Motion till riksdagen
2017/18:968
av Kerstin Lundgren (C)

Svenskt medborgarskap efter 22 års ålder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra till regeringen att lägga fram förslag till förändring av medborgarskapslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barn till svenska föräldrar får automatiskt svensk medborgarskap vid födseln. En svensk medborgare som är född och bosatt utomlands förlorar dock sitt medborgarskap när personen fyller 22. Detta om personen förutom att vara född utanför Sverige, aldrig har bott i Sverige samt om personen inte varit i Sverige under förhållanden som visar samhörighet med Sverige. Sättet att hindra förlusten av medborgarskapet är att man innan man fyller 22 ansöker att få behålla det. Då får man ha kvar det.

För den som i nästan 22 år identifierat sig som svensk medborgare blir det märkligt att plötsligt behöva ansöka om att få behålla det. Och än värre blir det för den som missat att ansöka och helt plötsligt inser att man förlorat en viktig del av sin identitet, sitt medborgarskap i Sverige. För en person som under hela sitt liv sett sig som svensk och svensk medborgare kan det komma som en chock att inse att detta inte längre är fallet. Att ansöka om medborgarskap efter 22 års ålder är en lång och komplicerad process och kräver bland annat stadigvarande bosättning i Sverige i fem år, något som kan vara svårt att uppfylla för en ung person som under hela sitt liv haft bosättning utomlands.

Svenskar som är bosatta utomlands och som erhållit svenskt medborgarskap vid födseln ska inte behöva ansöka om att behålla det efter 22 års ålder. Detta kräver en lagändring av medborgarskapslagen 14 §. Regeringen bör ges i uppdrag att lägga fram ett förslag med denna innebörd till riksdagen.

 

 

Kerstin Lundgren (C)