Regeringens skrivelse 2017/18:191
Riksrevisionens rapport om myndighetskapital | Skr. |
vid universitet och högskolor | 2017/18:191 |
Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen.
Linköping den 15 mars 2018
Stefan Löfven
Helene Hellmark Knutsson
(Utbildningsdepartementet)
Skrivelsens huvudsakliga innehåll
Skrivelsen innehåller regeringens bedömningar med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Varför sparar lärosätena? – En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor (RiR 2017:28). Riksrevisionens övergripande slutsats är att uppbyggnaden av lärosätenas myndighetskapital på totalnivå inte är förenlig med ett effektivt resursutnyttjande ur ett statsfinansiellt perspektiv.
Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och bedömer att den bidrar till en fördjupad bild av hur myndighetskapitalet utvecklats under perioden
Regeringen instämmer inte i Riksrevisionens första rekommendation att överväga att utarbeta vissa kriterier och införa ett antal nya återrapporteringskrav för att säkerställa en tydlig, strategisk och transparent styrning och uppföljning av myndighetskapital vid universitet och högskolor. Regeringen avser i stället att förtydliga kraven på att universitet och högskolor ska analysera myndighetskapitalet samt redovisa den planerade användningen och bedömda förbrukningen fördelat på utbildning på grundnivå och avancerad nivå respektive forskning och utbildning på forskarnivå.
Regeringen instämmer vidare inte i Riksrevisionens andra rekommendation att överväga att ge den pågående Styr- och resursutredningen ett tilläggsdirektiv att särskilt beakta konsekvenser av det föreslagna styr- och resurstilldelningssystemet för lärosätenas
1
Skr. 2017/18:191 myndighetskapital. Regeringen anser att det redan ingår i utredningens uppdrag att göra en sådan konsekvensanalys.
Slutligen instämmer regeringen delvis i Riksrevisionens tredje rekommendation att regelbundet informera riksdagen om utvecklingen av myndighetskapitalet och avser att göra detta mer regelbundet.
I och med denna skrivelse anser regeringen att granskningsrapporten är slutbehandlad.
2
Innehållsförteckning
4.2Rekommendationen att överväga att ge Styr- och
Skr. 2017/18:191
3
Skr. 2017/18:191 1 | Ärendet och dess beredning |
Riksdagen överlämnade den 28 november 2017 Riksrevisionens granskningsrapport Varför sparar lärosätena? – En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor (RiR 2017:28) till regeringen. Granskningsrapporten finns i bilagan. Med anledning av rapporten överlämnar regeringen denna skrivelse.
Universitetskanslersämbetet och Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) samt ett urval av de statliga universiteten och högskolorna har beretts tillfälle att yttra sig med anledning av granskningsrapporten. Yttrandena finns tillgängliga i Utbildningsdepartementet (U2017/04749/UH).
2 Allmänt om myndighetskapital
För att ge en fördjupad förståelse för de granskningsresultat som Riksrevisionen presenterar i sin rapport beskrivs inledningsvis förutsättningarna för att myndighetskapital kan uppstå vid universitet och högskolor.
Myndighetskapital uppstår till följd av överskott i avgiftsbelagd verksamhet och i utbildning på grundnivå och avancerad nivå, eller som en effekt av de redovisningsregler som tillämpas för lärosätenas forskningsanslag. Överskott i den avgiftsbelagda verksamheten utgör dock en liten del av det myndighetskapital som finns vid statliga universitet och högskolor. Statliga myndigheters förvaltningsanslag avräknas vanligtvis kostnadsmässigt. Det betyder att intäkter från anslaget bokförs när myndigheten har haft motsvarande kostnad. Universitetens och högskolornas utbildningsanslag avräknas i stället efter en schablonersättning för utbildningens kostnader (ersättningsbelopp) som är uppdelade i helårsstudent och helårsprestation.1 Om kostnaderna för en helårsstudent understiger schablonersättningen kan ett överskott uppstå (och motsvarande ett underskott om kostnaderna är högre). Det är detta överskott i utbildning på grundnivå och avancerad nivå som medför att myndighetskapitalet ökar. Syftet med schablonersättningen är bl.a. att ge lärosätena drivkrafter till ökad genomströmning och att samtidigt ge drivkrafter för att stödja och behålla studenter som påbörjat utbildning samt att ersätta utbildningar utifrån skillnader i kostnader inom ett specifikt utbildningsområde.2 Inom forskning påverkas myndighetskapitalet huvudsakligen av att lärosätenas forskningsanslag (basanslagen) avräknas när medel betalas ut till universitet och högskolor i stället för när kostnaden har uppstått. Det medför att sådana forskningsprojekt som ännu inte har påbörjats eller som har senarelagts uppvisar överskott. I takt med att forskningsprojektet genomförs minskar överskottet. Principerna för hur de statliga universitetens och högskolornas anslag redovisas utgör därmed
4 | 1 | Sveriges lantbruksuniversitets anslag avräknas inte enligt denna modell. |
2 | Se prop. 1992/93:169, Högre utbildning för ökad kompetens, s. |
ett undantag från den kostnadsmässiga redovisningsprincip som generellt Skr. 2017/18:191 gäller för statliga myndigheter.
3Riksrevisionens iakttagelser och slutsatser
Rapportens bakgrund och syfte
Riksrevisionen har granskat myndighetskapitalet vid statliga universitet och högskolor utifrån två övergripande frågeställningar.3
•Är lärosätenas uppbyggnad och hantering av myndighetskapitalet förenlig med ett effektivt resursutnyttjande av och en god hushållning med statliga medel?
•Har regeringens hantering av lärosätenas myndighetskapital varit i linje med en god hushållning med statliga medel?
Granskningen har inriktats på de 31 statliga universiteten och högskolorna och regeringen.
I denna skrivelse används begreppen universitet och högskolor respektive lärosäten för statliga universitet och högskolor.
Granskningens resultat
Riksrevisionen konstaterar att lärosätenas totala intäkter har ökat med nästan 20 miljarder kronor (löpande priser)4 under perioden
Ökningen av myndighetskapital under den granskade perioden har sammantaget avtagit de senaste åren och myndighetskapitalet på vissa lärosäten har börjat minska. Trots denna trend ligger myndighetskapitalet fortfarande på höga nivåer vid de flesta lärosäten.
Denna utveckling gäller lärosätenas båda verksamhetsgrenar: utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt forskning och utbildning på forskarnivå. Uppbyggnaden av myndighetskapital inom utbildning är enligt Riksrevisionen svårare att motivera än den inom forskning. Att det finns lärosäten som har överproduktion5 flera år i följd inom utbildning
3 Riksrevisionen kallar dessa frågeställningar för revisionsfrågor. 4 Löpande priser innebär att det ingår uppräkning av anslagen.
5 Överproduktion innebär att ett lärosäte har producerat fler helårsstudenter och
helårsprestationer än vad det finns utrymme att avräkna inom takbeloppet ett visst år. | |
Överproduktion kan sparas upp till 10 procent av takbeloppet och i stället avräknas | 5 |
kommande år. |
Skr. 2017/18:191 samtidigt som medel som tillförts för utbildning på grundnivå och avancerad nivå inte har förbrukats, kan enligt Riksrevisionens bedömning skapa trovärdighetsproblem gentemot staten men också gentemot lärarkår och studenter.
Riksrevisionen anser att granskningen visar att det inte är de ökade medel som tillförts för forskning och utbildning på grundnivå och avancerad nivå under perioden som i sig är orsaken till ökningen utan att ett flertal interna och externa faktorer har påverkat förbrukningen av medlen. Universitet och högskolor har haft svårt att anpassa verksamheten, framför allt när det gäller personal, efter förändringar i uppdrag. Vissa lärosäten har medvetet byggt upp en buffert för att möjliggöra strategiska satsningar och för att hantera oförutsedda händelser. Lärosätena har inte haft tillräcklig kännedom om att myndighetskapitalet utgörs av redan intecknade medel eller ointecknat kapital. Det finns utmaningar i budgeteringen och lärosätena tenderar att överbudgetera personalkostnader. Slutligen bedömer Riksrevisionen att det finns svårigheter att efterleva principen om full kostnadstäckning i avgiftsbelagd verksamhet.6
Riksrevisionen finner att ett antal lärosäten har vidtagit åtgärder för att stärka styrningen av myndighetskapital. Regeringen bedöms inte ha vidtagit några direkta åtgärder för att tydliggöra styrningen under perioden eller för att motverka uppbyggnaden av myndighetskapitalet, förutom att tillsätta den pågående Styr- och resursutredningen (U 2017:05) där frågan om myndighetskapital troligen blir aktuell. Slutligen kan Riksrevisionen konstatera att regeringen inte har informerat riksdagen om de oförbrukade anslagen och utvecklingen av myndighetskapitalet.
Riksrevisionens övergripande slutsats är att uppbyggnaden av lärosätenas myndighetskapital inte är förenlig med ett effektivt resursutnyttjande ur ett statsfinansiellt perspektiv. Riksrevisionen bedömer att det är rimligt att universitet och högskolor har en viss buffert och således en viss uppbyggnad av myndighetskapital, men att bufferten bör utgå från tydligt redovisade underlag och beräkningar. Regeringens styrning av myndighetskapital har enligt Riksrevisionen varit otydlig.
Riksrevisionens rekommendationer
Riksrevisionen riktar följande rekommendationer till regeringen.
•Regeringen bör säkerställa en tydlig, strategisk och transparent styrning och uppföljning av myndighetskapital vid universitet och högskolor genom att överväga att
–utarbeta kriterier för att bedöma myndighetskapitalets storlek utifrån de enskilda lärosätenas behov och förutsättningar (lärosätesspecifika måltal), exempelvis baserat på lärosätenas riskanalyser, investeringsbehov och verksamhetsinriktning samt lärosätenas egna måltal,
6 Framför allt innebär det att avgiften inte satts så att den helt motsvarar de kostnader som | |
6 | den avgiftsbelagda verksamheten har. Över tid innebär full kostnadstäckning att |
verksamheten ska bära sina kostnader men inte gå med vinst. |
– införa ett återrapporteringskrav avseende de lärosätes- Skr. 2017/18:191 specifika måltalen,
–införa ett kvantitativt återrapporteringskrav avseende redovisning av myndighetskapital uppdelat på fritt respektive intecknat kapital,
–införa ett kvantitativt återrapporteringskrav avseende myndighetskapitalets förbrukningstakt de kommande åren för lärosäten vars myndighetskapital ligger tio procentenheter högre än det lärosätesspecifika måltalet (se ovan).
•Regeringen bör överväga att ge den pågående Styr- och resursutredningen ett tilläggsdirektiv att särskilt beakta konsekvenser av det föreslagna styr- och resurstilldelningssystemet för lärosätenas myndighetskapital.
•Regeringen bör regelbundet informera riksdagen om den fortsatta utvecklingen av myndighetskapitalet.
4Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser
Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning av myndighetskapitalet vid universitet och högskolor och bedömer att den bidrar till en fördjupad bild av hur myndighetskapitalet har utvecklats under perioden
7
Skr. 2017/18:191 Riksrevisionen konstaterar i sin granskning att vissa lärosäten medvetet skapat en buffert för att hantera oförutsedda händelser såsom förändrad anslagstilldelning, skiftande studentefterfrågan eller osäkerhet kring externa medel. Däremot analyseras inte orsaken till att lärosätena sett ett ökat behov av ett ackumulerat myndighetskapital. Regeringen bedömer att styrningen av universitet och högskolor under framför allt den första delen av perioden
Riksrevisionen konstaterar att det nuvarande resurstilldelningssystemet och anslagsavräkningsmodellen för universitet och högskolor påverkar uppbyggnaden av myndighetskapital. Däremot redogör inte Riksrevisionen i sin rapport för de överväganden som ligger bakom att dessa system och modeller har införts. Universitetens och högskolornas forskningsanslag utgör grunden för finansieringen av lärosätenas forskning och utbildning på forskarnivå.7 De syftar till att värna forskningens frihet genom att skapa förutsättningar för långsiktighet och stärka lärosätenas integritet.8 Forskningsanslagen avräknas i samband med att medlen överförs till myndigheternas räntekonton i enlighet med vad riksdagen har beslutat (prop. 2008/09:50, bet. 2008/09:UbU4, rskr. 2008/09:160). Denna avräkningsmodell medför att lärosätena har mer långsiktiga planeringsförutsättningar för forskningsprojekten och kan säkerställa att det finns finansiering för strategiskt viktiga investeringar i t.ex. forskningsinfrastruktur. Anslagen för utbildning på grundnivå och avancerad nivå avräknas, som beskrivs ovan, efter schablonersättning för utbildningens kostnader som är uppdelade i helårsstudent och helårsprestation. Syftet med denna avräkningsmodell är bl.a. att ge lärosätena drivkrafter för effektivitet, god omvårdnad av studenterna och hög kvalitet på utbildningen samt möjlighet att låta studenternas efterfrågan slå igenom på utbildningsutbudet.9 För utbildning på
7Se t.ex. RiR 2011:21, Användningen av basanslaget för forskning och forskarutbildning och prop. 2008/09:50, Ett lyft för forskning och innovation.
8Basanslagen (universitetens och högskolornas forskningsanslag) ger lärosätena möjligheter att själva initiera forskningsprojekt och hävda sin integritet gentemot
samarbetspartners, se prop. 2008/09:50, s. 23.
9 Se prop. 1992/93:169, Högre utbildning för ökad kompetens, s.
8
grundnivå och avancerad nivå utgör möjligheterna att spara Skr. 2017/18:191 överproduktion10 och anslag förutsättningar för att lärosätena ska kunna
hantera en förändrad efterfrågan på utbildning på kort sikt vilket bidrar till att korta studietiden11. Riksrevisionen har i en tidigare granskning konstaterat att dessa undantag från de generella villkor om anslagsutnyttjande som gäller för statliga myndigheter är väl motiverade men att de också bidrar till problem med bristande transparens i redovisningen. Därmed försvåras uppföljningen av hur lärosätets resurser för utbildning och forskning kommer till användning.12
Resurstilldelningssystemet syftar även till att stödja genomströmning och fokus på resultat vilket bedöms bidra till ett effektivt utbildningssystem. Vid bedömning av effekterna av dessa redovisningsgrunder på myndighetskapitalet bör sammanfattningsvis även fördelarna av systemet vägas in.
Samtidigt instämmer regeringen i Riksrevisionens bedömning att det inte är effektivt om tilldelade resurser i stor utsträckning används som buffert i stället för att användas för att förverkliga strategiska satsningar, kvalitetshöjningar av utbildningen och utbyggnad av samhällsviktiga utbildningar för att möta framtida behov på arbetsmarknaden. Det är viktigt att universitet och högskolor arbetar för att säkerställa att det myndighetskapital som har uppstått inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå används för att genomföra de satsningar som regeringen föreslagit och som riksdagen beslutat om. Sammanfattningsvis är det viktigt att medel inte i alltför stor utsträckning används för att bygga upp buffertar för universitet och högskolor utan kommer till användning i verksamheten. Därför bör regeringen följa nivån och utvecklingen av myndighetskapital noga.
En viktig förutsättning för att möjliggöra en utbyggnad av utbildningar och för att skapa förutsättningar för ökad kvalitet i högskolan är tillgången till kompetenta lärare, framför allt disputerade. Därför är det viktigt att lärosätena använder forskningsanslagen, och i synnerhet det ökade myndighetskapitalet inom forskning, för att utöka utbildningen på forskarnivå.
4.1Rekommendationen att säkerställa en tydlig, strategisk och transparent styrning och uppföljning av myndighetskapital
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att säkerställa en tydlig, strategisk och transparant styrning och uppföljning av myndighetskapital vid universitet och högskolor genom att överväga att införa ett antal nya kriterier och återrapporteringskrav.
10 | Detta innebär att lärosätena kan avräkna helårsstudenter och helårsprestationer som inte | |
ryms inom innevarande års takbelopp mot nästkommande års takbelopp. | ||
11 | Studenter behöver i mindre utsträckning vänta med att påbörja studier till senare år då det | |
finns ekonomiskt utrymme för fler studenter. | 9 | |
12 | RiR 2012:4, Att styra självständiga lärosäten, s. 81. |
Skr. 2017/18:191
10
Lärosätesspecifika måltal – kriterier och återrapporteringskrav
Riksrevisionen rekommenderar att regeringen överväger att dels utarbeta kriterier för att bedöma myndighetskapitalets storlek (lärosätesspecifika måltal), dels införa ett återrapporteringskrav för dessa måltal.
Före 2008 fanns ett återrapporteringskrav som innebar att universitet och högskolor med ett ackumulerat överskott i verksamheten som översteg 10 procent av lärosätets totala kostnader skulle redovisa hur överskottet skulle användas samt förklara hur överskottet uppkommit. Riksrevisionens förslag skulle delvis innebära en återgång till detta återrapporteringskrav med den huvudsakliga skillnaden att måltalen skulle vara lärosätesspecifika. Syftet med att avskaffa det återrapporteringskrav för myndighetskapital som fanns tidigare var att tydliggöra lärosätets eget ansvar för myndighetens verksamhet, men även att en rimlig nivå för myndighetskapital varierar mellan lärosäten beroende på storlek, finansiering och inriktningen på verksamheten. Regeringen bedömer att det är svårt att finna en enkel formel för att räkna fram vad som kan anses vara en rimlig nivå för myndighetskapitalet. Det kommer alltid att finnas specifika förutsättningar och utmaningar som innebär att en sådan formel inte kan användas för att beräkna en rimlig nivå. Exempel på sådana specifika förutsättningar kan vara särskilda investeringar i forskningsinfrastruktur eller omvärldsfaktorer. Regeringen bedömer att det inte är lämpligt att regeringen sätter upp mål för hur stort myndighetskapitalet ska vara, eftersom målsättningen enligt högskolelagen (1992:1434) är att resurserna ska utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i verksamheten. Ett lärosätesspecifikt mål fastställt av regeringen skulle kunna bli ett hinder för lärosätena att uppfylla lagens krav. Regeringen instämmer mot denna bakgrund inte i Riksrevisionens rekommendation att det är lämpligt att ta fram kriterier för ett lärosätesspecifikt måltal. Regeringen bedömer därför att det inte heller är lämpligt att införa ett återrapporteringskrav för sådana lärosätesspecifika måltal som utgår från kriterier som regeringen tagit fram.
Däremot finns det anledning för regeringen att förtydliga kraven på att lärosätena ska analysera storleken på myndighetskapitalet, redovisa den planerade användningen och bedöma den framtida förbrukningen. En sådan analys bör göras uppdelat på utbildning på grundnivå och avancerad nivå respektive forskning och utbildning på forskarnivå. Lärosätenas redovisning bör utgöra underlag för framtida myndighetsdialoger för att möjliggöra en diskussion om vad som är en rimlig nivå för myndighetskapitalet mot bakgrund av lärosätenas förutsättningar. För de universitet och högskolor som har haft ett avvikande myndighetskapital har frågan redan diskuterats på de årliga myndighetsdialogerna också efter det att återrapporteringskravet togs bort. Även i framtiden kan myndighetsdialogen användas för att följa upp utvecklingen av myndighetskapitalet men utgångspunkten för en sådan diskussion blir lärosätenas redovisning av myndighetskapitalets storlek.
Återrapporteringskrav för fritt och intecknat myndighetskapital
Riksrevisionen rekommenderar att regeringen även inför ett kvantitativt återrapporteringskrav avseende redovisning av myndighetskapitalet uppdelat på fritt respektive intecknat kapital. Samtliga myndigheter som
har lämnat synpunkter på Riksrevisionens rapport har framfört att ett Skr. 2017/18:191 sådant återrapporteringskrav skulle medföra en stor administrativ pålaga
och dessutom troligen inte kunna ge jämförbara resultat mellan lärosätena. Dessutom lyfter en del av myndigheterna fram att ett återrapporteringskrav för fritt och intecknat myndighetskapital skulle kunna bidra till att myndighetskapitalet ökar då det kan försvåra framtida användning av myndighetskapitalet. SUHF påpekar i sitt yttrande att frågan är komplex och har varit föremål för diskussioner mellan lärosätena under flera år. Mot bakgrund av detta och för att inte riskera att ytterligare bidra till uppbyggnaden av myndighetskapital instämmer inte regeringen i Riksrevisionens rekommendation att införa ett kvantitativt återrapporteringskrav för fritt och intecknat myndighetskapital.
Återrapporteringskrav avseende myndighetskapitalets förbrukningstakt
Riksrevisionen rekommenderar att återrapporteringskrav som visar myndighetskapitalets förbrukningstakt de kommande åren införs för lärosäten vars myndighetskapital ligger tio procentenheter högre än det lärosätesspecifika måltalet. Eftersom regeringen bedömer att det inte är lämpligt att införa lärosätesspecifika måltal bör det inte heller införas ett återrapporteringskrav för förbrukningstakt de kommande åren knutet till dessa måltal. Lärosätena redovisar årligen förändring av myndighetskapital samt prognos för förändring av myndighetskapital till regeringen i enlighet med direktiv till budgetunderlag (se t.ex. U2017/04777/UH). Regeringens uppfattning är därför att det redan finns uppgifter om myndighetskapitalets förbrukningstakt på lärosätesnivå. Däremot redovisas inte prognos över förbrukningstakt uppdelat på utbildning på grundnivå och avancerad nivå respektive forskning och utbildning på forskarnivå. Som framförts ovan bör kraven på analys och redovisning av den planerade användningen och bedömda förbrukningen av myndighetskapitalet förtydligas. Denna redovisning kan utgöra underlag för en mer strukturerad dialog om myndighetskapitalet. Regeringen instämmer alltså inte i Riksrevisionens rekommendation.
4.2Rekommendationen att överväga att ge Styr- och resursutredningen tilläggsdirektiv
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att överväga att ge den pågående Styr- och resursutredningen ett tilläggsdirektiv att särskilt beakta konsekvenser av det föreslagna styr- och resurstilldelningssystemet för lärosätenas myndighetskapital. Regeringen anser dock att en sådan bedömning bör ingå i den konsekvensutredning som utredningen ska göra för det föreslagna resurstilldelningssystemet och att utredningen således redan har det uppdrag som Riksrevisionens förslag avser. Regeringen anser därför att den föreslagna åtgärden inte är motiverad.
11
Skr. 2017/18:191 4.3 | Rekommendationen att regelbundet informera |
riksdagen om utvecklingen av | |
myndighetskapitalet |
Riksrevisionen rekommenderar att regeringen regelbundet informerar riksdagen om den fortsatta utvecklingen av myndighetskapitalet. Regeringen bedömer att viss återrapportering av myndighetskapitalet redan har gjorts under perioden, bl.a. i samband med forsknings- och innovationspropositionen (prop. 2012/13:30). Universitetskanslersämbetet framför i sitt yttrande över Riksrevisionens rapport att uppgifterna om myndighetskapitalets utveckling sedan många år ingår i den officiella statistiken om högskolan och att ämbetet årligen redovisat utvecklingen av myndighetskapital i Universitetskanslersämbetets årsrapport för universitet och högskolor.13 Regeringen bedömer mot bakgrund av detta att många av de uppgifter som krävs för en tydligare redovisning redan finns och i viss mån redan redovisas av Universitetskanslersämbetet.
Regeringen instämmer dock i att regeringen mer regelbundet bör informera riksdagen om utvecklingen av myndighetskapitalet, i synnerhet eftersom nivån på myndighetskapital ökat sedan 2007, vilket innebär att regeringen delvis instämmer i rekommendationen.
5Regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens iakttagelser
För att säkerställa att de resurser som tilldelas universitet och högskolor används effektivt avser regeringen att noga följa nivån och utvecklingen av myndighetskapital.
Regeringen avser att förtydliga kraven på att universitet och högskolor redovisar och analyserar myndighetskapitalet samt den planerade användningen och bedömda förbrukningen fördelat på utbildning på grundnivå och avancerad nivå respektive forskning och utbildning på forskarnivå. Däremot avser regeringen att avvakta Styr- och resursutredningens förslag innan mer utförliga återrapporteringskrav övervägs.
