Förslag till riksdagsbeslut
Sverige har med sina höga skatter och marginalskatter en stadig placering i världens förlorarliga gällande skattesatser. Ändå är det många invånare som inte känner till exakt hur höga eller ens vilka skatter de betalar. Kunskap och upprepning är inlärningens moder. Under åren 2006 till 2014 genomförde alliansregeringen omfattande reformer – varav jobbskatteavdraget var en. Detta gjordes för att minska det skattetryck som fanns samt för att svenska löntagare skulle få en större disponibel inkomst – och på så vis påvisa att det lönar sig att arbeta. Jobbskatteavdraget var en del av arbetslinjen för att öka incitamenten för dem som står utanför arbetsmarknaden att komma in på arbetsmarknaden, för att på så vis öka sysselsättningen.
Arbetet med att minska skattetrycket är av vikt och även avgörande för att nya investeringar ska göras samt för att konsumtionen ska öka så att den svenska ekonomin ska kunna växa. Detta främjar jobben då våra svenska företag gynnas och kan växa ytterligare av en ökad konsumtion, och i gengäld anställa fler.
De extra behållna kronor mer per månad och löntagare som jobbskatteavdraget inneburit bidrar starkt till att trycket minskar på många familjer. Inte minst ensamstående föräldrar med stora utgifter har fått bättre ekonomi och större möjlighet att få ekonomin att gå runt varje månad. Tyvärr är alldeles för få svenska löntagare medvetna om att skattetrycket i Sverige minskades genom jobbskatteavdraget. Detta kan vi ändra på genom att införa en direkt anvisning till jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation. På samma sätt bör det göras anvisningar på löntagares lönespecifikation i de fall kommuner och landsting sänker eller höjer kommunalskatten.
Det vore dessutom önskvärt att fler arbetsgivare gör samtliga omkostnader för löneanställda transparenta så att arbetsgivaravgifter med mera blir synliga på lönebeskedet. En ökad medvetenhet kring vilka skatter som betalas bör öka förväntningarna på och engagemanget i att skattemedel används korrekt. Det vore en mycket önskvärd utveckling.
Cecilia Widegren (M) |
|