 8
    Balansomslutning (mkr)       Antal anställda

Anm. Varje punkt i diagrammen representerar flera observationer inom ett visst delintervall av x- axeln. En punkt kan exempelvis representera andelen som valt bort revision 2015 som hade mellan 1,2 och 1,3 i nettoomsättning 2014.

Källor: SCB (FEK), Bisnode samt Riksrevisionens beräkningar.

158 Se exempelvis Angrist och Pischke (2009).

R I K S R E V I S I O N E N 65

AVSKAFFANDET AV REVISIONSPLIKTEN FÖR SMÅ AKTIEBOLAG

Revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades 2010 för att förenkla administrationen och minska kostnaderna för företagare. Förhoppningarna var att reformen, tillsammans med andra regelförenklingar, skulle stärka bolagens konkurrenskraft och bidra till att företagen växer och anställer fler. Det fanns också farhågor om minskade skatteintäkter, ökad ekonomisk brottslighet och sämre redovisningskvalitet.

Riksrevisionens granskning visar att intentionerna med reformen i stort har uteblivit förutom när det gäller ökad valfrihet och den direkta besparing på revisorsarvodet som berörda aktiebolag gjort. Många aktiebolag har valt bort revision men de har inte haft högre tillväxt – snarare tvärtom. Lönsamheten i dessa bolag har heller inte blivit bättre. Samtidigt har flera negativa konsekvenser blivit verklighet. Bolag som valde bort revision betalade mindre i bolagsskatt, som en följd av lägre tillväxt, vilket kan bero på att de i större utsträckning redovisade lägre ekonomisk aktivitet för att krympa sin vinst för att undkomma skatt. Reformen har också försvårat arbetet mot ekonomisk brottslighet. En annan negativ konsekvens är att antalet felsummeringar i årsredovisningarna ökat. De berörda myndigheterna har inte kunnat kompensera för reformens icke önskvärda konsekvenser.

Mot denna bakgrund anser Riksrevisionen att regeringen bör verka för att revisionsplikten för små aktiebolag återinförs.

ISSN 1652-6597

ISBN 978-91-7086-465-0

Beställning: www.riksrevisionen.se

riksrevisionen

nybrogatan 55, 114 90 stockholm 08-5171 40 00 www.riksrevisionen.se

Justitiedepartementet Skr. 2017/18:201
 

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 29 mars 2018

Närvarande: statsminister Löfven, ordförande, och statsråden Lövin,

Y Johansson, M Johansson, Hallengren, Hultqvist, Hellmark Knutsson, Bolund, Damberg, Bah Kuhnke, Strandhäll, Shekarabi, Eriksson, Linde, Skog, Ekström, Eneroth

Föredragande: statsrådet M Johansson

Regeringen beslutar skrivelse 2017/18:201 Riksrevisionens rapport om avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag

79