Regeringen avser att mer regelbundet informera riksdagen om myndighetskapitalets utveckling. Detta kommer framför allt att ske inom ramen för den resultatredovisning som görs i budgetpropositionen. För att underlätta den framtida redovisningen till riksdagen har regeringen redan i direktiv till budgetunderlag för verksamhet vid universitet och högskolor förtydligat att lärosätenas redovisning av väsentliga uppgifter till Universitetskanslersämbetet ska innehålla uppgifter om myndighetskapital uppdelat på forskning och utbildning på forskarnivå respektive utbildning på grundnivå och avancerad nivå (U2017/04777/UH). Syftet med förändringen är att regeringen enklare ska kunna följa utvecklingen av myndighetskapital inom de två verksamhetsgrenarna.
12 | 13 Se t.ex. årsrapporten för 2017 (Universitetskanslersämbetet, rapport 2017:8). |
Utöver detta har regeringen redan vidtagit vissa åtgärder för att stärka uppföljningen av tidigare satsningar på utbyggnader av antalet utbildningsplatser vid universitet och högskolor respektive satsningar på ökad kvalitet. Regeringen har även stärkt förutsättningarna för lärosätenas långsiktiga planering genom att satsa permanenta medel för utbyggnad av antalet utbildningsplatser inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid universitet och högskolor. Transparenta och långsiktiga styrsignaler bedöms som väsentliga för att på sikt nå en rimlig nivå för lärosätenas myndighetskapital.
Med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.
Skr. 2017/18:191
13
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
EN GRANSKNINGSRAPPORT FRÅN RIKSREVISIONEN
Varför sparar lärosätena?
– En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor
rir 2017:28
15
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. Vårt uppdrag är att genom oberoende revision skapa demokratisk insyn, medverka till god resursanvändning och effektiv förvaltning i staten.
Riksrevisionen bedriver både årlig revision och effektivitetsrevision. Denna rapport har tagits fram inom effektivitetsrevisionen, vars uppgift är att granska hur effektiv den statliga verksamheten är. Effektivitetsgranskningar rapporteras sedan 2011 direkt till riksdagen.
riksrevisionen
isbn
omslagets originalfoto: moodboard
tryck: riksdagens interntryckeri, stockholm 2017
16
Skr. 2017/18:191 | ||
Bilaga 1 | ||
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N | ||
T I L L R I K S D A G E N | B E S L U T A D : 2 0 1 7 - 1 1 - 1 6 | |
D N R : 3 . 1 . 1 - 2 0 1 6 - 1 5 8 5 | ||
R I R 2 0 1 7 : 2 8 |
Härmed överlämnas enligt 9 § lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. följande granskningsrapport:
Varför sparar lärosätena?
– En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor
Riksrevisionen har granskat myndighetskapital vid statliga universitet och högskolor. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehåller slutsatser och rekommendationer som avser regeringen och samtliga statliga universitet och högskolor.
Riksrevisor Helena Lindberg har beslutat i detta ärende. Revisionsledare Keili Saluveer har varit föredragande. Revisor Johanna Köhlmark och tillförordnad enhetschef Sofia Sandgren Massih har medverkat i den slutliga handläggningen.
Helena Lindberg
Keili Saluveer
För kännedom:
Regeringen, Utbildningsdepartementet och Finansdepartementet
Samtliga statliga universitet och högskolor
R I K S R E V I S I O N E N
17
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
R I K S R E V I S I O N E N
18
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Innehåll
Sammanfattning och rekommendationer | 4 | |
1 | Inledning | 5 |
1.1 | Bakgrund och motiv till granskning | 11 |
1.2 | Syfte och frågeställningar | 13 |
1.3 | Utgångspunkter och bedömningsgrunder | 13 |
1.4 | Metod och genomförande | 15 |
1.5 | Avgränsningar | 17 |
1.6 | Disposition | 18 |
2 | Myndighetskapital vid universitet och högskolor | 19 |
2.1 | Vad är myndighetskapital? | 19 |
2.2 | Hur uppstår myndighetskapital? | 20 |
2.3 | Hur stort är myndighetskapitalet vid universitet och högskolor? | 24 |
2.4 | Utvecklingen av myndighetskapital |
28 |
2.5 | Sammanfattande iakttagelser | 35 |
3 | Orsaker till uppbyggnaden av myndighetskapital | 37 |
3.1 | Planering och genomförande av verksamhet | 37 |
3.2 | Lärosätenas interna organisering och styrning | 45 |
3.3 | Sammanfattande iakttagelser | 51 |
4 | Lärosätenas hantering av myndighetskapitalet | 52 |
4.1 | Åtgärder som lärosäten har vidtagit har haft viss effekt | 52 |
4.2 | Uppföljningen har utvecklats | 57 |
4.3 | Knappt hälften av lärosätena har använt uppbyggnaden för olika satsningar | 57 |
4.4 | Sammanfattande iakttagelser | 59 |
5 | Regeringens hantering av myndighetskapitalet | 61 |
5.1 | Styrningen av universitet och högskolor | 61 |
5.2 | Styrning av myndighetskapital | 61 |
5.3 | Regeringens uppföljning av myndighetskapital | 64 |
5.4 | Riksdagen har inte informerats om det ökade myndighetskapitalet | 66 |
5.5 | Sammanfattande iakttagelser | 67 |
Referenslista | 68 | |
Bilaga 1. Gruppering av lärosäten | 71 | |
Bilaga 2. Resurstilldelningssystem på grundnivå och avancerad nivå | 73 | |
Bilaga 3. Tabeller | 75 | |
Bilaga 4. Regressionsanalyser | 82 |
R I K S R E V I S I O N E N
19
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Elektroniska bilagor
Till rapporten finns ytterligare två bilagor att ladda ned från Riksrevisionens webbplats www.riksrevisionen.se. De kan begäras ut från ärendets akt genom registraturen.
Bilaga 5. Riksrevisionens insamling av kvantitativa uppgifter från lärosäten Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten
R I K S R E V I S I O N E N
20
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Sammanfattning och rekommendationer
Riksrevisionen har granskat myndighetskapitalet vid statliga universitet och högskolor. Granskningen gäller perioden
När statliga universitet och högskolor inte gör av med hela sina forsknings- och utbildningsanslag, eller får överskott från verksamhet som finansieras med bidrag eller avgifter, uppstår ett positivt myndighetskapital.1
Vid årsskiftet 2016/17 hade statliga universitet och högskolor ett samlat myndighetskapital på 12,3 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan 7 miljarder kronor (i 2016 års priser) sedan 2007, motsvarande 126 procent.
Enligt lärosätena ger ett positivt myndighetskapital bättre planeringsförutsättningar och ekonomisk stabilitet samt möjliggör strategiska satsningar. Att det förekommer en viss förskjutning av resurserna över tid är enligt Riksrevisionen rimligt med tanke på lärosätenas uppdrag och verksamhet. Att tilldelade medel sparas i allt större utsträckning utan att visa tecken på förbrukning de efterföljande åren, vilket varit fallet vid många lärosäten, kan dock tyda på att delar av den planerade verksamheten har försenats eller inte blivit av. Stora outnyttjade resurser kan även tyda på misshushållning av statliga medel, vilket i sin tur kan minska förtroendet för högskolesektorn i sin helhet.
Sammantaget gör detta att Riksrevisionen beslutat att granska myndighetskapitalet vid statliga universitet och högskolor.
Granskningens frågeställningar
Syftet med granskningen är att undersöka om lärosätena använder sina resurser, i form av tilldelade medel, ändamålsenligt och effektivt.
Granskningen utgår från följande revisionsfrågor:
•Är lärosätenas uppbyggnad och hantering av myndighetskapitalet förenlig med ett effektivt resursutnyttjande av och en god hushållning med statliga medel?
•Har regeringens hantering av lärosätenas myndighetskapital varit i linje med en god hushållning med statliga medel?
1Myndighetskapital ska inte förväxlas med oförbrukade bidrag som är en egen post i lärosätenas balansräkningar och därmed inte ingår i myndighetskapitalet.
R I K S R E V I S I O N E N | 5 |
21
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Granskningens resultat
Eftersom Riksrevisionen inte granskat myndighetskapitalets utveckling och hantering vid varje enskilt lärosäte gäller granskningens resultat och slutsatser den aggregerade nivån.
Hur och var har uppbyggnaden av myndighetskapital skett?
Förutsättningarna för lärosätenas myndighetskapital
Att det är möjligt för statliga universitet och högskolor att bygga upp myndighetskapital genom att behålla anslag som inte förbrukats beror på resurstilldelningssystemet och det undantag från den kostnadsbaserade anslagsavräkningen som lärosätena omfattas av. Av undantaget följer att lärosätena i praktiken får behålla hela anslaget, oavsett hur låga eller höga kostnader de haft under året. För andra statliga myndigheter som inte förbrukat årets tilldelade anslagsmedel genomförs en prövning av anslagssparandet, och oavsett om myndigheten får behålla de oförbrukade anslagsmedlen eller inte, så blir det inte myndighetskapital. Lärosätenas myndighetskapital är därför till viss del en konsekvens av regeringens finansiella styrning av universitet och högskolor.
Ökningen har mattats av men myndighetskapitalet är fortsatt stort vid många lärosäten
Ökningen av myndighetskapital under den granskade perioden gäller i stort sett samtliga lärosäten. Även om ökningen sammantaget har avtagit de senaste åren, och myndighetskapitalet på vissa lärosäten har börjat minska, ligger myndighetskapitalet fortfarande på historiskt höga nivåer vid de flesta lärosäten.
Myndighetskapital finns inom både utbildning och forskning
Större delen av myndighetskapitalet, och ökningen, utgörs av oförbrukade anslagsmedel. Det innebär att de anslag som riksdagen har anvisat och regeringen har tilldelat inte har förbrukats fullt ut. Denna utveckling gäller lärosätenas båda verksamhetsgrenar: utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt forskning och utbildning på forskarnivå. Uppbyggnaden av myndighetskapital inom utbildning är svårare att motivera än inom forskning. Att det finns verksamheter med återkommande överproduktion inom utbildning samtidigt som tillgängliga resurser inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå inte förbrukas kan enligt Riksrevisionens bedömning skapa trovärdighetsproblem inte bara gentemot staten utan även gentemot lärarkår och student.
Varför förbrukas inte alla medel?
Under
6 | R I K S R E V I S I O N E N |
22
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
kronor (löpande priser). Riksrevisionen kan konstatera att nästan 40 procent av intäktsökningen inte har omsatts i verksamhet utan ligger kvar hos lärosätena som sparade resurser. Granskningen har visat att det inte är de ökade medlen i sig som är orsaken till ökningen utan det finns olika faktorer, såväl interna som externa, som har påverkat förbrukningen av de ökade medlen. Nedanstående faktorer har enligt Riksrevisionens iakttagelser bidragit till myndighetskapitalets utveckling (både uppbyggnad och förbrukning) vid lärosätena:
•svårigheter att anpassa verksamheten, framför allt personalmässigt, efter ökade anslagsmedel och svängningar i uppdrag
•svårigheter att efterleva principen om full kostnadstäckning i den avgiftsfinansierade verksamheten
•en medveten uppbyggnad för att skapa en buffert för oförutsedda händelser och strategiska satsningar
•bristande kunskap om myndighetskapitalets innehåll i form av fria respektive intecknade medel
•utmaningar med budgetering, bl.a. har lärosäten en tendens att överbudgetera personalkostnader
Hur har lärosätena hanterat uppbyggnaden av myndighetskapital?
Lärosätena har vidtagit vissa åtgärder i form av ökad uppföljning och strategiska satsningar
Granskningen visar att många lärosäten har vidtagit åtgärder för att motverka uppbyggnaden av myndighetskapital. De flesta lärosäten har satt upp egna måltal för myndighetskapital och många har utvecklat rutiner för intern uppföljning. Några lärosäten har genomfört indragningar eller omfördelningar inom lärosätet, och cirka hälften har använt det uppbyggda kapitalet för att genomföra strategiska satsningar.
Dessa åtgärder kan enligt Riksrevisionens bedömning ha bidragit till att ökningen totalt sett bromsats upp de senaste åren. Samtidigt bedömer Riksrevisionen att det vid många lärosäten finns utrymme för en tydligare intern styrning och uppföljning av såväl lärosätets myndighetskapital som strategiska satsningar som finansieras med myndighetskapitalet.
Hur har regeringen hanterat uppbyggnaden av myndighetskapital?
Som tidigare beskrivits ger regelverket lärosätena möjlighet att bygga upp ett myndighetskapital. Emellertid råder enligt lärosätena vissa oklarheter, till exempel om vad som är en rimlig storlek på myndighetskapitalet. Cirka hälften av lärosätena bedömer att regeringens styrning av myndighetskapitalet är otydlig, och ytterligare några anser att styrning saknas överhuvudtaget.
R I K S R E V I S I O N E N | 7 |
23
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Regeringen har inte vidtagit några direkta åtgärder
Enligt Riksrevisionens iakttagelser har regeringens uppföljning av lärosätenas myndighetskapital skett på en alltför övergripande nivå, och Riksrevisionen bedömer att det utifrån det underlag som regeringen begär in från lärosätena torde vara svårt för regeringen att bilda sig en fullödig bild av myndighetskapitalet.
Riksrevisionen är medveten om att frågan om myndighetskapitalet troligen kommer att bli aktuell i den pågående Styr- och resursutredningen, vilken har i uppdrag att göra en samlad översyn av universitetens och högskolornas styrning, men bedömer att regeringen i övrigt inte har vidtagit några direkta åtgärder för att motverka uppbyggnaden av myndighetskapitalet.
Riksdagen har inte informerats
Riksrevisionen kan också konstatera att riksdagen inte har informerats om de oförbrukade anslagen och utvecklingen av myndighetskapitalet. Med tanke på myndighetskapitalets storlek, och att det till övervägande del handlar om oförbrukade statliga anslag, anser Riksrevisionen att det är en väsentlig information som borde framföras till riksdagen.
Övergripande slutsatser
Ur ett statsfinansiellt perspektiv är uppbyggnaden av lärosätenas myndighetskapital inte förenlig med ett effektivt resursutnyttjande
Riksrevisionen konstaterar att uppbyggnaden av myndighetskapitalet har skett inom ramarna för det system som riksdag och regering har beslutat om. Riksrevisionen anser vidare att oförbrukade anslagsmedel, och därmed ett positivt myndighetskapital vid ett enskilt lärosäte, i sig inte behöver innebära ett ineffektivt resursutnyttjande. Ett lärosäte kan bedriva en kostnadseffektiv verksamhet med hög kvalitet samtidigt som verksamheten går med överskott, eller medvetet spara resurserna i syfte att kunna finansiera framtida investeringar eller andra strategiska satsningar.
Samtidigt har lärosätena, totalt sett, inte nyttjat det ekonomiska utrymmet som riksdag och regering beslutat om. Enligt Riksrevisionen tyder det på att verksamheten inte har bedrivits i den takt och omfattning som riksdag och regering gett resurser för. En viktig förklaring är statens tilldelning av resurser. Ett snabbt inflöde av stora resurser, eller till exempel utbyggnader av utbildningar som har svårt att rekrytera studenter, kan innebära att lärosätena får svårt att omsätta resurserna till verksamhet.
En konsekvens av ovanstående blir att omfattande statliga resurser, där det är oklart hur stor andel som utgörs av en medveten buffert eller av medel som är bundna till framtida åtaganden, ligger oanvända hos universitet och högskolor, när de skulle kunna användas inom andra prioriterade områden i statens budget.
8 | R I K S R E V I S I O N E N |
24
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Riksrevisionens övergripande slutsats är således att den uppbyggnad av myndighetskapital som skett den senaste tioårsperioden på totalnivå inte är förenlig med ett effektivt resursutnyttjande ur ett statsfinansiellt perspektiv.
Rimligt med en viss buffert, men den bör vara transparent
Riksrevisionen bedömer vidare att en viss uppbyggnad av myndighetskapital för att möta framtida åtaganden i form av till exempel samfinansiering och för att ha en ekonomisk buffert för att möjliggöra långsiktighet i verksamheten är berättigad med tanke på verksamhetens risker och särart. En sådan buffert bör dock, enligt Riksrevisionen, kunna kopplas till tydligt redovisade underlag och beräkningar hos respektive lärosäte, något som sällan sker i dag.
Många lärosäten har vidtagit åtgärder för att hantera uppbyggnaden. Samtidigt kan Riksrevisionen konstatera att dokumentation och uppföljning av myndighetskapitalet kan utvecklas vid många lärosäten för att säkerställa en god hushållning av statliga medel.
Otydlig styrning från regeringens sida
Riksrevisionen delar lärosätenas uppfattning om otydligheten i regeringens styrning av myndighetskapital, vilken enligt Riksrevisionens bedömning har bidragit till de omotiverat stora skillnaderna i storlek mellan lärosätenas nivåer på myndighetskapital.
Riksrevisionens rekommendationer
Med utgångspunkt från resultaten och slutsatser i granskningen riktar Riksrevisionen följande rekommendationer till regeringen och lärosätena.
Rekommendationer till regeringen
•Regeringen bör säkerställa en tydlig, strategisk och transparent styrning och uppföljning av myndighetskapital vid universitet och högskolor genom att överväga att
1.utarbeta kriterier för att bedöma myndighetskapitalets storlek utifrån de enskilda lärosätenas behov och förutsättningar (lärosätesspecifika måltal), exempelvis baserat på lärosätenas riskanalyser, investeringsbehov och verksamhetsinriktning samt lärosätenas egna måltal
2.införa ett återrapporteringskrav avseende de lärosätesspecifika måltalen enligt punkt 1
3.införa ett kvantitativt återrapporteringskrav avseende redovisning av myndighetskapital uppdelat på fritt respektive intecknat kapital
4.införa ett kvantitativt återrapporteringskrav avseende myndighetskapitalets förbrukningstakt de kommande åren för lärosäten vars myndighetskapital ligger tio procentenheter högre än det lärosätesspecifika måltalet enligt punkt 1.
R I K S R E V I S I O N E N | 9 |
25
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
•Regeringen bör överväga att ge den pågående Styr- och resursutredningen ett tilläggsdirektiv att särskilt beakta konsekvenser av det föreslagna styr- och resurstilldelningssystemet för lärosätenas myndighetskapital.
•Regeringen bör regelbundet informera riksdagen om den fortsatta utvecklingen av myndighetskapitalet.
Rekommendationer till universitet och högskolor
För att dels skapa bättre förutsättningar för förbrukningen av myndighetskapital, dels lämna bättre information till regeringen rekommenderar Riksrevisionen att lärosätena bör
•säkerställa att det finns dokumentation om myndighetskapitalets innehåll i form av intecknade och fria medel.
•utveckla sina rutiner för att planera för och följa upp förbrukningen av myndighetskapital.
10 R I K S R E V I S I O N E N
26
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
1 Inledning
Riksrevisionen har granskat myndighetskapitalet vid statliga universitet och högskolor. Granskningen behandlar uppbyggnaden av myndighetskapitalet
1.1 Bakgrund och motiv till granskning
1.1.1 Myndighetskapital
Något förenklat kan myndighetskapital vid universitet och högskolor betraktas som lärosätenas sparade resurser i form av ackumulerade oförbrukade utbildnings- och forskningsanslag från tidigare år.
I formella termer är myndighetskapital en ekonomisk redovisningsteknisk post som återfinns på skuldsidan i lärosätenas balansräkning. I myndighetskapitalet för statliga lärosäten ingår dels årets kapitalförändring (årets ekonomiska resultat), dels den balanserade kapitalförändringen (ackumulerade överskott/underskott från tidigare år). Därutöver kan det också ingå resultatandelar i hel- och delägda företag, och för många lärosäten ingår även statskapital och donationskapital i myndighetskapitalet.2
En mer detaljerad beskrivning av myndighetskapitalet återfinns i kapitel 2.
1.1.2 Motiv till granskning
År 2016 uppgick de statliga medel som utbetalades till statliga universitet och högskolor till 44,4 miljarder kronor3, vilket utgjorde nästan fem procent av statsbudgetens utgifter.4 Samma år redovisade statliga universitet och högskolor ett samlat myndighetskapital på 12,3 miljarder kronor. I ett statsfinansiellt perspektiv är det till synes stora outnyttjade reserver som lärosätena byggt upp.
Lärosätenas anslagsmodell tillåter att medel sparas under åren, och med hänsyn tagen till lärosätenas långsiktiga och komplexa verksamhet är en viss förskjutning av resurser mellan åren naturlig och ett visst positivt myndighetskapital är motiverat. Utvecklingen den senaste tioårsperioden har dock resulterat i att myndighetskapitalet vid de flesta lärosäten ligger på en historiskt hög nivå. Lärosätenas krav på mer resurser, framför allt till utbildning på grundnivå och avancerad nivå5, samtidigt som det finns ett stort och i vissa fall växande
2Sverige lantbruksuniversitet har även uppskrivningskapital i sitt myndighetskapital.
3Här ingår såväl anslagsmedel som bidrags- och avgiftsintäkter från staten.
4ESV (2017).
5Se t.ex. Fritzell (2012), Lunds universitets magasin 5/2017.
R I K S R E V I S I O N E N | 11 |
27
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
myndighetskapital tyder på att det finns effektiviseringsvinster att göra, antingen genom bättre resursfördelning inom högskolan, eller genom mer genomgripande effektiviseringar i systemet för finansiering av högskolan.
Trots att det handlar om betydande belopp finns det enligt Riksrevisionen begränsad kunskap om vad som ligger bakom ökningen.6 I flera tidigare granskningar har Riksrevisionen iakttagit brister när det gäller uppföljning av hur lärosätenas resurser används.7 Till exempel drog Riksrevisionen 2009 slutsatsen att det fanns brister avseende lärosätenas uppföljning av hur tilldelade resurser kom till användning inom verksamheten och att det fanns utrymme för lärosätesledningarna att utveckla en mer aktiv roll i sin resursstyrning.8 I viss mån har myndighetskapital som uppstått inom forskning diskuterats (till exempel i Riksrevisionen 2011:21), men det har skrivits lite om det överskott som uppstått inom verksamhetsgrenen utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Därför anser Riksrevisionen att det är angeläget att belysa utvecklingen även inom denna verksamhetsgren. Vidare har Riksrevisionens revisorer inom årlig revision i senaste års revisioner uppmärksammat en trend med ökande ackumulerade överskott inom lärosätenas avgiftsfinansierade verksamhet.9
Lärosätena har ett stort ekonomiskt ansvar och en omfattande verksamhet. Det har framhållits att det är viktigt för lärosätena att kunna bygga upp en buffert för att kunna säkerställa flexibilitet och långsiktighet.10 Det finns dock vissa otydligheter kring vilka riktlinjer som gäller för uppbyggandet av och storleken på myndighetskapital vid universitet och högskolor. Från regeringens sida finns idag ingen övre eller nedre gräns för hur mycket myndighetskapital lärosätena får ha,11 samtidigt som anslagen i grunden är tilldelade för att användas och förbrukas. Med tanke på lärosätenas omfattande verksamhet är det av största vikt att resurserna används effektivt.
Enligt lärosätena ger ett positivt myndighetskapital både ekonomisk stabilitet och bättre planeringsförutsättningar samt möjlighet att genomföra strategiska satsningar.12 Men stora outnyttjade resurser kan också betraktas som
6Bortsett från några enstaka lärosäten som utrett myndighetskapitalet vid sitt eget lärosäte, t.ex. Gunnarsson (2013), Karlsson (2013).
7Exempelvis Riksrevisionen (2011a), Riksrevisionen (2011b), Riksrevisionen (2012).
8Riksrevisionen (2009).
9Riksrevisionen (2016a), Riksrevisionen (2016b).
10SOU 2000:82, s. 104; SOU 2005:48
11Fram t.o.m. regleringsbrevet för budgetåret 2007 krävde regeringen att alla lärosäten vars myndighetskapital (exklusive stats- och donationskapital) överskred tio procent av omsättningen i sin årsredovisning skulle förklara hur överskottet uppstått samt redogöra för hur överskottet skulle användas.
12Heckscher m fl. (2015).
12 R I K S R E V I S I O N E N
28
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
misshushållning av statliga medel och minska förtroendet för hela högskolesektorn.13
Därför har Riksrevisionen funnit det angeläget att granska myndighetskapitalets utveckling och hantering under den period som uppbyggnaden ägt rum.
1.2 Syfte och frågeställningar
Syftet med granskningen är att undersöka om lärosätenas resurser i form av tilldelade medel används ändamålsenligt och effektivt.
Syftet besvaras med följande revisionsfrågor:
•Är lärosätenas uppbyggnad och hantering av myndighetskapitalet förenlig med ett effektivt resursutnyttjande av och en god hushållning med statliga medel?
