Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i samband med uppföljningen av den nuvarande förvaltningsområdesmodellen ser över behoven av extra utbildning och vägledning för att säkra att fler äldre med finska som modersmål får tillgång till äldreomsorg på det finska språket, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Det bor cirka 675 000 personer i Sverige som är finländare i nuvarande, andra och tredje generationen. Allt fler av dessa personer blir äldre och det innebär att behoven hos personerna förändras i takt med att omsorgs- och vårdbehoven ställs om. En fråga, som diskuteras ofta inom förvaltningsområdena är tillgången på finskspråkiga avdelningar för äldre, inte minst de som drabbats av demens eller talsvårigheter. Vi vet med hjälp av forskningen att språkminnet förändras och i många fall återvänder tidigare finsk- och svensktalande till att helt eller delvis tala finska när de blir äldre. De senaste åren har servicen förändrats och förbättrats i en del kommuner runt om i landet.
Utvecklingen går åt rätt håll, men alltför långsamt och utan nationella riktlinjer att förhålla sig till. Det behövs mer personal och givetvis mycket mer vilja hos utförare att ta sig an utmaningarna med syftet att fler äldre finska ska få en bättre tillvaro där kommunikation blir en möjlighet istället för ett hinder. Det är också väl känt att många som vuxit upp i Sverige fortfarande behärskar det finska språket, på lite olika nivåer, men många gånger i tillräcklig utsträckning för att kunna agera som tvåspråkig personal på äldreboenden med finsk-svensktalande brukare. Det är angeläget att nämnda service blir likvärdig för finsktalande äldre över hela landet. Regeringen bör därför agera med tydliga styrsignaler till tillsynsmyndigheter och medverkande i förvaltningsområdena för att prioritera dessa frågor.
Pyry Niemi (S) |
Raimo Pärssinen (S) |