Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Polismyndigheten bör ges möjlighet att bedöma om beslagtagna bilar saknar värde för att förenkla hanteringen inför destruering och tillkännager detta för regeringen.
Utöver den brottslighet som förekommer mellan utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige, finns också flera problematiska lagöverträdelser som de begår själva i sitt värv. Det kan handla om att transportera sig själv och andra i bilar som är avställda, att man bosätter sig på annans mark utan tillåtelse eller att man vistas i ett annat EU-land utan försäkring och uppehåller sig där längre än de tre månader – som är den övre gränsen för hur länge man får vistas i ett annat EU-land. Flera av dessa brott begås slentrianmässigt.
Dessa brott är redan kriminaliserade. Man kan fråga sig om nya lagar – exempelvis ett förbud mot tiggeri – då kan vara hela lösningen. Det är förvisso lättare att beivra brott som sker så tydligt i gatumiljön och dessutom från en stationär plats, men man undkommer inte frågan om att väsentligt höja polisens resurser och arbeta riktat mot den övriga gatunära brottsligheten (droghandel, ficktjuveri, människohandel). Dessutom verkar ett förbud mot tiggeri inte förverkligas under mandatperioden.
Man får då titta på andra lösningar som kan underlätta polisens arbete i arbetet att stävja tiggeriet, den närliggande brottsligheten och det gatunära våldet som förekommer när olika grupper försöker göra anspråk på att samma områden. Som nämnts tidigare i debatten och även i den här motionen, rör många problem bilar. När dessa fordon, som ofta är avställda och stundtals ockuperar annans mark, beslagtas – behöver polisen förvara dem i väntan på att få tillstånd att destruera dem. Det är både tids- och resurskrävande. Lägg därtill, och detta vittnar polisen om kanske särskilt i Stockholms stad och län, att det är en flaskhals eftersom polisens parkeringsplatser helt enkelt tar slut medan fler fallfärdiga bilar köps och fyller nya läger där tiggare bosätter sig.
En ändring som skulle vara effektiviserande är att tillåta Polismyndigheten att omedelbart destruera, eller uppdra åt annan att destruera, bilar som har ett obetydligt värde. I nästan alla fall står det bortom rimligt tvivel huruvida en bil har ett betydande värde eller ej. Det är alltså ett bedömningsansvar lagstiftaren med gott samvete kan lägga på Polismyndigheten. Sätter man en gräns vid ett antal tusen kronor skulle hanteringen kunna gå betydligt fortare och friställa resurser till annan verksamhet. Detta bör ges regeringen till känna.
Jesper Skalberg Karlsson (M) |
|