•Har regeringens hantering av lärosätenas myndighetskapital varit i linje med en god hushållning med statliga medel?
För att kunna besvara revisionsfrågorna har Riksrevisionen kartlagt sammansättningen och utvecklingen av myndighetskapitalet samt kartlagt vilka faktorer som kan ha påverkat utvecklingen
1.3 Utgångspunkter och bedömningsgrunder
Granskningens övergripande utgångspunkter är budgetlagens krav på hög effektivitet och god hushållning med statens medel (1 kap. 3 § budgetlagen [2011:203]) samt högskolelagens krav på att tillgängliga resurser ska utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i utbildningen och forskningen (1 kap. 4 § högskolelagen [1992:1434]). Enligt 2 kap. 2 § högskoleförordningen (1993:100) ska styrelsen ha det ansvar och de uppgifter som framgår av 3 § myndighetsförordningen (2007:515) och 2 kap. 8 § förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag. Av 3 § myndighetsförordningen (2007:515) framgår bl.a. att myndighetsledningen ansvarar inför regeringen för verksamheten och ska se till att den bedrivs effektivt, att verksamheten redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt samt att myndigheten hushållar väl med statens medel.
13 Karlsson (2013).
R I K S R E V I S I O N E N | 13 |
29
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Riksrevisionens bedömning av om lärosätenas uppbyggnad och hantering av myndighetskapitalet är förenlig med ett effektivt resursutnyttjande av och en god hushållning med statliga medel
Riksrevisionen anser att universitet och högskolor ska använda tilldelade resurser i enlighet med de intentioner som riksdagen gett uttryck för, dvs. att universitet och högskolor ska hålla internationellt sett hög kvalitet och utnyttja tillgängliga resurser effektivt.14 Vidare bedömer Riksrevisionen att de resurser som staten tillför universitet och högskolor på några års sikt bör användas fullt ut för att stärka kvaliteten i utbildningen och forskningen.15 Riksrevisionen menar att en viss uppbyggnad av resurserna är rimlig för att lärosätena ska kunna säkerställa sina långsiktiga åtaganden och verksamhet. Om tilldelade medel sparas i allt större utsträckning utan att visa tecken på förbrukning de efterföljande åren tyder det dock, enligt Riksrevisionen, på att delar av verksamheten blivit försenade eller inte blivit av alls.
När det gäller den avgiftsfinansierade verksamheten vid universitet och högskolor ska enligt 5 § avgiftsförordningen (1992:191) det ekonomiska målet för avgiftsfinansierad verksamhet vara full kostnadstäckning.16 Enligt Ekonomistyrningsverkets (ESV) föreskrifter till 5 § avgiftsförordningen (1992:191) innebär det att intäkterna, inom respektive avgiftsfinansierat område, på några års sikt ska täcka samtliga kostnader som direkt eller indirekt hör till den avgiftsbelagda verksamheten. Därmed ska även avgiftsintäkterna på sikt användas fullt ut.
Vidare bedömer Riksrevisionen att ett effektivt resursutnyttjande förutsätter en väl fungerande resursstyrning där bl.a. god planering, rättvis budgetering och uppföljning ingår, vilket bör säkerställas av lärosätenas ledningar.17 Eftersom det är lärosätenas ansvar att besluta om den interna resurstilldelningen ansvarar ett lärosätes ledning för att anslagen används så att det möter de intentioner som riksdagen har ställt sig bakom. Även hanteringen, däribland förbrukningen av myndighetskapitalet, bör enligt Riksrevisionen vara förenlig med riksdagens övergripande mål för verksamheten.
Riksrevisionen bedömer god hushållning utifrån de åtgärder som lärosätena vidtagit för att hantera det växande myndighetskapitalet.
För att kunna vidta relevanta åtgärder bör lärosätenas ledningar enligt Riksrevisionens tolkning ha en översikt över dels orsakerna till ökningen, dels vad
141 kap. 4 § högskolelagen (1992:1434).
151 kap. 4 § högskolelagen (1992:1434).
16För avgifter som tas ut enligt 4 § första stycket
17Riksrevisionen har i sina tidigare effektivitetsgranskningar (2011a, 2011b, 2012) iakttagit brister när det gäller lärosätenas uppföljning av hur tilldelade resurser används i verksamheten.
14 R I K S R E V I S I O N E N
30
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
myndighetskapitalet består av, på vilka nivåer i organisationen det finns samt hur mycket som är intecknat i framtida åtaganden. Om myndighetskapitalet enligt lärosätets egen bedömning är av betydande storlek bör det finnas dokumenterade åtgärdsplaner för hanteringen av detta, och det bör även ske interna avrapporteringar och uppföljningar av utveckling och förbrukning av myndighetskapitalet. I de fallen lärosätena satt upp egna måltal för storleken på myndighetskapital är det rimligt att förvänta sig att ledningen eftersträvar detta mål.
Bedömning av om regeringens hantering av lärosätenas myndighetskapital varit i linje med en god hushållning av statliga medel
Av 9 kap. 1 § budgetlagen (2011:203) följer att regeringen noggrant ska följa hur statens inkomster, utgifter och upplåning utvecklas i förhållande till beräknade och beslutade belopp. Regeringen ska också i budgetpropositionen och i den ekonomiska vårpropositionen förklara väsentliga skillnader mellan budgeterade belopp och beräknat utfall för det innevarande budgetåret. Enligt 10 kap. 1 § budgetlagen är regeringen redovisningsskyldig inför riksdagen för den verksamhet som bedrivs av staten. Det innebär att regeringen bör ge riksdagen god information om hur de medel som avsätts för finansiering av universitet och högskolor används. Riksrevisionen anser att regeringen bör försäkra sig om en god uppföljning av myndighetskapitalets utveckling samt informera riksdagen om myndighetskapitalets utveckling indikerar väsentliga avvikelser från anslagsförbrukningen.
Utöver detta utgår Riksrevisionen i granskningen från 1 kap. 6 § regeringsformen enligt vilken regeringen styr riket och är ansvarig inför riksdagen. I granskningen innebär det att regeringen har ett ansvar att se till att den styrning den utövar över högskolesektorn fungerar på ett tillfredställande sätt och bidrar till att tillgängliga resurser används effektivt.18 Detta ansvar innebär enligt Riksrevisionen att regeringen kan behöva agera när det finns tecken på att en viss styrmodell inte fungerar i tillräcklig utsträckning.
1.4 Metod och genomförande
Nedan beskrivs de olika metoder och datakällor som använts för att besvara granskningens frågeställningar.
1.4.1 Insamling av kvantitativa uppgifter från lärosäten
För att kunna identifiera inom vilken verksamhet på lärosätena som myndighetskapitalet har ökat har Riksrevisionen samlat in kvantitativa uppgifter
18Prop. 2009/10:175. Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt s. 97, bet. 2009/10:FiU 38, s. 9.
R I K S R E V I S I O N E N | 15 |
31
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
från lärosätena. Insamlingen omfattar uppgifter om myndighetskapitalets utveckling uppdelad på verksamhetsgren, dvs. utbildning på grundnivå och avancerad nivå respektive forskning och utbildning på forskarnivå, och finansieringsform, dvs.
1.4.2 Enkätundersökning till lärosäten
I syfte att fånga in mer kvalitativa aspekter om utvecklingen och hanteringen av myndighetskapitalet vid universitet och högskolor har den ovannämnda kvantitativa insamlingen kompletterats med en enkätundersökning riktad till respondenter på central nivå (förvaltning) vid de 31 lärosäten som ingår i granskningen. Svarsfrekvensen var 100 procent. I några fall har enkätsvaren justerats genom efterföljande mejlkontakt. Inför utformningen av enkäten och datainsamlingen intervjuade Riksrevisionen företrädare för Karolinska Institutet, Kungl. Tekniska högskolan, Stockholms universitet, Umeå universitet och Lunds universitet. Enkätfrågor redovisas i elektronisk bilaga 6.
Totalt 15 lärosäten har internrevisorer och Riksrevisionen har skickat en kortare e- postenkät till lärosätenas internrevisioner för att undersöka om och i vilken omfattning det växande myndighetskapitalet har varit föremål för internrevisionens granskning. Svarsfrekvensen var 80 procent.
1.4.3 Fallstudier på tre lärosäten
För att komplettera det insamlade materialet via datainsamling och enkät har fallstudier genomförts på tre lärosäten: Örebro universitet, Göteborgs universitet, och Högskolan i Borås. Urvalet av lärosätena ha gjorts för att fånga in såväl bredden i högskolesektorn (ett nytt universitet, ett stort etablerat universitet, och en högskola) som variationen i storleken på myndighetskapitalet (ett lärosäte vardera med stort, medelstort respektive litet myndighetskapital). Intervjuer har genomförts med styrelseordförande, rektorer, ekonomichefer, förvaltningschefer, controllers och andra personer med god insyn i både verksamheten och budget- och ekonomiarbetet, på såväl central nivå som på fakultets- och institutionsnivå. Intervjuerna syftar till att få en bättre förståelse för såväl myndighetskapitalet som budgetprocesserna.
Syftet med fallstudien var att fördjupa förståelsen för lärosätenas hantering av det ökande respektive minskade myndighetskapitalet. Totalt sett genomfördes 14 semistrukturerade intervjuer med 24 personer.
16 R I K S R E V I S I O N E N
32
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
1.4.4 Intervjuer
Utöver intervjuer med företrädare för universitet och högskolor har Riksrevisionen genomfört intervjuer med företrädare för Utbildningsdepartementet, Finansdepartementet, Ekonomistyrningsverket (ESV) och Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
1.4.5 Dokumentstudier
Riksrevisionen har under granskningens gång tagit del av dokumentation från lärosätena i form av beslut och policydokument avseende myndighetskapital, budgetunderlag, årsredovisningar etc. Även lärosätenas regleringsbrev samt budgetpropositioner, rapporter och utredningar har studerats.
1.4.6 Statistik och regressionsanalys
Befintliga uppgifter om lärosätenas myndighetskapital och övriga ekonomiska uppgifter har hämtats från UKÄ:s statistikdatabas och ESV:s databas Hermes. För fastprisberäkning av perioden
Lärosätena har genomgående grupperats i olika lärosätesgrupper (se bilaga 1 för en sammanställning).
För att undersöka i vilken omfattning vissa faktorer förklarar det ökande myndighetskapitalet vid universitet och högskolor har Riksrevisionen genomfört vissa regressionsanalyser. En mer detaljerad beskrivning av analyserna finns i bilaga 4.
1.4.7 Faktagranskning
Företrädare för Utbildningsdepartementet, Finansdepartementet, Universitetskanslersämbetet, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås och Örebro universitet har fått tillfälle att faktagranska och i övrigt lämna synpunkter på ett utkast till rapporten. Även referenspersonerna Lena Eriksson och Kjell Gunnarsson har lämnat synpunkter på rapportutkastet. Riksrevisionen står dock helt för de slutsatser som dras i rapporten.
1.5 Avgränsningar
Myndighetskapitalets utveckling har granskats under den senaste tioårsperioden, det vill säga
R I K S R E V I S I O N E N | 17 |
33
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Frågan om myndighetskapitalet ligger nära frågan om lärosätenas oförbrukade bidrag, vilka också är en form av oförbrukade resurser. Denna granskning behandlar dock enbart myndighetskapital, och därmed inte posten Oförbrukade bidrag. (Ytterligare beskrivning av skillnaden mellan myndighetskapital som uppstått inom bidragsfinansierad verksamhet respektive oförbrukade bidrag återfinns i avsnitt 2.2.2.)
Denna granskning omfattar inte heller bedömningar av verksamheternas kvalitet.
1.6 Disposition
Rapporten är disponerad enligt följande: Efter detta första kapitel som definierat syfte, frågeställningar och bedömningsgrunder följer kapitel 2 med en beskrivning av myndighetskapitalet; vad det är, hur det uppstår samt hur det utvecklats den senaste tioårsperioden. Därefter följer kapitel 3, som innehåller en redovisning av möjliga orsaker till uppbyggnaden av myndighetskapitalet. Kapitel 4 och 5 behandlar lärosätenas respektive regeringens hantering av det växande myndighetskapitalet.
18 R I K S R E V I S I O N E N
34
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
2Myndighetskapital vid universitet och högskolor
Detta kapitel beskriver vad myndighetskapitalet utgörs av, samt dess storlek och utveckling de senaste tio åren. Kapitlet beskriver också översiktligt de förutsättningar som statens finansiella styrning19 av universitet och högskolor skapar för uppkomsten av myndighetskapital vid lärosätena. Regeringens styrning och hantering av myndighetskapitalet beskrivs i kapitel 5.
Underlaget till kapitlet bygger på dokumentstudier, uppgifter från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Ekonomistyrningsverket (ESV) samt Riksrevisionens datainsamling från lärosätena.
2.1 Vad är myndighetskapital?
Något förenklat kan myndighetskapital vid universitet och högskolor betraktas som lärosätenas sparade resurser i form av ackumulerade oförbrukade utbildnings- och forskningsanslag från tidigare år.
I formella termer är myndighetskapital en ekonomisk redovisningsteknisk post som återfinns på skuldsidan i lärosätenas balansräkning (motsvarande eget kapital i ett företags balansräkning). Ett lärosätes myndighetskapital består per definition av årets kapitalförändring, balanserad kapitalförändring och i vissa fall även statskapital, uppskrivningskapital, donationskapital och resultatandelar i hel- och delägda bolag, se figur 1.20 Eftersom lärosätenas intäkter är bundna för respektive verksamhetsgren, dvs. utbildning på grundnivå och avancerad nivå respektive forskning och utbildning på forskarnivå,21 är även myndighetskapitalet bundet till respektive verksamhetsgren (se figur 1) och kan inte flyttas från den ena till den andra verksamhetsgrenen.
Den absolut största posten av myndighetskapitalet för lärosätena är den s.k. balanserade kapitalförändringen som avser summan av alla tidigare års överskott eller underskott inom den löpande verksamheten. År 2016 utgjorde den
19Med finansiell styrning avses fastställande av ekonomiska ramar för en verksamhets resursförbrukning. De viktigaste verktygen inom finansiell styrning är anvisning och tilldelning av anslag, dispositionsrätt till avgiftsinkomster, regler och villkor för anslag, avgifter, låneramar och kreditramar. (ESV 2011).
20ESV (1999).
21I rapporten används begreppen utbildning som avser utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt forskning som avser forskning och utbildning på forskarnivå.
R I K S R E V I S I O N E N | 19 |
35
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
balanserade kapitalförändringen 94 procent av det sammanlagda myndighetskapitalet vid statliga universitet och högskolor.22
Figur 1 Myndighetskapital vid statliga universitet och högskolor
lärosätets myndighetskapital | årets resultat | verksamhetens finansiering |
Utbildning på grundnivå och avancerad nivå
Balanserad kapitalförändring (tidigare års resultat från a+b+c+d)
Årets kapitalförändring (a+b+c+d)
Ev. statskapital
Ev. uppskrivningskapital
Ev. donationskapital
Ev. resultatandelar i hel- och delägda bolag
Årets kapitalförändring (a) Årets kapitalförändring (b) Årets kapitalförändring (c) Årets kapitalförändring (d)
Ev. tillskott/nedskrivningar
Ev. tillskott/nedskrivningar
Ev. tillskott/nedskrivningar
Resultat från andelar i hel- och delägda bolag
a.Anslagsfinansierad verksamhet
b.Avgiftsfinansierad verksamhet
c.Bidragsfinansierad verksamhet
d.Finansiella aktiviteter
Ev. statskapital
Ev. uppskrivningskapital
Ev. donationskapital
Ev. resultatandelar i hel- och delägda bolag
Forskning och utbildning på forskarnivå
Balanserad kapitalförändring (tidigare års resultat från e+f+g+h)
Årets kapitalförändring (e+f+g+h)
Ev. statskapital
Ev. uppskrivningskapital
Ev. donationskapital
Ev. resultatandelar i hel- och delägda bolag
Årets kapitalförändring (e) Årets kapitalförändring (f) Årets kapitalförändring (g) Årets kapitalförändring (h)
Ev. tillskott/nedskrivningar
Ev. tillskott/nedskrivningar
Ev. tillskott/nedskrivningar
Resultat från andelar i hel- och delägda bolag
e.Anslagsfinansierad verksamhet
f.Avgiftsfinansierad verksamhet
g.Bidragsfinansierad verksamhet
h.Finansiella aktiviteter
Ev. statskapital
Ev. uppskrivningskapital
Ev. donationskapital
Ev. resultatandelar i hel- och delägda bolag
Källa: Egen bearbetning.
2.2 Hur uppstår myndighetskapital?
Lärosätenas myndighetskapital är en konsekvens av den finansiella styrningen av universitet och högskolor. Styrningen av universitet och högskolor skiljer sig i vissa avseenden från styrning av övriga statliga myndigheter, eftersom de har en högre grad av självständighet jämfört med andra statliga myndigheter, både när det gäller hur verksamheten utformas och hur ekonomiska resurser kan användas. På grund av verksamhetens särart omfattas lärosätena av vissa undantag som påverkar uppbyggnaden av myndighetskapital.23
För att myndighetskapitalet ska uppstå eller öka behövs antingen tillskott i form av
22Baserad på uppgifter hämtade ur ESV/Hermes,
23Till exempel framgår lärosätenas undantag av Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende universitet och högskolor, bilaga 5 Undantag från vissa bestämmelser.
20 R I K S R E V I S I O N E N
36
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
intäkterna överstiger kostnaderna. Eftersom den största delen av myndighetskapitalet uppstår inom den löpande verksamheten beskrivs denna verksamhet och vilka konsekvenser undantagen får mer detaljerat med utgångspunkt från finansieringsformen i följande avsnitt.
2.2.1 Anslagsfinansierad verksamhet
Den största delen (61 procent 201624) av lärosätenas finansiering kommer i form av två olika anslag: ett anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (utbildningsanslag) och ett anslag för forskning och utbildning på forskarnivå samt konstnärlig forskning och utbildning på forskarnivå (forskningsanslag), se a och e i figur 1.25 Anslagen är anvisade och tilldelade för att täcka kostnaderna inom anslagsfinansierad verksamhet. Om kostnaderna inom den anslagsfinansierade verksamheten under året är lägre än avräknade anslagsintäkter uppstår ett överskott. Överskottet redovisas som en positiv kapitalförändring för året (årets kapitalförändring) i lärosätets resultaträkning, och eftersom avräknade anslagsmedel som inte förbrukats inte får periodiseras blir årets kapitalförändring en del av myndighetskapitalet i balansräkningen och påverkar på så sätt myndighetskapitalets storlek.
Det uppkomna överskottet inom anslagsfinansierad verksamhet möjliggörs till stor del av den specifika anslagsmodellen och det resurstilldelningssystem som lärosätena omfattas av. Nedan redogörs kortfattat hur dessa påverkar uppkomsten av myndighetskapital. En mer detaljerad beskrivning finns i bilaga 2.
En anslagsmodell som möjliggör uppbyggnaden inom anslagsfinansierad verksamhet
Universitet och högskolor har medgetts vissa undantag från de generella villkor som gäller anslagsavräkning för övriga statliga myndigheter26 vilket innebär att anslaget inte avräknas mot de kostnader som uppstått inom verksamheten utan enligt andra principer. Dessa principer för avräkning skiljer sig vidare åt mellan det anslag som tilldelas inom utbildning respektive inom forskning.
24UKÄ (2016a).
25Vissa lärosäten tilldelas även anslag för särskilda ändamål (till exempel kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen, vilket finansieras från anslag 2:64), men de anslagen är relativt små i sammanhanget. De lärosäten som erbjuder läkarutbildning tilldelas också en ersättning för klinisk utbildning och forskning
26Alla övriga statliga myndigheter omfattas sedan den 1 januari 2009 av den kostnadsmässiga anslagsavräkningen, vilket innebär att anslaget ska avräknas med de kostnader som uppstår i myndighetens verksamhet. Tilldelade anslag (en tolftedel i varje månad) innebär en rätt för myndigheten att disponera medel under den tiden, men det är de av myndigheten redovisade kostnaderna som styr hur stor del av anslaget som blir en intäkt i verksamheten. Om en myndighet har fått anslag och inte har förbrukat hela anslaget (inte redovisar motsvarande kostnader) får myndigheten överföra högst tre procent av anslaget från ett år till nästa år. Icke utnyttjade anslagsmedel därutöver dras in, dvs. återförs till statsbudgeten.
R I K S R E V I S I O N E N | 21 |
37
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Det årliga utbildningsanslaget betalas ut till lärosätena med en tolftedel varje månad, och ligger till grund för den löpande anslagsavräkningen. En slutavräkning görs i slutet av räkenskapsåret mot de intäkter som redovisade helårsstudenter och helårsprestationer för det aktuella budgetåret genererat (en mer detaljerad beskrivning av resurstilldelningssystemet följer i nästa avsnitt). Anslagsavräkningen är prestationsbaserad och således oberoende av vilka de faktiska kostnaderna för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (utbildning) har varit under året. Om kostnaderna inom utbildning är lägre än de enligt resurstilldelningssystemet avräknade intäkterna blir det ett överskott, som i sin tur blir en del av myndighetskapitalet.
Forskningsanslag avräknas rakt av med de tolftedelar som betalas ut till lärosätena varje månad. Detta innebär att lärosätena tar hela anslaget i anspråk oavsett vilka kostnader de haft. Om utbetalda anslagsmedel inte förbrukas fullt ut under året redovisas kvarstående medel som överskott i resultaträkningen och blir en del av myndighetskapitalet. 27
Resurstilldelningssystemet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå28
Lärosätena är de enda myndigheter som har ett prestationsbaserat resurstilldelningssystem för en av sina verksamhetsgrenar, där anslaget för utbildning på grundnivå och avancerad nivå fastställs av regeringen i form av ett s.k. takbelopp, vilket är den maximala ersättningen som varje lärosäte kan få i ramanslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.29 Den faktiska ekonomiska ersättningen till lärosätet beräknas efter avslutat budgetår utifrån antalet registrerade studenter (helårsstudenter) och deras avklarade poäng (helårsprestationer) under året inom de olika utbildningsområdena.
Intäkterna är beroende av antalet studenter och deras studieresultat, och lärosätena har möjlighet att utnyttja stordriftsfördelar inom vissa utbildningar: t.ex. kostar en storsalsföreläsning lika mycket oavsett om det finns 20 eller 40 studenter i salen. Detta innebär att det kan finnas incitament för lärosätena att ta in så många studenter som möjligt för att kunna avräkna så stor del av takbeloppet som möjligt, samtidigt som kostnaderna inte behöver vara prestationsbaserade. Som ett resultat av detta uppstår det ett överskott i resultaträkningen som sedan blir myndighetskapital.
Även systemets konstruktion med tillåtelse att ha överproduktion och anslagssparande möjliggör till viss del uppbyggnaden av myndighetskapital.30
27Riksrevisionen (2011b).
28En mer detaljerad beskrivning finns i bilaga 2.
29Vid sidan av takbeloppet finns i vissa fall medel för särskilda åtaganden för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, men dessa är av mindre storlek. En mer detaljerad beskrivning finns i bilaga 2.
30En mer detaljerad beskrivning av resurstilldelningssystemet samt överproduktion och anslagssparande finns i bilaga 2.
22 R I K S R E V I S I O N E N
38
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Lärosätena som haft överproduktion, dvs. sparade prestationer, kan räkna av dem mot anslaget efterföljande år, samtidigt som de inte har några kostnader för dessa prestationer eftersom kostnaderna uppkom tidigare år. Som ett resultat av det uppstår det överskott i resultaträkningen som sedan blir myndighetskapital.
2.2.2 Bidragsfinansierad verksamhet
Även inom den bidragsfinansierade verksamheten på lärosätena (se c och g i figur 1) kan en ökning av myndighetskapitalet uppstå om intäkterna är större än kostnaderna. Men till skillnad från den anslagsfinansierade verksamheten bokförs bidragsintäkter i resultaträkningen av lärosätet först i samband med att de förbrukas, dvs. när kostnader uppstår, och av den anledningen uppstår det inga större överskott inom bidragsfinansierad verksamhet.
