Motion till riksdagen
2017/18:725
av Anna Wallentheim (S)

Högre krav på certifierad palmolja


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska arbeta för att EU ställer krav på att endast certifierad palmolja importeras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Palmolja är en vegetabilisk olja som utvinns av frukterna från oljepalmen, Elaeis guineensis. Nästan 90 procent av produktionen av palmolja kommer från länderna Malaysia och Indonesien, men produktionen ökar även i andra länder. Palmolja utgör 30 procent av den totala världsproduktionen av vegetabiliska oljor och fetter och med dagens utveckling kommer produktionen att fördubblas under de närmaste tio åren, vilket motsvarar 60 miljoner ton.

Detta beror främst på en ökad världshandel som också innebär att våra konsumtionsvanor i Sverige påverkar förhållanden i andra länder. Bland annat vet vi idag att stora delar regnskog har huggits ner och ersatts med oljepalmsodlingar. Den ökade konsumtionen av palmolja leder alltså till att människor, djur och växter trängts bort, vilket lett till försämrade och i värsta fall förstörda livsmiljöer.

Palmoljeindustrin hotar därmed ovärderliga ekosystem och ignorerar i många avsnitt ursprungsbefolkningars rättigheter. Med anledning av detta måste vi såklart agera och ställa högre krav på den palmolja som förs in och används i Sverige.

Palmolja är den viktigaste vegetabiliska oljan för länder som Indonesien, Indien och Kina. Framför allt används palmolja för matlagning i dessa länder. EU-länderna står för den fjärde största användningen av palmolja men inom EU är användningen mer spridd till olika livsmedelsprodukter och även kemisk-tekniska produkter, kosmetika och råvaror för bioenergi och biodiesel.

Enligt uppgifter från Jordbruksverket krävs ingen särskild importlicens för import av palmolja till EU. Import av palmolja utifrån EU kräver inte heller någon föranmälan till Livsmedelsverket, vilket endast gäller vid import av vissa livsmedel med krav på särskilda säkerhetskontroller.

Självklart är det också så att palmoljeindustrin är ekonomiskt viktig för Malaysia och Indonesien och skapar viktiga arbetstillfällen för dessa länder, i bara Sydostasien räknar man med att 4,5 miljoner människor försörjer sig genom att odla palmolja. 40 % av den palmolja som produceras i Indonesien kommer från småskaligt jordbruk, vilket för många familjer är grunden till försörjning och har gett förhöjd levnadsstandard.

Att helt förbjuda palmoljan är därför inte ett hållbart alternativ. Efterfrågan växer globalt helt tiden och att ersätta den med andra former av oljor, till exempel av soja eller kokos, är inte heller ett hållbart alternativ då dessa inte är lika produktiva och därmed kan medföra en risk för skövling av ännu mer regnskog.

Det vi däremot kan göra är att ställa högre och tuffare krav på företagen, både företag som använder palmolja i sina produktioner samt de företag som handlar med palmolja. Detta genom att bland annat ställa krav på certifierad palmolja.

 

Anna Wallentheim (S)