Motion till riksdagen
2017/18:793
av Sara Karlsson (S)

En sjätte semestervecka


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utöka den lagstadgade semestern, exempelvis med en sjätte semestervecka, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nästa år, 2018, fyller den femte semesterveckan 40 år. Det var senast vi i Sverige fattade beslut om ytterligare semester, förutom två dagar som infördes 1991 men snart togs bort igen som en del av budgetsaneringen under 90-talet.

1938 reglerades de första två semesterveckorna i lag och 1963 utökades den lagstadgade semestern till fyra veckor. Motivet till dessa reformer har givetvis varit att löntagare ska ha möjlighet till sammanhållande återhämtning. Men reformerna har också drivits fram för att utjämna. När den femte semesterveckan infördes 1978 hade många redan möjlighet till fem veckors semester, men långt ifrån alla. För att göra möjligheterna till ledighet mer jämlika reglerades även den femte veckan i lag.

Idag, och faktiskt sedan länge, ser situationen likadan ut. Många har redan möjligheter till sex veckors semester, men långt ifrån alla.

På flera sätt har också pressen ökat i arbetslivet, vilket talar för att behovet av semester är större idag. Färre personer utför samma arbete som tidigare, inte bara tack vare teknisk utveckling utan ofta på grund av ekonomiska effektiviseringar. Många arbetar i större utsträckning med ”emotionellt arbete”, i och med servicesektorns expansion. Och för många har gränsen mellan jobb och fritid blivit allt tunnare.

Vi har också blivit betydligt rikare sedan 1978, och tanken om att använda ett växande välstånd också för utökad fritid bör plockas fram i ljuset igen. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Sara Karlsson (S)