Motion till riksdagen
2017/18:486
av Jeff Ahl (SD)

Totalförsvarskunskap i högstadiet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om totalförsvarskunskap i högstadiet och tillkännager detta för regeringen.

Totalförsvarskunskap i högstadiet

Civilt försvar och civilförsvaret måste byggas underifrån, den enskilde individen måste veta om sina plikter och vad som förväntas av denne vid allvarlig kris och/eller krig. MSB bör få ansvar för att samordna och standardisera ett utbildningspaket i totalförsvarskunskap som alla högstadieskolor ska utbilda i. Detta ansvar faller sedan under den återupprättade Civilförsvarsstyrelsen efter att MSB fasats ut och ersatts av denna nya myndighet. Utbildningspaketet ska tas fram med stöd av kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer. MSB fastställer därefter ett utbildningspaket som implementeras i skolplanen i samordning med Skolverket. Utbildningspaketet ska omfatta kunskap i vad totalförsvarsplikt i praktiken innebär för den enskilde. Den enskilde ska vidare utbildas i hur ett hushåll ska planera för kunna klara sig under allvarlig kris och/eller krig. Den enskilde ska även utbildas i enklare överlevnad i både naturen och urban miljö (där basala samhällsfunktioner slagits ut). Hjulet ska under inga omständigheter återuppfinnas bara för att någon tjänsteman ska få känna sig viktig, utan befintligt äldre underlag och fakta som fortfarande är applicerbart ska återanvändas. I övrigt ska det kompletteras och uppdateras – där så är nödvändigt. Varje elev ska veta att det för envar finns plikter att leva upp till i händelse av stora samhällskriser eller krig.

Totalförsvarskunskap skall bli en obligatorisk kurs på högstadiet med godkänt eller underkänt som betyg. Totalförsvarskunskap som obligatorisk kurs med betyg kan först bli en realitet när det finns certifierade utbildare och ett standardiserat utbildningsunderlag.

MSB får i uppdrag att inom ett år sammanställa underlag och personella behov och fastställa utbildningsplan för att kunna certifiera utbildare i totalförsvarskunskap för högstadieelever. Eventuella delar i skolplanen som redan tangerar detta skall tillgodoses och dubbelutbildning ska inte genomföras. Certifierade utbildare kan vara tjänsteman från kommun, högstadielärare, medlem i frivilligorganisation eller i sista hand försvarsmaktsanställda. Certifierade utbildare från frivilligorganisationer får ersättning för varje kurs de genomför med högstadieelever. Certifierade utbildare från frivilligorganisationerna ska enligt lag ha rätt att ta tjänstledigt för att gå kurs för att bli certifierade utbildare samt genomföra totalförsvarskurser för högstadieelever. Utöver skälig ersättning så ska certifierade utbildare från frivilligorganisationerna ha rätt till SGI under den tid de är tjänstlediga och utbildar högstadieelever i totalförsvarskunskap. Befintlig kompetens av de som ska utbildas till att bli certifierade utbildare ska valideras, onödig eller överflödig utbildning för certifiering får under inga omständigheter förekomma. Anställda inom kommun eller försvarsmakten får ingen extra ersättning, den extra kompetens certifieringen medger ska istället i sedvanlig ordning vägas in i ordinarie lön i enlighet med den svenska lönebildningsmodell som råder.

MSB får i uppdrag att inom ett år utreda merkostnader för utbildning i totalförsvarskunskap.

 

 

Jeff Ahl (SD)