De inbetalade bidrag som inte förbrukats under året redovisas som egna poster i balansräkningen (oförbrukade bidrag) och påverkar varken årets resultat (kapitalförändring) eller lärosätets myndighetskapital. Myndighetskapital uppstår inom bidragsfinansierad verksamhet enbart när oförbrukade bidrag efter projektslut inte krävs tillbaka av finansiären utan förs till årets resultat i resultaträkningen.31 Detta utgör dock en ganska liten andel av lärosätenas totala myndighetskapital.
Oförbrukade bidrag
Vid några av intervjuerna framhölls vikten av att analysera myndighetskapital och de oförbrukade bidragen i ett gemensamt sammanhang eftersom båda posterna utgör lärosätenas oförbrukade resurser.32
Riksrevisionen har tidigare granskat de oförbrukade forskningsbidragen, och konstaterat att ökningen inte enbart kan förklaras av ökade inbetalda forskningsmedel utan att det även finns incitament på lärosätena att spara resurser, bl.a. för att lättare kunna hantera fluktuationer i beviljade medel från externa finansiärer.33 Vidare har Riksrevisionen konstaterat att om lärosätet har en stor volym oförbrukade bidrag finns det en risk att en inte försumbar andel av framtida forskningsanslag eller nuvarande myndighetskapital är intecknat för samfinansiering.34
31Lärosätena använder olika principer för detta, ibland kan bidragsmedel från avslutade projekt också ligga kvar som oförbrukade medel.
32Till exempel intervju med Riksrevisionens årliga revisorer,
33Riksrevisionen (2011a).
34Riksrevisionen (2011b). Med samfinansiering avses att externa finansiärer har krav på att lärosätena går in med delfinansiering och ibland även med finansiering av overheadkostnader.
R I K S R E V I S I O N E N | 23 |
39
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
2.2.3 Avgiftsfinansierad verksamhet
En positiv kapitalförändring som bidrar till ökningen av myndighetskapitalet kan också uppstå som ett resultat av att lärosätets avgiftsfinansierade verksamhet har gått med överskott (se b och f i figur 1). Lärosätena har rätt att ta ut avgifter för delar av sin verksamhet, i enlighet med 3 och 4 § avgiftsförordningen (1992:191). Dessa avgifter kan avse antingen utbildning eller forskning, och de består av intäkter från uppdragsverksamhet och övriga avgiftsintäkter. 35
För försäljning av beställd utbildning, utbildning inom yrkeshögskolan m.m., uppdragsutbildning, utbildning av studieavgiftsskyldiga studenter och uppdragsforskning gäller principen för full kostnadstäckning.36 Högskolorna får själva bestämma avgiftens storlek för ovanstående verksamheter och avgiften ska beräknas så att full kostnadstäckning uppnås.
Grunden för avgiftsfinansierad verksamhet är att avgifternas storlek ska beräknas enligt principen om full kostnadstäckning, vilket innebär att avgifterna på några års sikt ska täcka de direkta och indirekta kostnaderna för prestationen.37 Emellertid uppstår dock ofta mindre över- eller underskott eftersom de faktiska kostnaderna inte alltid sammanfaller med de avgifter som bestämts i förväg. I dessa fall kommer den avgiftsfinansierade verksamheten att generera en kapitalförändring, vilket också påverkar myndighetskapitalet.
De erhållna avgiftsintäkterna som inte avser det pågående räkenskapsåret periodiseras och redovisas som egna poster i balansräkningen (övriga förutbetalda intäkter) och påverkar varken årets resultat (kapitalförändring) eller lärosätets myndighetskapital.
2.3Hur stort är myndighetskapitalet vid universitet och högskolor?
2.3.1 Ett samlat myndighetskapital på 12,3 miljarder kronor
Vid årsskiftet 2016/17 hade statliga universitet och högskolor i Sverige ett samlat myndighetskapital på 12,3 miljarder kronor, vilket motsvarade 19 procent av lärosätenas omsättning (kostnader). Vid 11 av 31 lärosäten uppgick
35Kategorin övriga avgiftsintäkter är intäkter för uthyrning av lokaler, konferensavgifter eller intäkter av försäljning av tjänster eller liknande, samt övriga intäkter i verksamheten, t.ex. försäljning av material och fakturerade kostnader. Lärosätenas intäkter av anmälnings- och studieavgifter ingår också i denna kategori.
36Se till exempel Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende universitet och högskolor, bilaga 4
Avgiftsfinansierad verksamhet. Av bilagan framgår även vilka avgiftsbelagda verksamheter som inte omfattas av kravet på full kostnadstäckning.
37ESV 2016:50.
24 R I K S R E V I S I O N E N
40
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
myndighetskapitalet till mer än 20 procent av omsättningen och vid några fall till och med över 30 procent. Det är värt att nämna att spännvidden mellan lärosätena avseende myndighetskapitalet i förhållande till omsättningen är stor – från 6 procent till 41 procent av omsättningen (se tabell 2 i bilaga 3).
Som tidigare beskrivits utgörs myndighetskapitalet till 97 procent av summan av årets kapitalförändring och balanserad kapitalförändring. De övriga 3 procenten utgörs av statskapital, uppskrivningskapital, donationskapitel och/eller resultatandelar i hel- och delägda bolag.38 Av denna anledning kommer den fortsatta beskrivningen av myndighetskapitalet huvudsakligen bygga på summan av årets kapitalförändring och balanserad kapitalförändring.39
2.3.2Myndighetskapitalets storlek inom utbildning respektive forskning avspeglar verksamhetens inriktning på lärosätena40
År 2016 uppgick myndighetskapitalet inom utbildning till 5,4 miljarder kronor och utgjorde 44 procent av det totala myndighetskapitalet vid de 31 lärosäten som ingår i granskningen. Som jämförelse kan nämnas att lärosätenas verksamhet avseende utbildning utgjorde 41 procent av hela verksamheten. Myndighetskapitalet inom forskning uppgick till 6,5 miljarder kronor.
Skillnaderna mellan lärosätena är dock stora. De lärosäten som har en dominerande verksamhetsgren, dvs. utbildning eller forskning, har generellt också en relativt stor obalans mellan verksamhetsgrenarna när det gäller myndighetskapital. I stort sett alla nya universitet och högskolor (med undantag för Karlstads universitet och Stockholms konstnärliga högskola), vars verksamhet framför allt är inriktad mot utbildning på grundnivå och avancerad nivå, har byggt upp ett betydligt större överskott inom utbildning än inom forskning medan det motsatta förhållandet gäller för fackinriktade universitet (diagram 1). På de breda etablerade universiteten är myndighetskapitalet något mer balanserat mellan de två verksamhetsgrenarna. Myndighetskapitalet inom respektive verksamhetsgren speglar delvis de olika lärosätesgruppernas inriktning på verksamhet.
38Enligt uppgifter från ESV:s databas Hermes förfogar 25 lärosäten över ett statskapital, oftast i form av konst från Statens konstråd. I de flesta fall utgör statskapitalet enbart
39I Riksrevisionens datainsamling har några lärosäten lämnat uppgifter om myndighetskapital inklusive statskapital etc. medan de flesta har lämnat uppgifter om enbart balanserad och årets kapitalförändring.
40Myndighetskapital inom utbildning respektive forskning avser summan av årets kapitalförändring och balanserad kapitalförändring inom respektive verksamhetsgren. Dessa uppgifter baserar delvis på statistik från UKÄ
R I K S R E V I S I O N E N | 25 |
41
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Diagram 1 Myndighetskapital (miljoner kronor) uppdelat på utbildning, forskning respektive fortlöpande miljöanalys 2016, per lärosätesgrupp
Miljoner kronor
7 000
6 000
5 000
4 000
3 000
2 000
1 000
0 | |||||||||||
Breda etablerade | Fackinriktade | Högskolor | Nya universitet | Konstnärligt | |||||||
universitet | universitet | inriktade | |||||||||
högskolor | |||||||||||
Myndighetskapital inom forskning | Myndighetskapital inom utbildning | ||||||||||
Myndighetskapital inom fortlöpande miljöanalys | |||||||||||
Not: Myndighetskapital inom fortlöpande miljöanalys, vilket är en för liten verksamhetsgren för att synas i diagrammet, finns enbart vid Sveriges lantbruksuniversitet, vilket ingår i gruppen Fackinriktade universitet.
Källa: UKÄ.
Vid 21 av 31 lärosäten är myndighetskapitalet större inom utbildning än inom forskning (se tabell 2 i bilaga 3). Detta förhållande gäller även med hänsyn tagen till omsättningen i respektive verksamhetsgren, dvs. myndighetskapitalets andel av omsättningen inom utbildning respektive forskning.
2.3.3Nästan 80 procent av myndighetskapitalet utgörs av oförbrukade anslagsmedel
Med tanke på den anslagsfinansierade verksamhetens storlek, och de skillnader som finns mellan redovisningsprinciperna för anslagsfinansierad verksamhet och externt finansierad verksamhet, faller det sig naturligt att en övervägande del av myndighetskapitalet har uppstått inom den anslagsfinansierade verksamheten. Enligt Riksrevisionens datainsamling från lärosätena utgör det uppbyggda myndighetskapitalet inom anslagsfinansierad verksamhet nästan 80 procent av det totala myndighetskapitalet.41 Det ackumulerade överskottet från avgiftsfinansierad verksamhet utgör cirka 6 procent av lärosätenas totala myndighetskapital.42
41Det utgör 77 procent av det totala myndighetskapitalet men 79 procent av summan av balanserad kapitalförändring och årets kapitalförändring.
42Enligt Riksrevisionens enkätinsamling.
26 R I K S R E V I S I O N E N
42
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
2.3.4En del av myndighetskapitalet är intecknat för framtida åtaganden
Delar av myndighetskapitalet avser uppskjuten verksamhet, dvs. medel som är intecknade för framtida åtaganden.43. Riksrevisionen har också tidigare konstaterat att den del av myndighetskapitalet som lärosätena fritt kan disponera kan vara mindre än vad som framgår av balansräkningen, eftersom delar av kapitalet kan vara bundet i bemärkelsen att det är intecknat för framtida åtaganden och kostnader, exempelvis samfinansieringar av forskningsbidrag, kommande avskrivningar, investeringar eller medel avsatta för beslutade strategiska satsningar.44
Det finns inte några officiella statistikuppgifter om lärosätenas myndighetskapital uppdelat på fritt respektive intecknat kapital. Riksrevisionen har därför samlat in dessa uppgifter från lärosätena. Vid de 11 lärosäten som lämnat dessa uppgifter varierar andelen fritt kapital mellan 22 och 100 procent av det totala myndighetskapitalet, och den intecknade delen är betydligt större inom forskning än inom utbildning.45 Av det intecknade kapitalet avser den största delen beslutade strategiska satsningar, reserverade medel för rekryteringar samt uppskjuten forskningstid. Även uppskjutna personalkostnader är vanliga, t.ex. reserverade medel för återgång i forskning efter ledningsuppdrag, föräldraledighet eller sjukskrivning.46
Lärosätena tillämpar något olika definitioner av fritt respektive intecknat kapital. Till exempel tillämpar lärosäten olika principer för hur de behandlar framtida samfinansieringar. Ibland reserveras delar av myndighetskapitalet till beslutade framtida samfinansieringar medan i andra fall reserveras delar av kommande års anslag. Även principerna för att behandla överskotten från externt finansierade projekt där finansiären inte krävt tillbaka sina medel efter projektets slut kan variera. Vid några lärosäten får forskarna behålla medlen och det förblir intecknat; i andra fall förs kvarvarande medel från avslutade projekt över till en gemensam pott, antingen på central- eller fakultetsnivå och blir då fritt kapital.47
43Riksrevisionen definierar intecknat kapital som kapital som är avsatt för en planerad, tidsbunden användning och som har någon form av dokumenterat underlag. Exempel på vad reserverat/bundet kapital kan användas till är samfinansiering av befintliga projekt, doktorandsanställningar, beslutade strategiska satsningar eller avskrivningar av beslutade investeringar. Det intecknade kapitalet kan däremot inte avse täckning av normala kostnadsförändringar som löne- och prisökningar.
44Riksrevisionen (2012).
45Beräkningen bygger på uppgifter från 11 lärosäten; övriga lärosäten har inte lämnat uppgifter om myndighetskapital uppdelat på fritt respektive bundet kapital.
46Intervju 3 vid Göteborgs universitet,
47Till exempel intervju 1 vid Högskolan i Borås,
R I K S R E V I S I O N E N | 27 |
43
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
2.4 Utvecklingen av myndighetskapital
Som beskrivits tidigare kan ökningen av myndighetskapitalet ske på tre sätt:
•genom överskott i den löpande verksamheten, vilket kan uppstå genom ökade intäkter eller minskade kostnader
•genom nya tillskott av stats- eller donationskapital
•genom positiva resultat från andelar i hel- och delägda bolag.
Som tidigare nämnts står överskott i den löpande verksamheten för den allra största delen av ökningen och utgör också 97 procent av hela myndighetskapitalet.
Detta avsnitt ger en deskriptiv bild av myndighetskapitalets utveckling
2.4.1Ökningen har avstannat totalt sett, men fortsätter på många lärosäten
Det samlade myndighetskapitalet för samtliga statliga universitet och högskolor har ökat hela den granskade perioden, även om ökningen stannat av de senaste åren (se diagram 2). Under
Diagram 2 Myndighetskapital i 2016 års priser vid statliga universitet och högskolor
Miljoner kronor | Andel av kostnader | ||
14 000 | 25 % | ||
12 000 | 20 % |
10 000 | |
8 000 | 15 % |
6 000 | 10 % |
4 000 | |
2 000 | 5 % |
0 | 0 % |
2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | |
Myndighetskapital, miljoner kronor | Myndighetskapital som andel av kostnader, % | |||||||||
Källa: ESV/Hermes och UKÄ.
28 R I K S R E V I S I O N E N
44
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
I förhållande till lärosätenas omsättning (kostnader) har myndighetskapitalet legat på ungefär samma nivå sedan 2010 – på cirka 19 procent (linjen i diagram 2), vilket betyder att ökningen av myndighetskapital har följt ökningen av lärosätenas omsättning.
Ökningen
bilaga 3 för utvecklingen på lärosätesnivå). Eftersom de breda etablerade och fackinriktade universiteten står för nästan 80 procent av det sammanlagda myndighetskapitalet påverkar utvecklingen vid dessa lärosäten i hög grad utvecklingen på totalnivå.
Myndighetskapitalet ökade som mest
2.4.2En övervägande del av ökningen har uppkommit inom den anslagsfinansierade verksamheten49
Riksrevisionens datainsamling visar att cirka 85 procent av ökningen
48Riksrevisionens enkätundersökning.
49Myndighetskapital inom
R I K S R E V I S I O N E N | 29 |
45
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
tyder på att lärosätena haft svårigheter att anpassa verksamheten till ökad tilldelning.
2.4.3 Överskotten ökar även inom avgiftsfinansierad verksamhet
Även om myndighetskapitalet inom den avgiftsfinansierade verksamheten50 utgör en liten del, cirka 6 procent, av myndighetskapitalet som helhet (som jämförelse kan nämnas att omsättningen inom avgiftsfinansierad verksamhet utgör drygt
4 procent av lärosätenas totala omsättning), har en viss ökning skett även där med en dryg fördubbling i 2016 års priser (360 miljoner kronor, motsvarande
103 procent) under
2.4.4 Ökningen avser såväl utbildning som forskning
Ökningen, både i absoluta tal och i förhållande till omsättningen, har skett såväl inom utbildning som inom forskning (diagram 3). Under början av perioden följde ökningen av myndighetskapitalet inom de två verksamhetsgrenarna varandra, men sedan 2012 har myndighetskapitalet inom forskning minskat något i förhållande till omsättningen medan myndighetskapitalet inom utbildning har ökat i förhållande till omsättningen inom utbildning.
50 | Avser all avgiftsfinansierad verksamhet inkl. studieavgiftsfinansierad verksamhet. |
30 | R I K S R E V I S I O N E N |
46
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Diagram 3 Myndighetskapital i förhållande till lärosätenas omsättning (kostnader) 2007– 2016 i 2016 års priser, uppdelat i verksamhetsgrenar
Andel av kostnader 25 %
20 %
15 %
10 %
5 %
0 %
2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
Myndighetskapital inom utbildning | Myndighetskapital inom forskning | ||||||||
Myndighetskapital totalt |
Källa: Riksrevisionens datainsamling samt UKÄ.
Myndighetskapitalet inom utbildning har ökat i absoluta tal i alla lärosätesgrupper utom de konstnärliga, medan myndighetskapitalet inom forskning framför allt har ökat vid breda etablerade och fackinriktade universitet (diagram 4). Orsaker till varför utvecklingen varit olika för olika lärosätesgrupper beskrivs i kapitel 3.
Diagram 4 Myndighetskapitalets förändring
Miljoner kronor
3 000
2 500
2 000
1 500
1 000
500
0
Breda etablerade | Fackiniriktade | Högskolor | Nya universitet | Konstnärligt | |||||
universitet | universitet | inriktade | |||||||
högskolor | |||||||||
Myndighetskapital inom utbildning | Myndighetskapital inom forskning | ||||||||
Myndighetskapital inom fortlöpande miljöanalys | |||||||||
Källa: Riksrevisionens datainsamling samt UKÄ. | |||||||||
R I K S R E V I S I O N E N | 31 |
47
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
2.4.5En stor ökning av myndighetskapitalet inom utbildning vid nya universitet och högskolor
Myndighetskapitalet inom utbildning har ökat med cirka 2,9 miljarder kronor, motsvarande 119 procent
Diagram 5 Myndighetskapitalet inom utbildning
Miljoner kronor
6 000
5 000
4 000
3 000
2 000
1 000
0
2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | |||
Anslagsfinansierad | Anslags- och bidragsfinansierad | |||||||||||
Bidragsfinansierad | Avgiftsfinansierad | |||||||||||
Ej uppdelad | ||||||||||||
Not: ”Ej uppdelad” avser uppgifter från fyra lärosäten som inte lämnat uppgifter uppdelade på finansieringsform.
Källa: Riksrevisionens datainsamling.
Den relativa ökningen av myndighetskapitalet inom utbildning har varit störst vid fackinriktade och nya universitet. Ökningen i absoluta tal i 2016 års priser har varit störst vid högskolor (952 miljoner kronor), följt av de breda etablerade universiteten (691 miljoner kronor) och de nya universiteten (596 miljoner kronor).
32 R I K S R E V I S I O N E N
48
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Diagram 6 Myndighetskapitalet inom utbildning
Miljoner kronor
6 000
5 000
4 000
3 000
2 000
1 000
0
2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | ||
Breda etablerade universitet | Fackiniriktade universitet | ||||||||||
Högskolor | Konstnärligt inriktade högskolor | ||||||||||
Nya universitet | |||||||||||
Källa: Riksrevisionens datainsamling.
2.4.6Störst ökning av myndighetskapital inom forskning vid breda etablerade och fackinriktade universitet
Myndighetskapitalet inom forskning har
Till skillnad från ökningen av myndighetskapital inom utbildning, där ökningen i stort sett avser alla lärosäten, har ökningen inom forskning varit koncentrerad till breda etablerade och fackinriktade universitet (diagram 7). Vid de nya universiteten och vid högskolorna har myndighetskapitalet på forskarnivå totalt sett minskat
51För närmare beskrivning av Riksrevisionens insamling av kvantitativa uppgifter från lärosäten, se elektronisk bilaga 5.
R I K S R E V I S I O N E N | 33 |
49
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Diagram 7 Myndighetskapitalet inom forskning
Miljoner kronor
8 000
7 000
6 000
5 000
4 000
3 000
2 000
1 000
0 | ||||||||||||||||||||||||||||
2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | |||||||||||||||||||
Breda etablerade universitet | Fackiniriktade universitet | |||||||||||||||||||||||||||
Högskolor | Konstnärligt inriktade högskolor | |||||||||||||||||||||||||||
Nya universitet | ||||||||||||||||||||||||||||
Källa: Riksrevisionens datainsamling.
2.4.7 Utvecklingen ur ett längre perspektiv
Den granskade perioden sträcker sig tillbaka till 2007, men det är även intressant att se myndighetskapitalets utveckling ur ett längre tidsperspektiv. I diagram 8 framgår att ökningen av myndighetskapitalet, både i absoluta tal och i förhållande till omsättningen, är än mer markant ur ett längre tidsperspektiv. I början av 2000- talet var det samlade myndighetskapitalet cirka
Myndighetskapitalet i förhållande till lärosätenas omsättning (linjen i diagram 8) varierade mellan 7 och 10 procent ända fram till 2008, då det började stiga för att sedan stabilisera sig på en nivå runt 20 procent av omsättningen.
52 Karlsson (2013).
34 R I K S R E V I S I O N E N
50
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Diagram 8 Utveckling av myndighetskapitalet i 2016 års priser
Miljoner kronor | Andel av kostnader |
14 000 | 25% |
12 000 | 20% |
10 000 | |
8 000 | 15% |
6 000 | 10% |
4 000 | |
2 000 | 5% |
0 | 0% |
1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015
Myndighetskapital, miljoner kronor
Myndighetskapital som andel av kostnader
Källa: UKÄ.
2.5 Sammanfattande iakttagelser
•Det är möjligt för universitet och högskolor att bygga upp myndighetskapital genom att behålla de anslag de inte förbrukat under året eftersom lärosätena omfattas av ett undantag från kostnadsbaserad anslagsavräkning.
•Vid årsskiftet 2016/17 redovisade statliga universitet och högskolor ett samlat myndighetskapital på 12,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 19 procent av deras totala omsättning.
•Jämfört med 2007 har myndighetskapitalet ökat med 7 miljarder kronor, motsvarande 126 procent, och myndighetskapitalet har ökat vid alla utom sex lärosäten.
•Ökningen på totalnivå har blivit mindre de senaste åren, och i förhållande till lärosätenas totala omsättning har myndighetskapitalet legat på ungefär samma nivå sedan 2010. Under den senaste femårsperioden har myndighetskapitalet minskat vid 15 lärosäten.
•Även om ökningen vid många lärosäten har stannat av de senaste åren ligger myndighetskapitalet på en historiskt hög nivå, både i absoluta tal och i förhållande till omsättningen.
53Avser utvecklingen av summan av balanserad kapitalförändring och kapitalförändring enligt resultaträkning, eftersom det inte finns tillgängliga uppgifter om det totala myndighetskapitalet för perioden
R I K S R E V I S I O N E N | 35 |
51
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
•En övervägande del av ökningen (85 procent) har uppkommit inom den anslagsfinansierade verksamheten, vilket innebär att de anslag som riksdagen anvisat och regeringen tilldelat inte har förbrukats fullt ut.
•Det finns en relativt liten, men tydlig, ökning av överskotten inom den avgiftsfinansierade verksamheten, vilket har bidragit till ökningen av myndighetskapitalet.
•Tidigare studier om myndighetskapital har framför allt förklarat uppbyggnaden av myndighetskapitalet med ökade forskningsresurser. Denna granskning visar dock att myndighetskapitalet har ökat även inom utbildning. Ökningen av myndighetskapitalet inom forskning har dock varit dubbelt så stor som den inom utbildning.
•Myndighetskapitalet inom utbildning har ökat på samtliga lärosäten men mest vid nya universitet och högskolor.
•Myndighetskapitalet inom forskning har ökat enbart hos breda etablerade och fackinriktade universitet.
•En del av myndighetskapitalet är intecknat för framtida kostnader. Denna del är betydligt större inom forskning än inom utbildning.
36 R I K S R E V I S I O N E N
52
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
3Orsaker till uppbyggnaden av myndighetskapital
I detta kapitel beskrivs och analyseras de orsaker till uppbyggnaden av myndighetskapitalet som Riksrevisionen identifierat under granskningens gång.
Kapitlet bygger på Riksrevisionens enkät till lärosätena, genomförda fallstudier på lärosäten samt intervjuer med företrädare för Utbildningsdepartementet, Finansdepartementet, Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Ekonomistyrningsverket (ESV). För att undersöka i vilken omfattning vissa faktorer förklarar det ökande myndighetskapitalet har Riksrevisionen även genomfört regressionsanalyser baserade på dels uppgifter från UKÄ, dels Riksrevisionens datainsamling.
3.1 Planering och genomförande av verksamhet
Nedan beskrivs faktorer kopplade till lärosätenas planering och genomförande av utbildning och forskning som påverkar myndighetskapitalets ökning.
