Motion till riksdagen
2017/18:987
av Thomas Finnborg (M)

Ta bort preskriptionstiden för grova sexuella övergrepp mot barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta bort preskriptionstiden för grova sexuella övergrepp mot barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sexuella övergrepp mot barn är mycket allvarliga handlingar och grova brott där offren får bestående men för livet. Tyvärr visar statistiken att de är ganska vanligt förekommande. Både i Sverige och internationellt uppskattas det att ungefär 20 % av alla barn har utsatts för sexuella övergrepp.

Sexuella övergrepp mot barn innefattar alla former av sexuella handlingar som ett barn utsätts för av en annan person. Sexuella övergrepp kännetecknas av att utnyttja ett barns beroendeställning eller utsätta barnet för handlingar som det inte kan förstå eller är moget för. Med barn menas personer under 15 år alternativt en person mellan 15 och 18 år som på något sätt står i en beroendeställning till gärningspersonen.

Den svenska sexualbrottslagstiftningen har förändrats mycket under senare år. Förändringarna har i stort inneburit att sexualbrott mot barn idag betraktas som allvarligare än tidigare, att straffsatserna har höjts och att man kan dömas för våldtäkt mot barn utan att ha använt våld eller hot. Det hänger samman med att barn befinner sig i en särskilt utsatt situation i förhållande till vuxna. För de flesta sexualbrott mot barn börjar preskriptionstiden löpa först den dag barnet fyller 18 år. Det beror på att många inte berättar om sexuella kränkningar i barndomen förrän de har uppnått vuxen ålder. Detta innebär att fler barn kan få upprättelse och fler gärningsmän kan bli fällda än tidigare, då brotten ofta hade preskriberats när barnet polisanmälde övergreppet.

För att markera allvaret i fråga om denna typ av brott måste dock samhället markera ännu hårdare i sin syn på grova sexuella brott mot barn. Det är stötande att kunna ta del av fall där gärningsmannen har kunnat hålla sig borta och invänta att preskriptionstiden löper ut för att undkomma rättvisan. Preskriptionstiden för grova sexuella brott mot barn behöver därför tas bort helt för att ge offren mer tid att berätta och för att samhället ska kunna säkerställa att man gör allt för att se till att de som begår dessa allvarliga brott också blir dömda för dem.

 

 

Thomas Finnborg (M)