Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att frågan om rätten till RUT- och ROT-avdrag i bostäder utomlands eller hur boende och arbete i två EU-länder ska hanteras skattemässigt för avdragsrätten ska utredas och tillkännager detta för regeringen.
Kristdemokraterna anser att både RUT- och ROT-avdragen är och har varit viktiga faktorer för att få fler företag och fler människor i arbete. Men är det rimligt att dessa avdrag även kan användas utomlands för svenskar med bostäder i andra länder inom EU/EES?
Enligt Skatteverket har dessa avdrag ökat sedan 2014 med 40 procent, och prognosen är att det kommer att öka ytterligare i takt med att fler svenskar köper lägenheter och hus utomlands. Totalt finns ca 70 000 utförare inom RUT- och ROT, varav ca 2 500 st är utländska företagare, och 44 miljoner kronor av totalt 15 miljarder i avdragen gick till utlandet.
Det kan anses som en mindre summa i sammanhanget, men anledningen till att dessa subventioner kom till var att skapa fler arbetstillfällen och verksamheter i Sverige. Inte att svenskar ska kunna ta med sig dessa avdrag och få gjort köksrenoveringar eller ha barnpassning på semestern till en subventionerad kostnad.
En annan fråga som har lyfts på senare tid är hur det ska fungera för personer som bor och arbetar i två olika EU-länder, exempelvis Tyskland och Sverige. Om merparten av skatt betalas i Tyskland, kan ändå stora avdrag för RUT- och ROT-tjänster göras? Vad är rimligt för skattebetalare i Sverige att stå för kontra avdragsrätten och den fria rörligheten inom EU?
Jag anser därför att rätten till RUT- och ROT-avdrag i bostäder utomlands eller hur boende och arbete i två EU-länder ska hanteras skattemässigt för avdragsrätten ska utredas.
Penilla Gunther (KD) |
|