3.1.1Lärosätena har svårt att anpassa verksamheten till medelstilldelningen
I tidigare studier har de ökade forskningsmedlen lyfts fram som den främsta förklaringen till ökningen av myndighetskapitalet.54 Detta skäl har också lyfts i såväl Riksrevisionens enkätsvar som intervjuer.55 Riksrevisionens datainsamling visar emellertid att ökningen har skett i betydande omfattning även inom utbildning.
Enligt de flesta intervjupersonerna är det svårare att motivera uppbyggnaden inom utbildning än den inom forskning eftersom det inom utbildning inte finns samma framtida samfinansieringsbehov och osäkerhet avseende extern finansiering som inom forskning utan utbildningsanslagen ska omsättas i verksamhet,56 eller som en intervjuperson kommenterar: ”Vi får nytt anslag varje år, det ska bara ramla på och det finns inget behov att spara.”57 Även
54Gunnarsson (2013); Riksrevisionen (2011b).
55Intervju 1 vid Göteborgs universitet,
56Intervju 1 vid Göteborgs universitet,
57Intervju 1 vid Göteborgs universitet,
R I K S R E V I S I O N E N | 37 |
53
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Riksrevisionens datainsamling om fritt respektive intecknat kapital visar att den intecknade delen är betydligt större inom forskning än inom utbildning.58
Det är svårt att planera verksamheten inom grundutbildningen
Under samma tid som myndighetskapitalet inom utbildning har ökat med 2,9 miljarder kronor (i löpande priser) har intäktsökningen inom utbildning uppgått till drygt 5,6 miljarder kronor (i löpande priser). Detta innebär att drygt hälften av medelsökningen inte omsatts i verksamheten utan blivit kvar hos lärosätena.
Riksrevisionens tolkning är att det inte är ökade medel i sig som är problemet utan att det snarare handlar om svårigheter att planera och anpassa verksamheten till stora och snabba svängningar i medelstilldelningen och i uppdrag. I Riksrevisionens enkät uppger 19 av 31 lärosäten att svårigheter att anpassa verksamheten till förändringar i de årliga utbildningsanslagen i stor eller mycket stor utsträckning har påverkat ökningen av myndighetskapitalet inom utbildning. I de intervjuer Riksrevisionen har genomfört har tillfälliga utbyggnader av utbildningar, neddragningar, och omfördelningar av resurser mellan lärosäten lyfts fram som exempel på en ryckighet som lett till sämre planeringsförutsättningar inom utbildning och som en förklaring till att kostnader och intäkter inte sammanfallit.59
Det har vid intervjuer framkommit att en anledning till att det finns myndighetskapital inom utbildning är att lärosätena inte har levererat alla utökade ”platser”60 de fått, men att lärosäten tack vare sparade prestationer från tidigare år kunnat avräkna takbelopp och på så sätt fått hem intäkterna.61 Enligt Riksrevisionens tolkning handlar det om försenad och i vissa fall utebliven verksamhet med oförbrukade anslagsmedel som följd. I intervjuerna framkommer att det framförallt handlar om politiska satsningar på vissa utbildningar, t.ex. lärarutbildningar och vissa vårdutbildningar, där det är svårt att rekrytera lärare och öka antalet studenter.62 På samma sätt som det är svårt att anpassa verksamheten till ökade intäkter är det svårt att snabbt ställa om verksamheten vid nedskärningar, eller som en intervjuperson kommenterar: ”Korta ledtider och stora verksamheter funkar inte riktigt ihop.”63
Vidare upplever lärosätena att det är svårt att förutse antalet helårsstudenter och helårsprestationer i och med att studentefterfrågan starkt påverkas av
58Beräkningen bygger på uppgifter från elva lärosäten, övriga lärosäten har inte lämnat uppgifter uppdelat på fritt och bundet kapital.
59Intervju 2 vid Göteborgs universitet,
60Vid utbyggnader av högskolan gör staten ofta av pedagogiska skäl en schablonberäkning av utökningen till antal ”platser”, men det finns inget mått på det totala antalet platser. Se t. ex. UKÄ
Hur många ”platser” finns det i högskolan? Statistisk analys,
61Intervju 4 vid Göteborgs universitet,
62Intervju 2 vid Göteborgs universitet,
63Intervju 5 vid Högskolan i Borås,
38 R I K S R E V I S I O N E N
54
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
konjunktursvängningar och av storleken på de för lärosätet aktuella årskullarna. Även studenternas byte av lärosäte eller avhopp från utbildningar påverkar lärosätenas prognos- och planeringsarbete.
Av diagram 9 framgår att ökningen av myndighetskapitalet inom utbildning vid högskolor och nya universitet har varit nästan lika stor som ökningen av anslagsintäkterna. Den största ökningen av myndighetskapitalet inom utbildning skedde
Att lärosätena sparar en del av prestationerna eller anslagen över tid möjliggör en viss flexibilitet i planeringen. Samtidigt konstaterar Riksrevisionen att det vid ett flertal lärosäten under flera år i rad uppkommit överskott inom utbildning samtidigt som de haft överproduktion. Enligt Riksrevisionens tolkning kan en sådan utveckling tyda på en medveten uppbyggnad av kapitalet, men också på att lärosätets utbildningar kostar mindre än de statliga prislapparna.
Diagram 9 Förändring (i löpande priser) av intäkterna av utbildningsanslag respektive myndighetskapital inom utbildning
Miljoner kronor
3 000
2500
2000
1 500
1 000
500
0
Breda etablerade | Fackiniriktade | Högskolor | Konstnärligt | Nya universitet |
universitet | universitet | inriktade | ||
högskolor |
Källa: Riksrevisionens datainsamling samt UKÄ.
64 Möte med Universitetskanslersämbetet,
R I K S R E V I S I O N E N | 39 |
55
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Riksrevisionens genomgång av de tilldelade medlen inom utbildning
Regressionsanalysen (se bilaga 4) ger också ett visst stöd för hypotesen att förändringar av utbildningsanslagen har haft en viss betydelse för förändringar av myndighetskapitalet inom utbildning.
Ökade forskningsanslag hinner inte förbrukas i samma takt som de tilldelas
Även på forskningssidan har lärosätenas intäkter ökat avsevärt
65För närmare beskrivning av statens dimensionering av den högre utbildningen se t.ex. UKÄ:s Statistiska analys 2016/4 Fler helårsstudenter 2015 – första gången sedan 2010, samt UKÄ:s Årsrapport för universitet oh högskolor 2016.
66Riksrevisionen (2012).
40 R I K S R E V I S I O N E N
56
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Diagram 10 Förändring (i löpande priser) av forskningsanslagsintäkter och externa bidragsintäkter inom forskning respektive myndighetskapital (MK) inom forskning
Miljoner kronor
5 000
4500
4000
3 500
3 000
2 500
2 000
1 500
1 000
500
0
Breda etablerade | Fackiniriktade | Högskolor | Konstnärligt | Nya universitet | ||
universitet | universitet | inriktade | ||||
Förändring av forskningsanslag | högskolor | |||||
Källa: Riksrevisionens datainsamling samt UKÄ.
Ökade externa forskningsbidrag påverkar indirekt storleken på myndighetskapitalet
Två tredjedelar av forskningsresursernas ökning
På grund av regelverken kring forskningsbidrag finns det en press på forskarna att i första hand använda externa medel och sedan använda anslag, vilket kan bidra till oförbrukade anslagsmedel inom forskning.
Ett ytterligare sätt som externa forskningsmedel påverkar myndighetskapitalet är lärosätenas samfinansiering av externt finansierade forskningsprojekt. Lärosätena använder anslagsmedel för medfinansiering, och när det handlar om fleråriga projekt blir vanligtvis delar av kommande års anslag intecknat för den samfinansiering lärosätet åtagit sig i projektet. Men det kan också förekomma att lärosätena binder upp delar av myndighetskapitalet för att försäkra sig om att
R I K S R E V I S I O N E N | 41 |
57
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
medel för samfinansiering finns tillgänglig de kommande åren. Även vid intervjuerna67 har den ökande samfinansieringen lyfts som en förklaring till ökningen av myndighetskapitalet inom forskning.68
Även myndighetskapitalet inom utbildning kan påverkas. Så kan t.ex. vara fallet när en forskare, vars tjänst består av många undervisningstimmar inom utbildning, beviljas ett externt bidrag för ett tidsbundet forskningsprojekt, behöver ersättas med någon som kan ta över undervisningstimmar och detta görs med ”billigare” personal. I det fallet blir personalkostnaderna inom utbildningen lägre, vilket påverkar verksamhetsresultat och därmed myndighetskapitalet inom utbildning.
Enligt regressionsanalysen finns ett starkt samband mellan förändringen av forskningsanslag och förändringen av myndighetskapitalet inom forskning (för en närmare beskrivning, se bilaga 4). Även med hänsyn tagen till variationer mellan lärosäten och till variationer inom lärosäten över tid (s.k.
Lärosäten upplever rekryteringssvårigheter
Det framträder en tydlig bild i Riksrevisionens intervjuer med lärosätesrepresentanter att den främsta förklaringen till att lärosätena inte hinner förbruka resurser i den omfattningen de tilldelas är svårigheter att rekrytera, vilket är något som gäller båda verksamhetsgrenarna.69 Det handlar dels om bristen på lärare, framför allt disputerade, dels om långdragna rekryteringsprocesser.70 En rekryteringsprocess för en lektor tar cirka ett år och för en professor knappt ett och ett halvt år. Dessa rekryteringssvårigheter resulterar i utebliven eller försenad verksamhet, men de kan också resultera i att verksamheten genomförs men med lägre kostnader än beräknat, t.ex. genom färre undervisnings- eller handledningstimmar.
Ett par lärosäten har vid intervjuerna lyft fram att problem uppstår i och med att de utökade utbildningsuppdragen, t.ex. för lärarutbildning, inte följs av ökade
67T.ex. intervju 4 vid Örebro universitet,
68Riksrevisionens datainsamling av uppgifter om myndighetskapital uppdelat på fritt respektive intecknat myndighetskapital kan dock inte bekräfta bilden av omfattande inteckningar för beslutade samfinansieringar. Insamlingen bygger dock på enbart elva lärosäten varav många med relativt liten forskningsverksamhet.
69Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
70Intervju 1 vid Göteborgs universitet,
42 R I K S R E V I S I O N E N
58
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
forskningsmedel. Det gör det svårt att attrahera personal eftersom de flesta lärare vill ha en viss del forskning i sin anställning, vilket också bedöms som en förutsättning för att säkerställa forskningsanknytningen i grundutbildningen.71
Bundenhet till respektive verksamhetsgren upplevs som ett problem
Myndighetskapitalet är bundet till respektive verksamhetsgren, vilket enligt lärosätenas enkätsvar i stor utsträckning påverkat möjligheten att förbruka. Bundenhet till respektive verksamhetsgren har också varit ett återkommande tema i Riksrevisionens intervjuer med lärosätena. Lärosätena upplever att det är ett stort hinder att kapital inte får flyttas mellan olika verksamhetsgrenar. Vissa satsningar, där myndighetskapitalet planeras att användas, avser både utbildning och forskning, vilket gör att det är svårt att dra en skarp gräns. Det finns en oro för att använda kapitalet fel, dvs. att kapital tillhörande en verksamhetsgren används för en annan.72
Riksrevisionens datainsamling visar att många lärosäten har ett betydande myndighetskapital enbart inom en verksamhetsgren, vilket förklarar lärosätenas upplevda problem med att göra verksamhetsövergripande satsningar med myndighetskapital. Företrädare för Utbildningsdepartementet lyfter dock att lärosätena själva avgör vad som är forskning respektive utbildning och var kostnaderna faller.73
3.1.2 Avgiftsfinansierad verksamhet går med överskott
Även om myndighetskapitalet inom avgiftsfinansierad verksamhet är förhållandevis litet – cirka 6 procent av det samlade myndighetskapitalet – finns en tydlig trend med ökande överskott vid många lärosäten, vilket framgår av Riksrevisionens datainsamling som redovisades i kapitel 2.
Det finns svårigheter i att uppnå målet om full kostnadstäckning
Enligt det gemensamma regleringsbrevet för universitet och högskolor får lärosätena ta ut och disponera avgifter för de verksamheter som beskrivs i bilaga 4 till regleringsbrevet. Lärosätena får själva bestämma avgifternas storlek. Om regeringen inte har föreskrivit något annat ska avgifter enligt 5 § i avgiftsförordningen (1992:191) beräknas så att de helt täcker verksamhetens kostnader, dvs. full kostnadstäckning.
Det har tidigare konstaterats att universitet och högskolor inom avgiftsfinansierad verksamhet med krav på full kostnadstäckning har byggt upp överskott som är
71Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
72Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
73
R I K S R E V I S I O N E N | 43 |
59
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
stora i förhållande till omsättningen.74 I en tidigare rapport har Riksrevisionen gjort bedömningen att för högt satta avgiftsnivåer, bl.a. inom uppdragsutbildning, medför avvikelser från principen om full kostnadstäckning, vilket leder till ineffektiv resurshushållning.75
Tidigare rapporter76 har bekräftat att lärosätena tycker att prissättningen är svår, vilket också bekräftas av några av de intervjuer Riksrevisionen genomfört.77 Även UKÄ:s uppföljning av uppdragsutbildning visar att några lärosäten anser att kravet på full kostnadstäckning när det gäller avgifter för uppdragsutbildning innebär vissa problem.78 Vid Riksrevisionens intervjuer med lärosätena har ett par lärosäten lyft att stora mångåriga uppdragsutbildningar från statliga myndigheter, exempelvis Skolverkets uppdrag (t.ex. rektorsutbildning och Lärarlyftet) kan vara svåra att prissätta.79
UKÄ:s uppföljning, baserad på lärosätenas årsredovisningar, av den avgiftsfinansierade verksamheten för tredjelandstudenter visar att det numera är flera lärosäten som har överskott även inom denna verksamhet.80 Enligt Riksrevisionen bör denna utveckling följas upp med tanke på att ett eventuellt överuttag i dessa fall drabbar den enskilda studenten som får betala för mycket för sin utbildning.
Kontroll av avgifter genomförs i begränsad utsträckning
ESV har möjlighet att följa upp lärosätenas avgiftssättning, men det genomförs i begränsad utsträckning. Alla statliga myndigheter, inklusive lärosäten, ska enligt 7 § avgiftsförordningen (1992:191) varje år samråda med ESV om de avgifter de tar ut, eller planerar att ta ut. ESV har dock rätt att medge undantag från samrådsskyldigheten, vilket lärosätena också nyttjat i allt större utsträckning. 81 I några fall har dock ESV beviljat undantag utan att lärosätet ansökt om det.82 Mellan 2012 och 2017 har antalet lärosäten som beviljats undantag ökat från 11 till 21 lärosäten, och inget lärosäte har nekats undantag.83 I samrådet för just lärosäten granskas dock inte de direkta avgifterna, utan ESV granskar den kalkylmodell som samtliga lärosäten använder sig av. Att samtliga universitet och högskolor under
74Riksrevisionens årliga rapport 2015; Riksrevisionens årliga rapport 2016.
75Riksrevisionen (2011c).
76UKÄ (2017); UKÄ (2012).
77Intervju 3 vid Göteborgs universitet,
78UKÄ (2016b).
79Intervju 2 vid Göteborgs universitet,
80UKÄ (2017).
81Intervju med företrädare för ESV,
82
83
44 R I K S R E V I S I O N E N
60
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
samma period har implementerat
Enligt ESV tar de i sina bedömningar hänsyn till storleken på underskott respektive överskott. 85 Om över- eller underskottet överstiger 10 procent av omsättningen kommenteras detta ofta i samrådsyttrande även i de fall när ett undantag från samrådsskyldigheten beviljas.86 Riksrevisionens genomgång av överskottens storlek vid de beviljade lärosätena visar att även lärosäten som enligt Riksrevisionen har stora överskott (över 20 procent av omsättningen) inom avgiftsfinansierad verksamhet förekommer bland dem som beviljats undantag.
Enligt ESV:s föreskrifter till 7 § i avgiftsförordningen (1992:191) ska samrådet ske i förväg. Regeringen har dock tagit upp att ESV har haft svårt att ta ställning till avgifterna i förväg, och lyft som förslag att avgifterna i stället borde eftergranskas.87 Någon sådan förändring har dock inte skett, utan i stället har fler undantag beviljats.
3.2 Lärosätenas interna organisering och styrning
Nedan beskrivs faktorer avseende lärosätenas interna organisering och styrning som påverkar myndighetskapitalet
3.2.1 Medveten uppbyggnad av myndighetskapitalet
En del av myndighetskapitalet har medvetet byggts upp av lärosätena. Den medvetna uppbyggnaden har i mycket eller ganska stor utsträckning påverkat ökningen av myndighetskapitalet vid nästan hälften av lärosätena (15 av 31 lärosäten).88 Det är framför allt högskolor och nya universitet som anger att en medveten uppbyggnad i stor utsträckning har påverkat ökningen inom utbildning, medan den medvetna uppbyggnaden inom forskning har varit mer framträdande vid breda etablerade och fackinriktade universitet. Den medvetna uppbyggnaden har bidragit till ökningen av myndighetskapitalet vid något fler lärosäten (12 av 31) under första halvan av Riksrevisionens granskningsperiod än under den andra
(9 av 31). En möjlig förklaring kan vara att uppbyggnaden ägde rum för att skapa en buffert och att lärosätena därefter inte sett något behov av en fortsatt uppbyggnad.
84Under perioden
85Intervju med företrädare för ESV,
86
87Prop. 2009/10:149, En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor, s. 95.
88Riksrevisionens enkätundersökning.
R I K S R E V I S I O N E N | 45 |
61
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Även om anledningarna till att medvetet spara medel och därmed bygga upp myndighetskapital kan variera mellan lärosäten (diagram 11) brukar det från lärosätenas sida ofta anges två huvudsakliga motiv: dels att täcka oförutsedda händelser i framtiden, dels att kunna göra strategiska satsningar som inte ryms inom den löpande verksamheten.89
Diagram 11 Svar på frågan: ”Om ni har svarat att myndighetskapitalet på ert lärosäte byggts upp medvetet under perioden
Skapa ekonomisk buffert för att kunna hantera olika osäkerhetsfaktorer i verksamheten
Skapa utrymme för framtida avskrivningar
Skapa utrymme för ökade driftkostnader
Skapa utrymme för framtida strategiska satsningar
Skapa utrymme för framtida samfinansieringar
Annat
0% | 20% | 40% | 60% | 80% | 100% | |
6 | 9 | 1 | 1 | |||
3 | 2 | 5 | 7 | |||
2 | 2 | 5 | 8 | |||
3 | 7 | 6 | ||||
3 | 8 | 5 |
1
Källa: Riksrevisionens enkätundersökning.
Buffert inför en osäker framtid
Cirka hälften av lärosätena har angett att uppbyggnaden i mycket stor eller ganska stor utsträckning motiverats av behovet av en ekonomisk buffert för att kunna hantera olika osäkerhetsfaktorer i verksamheten, exempelvis förändringar i anslagsfördelningen, skiftande studentefterfrågan eller osäkerhet kring externa medel.90 Även i Riksrevisionens intervjuer har lärosätenas behov av en ekonomisk buffert varit ett återkommande tema.
De måltal för myndighetskapitalet som lärosätena satt upp (se kapitel 4) kan enligt Riksrevisionens tolkning indikera vad som upplevs som önskvärt eller nödvändigt. Enligt lärosätenas enkätsvar har 12 av 26 lärosäten angett att de tagit hänsyn till
89Gunnarsson (2013).
90Riksrevisionens enkätundersökning.
46 R I K S R E V I S I O N E N
62
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
riskanalyser om lärosätets intäkter och finansiering när de satt sina måltal för myndighetskapital. Vid intervjuerna har det dock framkommit att det inte finns någon särskild beräkning eller ”vetenskap” bakom den konkreta målnivån, utan lärosätena har utgått från någon form av rimlighetsbedömning. 91 Enligt Riksrevisionen är det inte heller tydligt om lärosätena tagit hänsyn till hur stor del av den önskade nivån på myndighetskapitalet som avser en buffert respektive den del som är intecknat för framtida åtaganden/kostnader i form av till exempel samfinansiering. Ofta hänvisas till det tidigare återrapporteringskravet i regleringsbrevet, om att myndighetskapital över 10 procent skulle redogöras för, som utgångspunkt för satt måltal.
Den medvetna uppbygganden av en ekonomisk buffert är enligt Riksrevisionen mer motiverad inom forskning med tanke på den relativt stora andelen externfinansiering. Inom utbildning har lärosäten en viss möjlighet att jämna ut fluktuationer och mildra effekterna av nedgångar i studentantalen inom ramen för nuvarande resurstilldelningssystem med möjligheterna för överproduktion och anslagssparande.
Försiktighet i budgeteringen
Enligt företrädare för Utbildningsdepartementet förekommer det att lärosäten planerar för full verksamhet när de lägger sin budget men att de i själva verket har vakanser på personalsidan och att det därför blir överskott.92 Även vid intervjuerna har det framkommit att det finns en tendens att överbudgetera personalkostnaderna, genom att budgetera för en hundraprocentig täckning under hela året.93 Enligt lärosätena är försiktighet en del av kulturen på lärosätena, vilket till viss del kan förklaras av tidigare neddragningar och indragningar. Många lärosäten hade stora ekonomiska problem i mitten av förra decenniet, vilket ledde till en insikt att lärosätena behövde bygga upp en buffert enligt företrädare för Utbildningsdepartementet.94
Även (återkommande) omorganisationer kan enligt lärosätena skapa en försiktighet och ett ”bufferttänkande”. Men en försiktig budgetering kan också ses som ett tecken på ansvarstagande, framhåller en intervjuperson.95
Buffert för strategiska satsningar
Lärosätena anger också att de bygger upp kapital för att möjliggöra strategiska satsningar som inte kan komma till stånd inom ramen för den löpande
91Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
92Intervju vid Utbildningsdepartementet,
93Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
94Intervju med Utbildningsdepartementet,
95Intervju 5 vid Högskolan i Borås,
R I K S R E V I S I O N E N | 47 |
63
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
finansieringen.96 Det kan t.ex. handla om uppbyggnaden av nya forskningsmiljöer eller nya anläggningar eller utvecklingar av nya eller befintliga utbildningsprogram. Exempelvis har Kungl. Musikhögskolan och Karolinska Institutet sparat medvetet inför nybyggnation och flytt.97
Örebro universitet har under en period medvetet byggt upp sitt myndighetskapital och i intervjuer med representanter för universitet har det framkommit att uppbyggnaden till viss del varit önskad eftersom universitetet inte haft full finansiering för läkarutbildningen och att det under uppbyggnadsskedet av utbildningen var viktigt att säkra finansieringen.98
Det går att diskutera om i vilken omfattning detta förfarande är lämpligt, i och med att det går att argumentera för att en medveten uppbyggnad innebär att resurser överförs från andra verksamheter. I vissa av de genomförda intervjuerna har det dock framhållits att det i inom lärosätena kan finnas en samsyn om behovet av den medvetna uppbyggnaden, för att kunna finansiera utbildningar och miljöer, t.ex. läkarutbildningen vid Örebro universitet eller textilforskningsmiljön vid Högskolan i Borås.99
En svårighet med att använda myndighetskapitalet för långsiktiga satsningar är risken att dra på sig framtida löpande kostnader, genom t.ex. anställningar som inte täcks av ordinarie intäkter när myndighetskapitalet är förbrukat. De satsningar som har genomförts eller som planeras är därför företrädesvis av temporär karaktär.100 En medveten uppbyggnad av myndighetskapital i syfte att finansiera verksamhet med långsiktig karaktär innebär en risk, eftersom buffertar i form av myndighetskapital inte är obegränsade.
3.2.2 Bristande överblick av myndighetskapitalet
Ytterligare en förklaring till uppbyggnaden av myndighetskapital är enligt Riksrevisionens iakttagelser den decentraliserade styrningen på många lärosäten där ansvar och planering för resurser ligger långt ute i organisationen, i ”kapillärerna”. Dels innebär det svårigheter för lärosätes ledning att styra och förbruka kapitalet, dels svårigheter att följa upp, till exempel hur mycket kapital som är intecknat respektive fritt.
Två tredjedelar av kapitalet finns ”ute i kapillärerna”
Beroende på lärosätets ekonomiska styrning och organisation kan myndighetskapitalet finnas enbart på central nivå eller vara utspritt på olika
96Gunnarsson (2013); Karlsson (2013).
