Motion till riksdagen
2017/18:961
av Per Lodenius och Peter Helander (båda C)

De allmänna råden om buller vid idrottsanläggningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Naturvårdsverket i uppdrag att se över de allmänna råden om buller kopplade till motorbanor och de idrottsanläggningar som lyder under definitionen industribuller, med syftet att underlätta för de verksamheter som bedrivs där, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Den svenska idrottsrörelsen har idag över tre miljoner medlemmar och är en mycket viktig del i den svenska folkrörelsen. Föreningsidrotten ger gemenskap, glädje, träning och motion för barn, ungdomar och motionärer. Idrotten bidrar till ett hälsosammare och starkare Sverige. Samtidigt så innebär Naturvårdsverkets allmänna råd kring buller ett hinder för delar av idrottsrörelsen att utvecklas. De allmänna råden är gamla och behöver uppdateras efter dagens förutsättningar, inte minst i en tid där stillasittandet ökar och engagemang kan uppfattas minska.

Under de senaste åren har flertalet domstolsprövningar lett till inskränkningar av möjligheten till idrottsutövande kopplade till bullerproblematiken. I vissa fall, framför allt inom motorsporten, har föreningar till och med tvingats lägga ner sin verksamhet på grund av befintliga riktlinjer. Men även tennisverksamheter och fotbollsanläggningar har tvingats till kraftiga begränsningar av verksamheter när intilliggande grannar haft synpunkter på bullernivåerna.

De befintliga reglerna är mer än 30 år gamla och inte anpassade efter dagens verklighet. Svenska Motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo) samt Svenska Bilsportförbundet (SBF) har under många år tagit ansvar för miljön och kommande generationer genom ett aktivt och ständigt förbättrat miljöarbete som ska leda motorsporten mot en långsiktigt hållbar utveckling. Bland annat håller Svemo löpande miljö-/ljudmätningsutbildningar bland deras föreningar och sedan 2007 utfärdas inga banlicenser om inte Svemo/SBF:s miljöcertifiering är genomförd.

Sveriges motorbanor har de tuffaste myndighetskraven i EU och Norden gällande ljud och buller. Det är också betydligare tuffare krav för motorbanor än vad det är för till exempel väg- och flygtrafiken. I praktiken innebär det att gatregistrerade bilar har rätt att köra till och från en motorbana utan att tillåtna bullernivåer överskrids men om de används på banan så anses bullernivåerna för höga och är därmed inte tillåtna.

Buller från fotbollsplaner, tennisplaner och andra idrottsanläggningar går under en annan kategori av buller jämfört med motorsporten och kraven är således andra men problemet detsamma. Idag likställs buller från idrottsanläggningar med industribuller och enligt Naturvårdsverkets regelverk är de högsta tillåtna riktvärdena från idrottsanläggningar 45–50 dBA, beroende av tid på dygnet, vid yttervägg för intilliggande bostäder. I ett aktuellt rättsfall, Boovallen i Nacka, konstaterar mark- och miljödomstolen att bullret från närliggande Värmdövägen medför högre bullernivåer för intilliggande bostäder jämfört med ljudet från fotbollsplanerna. Eftersom vägbullret lyder under en annan kategori av buller än ljudet från fotbollsplanen så gäller andra riktvärden och anses därmed inte utgöra en hälsorisk för närboende. 

Dagens regelverk innebär att ett flertal idrottsanläggningar hotas av nedläggning eller kraftiga inskränkningar i verksamheterna när bullerreglerna inte är anpassade efter dagens krav. I huvudsak är det idrottsanläggningar i tätorterna som hotas. Ofta i områden där det redan idag råder stor brist på anläggningar.

Naturvårdsverket har själva öppnat upp för att höja de tillåtna nivåerna gällande bullernivåer för idrottsanläggningar och andra snarlika verksamheter. Men ännu har inget skett. Det är dags att modernisera regelverket för buller i anslutning till såväl fotbollsplaner och tennisanläggningar som motorbanor så att de inte försvårar eller omöjliggör för föreningslivet att bedriva och utveckla verksamheten. Det handlar om att erbjuda ännu fler barn och unga möjlighet att ta del av en fysiskt aktiv fritid och den gemenskap som föreningslivet innebär.

 

 

Per Lodenius (C)

Peter Helander (C)