Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i samband med en övergripande utredning om Arbetsförmedlingen även ge i uppdrag att förändra Platsbanken till en vikariebank och tillkännager detta för regeringen.
Att föräldrar tar ut sin lagstadgade föräldraledighet är något som ska uppmuntras och underlättas. Men det är inte helt enkelt alla gånger. En arbetsgivare har inte rätt att neka en anställd att ta ut föräldraledighet, förutsatt att arbetstagaren meddelar önskan om tidpunkt minst två månader innan. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har ett kollektivavtal där anställda ska tala om när de tänker vara föräldralediga tre månader innan.
Rätten gäller även att kunna ta ut tre perioder på ett år, något som arbetsgivaren inte heller kan neka om det är tillsagt innan, enligt ovan. Däremot kan arbetsgivaren ha synpunkter på när semestern förläggs. För ett litet företag eller en mindre verksamhet i offentlig sektor kan det få stora konsekvenser för övrig personalbemanning och planering av arbetsuppgifter när en eller flera anställda är borta i perioder.
Tidigare fanns något som hette ”friår” – en försöksverksamhet där en person fick tjänstledigt för att prova något annat arbete eller göra något helt annat under det året. Under det året fick en arbetslös person gå in och jobba istället och därmed förhoppningsvis en merit med sig till nästa arbete.
Idag när många personer går arbetslösa länge, medan en mindre grupp kanske är arbetslösa mycket korta tider istället, skulle kanske den av regeringen beslutade åtgärden ”extratjänster” utvecklas till en personalpool på Arbetsförmedlingen där redan kvalificerade personer skulle kunna gå in kortare eller längre perioder för personer som är föräldralediga eller sjukskrivna.
Idag finns ”Platsbanken” som en tjänst på webben hos Arbetsförmedlingen, för personer som söker jobb. Jag tror det skulle få större effekt om man vänder på söktjänsten och istället gör om den till en personalkatalog för arbetsgivare. Det är svårt för arbetsgivare att hitta vikarier och extrapersonal oavsett om det handlar om sjukdom eller föräldraledigheter – om det inte är för personliga kontakter.
Om de som söker jobb får en chans att lägga upp sitt cv och sin livs- och arbetslivserfarenhet kan de som söker efter personal få uppslag i yrkes- och branschkategorier. Frågan om integritet för den enskilde arbetssökande kan besvaras med att de flesta personer är uppkopplade på sociala medier, finns registrerade på match-making-sidor med mera, så att finnas tillgänglig i en databas är knappast något okänt.
I den utredning som pågått om Arbetsförmedlingen bör ovanstående förslag prövas. Varje arbetad timme måste uppvärderas. Kan fler få en chans att komma in på arbetsmarknaden för första gången eller komma tillbaka dit är det mycket värt för både person och samhälle. Kan kortare anställningsperioder minska bidragsberoende på kort sikt och öka möjligheten till en bättre pension också på lång sikt är det värt att prova. Det vill jag att regeringen ges tillkänna.
Penilla Gunther (KD) |
|