Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att låta Universitets- och högskolerådet utfärda licens för redan verksamma inom frisöryrket genom yrkesprov och tillkännager detta för regeringen.
De flesta praktiska yrken har någon form av licensiering, certifiering eller annat som visar på kunnighet för yrkesområdet. För frisörer finns utbildningar som innebär en viss tid som lärling, och genomgå branschens yrkesprov; gesällprovet. Man kan även gå vidare i yrket och bli frisörmästare.
Problemet för dem som är utbildade frisörer är, att det i Sverige inte finns krav eller kontroller på den som utövar frisöryrket. Vem som helst kan arbeta som frisör eller driva salong utan varken kunskap eller utbildning. I branschen används olika typer av kosmetiska produkter som innehåller starka kemiska preparat, där okunskap om dessa kan leda till brännskador, allergiska reaktioner, hudirritationer och problem med luftvägarna hos kunden.
För att komma tillrätta med oseriösa aktörer i branschen och säkerställa för kunderna att kompetens finns hos dem som utövar frisöryrket, har FYN (Frisörernas Yrkesnämnd) som består av branschens parter Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund, i samarbete med KoHF (Kosmetik & Hygienföretagen) samt SFLF (Svenska Stylist & Frisörlärarförbundet) tagit fram en licens för frisörer som bygger på branschens yrkesprov (gesällprov).
Licensen har funnits sedan mars 2016 och hittills är ca 1700 licenser utfärdade. FYN har också tagit fram modeller för validering av yrkeskunskap och godkänner ett flertal olika länders yrkesprov för ansökan om licens, vilket inte minst är viktigt för de nyanlända med erfarenhet av frisöryrket från sina hemländer.
Yrkesprovet visar både praktiska och teoretiska kunskaper kring hantering av de kemikalier som används i branschen. De frisörer som är egenföretagare kan dessutom via licensen visa att de uppfyller lagen om kassaregister. Licensen är utformad som ett körkort och ska sitta på frisörens spegel som en trygghet för kunden.
FYN har jämfört med andra länder, både inom och utanför EU och funnit att Sverige ligger långt efter när det gäller krav på frisörarbete. Genom licensen vill man skapa en seriös, trygg och säker frisörbransch. Det borde därför vara av intresse även för regering och riksdag att utreda möjligheten att reglera branschen genom en myndighet som exempelvis Universitets- och Högskolerådet.
Penilla Gunther (KD) |
|