Motion till riksdagen
2017/18:4141
av Mikael Jansson m.fl. (-)

med anledning av prop. 2017/18:205 Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten genom delar av totalförsvaret bör tillhandahålla it-standardplattformar och en sammanhållen serviceorganisation för myndigheter med kritiska it-system och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att använda svensk mikrosatellitteknik för att bygga säkra myndighetsnätverk och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att säkerhetsklassad information av betydelse för svensk säkerhet inte per automatik kommer EU:s institutioner till handa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

EU utvecklas i en alltmer överstatlig riktning. Införlivande av EU-direktiv i svensk lagstiftning är en tvingande åtgärd; införlivandet som sådant kan inte röstas ned i Sveriges riksdag. Det beklagar vi.

NIS-direktivet har som syfte att höja it-säkerheten. Sverige kan vara mer ambitiöst än NIS-direktivet på flera områden. Det är ett svenskt nationellt säkerhetsintresse som dessutom kopplar an till utvecklandet av ett totalförsvar.

I dag använder myndigheterna olika it-plattformar och serviceorganisationer. Det gör att vi i ett totalförsvarsperspektiv saknar möjligheten att säkerställa en kontroll av myndigheternas it-säkerhet. En myndighet som bygger it-plattformar och servicemallar åt de svenska myndigheterna bör ha anställda som är säkerhetsklassade svenska medborgare. Myndigheten bör inte utveckla teknik, det gör marknaden, men tekniken ska klassas och anpassas.

Det bör utredas om svensk teknik med mikrosatelliter kan användas dels för att stödja nya Rakel, dels till ett säkert myndighetsnätverk. Kostnadsdelning bör i så fall sökas med de nordiska länderna.

Som ett militärt alliansfritt land bör vi inte okritiskt tillhandhålla vår säkerhetsklassade information till EU:s institutioner.

 

 

Mikael Jansson (-)

 

Olle Felten (-)

Jeff Ahl (-)