Motion till riksdagen
2017/18:689
av Sultan Kayhan (S)

Fler aktiva åtgärder för att motverka mäns våld mot kvinnor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att frågan om våldsutsatthet ställs av sjukvården och av Försäkringskassan vid längre sjukskrivningar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det finns olika orsaker till att kvinnor är sjukskrivna längre och i större utsträckning än män. Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem i sig och något vi måste motverka. Det är också en orsak till sjukskrivning. Socialstyrelsen uppskattar att ca 11 000 kvinnor sjukskrivs årligen till följd av våldsutsatthet.

Många våldsutsatta kvinnor söker vård och sjukskrivs upprepade gånger utan att den bakomliggande orsaken kommer fram, vilket gör det svårare att erbjuda rätt stöd och åtgärder.

Hälso- och sjukvården har en viktig roll i att identifiera våldsutsatthet och Socialstyrelsen rekommenderar att frågan om våldsutsatthet ställs vid misstanke. Även inom avdelningen för sjukförsäkring på Försäkringskassan finns möjlighet att arbeta med att upptäcka våldsutsatthet, men många handläggare har inte kunskap för att arbeta med frågan. Det är fortfarande alldeles för många fall som inte upptäcks. Både vården och Försäkringskassan skulle kunna arbeta mer systematiskt för att upptäcka våldsutsatthet.

Det kan kännas svårt för en individ att ställa frågor om våldsutsatthet, men forskning visar att den stora majoriteten inte har något emot att få frågor om våldsutsatthet av vårdpersonal. Med rätt utbildning kan både vårdpersonal och handläggare på Försäkringskassan få goda resultat. Många våldsutsatta vågar inte berätta om sina erfarenheter. Det kan handla om skuldkänslor eller att man inte vågar på grund av rädsla. Därför krävs det medvetenhet kring frågan för att kunna arbeta aktivt med att identifiera våldsutsatthet.

Nuvarande regering har gjort väldigt mycket inom det här området, vilket är glädjande. Det befintliga arbetet inom det här området är viktigt, men det krävs fler aktiva åtgärder för att upptäcka och hjälpa våldsutsatta kvinnor samt motverka mäns våld mot kvinnor. Att även ge ett tydligt uppdrag till både sjukvården och Försäkringskassan att motverka mäns våld mot kvinnor, genom att ställa krav på att frågan om våldsutsatthet ställs vid samtliga långa sjukfall, skulle förstärka detta arbete ytterligare. Vi behöver göra precis allt vi kan inom det här området. Mäns våld mot kvinnor måste upphöra.

 

 

Sultan Kayhan (S)