Motion till riksdagen
2017/18:659
av Gunilla Nordgren (M)

Tillåt friskvårdsbidrag för motionsridning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en omedelbar översyn och modernisering av inkomstskattelagen så att friskvårdsförmåner även ska gälla motionsridning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt 11 kap. inkomstskattelagen ska förmån av motion och annan friskvård som är av mindre värde och erbjuds samtliga anställda inte tas upp till beskattning. På Skatteverkets hemsida går det att läsa: Undantag för beskattning gäller inte sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning, till exempel golf, segling, ridning och utförsåkning. Det grundläggande syftet med skattebefrielsen för friskvårdsförmåner är att ge arbetsgivare möjlighet att stimulera sina anställda att motionera,det ligger i arbetsgivarens intresse att personalen är vid god hälsa. Intresset av god och jämlik hälsa delas av såväl samhället i stort som av den enskilda individen.

Det är Skatteverket som gjort tolkningen av inkomstskattelagen och dragit slutsatsen att några sporter inte uppfyller kraven för skattebefrielse. Dessvärre är tolkningen om motionsridning omodern, då det är en folksport i dag. Detta faktum har påtalats för regeringen ett flertal gånger och det torde kunna göras på ett ganska snabbt och enkelt sätt genom ett förtydligande till Skatteverket. 

Motionsridning på ridskola kräver inte dyr utrustning och är inte dyrare att utöva än många andra aktiviteter. Listan på vad Skatteverket godkänner är mycket lång, men två stora sporter med många utövare, golf och ridning, är undantagna på grund av omoderna tolkningar av vad sporterna innebär.

Motionsridning fungerar mycket bra för många som rehabilitering, då motionsridning ger bra träning av balansen och innebär att många olika muskler används i kroppen. I dag när många är sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, har motionsridning visat sig ha en rehabiliterande effekt, men har även en positiv inverkan i förebyggande syfte. Det finns forskning som visar att ridning och kontakten med hästar är avstressande, vilket är positivt i dessa tider då allt fler lider av just stress och utbrändhet i samhället. Vid fysisk kontakt med hästar och andra djur frigörs nämligen oxytocin i kroppen, vilket har en lugnande och ångestdämpande effekt på människan.

Ishockey tillhör de sporter som är godkända. Jag vill påstå att en ishockeyutrustning är dyrare än ett par ridbyxor och långa stövlar. Ridhjälm finns ofta att låna på ridskolan. Jag vill även hävda att en ishockyanläggning är väl så dyr, om inte dyrare än ett ridhus eller en manege. 

Tolkningen och tillämpningen av friskvårdsförmåner är felaktig och omodern, samt bygger på gamla fördomar om ridning som lyxsport. Regeringen har tidigare meddelat att frågan kommer att beredas under mandatperioden, då det finns många aspekter kring exempelvis jämställdhet och jämlikhet som behöver analyseras. Med tanke på att en halv miljon svenskar utövar ridsport och att cirka 90 procent av Svenska Ridsportförbundets medlemmar utgörs av kvinnor, bör regeringen snarast prioritera frågan ur ett jämställdshetsperspektiv.

Debatten om det orimliga i att just motionsridning är undantaget från friskvårdsförmånerna har pågått i många år. Det finns ett därför ett behov av en omedelbar översyn och modernisering av inkomstskattelagen så att friskvårdsförmåner även ska gälla motionsridning. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Gunilla Nordgren (M)