97Intervju med Karolinska Institutet,
98Intervju 5 vid Örebro universitet,
99Intervju 4 vid Örebro universitet,
100Intervju vid Umeå universitet,
48 R I K S R E V I S I O N E N
64
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
organisatoriska nivåer och verksamhetsnivåer – på
Detta faktum försvårar en direkt styrning från lärosätes ledning över storleken och förbrukningen av myndighetskapitalet. Samtidigt visar lärosätenas enkätsvar att lärosäten där kapitalet är samlat på central nivå inte har varit mer framgångsrika i att förbruka kapitalet än lärosäten där kapitalet finns långt ute i organisationen.
Enligt svaren i Riksrevisionens enkät har 14 lärosäten (samtliga konstnärligt inriktade högskolor och de flesta nya universitet och högskolor) myndighetskapital enbart på central nivå. Även på de högskolor och nya universitet där kapitalet är utspritt återfinns det mesta av myndighetskapitalet på universitetsgemensam eller central nivå (knappt 70 procent för högskolor och 85 procent för de nya universiteten).
På de fackinriktade och breda etablerade universiteten finns kapitalet i betydligt större utsträckning ute i organisationen (se diagram 12). De fackinriktade universiteten har en knapp tredjedel av sitt myndighetskapital på central eller universitetsgemensam nivå, en relativt liten andel (10 procent) finns på fakultetsnivå eller motsvarande, och cirka 55 procent på institutions- eller forskargruppsnivå. De breda etablerade universiteten har ännu mindre (enbart drygt 10 procent) på central eller universitetsgemensam nivå, men de har däremot en betydligt större andel på fakultetsnivå än vad de fackinriktade universiteten har.
101 Lunds universitets magasin,
R I K S R E V I S I O N E N | 49 |
65
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Diagram 12 Myndighetskapitalets fördelning mellan olika organisatoriska nivåer för de lärosäten där kapitalet finns på olika nivåer102
100%
90%
80%
70%
60%
50%
40%
30%
20%
10%
0%
Breda etablerade | Fackinriktade | Högskolor | Nya universitet | ||
universitet | universitet | ||||
Centralt inkl rektorsnivå | Universitetsgemensamma funktioner | ||||
På fakultetsnivå eller motsvarande | På institutionsnivå eller motsvarande | ||||
På forskargruppsnivå eller motsvarande | Holdingbolag | ||||
Dotterbolag | Annat | ||||
Källa: Riksrevisionens enkätundersökning.
Svårt att överblicka
I intervjuerna har det framkommit att det kan vara förknippat med svårigheter att ha en överblick över kapitalet på central nivå på lärosätet, inte minst när det gäller uppgifter om fria respektive intecknade medel.103 Tio lärosäten har angett att de inte har samlat in uppgifter om myndighetskapitalet uppdelat på fritt respektive intecknat, eftersom den uppdelningen inte är relevant för lärosätet.
Riksrevisionen har i en tidigare granskning av basanslaget för forskning och utbildning på forskarnivå konstaterat att det är problematiskt att det inte går att utläsa ur lärosätenas redovisningssystem hur mycket av myndighetskapitalet som är intecknat för framtida samfinansieringar. Då skattade Riksrevisionen att det framtida samfinansieringsbehovet motsvarade cirka en tredjedel av dåvarande myndighetskapitals storlek.104
Även om Riksrevisionen inte kunnat se något tydligt samband mellan myndighetskapitalets storlek och huruvida lärosätena i datainsamlingen har kunnat redovisa uppgifter uppdelade på fritt och intecknat kapital bedömer
102Uppgifterna bygger på lärosätenas enkätsvar och kan betraktas som ungefärliga eftersom några lärosäten har lämnat uppgifter avseende 2015 och några avseende 2016.
103Till exempel intervju med företrädare för Stockholms universitet,
104Riksrevisionen (2011b).
50 R I K S R E V I S I O N E N
66
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Riksrevisionen att det borde vara relevant information för ledningen för att kunna fatta välunderbyggda beslut om bl.a. strategiska satsningar eller investeringar som avses finansieras med myndighetskapital. Riksrevisionen har också i tidigare granskningar skrivit om att tydliga och klara dispositionsförhållanden av myndighetskapitalet skulle bidra till en bättre bedömning av lärosätenas ekonomiska ställning.105
3.3 Sammanfattande iakttagelser
•Det är inte enbart de ökade medlen i sig som är orsaken till ökningen och uppbyggnaden av myndighetskapital; även interna och externa faktorer har påverkat förbrukningen av medlen.
•Flera av de faktorerna är inte unika för universitets- och högskolesektor utan gäller även för övriga statliga myndigheter.
•Lärosätena upplever svårigheter med att anpassa verksamheten, framför allt personalmässigt, efter stora förändringar i tilldelade anslagsmedel och även när det gäller vissa riktade satsningar.
•Inom den avgiftsfinansierade verksamheten finns svårigheter att efterleva principen om full kostnadstäckning.
•Lärosätenas samråd med Ekonomistyrningsverket avseende avgiftssättningen sker i allt mindre utsträckning, i och med att fler undantag från samrådsskyldigheten beviljas.
•Det har förekommit medveten uppbyggnad för att skapa en buffert för oförutsedda händelser och för att kunna genomföra strategiska satsningar, men det är inte vanligt förekommande. Den medvetna buffertuppbyggnaden sker i mindre omfattning nu än tidigare, vilket kan tyda på att buffertarna nått en önskad nivå.
•Lärosätena har en tendens att överbudgetera personalkostnader, och tids- och budgetplaner beaktar inte alltid att rekrytering tar tid.
•Ett decentraliserat ekonomiskt ansvar på lärosätena kan innebära svårigheter att på central nivå följa upp hur mycket av myndighetskapitalet som är intecknat respektive fritt.
105 Riksrevisionen (2011b).
R I K S R E V I S I O N E N | 51 |
67
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
4Lärosätenas hantering av myndighetskapitalet
Uppbyggnaden av myndighetskapital vid universitet och högskolor har noterats av såväl lärosätena som regeringen. I detta kapitel redogörs för hur universitet och högskolor har hanterat denna utveckling.
Kapitlet bygger huvudsakligen på den enkät Riksrevisionen har ställt till samtliga lärosäten och på intervjuer som Riksrevisionen har genomfört på lärosätena.
4.1 Åtgärder som lärosäten har vidtagit har haft viss effekt
De flesta lärosäten, dock inte alla, har vidtagit ett antal åtgärder i syfte att förbättra den interna styrningen och uppföljningen av myndighetskapitalet, men också för att minska eller i alla fall bromsa ökningen av myndighetskapitalet.
4.1.1 Styrningen varierar
Det är styrelserna vid universitet och högskolor som har det yttersta ansvaret för att internt fördela de tilldelade anslagen inom såväl utbildning som forskning och därmed ansvara för att resursanvändningen vid lärosätet är effektiv. Därför bedömer Riksrevisionen att myndighetskapitalets utveckling till en viss del kan påverkas av styrelsens arbete och dess beslut. I intervjuerna med styrelseordföranden framträder en enig bild av att pengarna ska ”arbeta”, dvs. användas, och att det är viktigt att ekonomin är i balans.106 Det framkommer också att styrelserna fortlöpande tagit del av myndighetskapitalets utveckling och i många fall varit involverad i satsningar med myndighetskapital. Enligt Riksrevisionen verkar det dock variera hur aktiva styrelserna varit i frågan. Styrelsens engagemang verkar påverkas av styrelsens sammansättning, och utvecklingen av och storleken på myndighetskapitalet på respektive lärosäte.
Vid 15 lärosäten finns också en internrevision vars verksamhet beslutas av styrelsen.107 Vid Riksrevisionens kontakter med internrevisionerna har det framkommit att myndighetskapital har identifierats i internrevisioners riskanalyser vid de flesta lärosäten åtminstone någon gång
106Intervju 5 vid Örebro universitet,
107Internrevisionen har i uppdrag att självständigt granska och bedöma om den interna styrningen och kontrollen är utformad så att verksamheten bedrivs effektivt, men det är lärosätets styrelse som beslutar om instruktion för internrevisionen, årlig revisionsplan samt åtgärder med anledning av internrevisionens iakttagelser och rekommendationer.
52 R I K S R E V I S I O N E N
68
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
enstaka lärosäten har detta identifierats årligen.108 Det har också i enkätsvaren lyfts fram att huruvida myndighetskapitalet lyfts fram av internrevisionen eller inte har berott på hur intresserad styrelsen har varit av frågan. Däremot har myndighetskapitalet i sig inte varit föremål för någon av interrevisionernas granskningar
4.1.2Måltal för myndighetskapital finns, men det är oklart hur nivån har bestämts
Även om det från regeringens sida inte finns någon övre eller nedre gräns för hur mycket myndighetskapital lärosätena får eller bör ha, har i stort sett alla lärosäten satt upp sina egna måltal för myndighetskapitalet. I de flesta fall fungerar måltalen som riktmärken eller önskemål, men i vissa fall är de också formellt beslutade av styrelsen eller rektorn. Enligt Riksrevisionens enkät har 26 lärosäten egna måltal eller riktlinjer för antingen den högsta eller lägsta önskade nivån på myndighetskapital (se även tabell 4 i bilaga 3). Det är fler som har satt upp måltal för den lägsta önskade nivån (23 lärosäten) än för den högsta (19 lärosäten). Totalt 16 av de 26 har satt upp mål för såväl den högsta som den lägsta önskade nivån.
Av enkätsvaren framgår att de flesta lärosäten har ett gemensamt måltal för hela verksamheten, dvs. inte uppdelat på utbildning respektive forskning. Samtidigt har intervjuade lärosäten framhållit att behovet av en buffert är olika inom de olika verksamhetsgrenarna.110 De flesta bedömer att myndighetskapitalet inom forskning ska vara större än det inom utbildning men i vissa fall har det också framkommit att det är inom utbildning som lärosätet behöver en större buffert på grund av att anslagstilldelningen varit och är mycket ryckigare.111
Bland de breda etablerade och fackinriktade universiteten har samtliga arbetat fram riktmärken men bland de nya universiteten har enbart ett av fyra lärosäten ett måltal eller riktmärke. I stort sett vid alla lärosäten är målen satta till
108Riksrevisionens
109Till exempel internrevisioner vid Kungl. Tekniska högskolan och Lunds universitet.
110Intervju 1 vid Örebro universitet,
111Till exempel intervju 3 vid Göteborgs universitet,
R I K S R E V I S I O N E N | 53 |
69
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Diagram 13 Förekomst av måltal för högsta önskade nivå på myndighetskapital vid olika lärosätesgrupper (siffror inom staplarna avser antal lärosäten)
0% | 20% | 40% | 60% | 80% | 100% | ||||||
Kostnärliga högskolor | 1 | 1 | 2 | ||||||||
Högskolor | 6 | 1 | 6 | ||||||||
Nya universitet | 1 | 3 | |||||||||
Fackinirktade universitet | 4 | ||||||||||
Breda etablerade universitet | 3 | 2 | 1 | ||||||||
Källa: Riksrevisionens enkätundersökning.
För att få en ökad förståelse för vad och i vilken omfattning myndighetskapitalet behövs har Riksrevisionen undersökt vilka eventuella underlag lärosätena använt sig av när de beslutat om nivån för myndighetskapitalet. Enligt enkätsvaren har drygt hälften (12) av de lärosäten som har måltal för högsta nivån (19) tagit hänsyn till lärosätets riskanalys om framtida intäkter, vid 11 lärosäten har hänsyn tagits till beslutade satsningar och 10 lärosäten anger att lärosätets investeringsplaner vägts in i bedömningarna. I intervjuerna framträder bilden av att måltalen sätts efter en sammanvägd bedömning av vad som bedöms rimligt eller efter det tidigare gällande återrapporteringskravet på 10 procent, snarare än av specifika beräkningar.112 Även tidigare kartläggningar har visat att det inte förefaller föreligga några teoretiska modeller eller specifika beräkningar bakom övervägandena om en lämplig nivå.113
Enligt enkätsvaren har sex lärosäten bedömt att de 2016 uppnått målen för högsta nivån, och enligt Riksrevisionen är fler på väg dit. Samtliga lärosäten som har måltal för högsta nivån men som ännu inte nått målet har enligt enkätsvaren planer på att minska myndighetskapitalet 2017, framför allt genom satsningar relaterade till infrastruktur. Riksrevisionens genomgång av dessa lärosätens
112Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
113Karlsson (2013).
54 R I K S R E V I S I O N E N
70
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
budgetunderlag för
Riksrevisionen har inte sett något tydligt samband mellan myndighetskapitalets storlek och huruvida ett lärosäte har ett måltal eller inte. Anledningen till detta kan vara att de flesta lärosätena har satt upp målen relativt nyligen. Spridningen av myndighetskapitalets relativa storlek, mätt som andel av kostnaderna, är dock större bland de lärosäten som inte satt upp mål än bland dem som gjort det.
Riksrevisionens räkneexempel utifrån lärosätenas måltal
Riksrevisionen kan konstatera att de flesta lärosäten som angett att de arbetat med mål för myndighetskapitalets storlek sedan några år tillbaka inte nått målen, även om några är på god väg. För de lärosäten som har satt upp måltal för högsta önskade nivå på myndighetskapital skulle den önskvärda nivån på kapitalet enligt Riksrevisionens beräkningar uppgå till drygt 7 miljarder kronor i stället för till dagens drygt 11 miljarder kronor, dvs. till 64 procent av det faktiska myndighetskapitalet 2016 för dessa lärosäten (tabell 4 i bilaga 3). Om myndighetskapitalet vid samtliga statliga universitet och högskolor skulle ligga på maximalt 10 procent av omsättningen skulle myndighetskapitalet uppgå till
6,3 miljarder kronor, alltså drygt hälften av dagens nivå. Om samtliga lärosäten skulle ha ett myndighetskapital i nivå med den högsta nivån bland lärosäten, dvs. 41 procent, skulle myndighetskapitalet i sektorn motsvara 26 miljarder kronor.
4.1.3 Indragningar har oftast använts som engångsåtgärd
Ett annat och relativt vanligt sätt att styra utvecklingen av myndighetskapitalet, eller snarare motverka ökningen, är indragningar av allt eller delar av det kapital som finns ute i organisationen. Enligt enkätsvaren har 13 av 17 lärosäten (dvs. de som har myndighetskapital på andra nivåer än bara centralt) minst en gång under
Riksrevisionens intervjuer har visat att det finns stora skillnader i hur olika organisationer ser på indragningar utifrån organisering och traditioner. I vissa fall kan det skapa motstånd och risk, dvs. att enheterna gör av med medel för att inte riskera indragningar. I andra fall är det ett mer etablerat och accepterat förfarande där det finns en förståelse för åtgärder i verksamheten.115
114Riksrevisionens enkätundersökning.
115Intervju 3 vid Högskolan i Borås,
R I K S R E V I S I O N E N | 55 |
71
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Vid några enstaka lärosäten sker indragningar mer regelbundet. Vid t.ex. Mälardalens högskola, där akademierna (motsvarande fakulteter) har fått givna intervall för sitt ackumulerade kapital inom utbildning respektive forskning, har kapital inom utbildning regelmässigt dragits in när bokslutet visat nivåer över högsta nivå för intervallet. Inom forskning har däremot ingen indragning skett, utan där har akademierna i stället fått ta fram särskilda planer för hur kapitalet ska nyttjas så det återigen hamnar inom givet intervall.116 Även vid Malmö högskola görs en genomgång av nivåerna årligen och belopp överstigande 10 procent bokas om till central nivå.117
Fem lärosäten, varav fyra med ett myndighetskapital överstigande 20 procent av omsättningen, har i enkätsvaren angett att de planerar för indragning av myndighetskapitalet från underliggande organisationsnivåer till nivåer högre upp 2017.
Riksrevisionen kan notera att de lärosäten som dragit in myndighetskapital från underliggande nivåer också i många fall har haft en minskning av myndighetskapitalet under samma period. Även om minskningen i vissa fall har varit relativt liten och kan bero på andra faktorer, kan indragningen möjligen ha bidragit till att det inte blev en ökning av myndighetskapitalet.
4.1.4Möjligheter till andra omfördelningar har nyttjats i liten omfattning
I samband med indragningar av kapitalet från underliggande nivåer till nivåer högre upp har lärosätena också möjlighet att omfördela myndighetskapital inom verksamhetsgrenen. Det kan t.ex. handla om att flytta kapital från fakultet eller forskargrupper med mycket myndighetskapital till fakultet eller från forskargrupper med lite myndighetskapital. Enligt enkätsvaren har sex lärosäten gjort omfördelningar av myndighetskapital mellan olika verksamheter inom en och samma verksamhetsgren. Vid Södertörns högskola har t.ex. omfördelningar gjorts för att täcka verksamheter med stora ackumulerade underskott, vid Lunds universitet har kapital ”bytts” mellan fakulteten och vid Uppsala universitet har kapital omfördelats mellan forskargrupperna av prefekt/institutionsstyrelse.
Eftersom lärosätena själva bestämmer om den interna resurstilldelningen har de också möjlighet att ta hänsyn till myndighetskapitalets storlek på respektive nivå eller enhet, t.ex. fakultet, institution eller motsvarande när de fördelar resurser. Få lärosäten (7 enligt enkätsvaren) har dock nyttjat denna möjlighet.
116Riksrevisionens enkätundersökning.
117Ibid.
56 R I K S R E V I S I O N E N
72
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
4.2 Uppföljningen har utvecklats
Lärosätena ska enligt regleringsbrevet för universitet och högskolor i sin årsredovisning redovisa myndighetskapitalets utveckling de fem senaste åren samt årets kapitalförändring och balanserad kapitalförändring uppdelad per verksamhetsgren och område enligt fördefinierade tabeller i regleringsbrevet. Även eventuella överskott och underskott inom den avgiftsfinansierade verksamheten ska särredovisas enligt den fördefinierade tabellen i regleringsbrevets bilaga.118 De flesta lärosäten beskriver också utvecklingen av myndighetskapitalet i resultatredovisningen i sina årsredovisningar; dock är beskrivningen ofta övergripande med allmänt beskrivna planer för förbrukning av kapitalet. De flesta lärosäten, 25 av 31, följer upp myndighetskapitalet på ytterligare något sätt än enbart via den årliga redovisningen i lärosätenas årsredovisningar. Många lärosäten har angett att de följer upp myndighetskapitalet flera gånger under året, t.ex. i samband med
Enligt enkätsvaren från lärosätena har drygt hälften (16 lärosäten) åtminstone en gång
En del av de som inte följt upp myndighetskapitalet uppdelat på fritt och intecknat har i enkätsvaren angett att det inte är relevant för dem. Enligt Riksrevisionen borde det ligga i varje lednings intresse att ha kännedom om vad de sparade resurserna består av. Uppgiften om intecknat respektive fritt kapital är enligt Riksrevisionens bedömning också en förutsättning för att kunna göra satsningar med kapitalet.
4.3Knappt hälften av lärosätena har använt uppbyggnaden för olika satsningar
Trots att myndighetskapitalet totalt sett har ökat under hela perioden dvs. 2007– 2016, har det vid hälften av lärosätena (15) minskat de senaste åren
118 Bilaga 2 och 4 till Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende universitet och högskolor.
R I K S R E V I S I O N E N | 57 |
73
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
överskott som är större än förbrukning av kapitalet. Med andra ord måste lärosätet visa ”röda siffror”, vilket inte alltid är så enkelt att motivera, eller som en intervjuperson kommenterar: ”Den främsta avsikten är inte att förbruka kapitalet utan satsa på viktiga saker, och effekten av dessa satsningar blir en minskning av myndighetskapitalet.”119
Tio lärosäten har i enkäten svarat att myndighetskapitalet minskat
Det vanligaste är att myndighetskapitalet använts till strategiska satsningar, oftast på central nivå men ibland även på fakultets- eller institutionsnivå. Även satsningar inom ramen för den löpande verksamheten är relativt vanliga bland dem som förbrukat kapitalet; 6 av 14 lärosäten har angett detta. I mer sällsynta fall har kapitalet använts för att finansiera investeringar, t.ex. Konstfacks flytt till Telefonplan i Stockholm, där myndighetskapitalet användes för att finansiera avskrivningar i samband med flytten.
Enligt enkätsvaren är de vanligaste strategiska satsningarna relaterade till utveckling av befintliga utbildningar och program följt av satsningar relaterade till utveckling av nya utbildningar och program, fastighetsinvesteringar eller rekryteringar av tillsvidareanställd personal. Det sistnämnda har också lyfts fram vid flera av intervjuerna. Enligt Riksrevisionen finns det dock en viss risk att långsiktiga satsningar finansierade med myndighetskapital medför ökade kostnader i den löpande verksamheten (se diskussion i kapitel 3).
Vid Högskolan i Borås, som har en av de lägsta nivåerna av myndighetskapital i sektorn, har dock myndighetskapitalet förbrukats snabbare än beräknat, vilket lett till att hela lärosätet beordrats till allmän återhållsamhet i verksamheten.120 Även vid några andra lärosäten, t.ex. Linköpings universitet, har förbrukningen skett i en för snabb takt och därför lett till olika åtgärder, t.ex. revidering av riktlinjerna kring myndighetskapital.121 Fortsatt genomförande av redan beslutade satsningar finansierade med myndighetskapital, samtidigt som det dyker upp oväntade händelser inom den löpande verksamhet, kan alltså medföra en alltför stor minskning av myndighetskapitalet.
119Intervju 2 vid Örebro universitet,
120Intervju 2 vid Högskolan i Borås,
121Riksrevisionens insamling av lärosätenas interna beslut och övriga dokument om myndighetskapital.
58 R I K S R E V I S I O N E N
74
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Lärosäten har i intervjuer lyft svårigheterna med att förbruka myndighetskapitalet, eller som en intervjuperson säger: ”Det är svårt att göra av med pengar på ett ansvarsfullt sätt.”122 Ett hinder som många lärosäten lyfter fram i enkätsvar och vid intervjuer är att myndighetskapitalet är bundet till respektive verksamhetsgren, eftersom många satsningar avser båda grenar.123 Hög personalomsättning inom ledande positioner kan också förhindra långsiktiga och strategiska beslut om användning av kapitalet.
Även om lärosätena vidtar åtgärder för att på olika sätt förbruka kapitalet kan det samtidigt uppstå ett överskott i den löpande verksamheten, vilket i sin tur kan resultera i ett ökat myndighetskapital för lärosäten. Därför är det också redovisningsmässigt svårt att följa förbrukningen av kapitalet i lärosätenas redovisningssystem. Det förekommer att satsningar gjorda med myndighetskapitalet är öronmärkta, men det är sällsynt.124 Riksrevisionen vill i detta sammanhang lyfta Göterbogs universitet som ett gott exempel på ett transparent uppföljningssystem där alla fakulteter får lämna in redovisningar över planerade och genomförda satsningar som binder myndighetskapitalet.125
4.4 Sammanfattande iakttagelser
•Granskningen visar att lärosätena har vidtagit olika åtgärder för att hantera sitt myndighetskapital. Det kan handla om utökad intern uppföljning, införande av riktlinjer avseende storleken på myndighetskapitalet, indragningar av kapital från underliggande nivåer uppåt i organisationen eller förbrukning av myndighetskapitalet för framför allt strategiska satsningar.
•Det finns stora variationer mellan lärosäten när det kommer till hanteringen av myndighetskapitalet.
•Uppföljningen har blivit mer systematisk, framför allt de senaste åren.
•De flesta lärosäten har infört sina egna måltal, där de flesta ligger på mellan 10 och 15 procent av omsättningen.
•Uppföljningen av måltalen varierar och det finns inga tydliga samband mellan storleken på myndighetskapitalet och huruvida lärosätet har eller inte har måltal. Detta tyder på att lärosätena utvecklar sin uppföljning av myndighetskapitalet.
•Lärosätena har i ganska begränsad omfattning använt sig av möjligheten till interna omfördelningar eller till förbrukning av kapitalet. Enligt Riksrevisionen kan det sistnämnda förhindras bl.a. av ledningens bristande kunskap om kapitalets innehåll (som beskrevs i kapitel 3).
