Motion till riksdagen
2017/18:959
av Per Lodenius och Staffan Danielsson (båda C)

Förenklad hantering och försäljning av vildsvinskött


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt ta fram ett regelverk som tillåter en förenklad hantering av vildsvinsköttet med bibehållen hög livsmedelssäkerhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vildsvinen ökar kraftigt i vårt land. På många håll innebär ökningen stor belastning och skada på skog och mark. Samtidigt är vildsvinet ett uppskattat högvilt både i skogen liksom på matbordet.

En ökad jakt av vildsvin är av största vikt för att kunna begränsa vildsvinens påverkan. Regelverken kring både jakten liksom hur köttet ska tas tillvara är rigorösa. Det är självklart viktigt att jakten sker på lämpligt sätt och att hanteringen av vildsvinsköttet sker på ett kompetent och hygienmässigt korrekt sätt. Inte minst med tanke på risken för trikiner i köttet.

I andra länder med mycket vildsvin, som Polen och Tyskland, är reglerna ofta lite enklare utformade. I Sverige måste till exempel allt vildsvinskött, med hänsyn till risken för trikiner, passera en godkänd vilthanteringsanläggning för att få komma ut på marknaden. Dessa ligger ofta långt från jägaren och innebär en större merkostnad än i andra länder. Här borde man se över om ett större förtroende och ansvar kan läggas på jägaren under rimlig kontroll.

Det behövs ett förnyat regelverk som tillåter en förenklad hantering av vildsvinsköttet med bibehållen hög livsmedelssäkerhet. Ett regelverk som ger större möjlighet till lokala lösningar för att både förenkla och göra det billigare att ta tillvara och sälja köttet.

Några sätt som detta skulle kunna genomföras på är decentralisera kontrollen av anläggningar och besiktningen av djurkroppar. Exempelvis skulle kommunernas livsmedelsinspektörer kunna sköta kontrollen och lokala veterinärer ta hand om inspektionen.

Samtidigt så skulle en certifiering av jägare kunna innebära att hanteringen av viltet sker på ett kompetent och hygienmässigt korrekt sätt under jakten. Förslagsvis så ska minst en jägare per jaktlag vara certifierad så att detta säkerställs.

 

 

Per Lodenius (C)

Staffan Danielsson (C)