Motion till riksdagen
2017/18:462
av Lars-Arne Staxäng (M)

Geriatrisk kompetens


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillföra mer geriatrisk kompetens inom vård och omsorg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inom svensk äldrevård och äldreomsorg är det viktigt att personalen samt anhöriga har tillräcklig kompetens och får tillräckliga förutsättningar för att kunna göra en högkvalitativ insats. Idag förekommer det att patienten får vård och omsorg som är kvalitativt undermålig på grund av brist på geriatriskt kompetent personal och specialister. Så skall det inte vara.

Bristen på geriatriskt kompetent personal är särskilt bekymmersamt med tanke på att det ofta är dessa personer som kan medföra särskilt komplicerade vårdbedömningar och åtgärder, både kliniska och i samband med eftervård och rehabilitering. Trots detta är tillgången i Sverige på läkare och annan personal med specialistkompetens inom geriatrik mycket dålig. Något måste göras; Sverige står inför stora och växande behov av geriatrisk kompetens bland personalen i vård och omsorg.

Enligt den senaste statistiken finns cirka 600 professionellt aktiva geriatriker i Sverige. Den geografiska fördelningen av dessa är dock mycket ojämn och de flesta av dessa befinner sig i Stockholm. Samtidigt kommer inte utbildningstakten på cirka 25 nya specialister per år att kunna täcka behovet i framtiden. Detta ihop med pensionsavgångarna gör att det finns stora bekymmer i det framtida antalet geriatriker i Sverige. Trots att det finns krav på lämplig utbildning och erfarenhet inom socialtjänstlagen är det vanligt förekommande att personal inom den kommunala äldreomsorgen har otillfredsställande utbildning för sina uppgifter. Flera regeringar har försökt att vända på detta, men den stora omsättningen av personal och de stora behoven av att rekrytera nyanställda har gjort att många anställda saknar geriatrisk kompetens.

Det är därför viktigt att tillföra mer geriatrisk kompetens inom vården och omsorgen. Sverige behöver flera läkare som utbildas till geriatriker och personal inom vård och omsorg skall ha geriatrisk kompetens. I Sverige bör det finnas krav på vidareutbildning inom t ex nya behandlingsmetoder och läkemedel så att all personal får tillgång till praktik på geriatrisk enhet eller klinik. Kraven på personalen inom äldrevård och äldreomsorg behöver höjas, därtill bör fler geriatriker utbildas och all personal bör ha geriatrisk kompetens.

 

 

Lars-Arne Staxäng (M)