122Intervju 1 vid Högskolan i Borås,
123Till exempel intervju 2 vid Örebro universitet,
124Intervju vid Kungl. Tekniska högskolan,
125Intervju 1 vid Göteborgs universitet,
R I K S R E V I S I O N E N | 59 |
75
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
•Att förbruka myndighetskapitalet kan vara förknippat med svårigheter, t.ex. kapitalets bundenhet till respektive verksamhetsgren, och risktagande inför långsiktiga satsningar med osäker framtida finansiering.
•Det finns en risk att lärosätena fokuserar på att förbruka myndighetskapitalet, samtidigt som överskotten i den löpande verksamheten fortsätter, dvs. att myndighetskapitalet minskas från ena hållet men byggs på från det andra.
60 R I K S R E V I S I O N E N
76
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
5Regeringens hantering av myndighetskapitalet
I det här kapitlet beskrivs och analyseras Utbildningsdepartementets respektive Finansdepartementets hantering av uppbyggnaden av myndighetskapital vid universitet och högskolor.
Kapitlet bygger på Riksrevisionens intervjuer med företrädare för Utbildningsdepartementet och Finansdepartementet samt på dokumentstudier.
5.1 Styrningen av universitet och högskolor
Riksdag och regering har det övergripande ansvaret för högre utbildning och forskning, och de övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen (1992:1434). Inom regeringen är områdena utbildning och forskning samlade under Utbildningsdepartementet, som ansvarar för alla statliga universitet och högskolor (med undantag för Sveriges lantbruksuniversitet som lyder under Näringsdepartementet).
Det grundläggande instrumentet för regeringens finansiella styrning är tilldelning av anslag samt regler och villkor för anslag126, bemyndiganden och låneramar.127 Riksdagen anvisar regeringen anslag för olika ändamål och regeringen tilldelar berörda myndigheter dessa anslag via regleringsbreven. Inför varje nytt budgetår beslutar regeringen om ett regleringsbrev för respektive lärosäte samt ett gemensamt regleringsbrev för samtliga statliga universitet och högskolor. Regleringsbreven innehåller ekonomiska ramar i form av bl.a. tilldelade anslag, inklusive ramar för anslagssparande, och verksamhetsmål för varje lärosäte, men även bestämmelser om hur och vad lärosätena ska återrapportera till regeringen.
5.2 Styrning av myndighetskapital
5.2.1 Styrningen har varierat över tid
Fram t.o.m. regleringsbrevet för budgetåret 2007 krävde regeringen att alla lärosäten vars myndighetskapital, exklusive stats- och donationskapital, överskred tio procent av omsättningen i sin årsredovisning skulle ge en förklaring till hur överskottet uppstått samt redogöra för hur överskottet skulle användas.128 Det
126I tidigare kapitel har exempelvis undantagen gällande anslagsavräkning och redovisning av överskott inom avgiftsfinansierad verksamhet beskrivits.
127SOU 2007:75, Att styra staten – regeringens styrning av sin förvaltning.
128Regleringsbrev för universitet och högskolor avseende budgetåret 2007.
R I K S R E V I S I O N E N | 61 |
77
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
kravet uppfattades enligt lärosätena som ett riktmärke eller en norm som satte en ram för den flexibilitet som möjliggjorts med anslagsmodellen. Kravet togs bort från 2008, troligen inom ramen för den reformering av statens generella ekonomiadministrativa regelverk som skedde i slutet av
Riksrevisionen menar att regeringens borttagande av återrapporteringskravet kan ha bidragit till ökningen av myndighetskapitalet sedan 2007. Även om myndighetskapitalet ökade i ungefär samma takt
Från regeringens sida finns det i dag inga riktlinjer om myndighetskapitalets storlek. Regeringen följer dock utvecklingen via lärosätenas årsredovisningar (se t.ex. Ekonomistyrningsverkets (ESV) allmänna råd gällande utökad redovisning av myndighetskapitalet fr.o.m. 2014) och UKÄ:s årliga uppföljningar av lärosätenas ekonomi. Enligt tjänstemän vid Utbildningsdepartementet behöver lärosätena inte ha några konkreta måltal, utan det räcker med att lärosätets ledning har kontroll över resursutnyttjandet.132 Vidare menar företrädare för Utbildningsdepartementet att det är svårt att avgöra rätt nivå för ett tak eller ett golv för myndighetskapitalet, eftersom verksamheten varierar mycket mellan lärosäten och även för ett och samma lärosäte över tid. Enligt Utbildningsdepartementet finns också en risk att ett tak blir styrande. Utbildningsdepartementet menar att de ser frågan om myndighetskapital i förhållande till vilken verksamhet lärosätena har och vad de gör.133
129Intervju vid Utbildningsdepartementet,
130
131Ibid.
132Ibid.
133Intervju vid Utbildningsdepartementet,
62 R I K S R E V I S I O N E N
78
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
5.2.2 Konsekvenser av lärosätenas frihetsgrad
Som tidigare konstaterats, påverkar det nuvarande resurstilldelningssystemet och anslagsavräkningsmodellen för universitet och högskolor uppbyggnaden av myndighetskapital. Lärosätenas tilldelade medel redovisas som förbrukade i statens budget, även om de inte är förbrukade i verksamheten, och oförbrukade anslagsmedel redovisas mot myndighetskapitalet. Andra myndigheter som inte förbrukat årets tilldelade anslagsmedel hamnar i anslagssparandeprövning. Oavsett om de får behålla oförbrukade anslag eller inte blir det alltså inte myndighetskapital.
Enligt företrädare för Finansdepartementet finns det en risk för att mindre finansiell styrning kan leda till mindre kontroll över verksamheten från statsmakternas sida. Tjänstemän vid Finansdepartementet menar att de undantag från den finansiella styrningen och det ekonomiadministrativa regelverket som universitet och högskolor har inte gynnar utvecklingen och styrningen. Modellen för den finansiella styrningen av universitet och högskolor har också fått ligga orörd länge, medan den finansiella styrningen av övriga myndigheter har utvecklats.134
Enligt tjänstemän på Utbildningsdepartementet har någon förändring av modellen inte varit aktuell eftersom systemet har fungerat relativt väl, och att det är svårt och kostsamt att ändra ett så pass stort och komplext system.135 På grund av att lärosätena har en annorlunda verksamhet jämfört med övriga myndigheter skulle det enligt företrädare för Utbildningsdepartementet inte fungera med det vanliga ettåriga anslaget. Enligt Utbildningsdepartementet finns en acceptans för att finansieringssystemet bidrar till förskjutningen mellan tilldelning av pengar och faktisk verksamhet för att lärosätena ska kunna bedriva en långsiktig verksamhet.136
Riksrevisionen har tidigare bedömt att högskolesektorns undantag är väl motiverade, men att de också bidrar till problem med bristande transparens i redovisningen och därmed försvårar uppföljningen av hur lärosätets resurser kommer till användning.137 Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska göra en samlad översyn av universitetens och högskolornas styrning, inklusive resurstilldelning.138 I kommittédirektivet anges bl.a. att utredningen ska pröva om lärosätenas undantag från det generella ekonomiadministrativa regelverket är
134Intervju vid Finansdepartementet,
135
136Intervju vid Utbildningsdepartementet,
137Riksrevisionen (2012).
138Dir. 2017:46, kommittédirektiv. Styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten.
R I K S R E V I S I O N E N | 63 |
79
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
ändamålsenligt, och i det ingår enligt Utbildningsdepartementet frågan om myndighetskapital.139 Uppdraget ska redovisas senast den 3 december 2018.
5.2.3 Oklarhet kring rimliga storleken på myndighetskapitalet
Eftersom uppbyggnaden av myndighetskapitalet har möjliggjorts genom lärosätenas speciella anslagsmodell och resurstilldelningssystem, och det inte finns någon gräns för storleken, kan det enligt Riksrevisionen tolkas som att all uppbyggnad har skett inom ramen för regelverket och alltså är tillåten. Samtidigt har lärosätena ett ekonomiskt ansvar för att använda tillgängliga resurser effektivt, och anslagen är i grunden anvisade och tilldelade för att förbrukas under ett budgetår.140
Regeringen har också möjlighet att dra in myndighetskapital, vilket också har förekommit enligt intervjupersoner. Exempelvis beslutade regeringen vid ett tillfälle i mitten av
5.3Regeringens uppföljning av myndighetskapital
Regeringen har möjlighet att följa myndighetskapitalets utveckling på flera sätt: genom lärosätenas årsredovisningar, genom UKÄ:s statisk och analyser och genom de årliga myndighetsdialogerna. Riksrevisionens genomgång av såväl UKÄ:s sammanställningar som ett urval av lärosätenas årsredovisningar visar dock att avrapporteringen sker på en alltför övergripande nivå.
139Intervju vid Utbildningsdepartementet,
140Det finns dock en viss möjlighet för myndigheter att spara medel. Den generella regeln för anslag för förvaltningsändamål är att myndigheten enligt anslagsförordningen får disponera ett anslagssparande på tre procent. Regeringen införde denna regel för att stora outnyttjade medel inte skulle finnas kvar från tidigare år i för stor omfattning. ESV (2016).
141Intervju vid Karolinska Institutet,
142Till exempel Universitetsläraren (2017) eller von Schantz (2016).
143Riksrevisionens enkätundersökning.
64 R I K S R E V I S I O N E N
80
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
5.3.1Formella återrapporteringar ger viss information, men de kan utvecklas
Enligt regleringsbrevet för universitet och högskolor ska lärosätena bl.a. redovisa myndighetskapitalets utveckling de fem senaste åren (som en samlad post) samt årets kapitalförändring och balanserad kapitalförändring uppdelad per verksamhetsgren (utbildning respektive forskning) och område enligt fördefinierade tabeller i regleringsbrevet.144 Även eventuella överskott och underskott inom den avgiftsfinansierade verksamheten ska särredovisas enligt den fördefinierade tabellen i regleringsbrevets bilaga 4. UKÄ samlar in uppgifter från lärosätena om årets kapitalförändring och den balanserade kapitalförändringen. Från 2011 finns denna statistik uppdelad per verksamhetsgren. UKÄ redovisar också lärosätenas ekonomiska utveckling i sina årliga rapporter om universitet och högskolor, och i viss mån även i andra statistikprodukter.145
Enligt ESV:s föreskrifter till 7 kap. 1 § förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska förändringar av myndighetskapitalet under räkenskapsåret specificeras i en not. Specifikationen ska visa varje slag av förändring för varje post och delpost i myndighetskapitalet. Från 2015 (avseende räkenskapsåret 2014) bör lärosätena även redovisa förändring av myndighetskapitalet i sin årsredovisning enligt bilaga 8 i ESV:s allmänna råd till 7 kap. 1 § förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag. Redovisningen ska vara uppdelad på eventuellt
I lärosätenas resultatredovisningar i årsredovisningarna nämns de ökade volymerna av myndighetskapital. I de allra flesta fall är kommentarerna mycket övergripande, utan någon vidare beskrivning av myndighetskapitalets innehåll, orsaker till uppbyggnaden eller planerade åtgärder. Riksrevisionen kan konstatera att denna redovisning blivit något mer omfattande de senaste åren. Samtidigt borde regeringen, enligt Riksrevisionen, göra en tydligare åtskillnad mellan den
144Enligt tabellen i bilaga 2 punkt 3 samt bilaga 6 i regleringsbrevet för universitet och högskolor.
145Se t.ex. UKÄ:s Årsrapport 2017 för universitet och högskolor, Statistisk analys 2017: 2 Färre helårsstudenter i högskolan 2016.
146Enligt Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Sveriges lantbruksuniversitet, utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel medges SLU undantag från ESV:s föreskrift till 7 kap. 1 § förordningen om årsredovisning och budgetunderlag om att i not till Årets kapitalförändring respektive Förändring av myndighetskapitalet särredovisa över- eller underskott i den bidragsfinansierade verksamheten.
147
R I K S R E V I S I O N E N | 65 |
81
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
information som krävs in på årlig basis och den fördjupade information som kan behövas för att analysera myndighetskapitalet.
5.3.2 Myndighetsdialogerna används i begränsad utsträckning
En gång om året träffar varje lärosätes ledning företrädare för Utbildningsdepartement i en s.k. myndighetsdialog, där parterna har möjlighet att diskutera verksamhetens resultat och framtida inriktning. I Riksrevisionens enkätsvar har knappt hälften av lärosätena angett att myndighetskapital diskuterats vid de årliga myndighetsdialogerna. Sex lärosäten, varav tre med ett myndighetskapital överstigande 20 procent av omsättningen, har svarat att det sker mer sällan än vartannat år. Enligt företrädare för Utbildningsdepartementet tar de upp frågan om myndighetskapitalet med lärosätena när behov uppstår, och de har som rutin att alltid diskutera myndighetskapitalet om det finns några avvikelser som kräver diskussion (oftast om myndighetskapitalet enligt Utbildningsdepartementet är stort).148
5.3.3 Svårt att följa upp avgiftssättningen
För lärosätenas avgiftsfinansierade verksamhet gäller att om det ackumulerade överskottet uppgår till mer än tio procent av den avgiftsfinansierade verksamhetens omsättning under räkenskapsåret, ska lärosätet i årsredovisningen redovisa hur överskottet ska disponeras. Universitet och högskolor, utom Försvarshögskolan, är undantagna från att i en särskild skrivelse till regeringen föreslå hur överskotten ska användas, vilket gäller för övriga statliga myndigheter.149 Finansdepartementet påpekar att det är svårt att följa avgiftssättningen för universitet och högskolor, och detta är en svårighet som återkommer även för övriga myndigheter. Samtidigt påpekar Finansdepartementet att även om avgiftssättningen är otydlig, så har de inte uppmärksammat några tydliga problem.150
5.4Riksdagen har inte informerats om det ökade myndighetskapitalet
En genomgång av regeringens budgetpropositioner och forskningspropositioner
148Intervju vid Utbildningsdepartementet,
149Enligt bilaga 5 Undantag från vissa bestämmelser i regleringsbrev avseende budgetåret 2016 för universitet och högskolor.
150Intervju vid Finansdepartementet,
151Prop. 2012/13:30. Forskning och innovation, s. 33.
66 R I K S R E V I S I O N E N
82
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
kunnat se någon information om myndighetskapitalets utveckling i form av oförbrukade anslag, vilket enligt Riksrevisionen tyder på att Riksdagen inte har informerats regelbundet om utvecklingen av och storleken på myndighetskapitalet.
Enligt företrädare för Utbildningsdepartementet och Finansdepartementet har fokus de senaste åren legat på oförbrukade bidrag. Dessa har uppmärksammats av både Riksrevisionen och regeringen, och regeringen har bl.a. vidtagit åtgärder i form av utökade återrapporteringskrav. Utvecklingen av myndighetskapitalet har inte fått motsvarande uppmärksamhet, med undantag för ovan nämnda exempel.
5.5 Sammanfattande iakttagelser
•Uppbyggnaden av myndighetskapital har skett inom ramen för regelverket, och har till viss del uppkommit som en konsekvens av att lärosätena har en större frihetsgrad än andra myndigheter.
•Regeringens styrning av myndighetskapital har varierat över tid, vilket skapat oklarhet för lärosätena.
•Myndighetskapitalet, oavsett storlek, har enligt Riksrevisionens tolkning inte varit ett framträdande ämne i Utbildningsdepartementets kontakter med lärosätena.
•Regeringens uppföljning av myndighetskapitalet har enligt Riksrevisionens bedömning skett på en alltför övergripande nivå och ingen utredning har gjorts, trots en medvetenhet om att kapitalet har ökat.
•Enligt Riksrevisionens bedömning har regeringen inte vidtagit några åtgärder för att motverka uppbyggnaden av myndighetskapitalet.
•Det är, enligt Finansdepartementet, svårt att följa upp myndigheters avgiftssättning, vilket även gäller för universitet och högskolor.
•Regeringen har inte regelbundet uppmärksammat riksdagen på myndighetskapitalets utveckling.
R I K S R E V I S I O N E N | 67 |
83
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Referenslista
Lagar och förordningar
Budgetlagen (2011:203).
Högskolelagen (1992:1434).
Anslagsförordning (2011:223).
Avgiftsförordning (1992:191).
Högskoleförordning (1993:100).
Myndighetsförordning (2007:515).
Offentligt tryck
Dir. 2017:46. Kommittédirektiv. Styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten. Prop. 2008/09:50. Ett lyft för forskning och innovation.
Prop. 2009/10:149. En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor. Prop. 2009/10:175. Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt. Prop. 2012/13:30. Forskning och innovation.
SOU 1996:29. Forskning och pengar.
SOU 2000:82. Högskolans styrning – en utvärdering.
SOU 2005:48. Ett utvecklat resurstilldelningssystem för högskolans grundutbildning. Delbetänkande av Resursutredningen.
SOU 2007:75. Att styra staten – regeringens styrning av sin förvaltning. Betänkande av Styrutredningen.
SOU 2015:70. Högre utbildning under tjugo år. Betänkande av Utredningen om högskolans utbildningsutbud.
Övrigt
Eriksson, Heyman (2014). Resurser för utbildning och forskning. SUHF Dnr 14/014.
ESV (1999). Att läsa och tolka. Resultaträkning. Balansräkning. Anslagsredovisning.
ESV 1999:14.
ESV (2011). ESV:s ordbok om ekonomisk styrning i staten. ESV 2011:9 ESV (2012). Basbok: Grunderna i statlig redovisning. ESV 2012:38.
ESV (2016). Hur finansierar statliga myndigheter sin verksamhet. ESV 2016:50.
68 R I K S R E V I S I O N E N
84
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
ESV (2017). Utfallet för statens budget – del av ESV:s underlag för årsredovisning för staten 2016. Rapport 2017:16.
Fritzell (2012). Fortsatt utbyggnad, fortsatt urholkning. SULF:s skriftserie.
Gunnarsson (2013). Kartläggning av Lunds universitets myndighetskapital och oförbrukade bidrag. En rapport av ett uppdrag till Lunds universitet.
Heckscher m fl. (2015). Ökad handlingsfrihet för statliga lärosäten. En rapport till Stockholm – Uppsala universitetsnätverk.
Karlsson (2013). Kapital i arbete och vila – Några observationer från nio svenska lärosäten kring myndighetskapital och oförbrukade bidrag samt motsvarande rutiner från tre utländska framstående lärosäten. En rapport av ett uppdrag till Lunds universitet.
Kunnskapsdepartementet (2016). Tilstandsrapport for høyere utdanning 2016.
Lunds universitet (2013a). Beslut om utredning om myndighetskapitalet och resurser för strategiska satsningar inom forskning vid Lunds universitet. Dnr LS 2013/56.
Lunds universitet (2013b). Granskning av oförbrukade bidrag. Lunds universitet internrevisionen. Dnr IR 2013/9.
Lunds universitet (2015). Resursfördelning för verksamhetsåret 2015. Planeringsförutsättningar för forskning perioden
Riksrevisionen (2009). Resursstyrning i högskolans grundutbildning. RiR 2009:25.
Riksrevisionen (2011a). Oförbrukade forskningsbidrag vid universitet och högskolor.
RiR 2011:3.
Riksrevisionen (2011b). Användningen av basanslaget för forskning och forskarutbildning. RiR 2011:21.
Riksrevisionen (2011c). Statliga myndigheters tjänsteexport. RiR 2011:24. Riksrevisionen (2012). Att styra självständiga lärosäten. RiR 2012:4. Riksrevisionen (2016a). Riksrevisorernas årliga rapport 2016.
Riksrevisionen (2016b). Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016. Presentation på
Statskontoret (2012). Olika med ändå lika. En uppföljning av stiftelseformens betydelse inom högskolan. Rapport 2012:37.
Statskontoret (2014). Forskningsanslagen ur ett jämställdhetsperspektiv. Rapport 2014: 27. Universitetskanslersämbetet (2012). Andra året med studieavgifter. Rapport 2012:26.
Universitetskanslersämbetet (2013). Hur många ”platser” finns det i högskolan?
Statistisk analys 2013:13.
R I K S R E V I S I O N E N | 69 |
85
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Universitetskanslersämbetet (2015). Uppföljning av kvalitetsförstärkning inom humaniora och samhällsvetenskap. Rapportering av ett regeringsuppdrag. Rapport 2015:14.
Universitetskanslersämbetet (2016a). Uppdragsutbildning vid universitet och högskolor – redovisning av ett regeringsuppdrag. Rapport 2016:8.
Universitetskanslersämbetet (2016b). Universitet och högskolor, Årsrapport 2016.
Rapport 2016:10.
Universitetskanslersämbetet (2017). Kartläggning av studieavgifter. Redovisning av ett regeringsuppdrag. Rapport 2017:2.
Artiklar
Forska (2010). Pengar till forskning blir liggande på universiteten, Nr 2 2010. Lunds universitets magasin. Kan bli dyrt att spara i ladorna, Nr 4/2017.
Lunds universitets magasin. Forskningen får mer
Nebel (2014). Universitetet vill göra av med mer pengar, Sydsvenskan,
Universitetsläraren (2017). Finansdepartementet joker i spelet om sparandet. Nr 1/2017.
von Schantz (2016). Regeringen har aviserat frihet men gör tvärtom. Rektors blogg
70 R I K S R E V I S I O N E N
86
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Bilaga 1. Gruppering av lärosäten
Tabell 1 Gruppering av lärosäten
Lärosätesgrupp | Lärosäte | |
Breda etablerade universitet | Göteborgs universitet | |
Linköpings universitet | ||
Lunds universitet | ||
Stockholms universitet* | ||
Umeå universitet | ||
Uppsala universitet** | ||
Fackinriktade universitet | Karolinska Institutet | |
Kungl. Tekniska högskolan | ||
Luleå tekniska universitet | ||
Sveriges lantbruksuniversitet | ||
Nya universitet | Karlstads universitet | |
Linnéuniversitetet*** | ||
Mittuniversitetet | ||
Örebro universitet | ||
Högskolor | Blekinge Tekniska Högskola | |
Försvarshögskolan | ||
Gymnastik- och idrottshögskolan | ||
Högskolan Dalarna | ||
Högskolan i Borås | ||
Högskolan i Gävle | ||
Högskolan i Halmstad | ||
Högskolan i Skövde | ||
Högskolan Kristianstad | ||
Högskolan Väst | ||
Malmö högskola | ||
Mälardalens högskola | ||
Södertörns högskola | ||
R I K S R E V I S I O N E N | 71 |
87
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Lärosätesgrupp | Lärosäte |
Konstnärligt inriktade högskolor | Konstfack |
Kungl. Konsthögskolan | |
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm | |
Stockholms konstnärliga högskola**** | |
Not: * I Stockholms universitet ingår Lärarhögskolan i Stockholm t.o.m. 2007.
**I Uppsala universitet ingår t.o.m. 30 juni 2013 Högskolan på Gotland.
***I Linnéuniversitet ingår Högskolan i Kalmar och Växjö universitet
****I Stockholms konstnärliga högskola ingår Danshögskolan, Teaterhögskolan, Dramatiska institutet och Operahögskolan
72 R I K S R E V I S I O N E N
88
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Bilaga 2. Resurstilldelningssystem på grundnivå och avancerad nivå
Det nuvarande resurstilldelningssystemet presenterades i propositionen Högre utbildning för ökad kompetens (prop. 1992/93:169, bet. 1992/93:UbU14, rskr. 1992/93:363). Resurstilldelningssystemet var en del av högskolereformen 1993, vilken syftade till att få en ändamålsenlig152 ansvarsfördelning mellan statsmakterna och universitet och högskolor.
Takbeloppsuppföljningen
Lärosätena är de enda myndigheter som har ett prestationsbaserat resurstilldelningssystem för en av sina verksamhetsgrenar. Anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå fastställs av regeringen i form av ett s.k. takbelopp, vilket är den maximala ersättning som respektive lärosäte kan få i ramanslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Takbeloppet fördelas i tolftedelar som förskott till lärosätet under året. Den faktiska ekonomiska ersättningen till lärosätet beräknas efter avslutat budgetår utifrån antalet registrerade studenter (helårsstudenter) och deras avklarade poäng (helårsprestationer) under året inom de olika utbildningsområdena.
De intäkter som redovisade helårsstudenter och helårsprestationer genererat stäms av mot takbeloppet. Om den faktiska utbildningsvolymen (summan av helårsstudenter och helårsprestationer) på lärosätet överskrider takbeloppet kan s.k. överproduktion sparas till nästa år och ge rätt till ersättning då, men bara under förutsättning att den ackumulerade överproduktionen inte motsvarar mer än tio procent av takbeloppet. På motsvarande sätt kan outnyttjat anslag sparas i form av anslagssparande på högst tio procent av takbeloppet för att ge ersättning kommande år. Anslagssparande som överstiger tio procent dras in till staten och om överproduktionen överstiger tio procent ersätts de prestationerna över huvud taget inte. Anslagssparandet ingår således inte i myndighetskapitalet.
