Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur Pensionsmyndigheten kan ges ett uppgraderat uppdrag med syfte att underlätta för en enskild att göra en fullvärdig bedömning och planera sin levnadsföring före och efter inträdd pension och tillkännager detta för regeringen.
Många medborgare vet inte vilken ekonomi de kommer att få när de går i pension. De räknar med att det offentliga tar ansvar för att det blir rätt och optimerat efter behov. En avgörande orsak till okunskapen är att det upplevs alltför komplicerat att sätta sig in i, och skaffa sig en helhetsbild av, hur mycket pengar man kommer att få varje månad som pensionär.
Pensionsmyndigheten har uppdraget att administrera och betala ut den allmänna pensionen samt tillhandahålla såväl generell som individuell information om pensionen. De ska, enligt en instruktion från riksdagen från 2009, ge pensionssparare och pensionärer en samlad bild av hela pensionen samt informera om påverkande faktorer rörande pensionens storlek och utbetalningstempo samt tydliggöra vilka konsekvenser olika val kan få för pensionen.
I denna instruktion framgår också att myndigheten får utföra uppdrag relaterade till administrativa tjänster för Min Pension i Sverige AB och datorbearbetning inom ramen för myndighetens statistikuppdrag.
Förutom de orangea kuverten från pensionsmyndigheten, kan den som har tillgång till dator med internetuppkoppling söka sig till sidan ”Min Pension” och där begära en aktuell sammanställning av de pensioner som är att vänta från en mängd olika pensionsinstitut.
Däremot måste pensionstagaren själv söka sig fram till de olika pensionsinstitutens hemsidor, där sådana finns, för att där skaffa sig en mer detaljerad information och kunna göra olika val. Det kan gälla när pensionen skall börja betalas ut samt om vissa utbetalningar skall koncentreras till färre eller flera år, beroende på hur den privata situationen och konsumtionen ser ut.
Men sammanställningen är inte komplett och därmed är det svårt för en enskild att göra en fullvärdig bedömning och planera sin levnadsföring före och efter inträdd pension.
Det finns exempel på pensionsinstitut som har tagit fram en användarvänlig och pedagogiskt utformad hemsida, där det är lätt för användaren att göra val, ändra och se utfallet medan andra inte alls kommit så långt i detta arbete. Det finns även de som inte alls gör det enkelt för spararen och man kan lätt få intrycket att de inte vill att spararen skall ta ut sin pension alls eller i förtid, i synnerhet då tätare än vad som tidigare har angetts.
Dessutom framgår inte dessa valmöjligheter och konsekvenserna därav på den sammanställning, som pensionsmyndigheten tillhandahåller. Den saknar till och med länkar till de olika instituten, vilket gör det extra krångligt för användaren.
Pensionsmyndigheten borde kunna få ett mer omfattande uppdrag som går ut på att ett rekvisit införs för samtliga pensionsförvaltande institut att tillhandahålla en sammanställning i ett angivet och likalydande format, som gör att de data som pensionsmyndigheten visar är heltäckande och enkelt tolkbara för samtliga inblandade.
Det skulle skapa en betydligt större trygghet för den enskilde att kunna göra kvalificerade och rättvisande val.
Lars-Axel Nordell (KD) |
|