Motion till riksdagen
2017/18:610
av Monica Green m.fl. (S)

Friskvårdsschablon


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en friskvårdsschablon som kan användas till vilken sport, idrottsaktivitet eller annan friskvårdsaktivitet som helst som går att styrka med ett kvitto, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde, som syftar till att skapa trivsel i arbetet. Arbetsgivaren kan erbjuda sin personal personalvårdsförmån i form av motion och annan friskvård av enklare slag. Enligt skatteverket räknas t.ex. bågskytte, ishockey och skateboardåkning. Men ridning är inte friskvård enligt nuvarande skatteregler.

På skatteverkets hemsida står det:

Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton och squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Sporter som kräver dyrare redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas enligt Skatteverkets rekommendationer inte hit. Förmåner som avser dessa sporter blir således skattepliktiga om arbetsgivaren bekostar utövande eller utrustning.

Dessa gränsdragningsproblem är svåra avgöranden eftersom de flesta vet att ishockey är en dyr sport och att det oftast inte går att låna vare sig skridskor eller annan utrustning. Däremot får de som rider låna ridhjälm och annan utrustning som behövs. Kan det möjligtvis vara så att det som traditionellt sett har uppfattats som kvinnlig sport inte värderas på samma sätt. Trots att materialpriserna för att utöva sporterna är relativt lika, inkluderas mannens ishockey inom ramen för friskvårdsbidraget, men inte kvinnans ridning.

Ett annat argument har varit att friskvården ska kunna utövas i närheten av arbetsplatsen och att ridskolorna ofta ligger längre bort. Det kan finnas en viss storstadsfixering i det påståendet. Många som jobbar på företag ute i landet vet att de har närmare till ett stall än till en simhall, ishall eller ett gym.

Eftersom dessa gränsdragningsproblem är svåra är det bättre att införa en schablon som kan användas till vilken sport, idrott, idrotts- eller friskvårdsaktivitet som helst som går att styrka med kvitto.

De flesta företag betalar bara ut friskvårdsbidraget utan att följa upp hur det används och om det faktisk sker en hälsoförbättring. Då finns en risk att pengarna bara blir en rabattcheck för de som ändå skulle lägga pengarna på träning och leder inte till att de som behöver börja träna gör det. Därför är det viktigt både med prova-på-dagar och uppföljning med mera.

 

 

Monica Green (S)

 

Anna Wallén (S)

Carina Ohlsson (S)

Hillevi Larsson (S)

Paula Holmqvist (S)

Veronica Lindholm (S)