Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta unga hushålls situation när regelverket kring bolånetak utformas och tillkännager detta för regeringen.
En ungdom som nyligen har fått jobb har sällan eller nästan aldrig sparmedel. Sedan ett tak på 85 procent av kostnaden och numera även ett amorteringskrav införts för bostadslån har kraven på den enskilde köparen omöjliggjort för ungdomar att köpa en bostad. I dag måste man ha 15 procent av insatsen (som i storstadsregioner kan ligga långt över miljonen även för en liten lägenhet) sparad själv. För en lägenhet som kostar två miljoner kronor är egeninsatsen 300 000 kronor. För många är det en omöjlighet att spara de summorna. Den som precis har fått sitt första jobb efter studierna har inte hunnit spara ihop hundratusentals kronor och för den som har en låg inkomst kan sådana summor vara omöjliga att någonsin få ihop. Dessutom skall man ha ett fast jobb och hög lön för att kunna amortera.
Syftet med bolånetaket är vällovligt. Det handlar om att begränsa skuldsättningen. Det finns dock andra sätt som skulle kunna prövas. Ett alternativ till bolånetaket skulle t.ex. kunna vara ett obligatoriskt amorteringskrav vid större bostadslån. Även personer som inte kan spara ihop till stora summor kan spara ”i efterhand” genom att amortera på lånet. I dag är amorteringstakten ofta låg, i flera fall är lånen amorteringsfria. Det viktigaste är att den skuldsättningen begränsas.
Jag anser att bolånetaket som det i dag är utformat inte tillräckligt tar hänsyn till unga hushålls situation. Det måste ske en förändring av detta.
Yilmaz Kerimo (S) |
|