Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av lagstiftningen för att skärpa möjligheterna att ingripa för att förhindra brott som hets mot folkgrupp, t.ex. när nazister marscherar i våra samhällen och städer, och tillkännager detta för regeringen.
För att stävja den utveckling som syntes under 1930-talet infördes förbud mot politiska uniformer. Ett förbud som skulle gälla provisoriskt men blev långvarigt. Då syftade lagstiftaren till att hantera framväxten av såväl nationalsocialister som kommunister, vilka kommunicerade med militärt symbolspråk som politiska uniformer. Genom 1974 års grundlag kom grunderna för detta förbud att förändras.
Under hösten 1995 fick ett antal ungdomar olika klädesplagg beslagtagna och i vissa fall väcktes åtal för brott mot det s.k. uniformsförbudet i lagen (1947:164) om förbud mot politiska uniformer. Domstolarna underkände dock förbudet som uppenbart stridande mot 2 kap. 1 § RF om yttrandefrihet. Lagstiftningen upphävdes formellt från den 1 juli 2002.
Vi kan nu återigen se hur nazister marscherar på våra gator iklädda uniformsliknande kläder och bärande på symboler som tydligt kommunicerar budskap, nu senast i Göteborg den 17 september. Där framkom att gällande regler inte ansågs tillräckligt tydliga för att ingripa mot demonstrationen. Det uppfattades som att de inte i sig utgjorde ett hot mot andra. Detta då de inte ropade eller skrev ut direkta banderoller som innebar hets mot andra eller hot mot vårt samhälles säkerhet. Offentliga demonstrationer från rörelser med våld på dagordningen, uniformsliknande kläder och symboler som väcker rädsla och oro måste kunna hindras att hota eller uttrycka missaktning med anspelning på ras, hudfärg etc. Detta handlar om att förhindra brott som hets mot folkgrupp. De nazistiska symbolerna uttrycker för var och en ett tydligt budskap med välkänt innehåll. De utgör ett hot mot vårt statsskick och demokratin. Nazism innebär att hetsa, att missakta bl.a. judar, zigenare, homosexuella, invandrare och oliktänkande. Om dagens lagstiftning och tillämpning inte ger utrymme att ingripa när nazister med tydliga symboler marscherar i våra städer krävs det en översyn av densamma. Det kan ske genom t.ex. en skärpning av hets mot folkgrupp, ett reformerat uniformsförbud som kan anses förenligt med de ingrepp i yttrandefriheten som kan anses vara godtagbara i ett demokratiskt samhälle eller andra lösningar. Denna fråga bör skyndsamt bli föremål för utredning och beslut.
Kerstin Lundgren (C) |
|