Motion till riksdagen
2017/18:750
av Alexandra Völker och Azadeh Rojhan Gustafsson (båda S)

Ett tredje juridiskt kön


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur vi kan införa minst ett tredje juridiskt kön och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vi två juridiska kön: man och kvinna. Det skapar ett problem då det finns många som inte identifierar sig som varken man eller kvinna. Utifrån detta har Nepal, Pakistan, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika uppmärksammat detta och infört ett tredje juridiskt kön. Att ha minst ett tredje juridiskt kön är viktigt för att icke-genusfierade personer öppet ska kunna vara sig själva, och det är ett sätt att skapa tolerans och värna deras rättigheter i samhället. Genom att möjliggöra för minst ett tredje juridiskt kön kan vi skapa öppenhet för den som inte trivs i de två kön vi har i dag.

Att införandet av ett tredje juridiskt kön skulle vara positivt för den som inte identifierar sig som man eller kvinna samt för barn med medfödd avvikelse i könsutvecklingen är något som även Försäkringskassan lyfter. I sitt remissyttrande till utredningen ”Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering” lyfter de att de saknar en diskussion om ett tredje juridiskt kön som de ser skulle kunna underlätta för människor. Deras önskemål i remissyttrandet är därför att frågan om att införa ett tredje juridiskt kön ska utredas.

 

Alexandra Völker (S)

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)