Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa den s.k. sommartiden som standardtid i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
Sedan 1980 har vi haft sommartid i Sverige, och sommartiden regleras i förordning SFS 2001:127 om sommartid. Argumentet för att ställa fram och tillbaka klockan har varit att få möjlighet att kunna vara ute i solljuset längre. Däremot saknas tydliga samhällsekonomiska vinster på omställningen.
Det finns forskning som tyder på att omställningen till sommartid och den timmen man förlorar på detta kan ha negativa konsekvenser för människor. Den förlorade sömnen påverkar negativt på den interna dygnsrytmen, och det kan ta flera veckor för många att anpassa sig till den nya tiden. Det finns även forskning som visar att risken för trafikolyckor och arbetsplatsolyckor ökar dagarna efter omställningen till sommartid på grund av att flera kör och arbetar trötta. Forskare från Karolinska Institutet har även i en undersökning visat att antalet hjärtinfarkter i genomsnitt ökar med cirka fem procent under den första veckan efter omställningen till sommartid.
Istället för denna konstanta tidsomställning borde Sverige ta ett initiativ till att avskaffa denna tidsomställning så att sommartiden istället blir permanent standardtid. Fördelen skulle vara att vi skulle undvika den omställning som sker varje år på våren och hösten. Detta skulle naturligtvis inte innebära sommar och sol året runt, men däremot skulle vi undgå de negativa konsekvenserna av tidsomställningen varje år. Den enda nackdelen skulle vara att dagsljuset skulle minska under vintern även om denna förlust skulle vara försumbar.
Regeringen borde därför se över möjligheten att ta ett initiativ på både nationell nivå och EU-nivå för att införa sommartid som standardtid.
Lotta Finstorp (M) |
|