Inom statsförvaltningen får normalt ett anslagssparande uppgå till högst tre procent av anslagets storlek. De anslag som berör grundläggande högskoleutbildning har153 således ett undantag från den normala begränsningsregeln.
152SOU 2005:48 Ett utvecklat resurstilldelningssystem för högskolans grundutbildning. Delbetänkande av Resursutredningen.
153SOU 2005:48, s. 58
R I K S R E V I S I O N E N | 73 |
89
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Övriga anslag på grundnivå och avancerad nivå
Vid sidan av takbeloppet finns i vissa fall medel för särskilda åtaganden för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, men dessa är av mindre storlek. Under detta anslag anvisas medel för exempelvis nationella resurscentra i olika ämnen, spetsutbildningar samt tolk- och översättarinstitutet. Inom detta anslag finns det således möjligheter att direkt ge resurser för vissa ändamål. Resurserna från anslagen för särskilda ändamål (2:64 och 2:65) anvisas direkt och för ett specifikt ändamål till respektive lärosäte utan avräkning. Beroende på anslagsposten får lärosätena antingen spara maximalt tre procent av de anslagen, dvs. samma som för övriga myndigheter, eller så får de inte spara någonting alls.
Sveriges lantbruksuniversitet och Försvarshögskolan är undantagna
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) lyder under Näringsdepartement och tilldelas ett samlat anslag för all verksamhet, dvs. inte uppdelat på utbildning och forskning. Med undantag från anslagsförordningen (2011:223) ska SLU avräkna anslaget med en tolftedel av anslagsbeloppet per månad i samband med att medel utbetalas till SLU:s räntekonto i Riksgäldskontoret, alltså på samma sätt som övriga lärosäten avräknas forskningsanslag. Däremot är SLU:s maximala anslagssparande reglerat till tre procent.
Försvarshögskolan tilldelas två anslag, ett för utbildning och ett för forskning, men det sker ingen prestationsavräkning. Gränserna för anslagssparande är samma som för övriga universitet och högskolor dvs. tio procent avseende utbildningsanslag och ingen gräns avseende forskningsanslag.
74 R I K S R E V I S I O N E N
90
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Bilaga 3. Tabeller
Tabell 2 Myndighetskapital i miljoner kronor (mnkr) och i förhållande till kostnader vid universitet och högskolor 2016
Myndighetskapital | Myndighetskapital | Myndighetskapital | |||||
totalt | inom utbildning* | inom forskning** | |||||
Mnkr. | % av | Mnkr. | % av | Mnkr. | % av | ||
kostnader | kostnader | kostnader | |||||
Blekinge Tekniska Högskola | 82 | 19 % | 131 | 43 % | |||
Försvarshögskolan | 41 | 8 % | 33 | 9 % | 8 | 6 % | |
Gymnastik- och | 27 | 19 % | 26 | 26 % | 0 | 1 % | |
idrottshögskolan | |||||||
Göteborgs universitet | 1 200 | 20 % | 421 | 17 % | 751 | 20 % | |
Högskolan Dalarna | 123 | 20 % | 118 | 24 % | 4 | 3 % | |
Högskolan i Borås | 39 | 6 % | 217 | 42 % | - 181 | ||
Högskolan i Gävle | 184 | 30 % | 156 | 32 % | 29 | 21 % | |
Högskolan i Halmstad | 69 | 12 % | 93 | 22 % | - 29 | ||
Högskolan i Skövde | 129 | 28 % | 114 | 34 % | 16 | 13 % | |
Högskolan Kristianstad | 90 | 19 % | 91 | 22 % | - 6 | ||
Högskolan Väst | 91 | 18 % | 138 | 35 % | - 47 | ||
Karlstads universitet | 139 | 13 % | 58 | 8 % | 64 | 18 % | |
Karolinska Institutet | 1 514 | 23 % | 184 | 18 % | 1 285 | 23 % | |
Konstfack | 20 | 11 % | 21 | 13 % | - 1 | ||
Kungl. Konsthögskolan | 8 | 11 % | 15 | 20 % | - 6 | ||
Kungl. Musikhögskolan i | 52 | 30 % | 41 | 24 % | 12 | 127 % | |
Stockholm | |||||||
Kungl. Tekniska högskolan | 765 | 17 % | 99 | 7 % | 641 | 21 % | |
Linköpings universitet | 597 | 16 % | 341 | 21 % | 238 | 11 % | |
Linnéuniversitetet | 252 | 14 % | 253 | 20 % | - 4 | ||
R I K S R E V I S I O N E N | 75 |
91
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Myndighetskapital | Myndighetskapital | Myndighetskapital | |||||
totalt | inom utbildning* | inom forskning** | |||||
Mnkr. | % av | Mnkr. | % av | Mnkr. | % av | ||
kostnader | kostnader | kostnader | |||||
Luleå tekniska universitet | 302 | 18 % | 121 | 17 % | 173 | 18 % | |
Lunds universitet | 1 457 | 18 % | 344 | 14 % | 1 051 | 19 % | |
Malmö högskola | 199 | 14 % | 235 | 21 % | - 36 | ||
Mittuniversitetet | 200 | 21 % | 109 | 19 % | 89 | 25 % | |
Mälardalens högskola | 254 | 29 % | 197 | 33 % | 57 | 22 % | |
Stockholms konstnärliga | 28 | 10 % | 12 | 6 % | 15 | 24 % | |
högskola | |||||||
Stockholms universitet | 1 247 | 25 % | 702 | 34 % | 541 | 19 % | |
Sveriges lantbruks- | 701 | 22 % | 11 | 2 % | 584 | 26 % | |
universitet | |||||||
Södertörns högskola | 118 | 16 % | 84 | 17 % | 33 | 12 % | |
Umeå universitet | 509 | 12 % | 215 | 12 % | 281 | 11 % | |
Uppsala universitet | 1 378 | 21 % | 402 | 21 % | 912 | 19 % | |
Örebro universitet | 513 | 41 % | 410 | 51 % | 101 | 22 % | |
Summa | 12 330 | 19 % | 5 392 | 21 % | 6 522 | 18 % | |
Not. * Myndighetskapital inom utbildning avser summan av balanserad kapitalförändring och årets kapitalförändring för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
** Myndighetskapital inom forskning avser summan av balanserad kapitalförändring och årets kapitalförändring för forskning och utbildning på forskarnivå.
Källa: UKÄ och ESV.
76 R I K S R E V I S I O N E N
92
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Tabell 3 Utvecklingen av myndighetskapital
Lärosäte | Utveckling |
Blekinge Tekniska Högskola
Försvarshögskolan
Gymnastik- och idrottshögskolan
Göteborgs universitet
Högskolan Dalarna
Högskolan i Borås
Högskolan i Gävle
Högskolan i Halmstad
Högskolan i Skövde
Högskolan Kristianstad
Högskolan Väst
Karlstads universitet
Karolinska Institutet
Konstfack
Kungl. Konsthögskolan
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm
Kungl. Tekniska högskolan
Linköpings universitet
Linnéuniversitetet
Luleå tekniska universitet
Lunds universitet
Malmö högskola
Mittuniversitetet
Mälardalens högskola
Stockholms konstnärliga högskola***
Stockholms universitet*
Sveriges lantbruksuniversitet
Södertörns högskola
Umeå universitet
Uppsala universitet**
Örebro universitet
Totalt
Not: * Stockholms universitet inkluderar Lärarhögskolan i Stockholm 2007. ** I Uppsala universitet ingår t.o.m. 30 juni 2013 Högskolan på Gotland. *** I Linnéuniversitet ingår Högskolan i Kalmar och Växjö universitet
R I K S R E V I S I O N E N | 77 |
93
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Tabell 4 Sammanställning över lärosätenas måltal för myndighetskapitalet (MK) samt Riksrevisionens beräkning av myndighetskapitalet enligt lärosätenas måltal, miljoner kronor (mnkr)
Lärosäte | Mål för lägsta | Mål för högsta | Beräknat | Faktiskt | Skillnad |
önskade nivå av | önskade nivå av | MK enligt | MK 2016, | mellan | |
myndighetskapital | myndighetskapital | lärosätets | mnkr. | faktiskt | |
måltal för | och | ||||
högsta | beräknat | ||||
önskade | MK, mnkr. | ||||
nivå, mnkr. | |||||
Blekinge Tekniska | Ett långsiktigt mål på | Ett långsiktigt mål på | 68 | 82 | 13 |
Högskola | 15 % av intäkter. | 15 % av intäkter. | |||
Försvarshögskolan | Fokus har varit på att arbeta ner det | - | 41 | - | |
ackumulerade överskottet från avgifter | |||||
under nivån 10 % av avgiftsintäkter. Vi har | |||||
satt ett riktvärde på minskningen per år i | |||||
tkr. | |||||
5 % av kostnader, | Styrelsen har | - | 27 | - | |
idrottshögskola | motsvarande cirka 7 | fokuserat på att MK, | |||
mnkr. | som minskat under | ||||
den senaste |
|||||
perioden, inte ska | |||||
sjunka under 5 % av | |||||
kostnader. | |||||
Göteborgs | Inom utbildning ska | 1005 | 1200 | 195 | |
universitet | det fria MK vara | ||||
kring 3 % av | |||||
omslutning, inom | |||||
forskning ska det fria | |||||
MK vara ca 5 % av | |||||
omslutningen. | |||||
Högskolan Dalarna | 8 % av kostnader | 10 % av intäkter | 60 | 123 | 63 |
Högskolan i Borås | 7 % av kostnader | - | 39 | - | |
Högskolan i Gävle | 10 % av intäkter | Inom utbildning | 90 | 184 | 94 |
60 115 tkr. och inom | |||||
forskning 29 967 tkr. | |||||
Högskolan i | 10 % | 55 | 69 | 14 | |
Halmstad | |||||
Högskolan i Skövde | Inget beslut men | - | 129 | - | |
diskussioner om att | |||||
MK ska uppgå till en | |||||
viss % av | |||||
omsättningen. | |||||
Högskolan | De senaste åren har | - | 90 | - | |
Kristianstad | fokus legat på | ||||
innehållet i MK och | |||||
inte på | |||||
totalsumman. | |||||
78 R I K S R E V I S I O N E N
94
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Lärosäte | Mål för lägsta | Mål för högsta | Beräknat | Faktiskt | Skillnad |
önskade nivå av | önskade nivå av | MK enligt | MK 2016, | mellan | |
myndighetskapital | myndighetskapital | lärosätets | mnkr. | faktiskt | |
måltal för | och | ||||
högsta | beräknat | ||||
önskade | MK, mnkr. | ||||
nivå, mnkr. | |||||
Högskolan Väst | 8 % av anslagen | Historiskt sett har | - | 91 | - |
det inte känts | |||||
angeläget. | |||||
Högskolan har först | |||||
under en relativt kort | |||||
tidsperiod haft högt | |||||
MK. Stor del av MK | |||||
är planerat att | |||||
användas till | |||||
strategiska | |||||
satsningar och | |||||
omställnings- | |||||
kostnader. | |||||
Karlstads | 8 % av kostnader | 8 % av kostnader | 86 | 139 | 54 |
universitet | |||||
Karolinska | 5 % | 10 % | 667 | 1514 | 847 |
Institutet | |||||
Konstfack | På grundnivå 10 % | 16 | 21 | 5 | |
av kostnader, med | |||||
en avvikelse på | |||||
+/- 2 % enstaka år; | |||||
på forskarnivå i | |||||
avvaktan på nästa | |||||
forsknings- | |||||
proposition en | |||||
anpassning så att | |||||
inget större negativt | |||||
MK uppstår. | |||||
Kungl. | Ett allmänt | 8 | 8 | 1 | |
Konsthögskolan | önskemål att MK bör | ||||
vara |
|||||
det finns inget beslut | |||||
om detta. | |||||
Kungl. | 98 mnkr. | 46 mnkr. för nya | 46 | 52 | 6 |
Musikhögskolan i | campus | ||||
Stockholm | |||||
Kungl. Tekniska | 10 % av kostnader | 10 % av kostnader | 445 | 765 | 320 |
högskolan | |||||
Linköpings | 10 % av intäkter på | 585 | 597 | 12 | |
universitet | grundnivå och 20 % | ||||
av intäkter på | |||||
forskarnivå | |||||
R I K S R E V I S I O N E N | 79 |
95
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Lärosäte | Mål för lägsta | Mål för högsta | Beräknat | Faktiskt | Skillnad |
önskade nivå av | önskade nivå av | MK enligt | MK 2016, | mellan | |
myndighetskapital | myndighetskapital | lärosätets | mnkr. | faktiskt | |
måltal för | och | ||||
högsta | beräknat | ||||
önskade | MK, mnkr. | ||||
nivå, mnkr. | |||||
Linnéuniversitetet | Inget formellt beslut, | 176 | 252 | 76 | |
men den allmänna | |||||
bedömningen är | |||||
10 % av | |||||
omsättningen. | |||||
Luleå tekniska | 15 % av kostnader | 15 % av kostnader | 253 | 302 | 49 |
universitet | |||||
Lunds universitet | 15 % till utgången av | 1199 | 1457 | 258 | |
2018 | |||||
Malmö högskola | 10 % av totala | 141 | 199 | 59 | |
intäkter | |||||
Mittuniversitetet | - | 200 | - | ||
omsättningen | |||||
Mälardalens | 7 % av intäkter | 10 % av intäkter, | 91 | 254 | 162 |
högskola | som "grundmål". | ||||
Det finns ett tillfälligt | |||||
beslut om högre | |||||
kapital för att kunna | |||||
möta kommande | |||||
avskrivnings- | |||||
kostnader till följd av | |||||
stora investeringar | |||||
2019 i nytt campus. | |||||
Stockholms | 10 % av | - | 28 | - | |
konstnärliga | anslagsintäkter | ||||
högskola | |||||
Stockholms | 0 % av intäkter | 10 % av intäkter | 493 | 1247 | 754 |
universitet | |||||
Sveriges | För SLU totalt 5 % | Måltal för SLU totalt | 335 | 701 | 366 |
lantbruksuniversitet | av intäkter, för | är |
|||
fakulteterna lägst 0 | intäkter, fakulteterna | ||||
% och för | har |
||||
institutionerna lägst | institutionerna har | ||||
Södertörns | 10 % av intäkter | 116 | 118 | 2 | |
högskola | |||||
Umeå universitet | 10 % av kostnader | 15 % av kostnader | 634 | 509 | |
80 R I K S R E V I S I O N E N
96
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Lärosäte | Mål för lägsta | Mål för högsta | Beräknat | Faktiskt | Skillnad |
önskade nivå av | önskade nivå av | MK enligt | MK 2016, | mellan | |
myndighetskapital | myndighetskapital | lärosätets | mnkr. | faktiskt | |
måltal för | och | ||||
högsta | beräknat | ||||
önskade | MK, mnkr. | ||||
nivå, mnkr. | |||||
Uppsala universitet | Inom utbildning | 664 | 1378 | 715 | |
10 % av kostnader | |||||
med ett mål om att | |||||
långsiktigt inte | |||||
överstiga 5 %, inom | |||||
forskning 10 % av | |||||
kostnader. | |||||
Örebro universitet | Under perioden | - | 513 | - | |
halveras kopplat till | |||||
de strategiska | |||||
satsningarna. | |||||
Samtliga lärosäten | 7 232 | 11 172 | 3 940 | ||
med uppsatta mål | |||||
för högsta önskade | |||||
nivå på MK | |||||
Källa: Riksrevisionens enkätundersökning samt egna beräkningar.
R I K S R E V I S I O N E N | 81 |
97
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Bilaga 4. Regressionsanalyser
I Riksrevisionens enkätundersökning och intervjuer har olika faktorer lyfts fram som orsaker till myndighetskapitalets utveckling inom utbildning respektive forskning. Riksrevisionen har prövat dessa förklaringar genom att tillämpa regressionsanalyser.
För att testa sambandet mellan myndighetskapitalets och anslagens utveckling inom utbildning har Riksrevisionen genomfört en enkel regression (OLS) och en fixed
För att slå fast vilken metod som är mest lämplig har även ett
Tabell 5 Resultat från regressionsanalys för myndighetskapitalets (MK) förändring inom utbildning
(OLS) | (FE) | |
Förändringen i | MK inom | MK inom |
utbildning | utbildning | |
Utbildningsanslag | 0,54*** | 0,55*** |
(0,058) | (0,063) | |
Konstant | 2,325 | 2,135 |
(2,143) | (2,226) | |
Antal observationer | 279 | 279 |
Antal lärosäten | 31 | |
R2 | 0,238 | 0,234 |
Not. Robusta standardavvikelser inom parentes. *** p <0.01, ** p <0.05, * p <0.1.
Källa: UKÄ.
82 R I K S R E V I S I O N E N
98
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
Diagram 14 Korrelation mellan förändring av lärosätenas myndighetskapital inom utbildning och förändring av utbildningsanslag
Förändring i myndighetskapital inom utbildning (tkr) 200 000
100 000
0
0 | 100 000 | 200 000 |
Förändring i utbildningsanslag (tkr)
Källa: UKÄ.
Avseende forskning har Riksrevisionen testat sambandet mellan myndighetskapitalets förändring å ena sidan och förändring av forskningsanslag, externa bidragsintäkter och oförbrukade bidrag å andra sidan med flera regressioner. Sambandet mellan myndighetskapitalets förändring inom forskning och förändringen av forskningsanslag ter sig starkt och signifikant vid alla regressioner. Enligt regressionsanalyser motsvarar en ökning av forskningsanslaget med 100 kronor en ökning av myndighetskapitalet inom forskning med drygt 60 kronor. Kontroll har skett för år och lärosätesgrupp (OLS4, OLS5 och OLS6), och det finns vissa skillnader men de är inte signifikanta.
Sambandet mellan myndighetskapitalets utveckling på forskarsidan och utvecklingen av externa bidrag är också signifikanta, om än svagare. Även här har Riksrevisionen testat för variationer mellan lärosäten och variationer inom lärosäten över tid (FE) men det finns inga betydelsefulla skillnader.
R I K S R E V I S I O N E N | 83 |
99
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
V A R F Ö R S P A R A R L Ä R O S Ä T E N A ?
Tabell 6 Resultat från regressionsanalyser för myndighetskapitalets förändring inom forskning
(OLS) | (OLS) | (OLS) | (OLS) | (OLS) | (FE) | (OLS) |
Förändringen i MK inom MK inom MK inom MK inom MK inom MK inom MK inom forskning forskning forskning forskning forskning forskning forskning
Forskningsanslag | 0,73*** | 0,68*** | 0,61*** | 0,63*** | 0,62*** | 0,62*** | 0,61*** |
(0,072) | (0,036) | (0,054) | (0,046) | (0,048) | (0,024) | (0,052) | |
Forskningsbidrag | 0,28*** | 0,19** | 0,21*** | 0,20** | 0,19** | 0,18** | |
(0,038) | (0,072) | (0,075) | (0,075) | (0,082) | (0,072) | ||
Oförbrukade | 0,15** | 0,16** | 0,15** | 0,15 | 0,14** | ||
forskningsbidrag | (0,065) | (0,077) | (0,068) | (0,10) | (0,059) | ||
Fackinriktade | 16,171* | 15,462* | |||||
universitet | (8,413) | (8,568) | |||||
Högskolor | 10,926 | 8,099 | |||||
(8,349) | (8,367) | ||||||
Konstnärligt inriktade | 13,960* | 11,093 | |||||
högskolor | (8,208) | (8,216) | |||||
Nya universitet | 8,503 | 5,835 | |||||
(8,580) | (8,572) | ||||||
2009 | 16,559* | 16,904* | 16,977* | ||||
(9,447) | (8,997) | (9,097) | |||||
2010 | 7,871 | 7,906 | 8,106 | ||||
(9,862) | (9,844) | (9,693) | |||||
2011 | 12,822* | 12,874* | 12,608* | ||||
(6,919) | (6,646) | (6,938) | |||||
2012 | 77,9 | ||||||
(7,144) | (7,040) | (7,116) | |||||
2013 | |||||||
(10,236) | (10,267) | (10,161) | |||||
2014 | 1,176 | 1,363 | 1,198 | ||||
(8,933) | (8,810) | (8,925) | |||||
84 R I K S R E V I S I O N E N
100
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
E N G R A N S K N I N G S R A P P O R T F R Å N R I K S R E V I S I O N E N
(OLS) (OLS) (OLS) (OLS) (OLS) (FE) (OLS)
Förändringen i MK inom MK inom MK inom MK inom MK inom MK inom MK inom forskning forskning forskning forskning forskning forskning forskning
2015 | |||||||
(12,009) | (11,508) | (12,062) | |||||
2016 | 1,778 | 1,939 | 1,809 | ||||
(13,105) | (12,750) | (12,978) | |||||
Konstant | 3,428 | ||||||
(2,990) | (1,471) | (1,305) | (8,230) | (7,366) | (7,355) | (6,599) | |
Antal observationer | 279 | 279 | 278 | 278 | 278 | 278 | 278 |
R2 | 0,437 | 0,531 | 0,552 | 0,559 | 0,575 | 0,394 | 0,568 |
Antal lärosäten | 31 | ||||||
Not. Robusta standardavvikelser inom parentes. *** p <0.01, ** p <0.05, * p <0.1.
Källa: UKÄ.
Diagram 15 Korrelation mellan förändring av lärosätenas myndighetskapital inom forskning och förändring av forskningsanslag
Förändring i myndighetskapital inom forskning (tkr) 300 000
200 000 | |||||
100 000 | |||||
0 | |||||
0 | 100 000 | 200 000 | 300 000 | 400 000 | 500 000 |
Förändring i forskningsanslag (tkr)
Källa: UKÄ.
R I K S R E V I S I O N E N | 85 |
101
Skr. 2017/18:191
Bilaga 1
VARFÖR SPARAR LÄROSÄTENA?
Myndighetskapital är det överskott som uppstår när statliga lärosäten inte gör av med hela sina forsknings- och utbildningsanslag, eller får pengar över från bidrags- eller avgiftsfinansierad verksamhet.
Vid årsskiftet 2016/17 fanns ett samlat myndighetskapital på 12,3 miljarder kronor, vilket är en ökning med nästan 7 miljarder sedan 2007. Även om den totala ökningen avstannat ligger det fortfarande på en historiskt hög nivå vid många lärosäten.
Riksrevisionens granskning visar att uppbyggnaden av myndighetskapitalet framför allt har uppkommit som en följd av att lärosätena av olika anledningar inte kunnat omsätta de ökade anslagsmedlen i forskning och utbildning. Orsaker till detta är bland annat svårigheter att anpassa verksamheten personalmässigt då det är svårt att hitta rätt kompetens och att rekryteringsprocesserna ofta tar lång tid. Enligt Riksrevisionens bedömning har även regeringens styrning av myndighetskapitalet, som av lärosätena uppfattas som otydlig, påverkat uppbyggnaden av myndighetskapital.
För att säkerställa en tydlig och strategisk styrning och uppföljning av myndighetskapitalet vid de statliga lärosätena rekommenderar Riksrevisionen regeringen att överväga att införa lärosätesspecifika måltal, samt säkerställa en god insyn i myndighetskapitalet och dess utveckling vid respektive lärosäte. Lärosätena bör å sin sida utveckla sin interna uppföljning i syfte att möjliggöra en strategisk förbrukning av myndighetskapitalet.
ISSN
ISBN
Beställning: www.riksrevisionen.se
riksrevisionen
nybrogatan 55, 114 90 stockholm
102
Utbildningsdepartementet
Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 15 mars 2018
Närvarande: statsminister Löfven, ordförande, och statsråden Lövin, M Johansson, Baylan, Hallengren, Bucht, Hultqvist, Hellmark Knutsson, Bolund, Bah Kuhnke, Shekarabi, Fridolin, Eriksson, Skog, Ekström, Fritzon, Eneroth
Föredragande: statsrådet Hellmark Knutsson
Regeringen beslutar skrivelse Riksrevisionens rapport om myndighetskapital vid universitet och högskolor
Skr. 2017/18:191
103